Hoi! Mijn dochter heeft groep 7 overgeslagen, nu zit ze in groep 8. Over een paar maanden gaan we kijken naar middelbare scholen. En ineens bekruipt me het gevoel... deden we wel goed aan de versnelling, zal het wel goedkomen op zo'n grote school? Ze beheerst de stof van de basisschool wel (bijna) 100% denk ik, werkt hard en is leergierig. Maar ze speelt nog veel met popjes en knuffels... Ze is nog zo lief en onschuldig, weinig puberaals aan te ontdekken. Hier ouders met ervaring?
Geen ervaring met groep 7 overslaan. Kan me voorstellen dat de overgang naar het VO nu opeens wel heel plotseling komt. Hopelijk groeien jullie er in het komende half jaar toch naar toe en kun je straks met een goed gevoel haar naar de eerste laten gaan! (Wel ervaring met een klas overslaan, maar dat was groep 2. Ik denk dat dat gevoelsmatig wellicht toch anders is.)
Mijn zoon heeft groep 7 en 8 in een keer gedaan en dat was precies het coronajaar. Nu moet ik zeggen dat hij sociaal en emotioneel heel sterk in zijn schoenen staat. Qua leren ging het niet altijd vlekkeloos het is voor hem hard werken maar het gaat verder heel goed. Achteraf gezien denk ik nog steeds dat het een goede keuze is geweest.
Ik neem aan dat ze dan ook een uitstroomadvies gaat krijgen met vwo niveau. En in in die klassen komt het regelmatig voor dat er kinderen in zitten die een jaar hebben overgeslagen. Dus ze zal zeker niet de enige zijn, die jong op het voortgezet onderwijs komt. En je heb nog een ruim een half jaar voordat ze de basisschool verlaat. En kan ineens snel gaan met de ontwikkeling.
Niekekris, dat van dat plotseling klopt wel. Eigenlijk hebben we pas afgelopen mei erover nagedacht en week voor de zomervakantie de knoop doorgehakt. Door corona was er bijna geen plusprogramma (werd schoolbreed georganiseerd en leerkrachten moesten bij de eigen groep blijven) en met tijd 'over' is ze bijna geruisloos door de leerstof gevlogen. Toen werd de keuze versnellen of een jaar met bijna alleen verrijking. Nu heeft ze trouwens ook nog verrijking omdat ze zo goed als klaar is met de reguliere stof. Amarens, fijn dat het goed heeft uitgepakt! Hier is dochter sociaal/emotioneel redelijk sterk (ze kan wel introvert en onzeker zijn in sommige situaties), maar ze heeft nu ook een heel veilige omgeving met school waar bijna niet gepest wordt, lief buurtje etc. Biseco, inderdaad krijgt ze VWO advies. Ja, dat is waar ook, andere jonge kinderen in de klas zal schelen. En zou inderdaad goed kunnen dat de ontwikkeling de komende periode in een spurt komt. Misschien ben ik er zelf vooral niet zo aan toe...
Boterbloempje. Hier geen klas overgeslagen maar wel een novemberkind wat dus kort gekleuterd heeft. Is inderdaad nu ook 1 van de jongste in de klas. Is net 14 zit in de 3e van het vwo. Maar ook ik had het gevoel, zal dat wel goed gaan op zo,n grote school. Maar na 1-2 maanden zie je dat ze al snel een stuk zelfstandiger worden. Dus is vaak ook meer je eigen gevoel. Probeer haar vooral zelf te laten kiezen voor een middelbare school waar ze zich op haar gemak voelt. Hier met dochter meerdere scholen bezocht. En op 1 school voelde ze zich gewoon heel erg op haar gemak. Hopelijk kunnen julie dadelijk wel open dagen bezoeken. Is er bij julie geen school die pre- vwo geeft. Hierdoor wist dochter dat ze zeker niet naar deze school wilde.
Ik heb hier nog geen ervaring mee, maar mijn kind zal met 8 of 9 jaar naar de middelbare school gaan. Ik herken je zorgen. Waar wij voor gaan zorgen is dat het thuis zo veilig en prettig is, dat dat de juiste basis is. Verder heb ik geen idee hoe ik het moet gaan aanpakken.
8 of 9 is wel heel jong! Mijn jongste is 8 en zit in groep 6. Heeft heel kort gekleuterd, waardoor hij straks net 11 is als hij naar de middelbare gaat. Cognitief zal dat wel goed gaan, maar hij is sociaal nog zo ontzettend jong. Zelfs nu is dat al merkbaar in de klas, hij is in zijn hele doen en laten zoveel jonger dan zijn vriendjes. Hij is ook nog eens heel klein voor zijn leeftijd. Als je zou zeggen dat hij in groep 4 zit, klinkt dat ook heel logisch. Dus ik maak me er ook wel wat zorgen over. Ik hoop dat hij in elk geval fysiek nog flink gaat groeien en hopelijk ook sociaal wat bijtrekt. Want nog wat langer basisschool doen is ook niet echt een optie, hij zit ook al in de plusklas en werkt op niveau groep 8 voor sommige vakken.
Oef, dat is wel echt een heel bijzondere situatie! Lijkt me wel dat de docenten extra alert zullen zijn op het welzijn van jouw kind juist omdat het zo bijzonder is, maar kan me voorstellen dat je het spannend vindt.
Hier ongeveer hetzelfde met mijn zoon. Hij is 8 (groep 4 overgeslagen) en zit in groep 6. Met zijn 1.26 en voorkomen echt nog een kleintje... Ook nog eens erg op hemzelf. En bij hem ook een verschil in profiel: taalkundig eigenlijk passend bij leeftijd, maar wat rekenen en spelling groep 8 al voorbij. Maar gelukkig hebben we nog even...
@Luppy de n @botervliegje: Ik vond met name in groep 6/7/8 de ontwikkeling heel snel gaan. Mijn jongste zit nu in groep 7 en ondanks dat ze vrij klein is, zie ik haar over anderhalf jaar wel naar het VO gaan. Misschien scheelt het wel dat ik haar sociaal en/of emotioneel niet jong vind, ze is enkel ‘intensief’, maar dat zal ze over vijf jaar nog steeds zijn.
Ik zag laatst iets waarin een naam voorbij kwam van een klas op de middelbare voor kinderen die klaar waren met de basisschool, maar nog te jong waren voor de middelbare. Ik ben de naam helaas kwijt en op google kom ik ook niet verder. Ik deel jouw zorgen. Mijn zoon heeft groep 1 en 2 in één jaar gedaan. Loopt toch te ver voor voor groep 3. Zover ik kan inschatten is hij minimaal al door een groot deel van de groep 4 stof heen. Ik moet nog gaan horen hoe de school het wil gaan aanpakken. Maar voorlopig is alles wat ik zelf kan bedenken kiezen uit kwaden. @topic. Sociaal emotionele ontwikkeling is wat het makkelijker of moeilijker kan maken. Maar ook de gevoeligheid voor prikkels. Die gevoeligheid ligt vaak wat hoger bij kinderen die sneller zijn gegaan. Op de middelbare komt er dan veel op je af. Er wordt ook veel gevraagd wbt plannen. Die twee dingen zou ik denk ik het meeste in de gaten houden en bij blijven helpen totdat je ziet dat je het wat los kan laten.
Er zijn nu al veel mensen erg betrokken en iedereen heeft alleen maar het welzijn van mijn kind het hoogst op de prioriteitenlijst staan. En dat voelt erg goed. Ik hoop dat het de komende jaren zo blijft.
Een Intermezzo heet dat, of een 10-14 jaar school. Helaas zijn zulke dingen hier niet in de omgeving. Anders was dat een uitkomst geweest. Hier werden groep 2 en 4 over geslagen. Met 6 jaar zit mijn kind nu in groep 5, maar doet groep 6 erbij. Ik heb de toekomst los gelaten en kijk naar wat NU belangrijk is voor mijn kind. Dat is namelijk het enige waar ik echt invloed op heb. Ik kan wel sturen naar hoe het over een paar jaar zal gaan, maar ik kan het niet compleet beïnvloeden. Het helpt mij om zo te denken.
ik kan het alleen voor mezelf zeggen. Mijn ervaring is zo afschuwelijk dat geen van mijn kinderen msg versnellen. Ik ben pas op de universiteit weer een beetje sociaal op mijn plek gekomen. Ik denk dat het afhankelijk is van het kind. Maar bij mijn kinderen heb ik gezorgd dat ze echt volledig volledig maat onderwijs krijgen, maar ook dat het helemaal niet erg is om je te vervelen en niet uitgedaagd te worden. Als hoogbegaafde heb je dat je hele leven laat van dat de rest van de wereld langzaam is, dat kunnen ze maar beter aan wennen. De enigste concessie die ik gedaan heb is dat mijn middelste als november kind naar 1,5 jaar gekleuterd het een die wouden ze nog versneld pas geleden. Nu pas, in groep 7, het hij het hele jaar door aansluiting met jongens uit zo'n klas. Dus sorry, een felle tegenstander hier. Ik vond versnellen een oplossing voor luie leerkrachten. Het geeft mij niets gebracht, alleen maar dat ik me in een hogere klas net zo erg zat te vervelen en jaren geen vrienden en aansluiting had. En op het voortgezet onderwijs verveel je je net zo hard hoor, gymnasium met 2 vingers in de neus, dus het schoot allemaal niets op. Ik zou zeggen, kijk naar je kind, kijk hoe ze in de klas ligt, hoe ze mee komt met de rest. En anders gewoon een jaartje extra doen. Of probeer een zo klein mogelijk VWO te vinden, een categoraal gymnasium of zo. Weinig leerlingen, meer toezicht en meer bollebozen.
Wat naar dat jij zo’n ervaring hebt gehad. Ik snap dat je dan heel anders aan kijkt tegen versnellen. Zolang er maatwerk geleverd kan worden voor je kinderen, lijkt me dat ook prima. Want inderdaad, het is erg afhankelijk van het kind.
Wat naar voor je, Juul . Het geen aansluiting hebben op de middelbare school, denk je dat dat bijna volledig door het versnellen komt? Als ik terugkijk had ik ook geen aansluiting, pas in de laatste jaren een beetje (ik ben nooit versneld). En ik denk heel veel mede scholieren met mij toen... was ook geen fijne school. Schoolkeuze doen we hier daarom ook extra bewust. Ik begrijp dus wel dat je eigen ervaringen zwaar mee wegen, maar elk kind is inderdaad anders.
Bedankt voor de naam. Wat jammer dat er geen in de buurt zit bij jullie. Zo te zien zit er hier nog wel één die enigszins bereikbaar is. Knap van je dat je het los kan laten. Het heden weegt zwaarder voor mij dan de toekomst om dezelfde reden als jij aangeeft. Maar zelf heb ik een slechte ervaring met te jong naar de middelbare gaan. Je loopt maar 1 pad. Als ik niet versneld door was gegaan dan had dat ook geen positieve uitkomst hoeven hebben. Het enige wat ik nu weet is dat verveling bij mijn middelste zorgt voor zoveel frustratie dat we een tijd achter de rug hebben waarin het overleven was, voor het hele gezin. Zo kunnen we ook niet door gaan.
Uiteindelijk kreeg ik wel aansluiting, werd ik gek genoeg een van de populairste kinderen. Maar wat ik daarvoor moest doen paste niet bij mijn leeftijd. Ik ben te vroeg gaan stappen, heb te vroeg mijn eerste sexuele ervaringen gehad, ben eigenlijk te vroeg 'de wijde wereld' ingeschopt Dus van het ene extreme (heel klein, bleu en slimste van de klas) naar het andere (grootste mond, grootste relschopper, grootste feest beest). Veel gezien en gedaan waar ik nog niet klaar voor was maar waarvan ik voelde dat ik het moest doen om mijn plaatsje te veroveren. En daarna heeft het een hele tijd geduurd om een balans te vinden tussen extravert en introvert, en tussen mijn intelligentie laten zien en mensen niet afschrikken. Het is allemaal al lastig genoeg als je slim bent, zonder die extra sociale druk erbij. Maar ja, wat je ook doet, meestal komt het uiteindelijk wel goed