Het nadeel van 'dat soort' scholen vind ik dat kinderen en een extra overstap hebben, dat ze vaak verder weg zitten en dat er soms (of vaak?) ook vrij veel kinderen op zitten met een 'rugzakje'. Natuurlijk is het voor sommige kinderen een uitkomst (daarom zijn die scholen natuurlijk ook opgezet ), maar voor ons waren dat redenen om er niet voor te kiezen. Hier zit de dichtstbijzijnde bv. ruim een uur fietsen verderop (andere stad ed). Daardoor is de kans klein als ze in de derde doorstromen naar regulier VO ze weer bij kinderen van daar in de klas komen en dan moeten ze dus in de derde opnieuw beginnen (en dan ben je wel vaak de enige of één van de weinigen die nieuw instromen, waar je in de eerste 'net als de rest' bent). Als een reguliere VO-school zo iets aan zou bieden en je daar toevallig enigszins bij in de buurt woont en de reguliere school je (kind) ook aanspreekt, dan zou ik het wel eerder overwegen, omdat de tweede overstap dan kleiner is.
Thanks voor de tip! Toevallig hebben we inderdaad een middelbare school met Intermezzo klas niet al te ver uit de buurt. Maar ze past toch niet zo in dat profiel. Ze is superijverig, dol op lijstjes en plannen, geen emotie-regulatie issues. Ze is vooral gewoon nog heel erg kind en geen puber. Voor onze zoon is dit programma waarschijnlijk wel heel fijn.
Misschien heeft ze dat niet nodig maar er zal vast wel iets van begeleiding zijn. Ik zou kijken bij de verschillende scholen in de buurt en vragen in hoe verre ze ook jonge slimme meisjes kunnen begeleiden.
Ja, ik neem het zeker mee bij de open dagen/ info-momenten in januari/februari! Misschien als we dat hebben gehad het ook wat helpt met mijn onzekere gevoel.
Onze oudste dochter is van november en heeft niet extra gekleuterd. Ze ging met 11 jaar naar de middelbare school. Ze bleek ze in een klas te komen met meisjes die wel extra gekleuterd hadden en zelfs waren blijven zitten. Op één na waren ze allemaal al 13. En dan is het een groot leeftijdsverschil... Bij een presentatie op school zag ik dat die meiden -zodra er jongens voorbij liepen- met hun hand door hun haar gingen en aan het flirten waren. Ze zijn met héle andere dingen bezig dan mijn dochter. Die is thuis nog met haar Schleich-paardjes aan het spelen. Ze heeft dus weinig aansluitingen met de andere meisjes wat best sneu is. Het heeft tijd nodig. Had ik haar met de kennis van nu extra laten kleuteren? Natuurlijk twijfel ik soms of we de juiste keuze hebben gemaakt maar ik denk dat we hetzelfde hadden gedaan. Ze had zichzelf leren lezen in de kleuterklas dus waarom haar daar een jaar langer laten zitten als de school hetzelfde erover dacht?
Ik snap je gevoel heel goed! Onze zoon zit nu op een HB school ennis een van de jongste in de klas. Hij doet dus nu ook meer dingen wat hij anders nog niet had gedaan. Zoals helemaal alleen met een klasgenoot naar huis lopen. Allemaal nieuwe dingen die mij heel onzeker maken en hij kan het beter aan dan ik
Hier volgen de kinderen dat op particuliere scholen. Uiteraard tegen een heerlijk gereduceerd tarief.
Bij ons is het tussenjaar op een middelbare school, toevallig op een paar km bij ons vandaan. Voor kinderen uit de buurt is er dan geen extra overstap meer nodig, want ze kunnen daarna starten in de brugklas op die school.
Was het vroeger eerder een uitzondering, tegenwoordig ben je dat niet meer zo als je een jaar hebt overgeslagen en je komt op het VWO. En dan zou ik ook zeker kijken en navragen of school ook programma’s enzo heeft voor bijvoorbeeld hoogbegaafde of goed presterende leerlingen, want zulke scholen trekken ook meer kinderen aan die versneld zijn. Verder verschilt het ook per klas en misschien kun je daar ook je voorkeur in aan geven. Mijn dochter zit op een school met van het VWO alleen al per leerjaar zo’n 6 à 7 klassen. Zij zit in een klas met veel meiden van haar leeftijd en wat jonger. Een vriendin die lang gekleuterd heeft, zit weer in een klas met relatief veel oudere kinderen. Een glazen bol zou soms wel fijn zijn met zulke keuzes, maar je weet het niet. Ik ken best veel versnelde kinderen en dat gaat allemaal wel aardig. En als je van het gemiddelde afwijkt, loop je altijd het risico dat je op één of meer vlakken soms minder aansluiting hebt.
Dat is ook zo hoor! Denk dat een deel van het probleem ook in het onbekende zit... Nog geen ervaring met de middelbare scholen van nu ook... En het kan zo maar zijn dat ze 'toevallig' volgend schooljaar een superklik heeft met haar klas/docenten, terwijl ze het jaar erop dat niet zou hebben gehad inderdaad. En zolang er geen glazen bol is, is het voor een deel ook loslaten. En dat vind ik sowieso een beetje lastig... Ik weet trouwens niet of mijn dochter hb is, nooit getest. Mijn gevoel zegt bovengemiddeld slim, maar niet uitzonderlijk. Ze is ook ijverig, leergierig en kan zich goed concentreren, denk dat dat ook maakt dat ze snel leert. Mijn zoon (8, groep 6) is trouwens niet hb. Hij is wel getest. Op alles met inzicht en cijfers scoorde hij zeer hoog, maar verbaal zelfs ondergemiddeld, subonderdeel woordenschat kwam uit op iets van 90 maar bij gewichten bijvoorbeeld had hij bijna de maximum score behaald. Totaalscore was geloof ik 120 (mogen we eigenlijk niet 'gebruiken' vanwege disharmonisch profiel). Nu krijgt hij op school extra begeleiding met begrijpend lezen, hopelijk gaat dat goed vooruit. Maar toen hij net 8 was had bij voor de CITO toets rekenen een didactische leeftijd van halverwege groep 8... Weet zeker dat ik over twee jaar weer zo'n zelfde soort topic begin, wat moeten we daarmee aan
De omslag van 'spelen met poppen' naar puber kan snel gaan. Mijn dochter had op haar 11e verjaardag nog een hoop playmobil gevraagd, een paar maanden later mocht opeens alles naar kleine zusje en wilde ze haar kamer 'gezellig maken' (lees: al het speelgoed eruit, lampjes, chill-hoek ed). Mijn dochter zit nu in VWO brugklas. Er zitten 2 kinderen in die een klas overgeslagen hebben op basisschool en nog 'jong' zijn. Ik heb niet idee dat dit probleem is. Mijn broer heeft ook klas overgeslagen en is met 10 jaar naar VWO gegaan en heeft met 16 jaar zijn diploma gehaald. Het heeft nooit tot problemen geleid, kwam sociaal goed mee, heeft het fluitend doorlopen. (behalve eerste jaar universiteit, omdat hij nog niet geleerd had hoe je moest werken/studeren . Tot dan toe was alles hem aan komen vliegen)
Mag ik vragen of die gedragsomslag gelijk liep met de start van puberteit? Of was dat eerder of later al? Mijn dochter van 8 heeft ook een jaar overgeslagen, zit nu in groep 6 (combi 6/7/8). Ik ben bang dat ze net als ik heel laat gaat zijn met de puberteit. Ze heeft bijv ook nog maar 2 tanden gewisseld. Op dit moment heeft ze veel aansluiting met kinderen van 1, 2 of 3 jaar ouder. Maar ik merk ook dat ze met vriendinnetjes die al echt gaan puberen wat uit elkaar groeit, andere interesses.
Hoewel de vraag niet aan mij gericht is, kan ik mijn ervaring geven met betrekking tot gedragsomslag. Mijn dochter is lichamelijk gezien een echte puber en haar gedrag hoort daar ook af en toe bij. Maar qua interesses en belevingswereld is er nog een heel verschil met haar oudere klasgenoten (jongens, make-up, je haar móet goed zitten, 'je druk maken om niks' -volgens mijn dochter-).
Mijn oudste werd in groep 4 doorgetoetst en zat toen met alles op eind groep 8 niveau. Hij is hb maar heeft ook autisme en soc-em is hij jonger.. wat doe je dan in godsnaam... We hebben meerdere opties bekeken, op de hb school geweest, met middelbare scholen contact gehad etc. Uiteindelijk is hij gebleven waar hij zat, heeft niet versneld (ook fervente tegenstander hier, uitzonderingen daargelaten) en heeft de begeleidster van de basisschool (geen ib-er, maar extra begeleidster voor zorgen kinderen) voor extra lessen gevolgd. Zo kreeg hij dingen als schaken en programmeren. Vraag niet hoe, maar het is gelukt. Vlak na zijn 12e verjaardag is hij naar het vwo gegaan. Reden waarom ik in principe tegen versnellen ben is omdat je dan je hele schoolcarrière nog jonger keuzes moet maken voor bijv vakken, opleiding etc waar veel kinderen dan echt nog niet aan toe zijn. Nog los van de aansluiting bij andere kinderen. Ze moeten al zoveel zo snel. Mijn jongste is cognitief wel bovengemiddeld maar goddank niet zo erg als zijn broer.
@Hoihoii: Ik heb geen idee wat je precies moet zien als ‘de start van de puberteit’, in de zin van ‘sommige dingen zie je, maar heel veel ook niet, omdat het ‘in je lijf’ gebeurt’. Mijn oudste is een echte puber, zowel lichamelijk als in doen en laten. Maar niet extensief bezig met uiterlijk, make up, kleren, haren, enz. Bij tijd en wijlen wel en ze denk er sowieso over na, maar niet 24/7, zeg maar, dat vindt ze ook echt overdreven. De jongste is het ook aardig puberaal, maar of de puberteit bij haar al echt ‘is begonnen’, geen idee. (Ik denk het overigens wel.)
Hier is het helemaal niet goed uitgepakt... groep 6 overgeslagen, jarig eind juli dus met 10 van de basisschool, 3 weken elf toen de middelbare school startte. Drie jaar gymnasium gedaan, toen havo. Nu in havo 5 volledig uitgevallen, gaat dit jaar niet meer naar school en hopelijk volgend jaar een fijne mbo opleiding volgen. Als dat nog lukt na alle afgelopen jaren vol mislukkingen en angsten. Heeft door een hele samenloop van omstandigheden een hele zware middelbare schooltijd gehad: angsten, erg veel gepest, altijd op de tenen gelopen omdat dingen anders bleken te zijn dan ze leken. Al een paar jaar ernstig depressief door alles. Heeft heel weinig aansluiting bij leeftijdsgenootjes. Blijkt autisme te hebben maar heeft dat altijd goed verborgen weten te houden. Heeft aan de andere kant wel een denkniveau dat veel hoger ligt dan andere 15-jarigen, dus lag wel erg goed bij alle docenten. Jongste in groep 3 en valt extreem op in zijn kennis, maar ook gedrag. Erg ontevreden in het algemeen, vindt school geweldig, de kinderen ook (maar dat is niet helemaal wederzijds). Verdenking van autisme, gaat binnenkort getest worden op intelligentie en ook sociaal-emotioneel. Ben zo blij dat hij alles uit, al gaat dat niet even prettig, maar dat is voor zijn omgeving wel duidelijker dat er van alles speelt. Door alle eerdere ervaringen heeft de oudste ons verboden hem te laten versnellen, dit mag hem nooit overkomen... Ze zijn wel allebei heel creatief, vooral de oudste wil echt de theater/filmwereld in en heeft daar absoluut het talent voor, maar zal het verleden altijd met zich meedragen ben ik bang... Het is zo verrotte lastig allemaal.... je weet gewoon niet waar je goed aan doet als ze zo jong zijn...
@GoldenClown: Alleen weet je niet wat niet-overslaan had gedaan. Kan positiever zijn geweest, maar net zo goed niet. Wel heel naar voor jullie en jullie zoon (?)!
Hier trouwens met één kind ook dat ik achteraf denk ‘hadden we het maar niet gedaan’, maar ik denk dat sommige dingen ook een samenloop van van alles en nog wat zijn. Ik denk bv. dat het bij haar ook niet soepel was verlopen als ze niet versneld was. Dan waren de problemen deels anders geweest, maar het was niet zo dat alles daarmee opgelost was. Was het maar zo simpel.
Tja, precies de start van puberteit is lastig te duiden, maar het ging vanaf die gedragsverandering (en vooral ook verandering in interesses ed, ze is nu alleen nog bezig met tiktok, muziek, anime en uren beeldbellen met vriendinnen) wel heel snel met lichamelijke ontwikkeling (groeispurt, borstontwikkeling, schaamhaar etc). Een jaar na die omslag werd zij voor eerst ongesteld en ging BH dragen (D-cup). Het is nu soms zelfs moeilijk voor te stellen dat ze nog maar 12 jaar is, want ze is zo op en top 'jonge vrouw' . Als ik zou zeggen dat 15-16 jaar was zou je het ook geloven. Maar zij is er wel redelijk 'vroeg bij', net als ik. Ik begrijp van haar dat zij lichamelijk gezien wel het meest ontwikkeld is van alle meisjes in haar klas. Maar het verschil in ontwikkeltempo (vroege vs late puberteit) is van alle tijden, of je nu wel of niet klas overslaat of niet, toch? De dochter van mijn broer die net zo oud is als mijn dochter, was er zelfs een jaar eerder bij dan mijn dochter qua ontwikkeling.