Ik ben gevaccineerd met pfizer maar laat de booster aan me voorbij gaan. Wil eerst zien hoe het zich verder ontwikkelt. Groot deel van Nederland gevaccineerd en eindstand is exact hetzelfde als vorig jaar. Ik zet nu thuis in op het versterken van ons eigen immuun stelsel. Voeding, bewegen. Niet dat we daarmee de dans kunnen ontspringen maar dat voelt voor mij beter dan weer een vaccinatie halen. Ik mis sowieso weer het hele stuk preventie in de campagnes.
Ik ga 'm voorlopig nog niet halen. Ik heb vóór mijn vaccinatie corona gehad (maart dit jaar), niet heel ziek geweest. Een maand geleden een paar dagen in contact geweest met mensen met corona, degene die nog geen corona had gehad kreeg het wel, ik niet. Dus ik denk dat ik nog goed beschermd ben. Daarbij is het de vraag of een booster tegen omikron en andere nieuwe varianten beschermd. Ik wacht dus nog wel even.
De experts hebben mij nog niet kunnen overtuigen waarom de 3e prik wél zou werken tegen de nieuwe variant. Ze hebben er vast veel verstand van, maar het komt momenteel een beetje over als “we hebben eigenlijk geen idéé wat we aan het doen zijn”. Als ze experts hun feiten en data op orde hebben ga ik weer naar ze luisteren. Tot die tijd voor mij geen booster.
Dan mag je sowieso niet voorlopig. Hier ook Janssen in april en vorige maand covid. Ik zie niet de meerwaarde van een booster van tig varianten terug, terwijl ik net zelf de een na laatste variant heb gehad. Daarnaast is een infectie ook een booster voor je immuunsysteem (zelfs een betere dan een prik).
Dat snap ik in België weer niet. Hier mag je je booster gaan halen ook al heb je de week ervoor corona gehad. Tja ik wil liever niks meer. Geef me maar corona en laat me dan met rust.
Voor nu zeg ik nee tegen de booster. Het virus blijft zich muteren. En ik wil niet tig spuiten krijgen. Ik wacht nog even af wat het gaat doen.
Ik ga hem (nog) niet nemen. Heb 2 x corona gehad en q vaccinatie. Mij is er nog teveel onduidelijk of het wel of niet werkt tegen de omicron Ik kijk het eerst allemaal even aan. Ben van de vaccinatie best wel ziek geweest dus heb er eigenlijk ook geen zin in.
Heb hem woensdag gehad, via het werk. Minder last van gehad dan de 1e 2 keer. Toen had ik moderna(toen werkte ik nog niet in de ouderenzorg) en nu pfizer.
Ik kan mijn booster pas in april/mei halen heb ik gisteren gehoord. Heb gelukkig wel mijn 3e vaccinatie gehaald in oktober, dus hopelijk voorlopig hopelijk voldoende beschermd. Ik mag mijn halfjaarlijkse medicatie anders in februari niet krijgen. Beetje kiezen tussen 2 kwaden, waarvan ik nu inschat dat mijn medicatie uitstellen grotere schade geeft, dan het uitstellen van de booster. Nu maar hopen dat ik en mijn arts gelijk hebben.
Ik heb ook eind oktober/begin november corona gehad (en daarvoor gevaccineerd). Ik denk dat mijn besmetting mijn natuurlijke booster is en sta niet te springen om straks die prik nog te halen.
Ik heb in juni mijn 2e vaccinatie gehad, in november corona. Ik mag dus op zijn vroegst half februari de booster. Ik twijfel nog. Eind februari hopen we nog op wintersport te kunnen. Als de booster vereist is om te kunnen gaan, doe ik het wel denk ik (nu mag een negatieve testuitslag ook nog). Maar dat is natuurlijk een heel slechte reden om de booster te nemen. Ik schuif het besluit nog even voor me uit...
De experts raden aan al na 3 mnd je booster halen ipv de voorgeschreven 6. Betekent dit dus dat na 3 maanden de laatste prik al is uitgewerkt? En de booster geeft wel langer dan 3 mnd bescherming? Of moeten we na 3 maanden nóg een booster? Simpele vragen maar het enige antwoord wat wij krijgen van de experts: “je moet gewoon de booster nemen!” Zelf nadenken is niet de bedoeling blijkbaar.
In de VS. In de Nlse media klinkt het soms alsof er hier alleen maar wappies wonen, maar dat scheelt enorm van plek tot plek. Waar wij wonen is bijna iedereen gevaccineerd en draagt een meerderheid vrijwillig een masker in drukke winkels. Mensen houden zich gewoon wat meer aan de regeltjes dan in Nederland, soms is dat irritant (vooral wanneer het om stomme regeltjes gaat, haha), maar nu is het prettig.
Het is niet zo zwart wit. Het werkt minder goed tegen omikron, maar het werkt beter dan geen booster. Je wordt minder ziek, hebt minder kans om een IC bed bezet te houden en de kans is kleiner dat je anderen ziek maakt. Is toch reden genoeg! Tuurlijk zou het fijn zijn als er nu al een vaccin was dat het nog beter deed, maar we moeten roeien met de riemen die we hebben. Beter dan van lockdown tot lockdown gaan, toch?
Het zijn geen simpele vragen. De wetenschap is heel hard bezig deze vragen te beantwoorden, maar er zijn nog geen perfecte antwoorden. Dit kost tijd. Bij griep zijn er vele varianten en als je elk jaar je booster haalt, ben je steeds sterker tegen alle varianten beschermt. Al die boosters hebben bij influenza dus een cumulatief effect. De influenza vaccinatie wordt weliswaar steeds aangepast op meest circulerende variant, maar alsnog beschermt deze maar voor 60% ofzo- minder dus dan de huidige covid vaccinaties, zelfs voor omikron. Volgens mij denken/hopen veel wetenschappers dat covid vaccinaties uiteindelijk ook een cumulatief effect hebben, maar dat antwoord is er gewoon nog niet. Niks mysterieus of verdachts aan. Onderzoeken doen kost maanden, het publiceerd krijgen kost ook weer maanden.
Ik snap dit soort reacties niet. Hoe kun je je persoonlijke ervaring (n=2...) vergelijken met een peer reviewed onderzoek met een sample size van 1000+??? Ik hoor dit soort reacties zo vaak en schrik altijd van de mate waarin mensen statistiek gewoon niet lijken te (willen?) snappen. Als je een muntje opgooit krijg je gemiddeld 50% kop en 50% munt. Als je een muntje 10 keer opgooit is de kans vele malen groter dat je 70% kop en 30% munt krijgt, dan als je het muntje 1000 keer opgooit. Wanneer je de distributie van kop en munt wilt weten is 10x een muntje opgooien heel erg veel onbetrouwbaarder dan 1000x dat muntje opgooien. Persoonlijke ervaringen zijn als 10x (of 5x of 2x...) een muntje opgooien. Het is bizar om deze aan te voeren als iets dat ook maar in de buurt komt van bewijs dat een groot opgezet en goed uitgevoerd onderzoek onbetrouwbaar of onvoldoende valide zou zijn... *einde statistiek les*
Maar als je net delta hebt gehad voegt een 'oude' booster toch niet zoveel toe. En door hier alle vaccins in te pikken blijft de vaccinatiegraad in Afrika laag, waardoor er nieuwe varianten komen en houdt je het probleem in stand.