Wat denken jullie, blijven de scholen deze winter wél open?

Discussie in 'Gezondheid algemeen' gestart door Willemijntje19, 16 nov 2021.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Syane

    Syane VIP lid

    21 aug 2013
    12.260
    11.868
    113
    Goed bezig!
    Ik ben even nieuwsgierig… delen jullie dit soort dingen als leerkrachten met elkaar? En dan bedoel ik niet alleen binnen de eigen school, maar ook binnen de eigen koepel of zelfs nog breder met andere scholen buiten de eigen koepel?
    Er hebben zoveel leraren al zoveel van dit soort dingen gedaan en gemaakt. Zou mooi zijn om hierin van elkaar te leren en ook dingen te gebruiken. Onze school kan hier wel een boost in gebruiken weet ik. Vandaar mijn nieuwsgierigheid of er ook onderling gedeeld wordt.
     
    Mapje vindt dit leuk.
  2. Haje32

    Haje32 Bekend lid

    4 sep 2019
    583
    383
    63
    Vrouw
    Elburgse basisschool test als eerste kinderen preventief met ‘PCR-lolly’: 'Daar sabbelen ze dertig seconden op’
    Geen vervelend stokje in de neus, maar twee keer in de week even sabbelen op een speciale coronatest. De Admiraal van Kinsbergenschool in Elburg doet als eerste school in Nederland mee met een pilot om leerlingen op deze manier preventief te testen, om zo corona-uitbraken voor te zijn. De school hoopt hiermee nieuwe schoolsluitingen te voorkomen.

    De sabbeltest is een soort PCR-test en moet een kindvriendelijk alternatief zijn voor een gewone coronatest. Zo'n PCR-lolly werkt heel eenvoudig, volgens regiocoördinator Dirk Koppen van medisch laboratorium U-Diagnostics. ,,Elke leerling krijgt een soort lolly met een katoenen propje erop. Daar sabbelen ze dertig seconden op", zegt Koppen.

    De afgenomen lollytests gaan dan per klas in één verzamelcontainer naar het lab toe. Het lab stuurt de uitslag binnen 24 uur door. Als er in de container corona is gevonden, gaan de leerlingen en de leerkracht in thuisisolatie. Zij moeten dan thuis nog een lollytest afnemen en inleveren op school. Zo achterhaalt het lab wie er besmet is en thuis moet blijven. De rest kan dan weer naar school, omdat de test al een besmetting herkent voordat iemand besmettelijk wordt.

    Is de tests individueel analyseren niet veel makkelijker voor de school? ,,Nee, juist niet. Het wordt dan een heel dure testmethode omdat het veel testcapaciteit kost", zegt Koppen. ,,Door te clusteren kunnen we dat voorkomen.”

    ‘Voortdurend monitoren prettig’
    De Admiraal van Kinsbergenschool is enthousiast over de pilot, die begint zodra de school weer open mag. ,,We zitten nu al met de derde scholensluiting. Dat heeft veel impact op kinderen, ouders en onszelf", zegt directrice Els Baauw. ,,We hebben een bekend onderwijsgezegde: ‘Als je doet wat je deed, dan krijg je wat je kreeg.’ We moeten anders met corona omgaan, want voorlopig blijft het nog onder ons.”

    Volgens Baauw zijn ouders ook te spreken over de testmethode met de PCR-lolly. ,,Niet onbelangrijk, want het zijn wel hun kinderen. Men vindt het voortdurende monitoren prettig. Ze vinden het ook fijn dat het stokje niet in de kinderneus hoeft.”

    Andere Elburgse scholen houden de uitkomsten van de pilot nauwlettend in de gaten, net als de gemeente Elburg. ,,We wachten even af wat verder onderzoek naar deze manier van testen oplevert. Als er draagvlak onder en toestemming van ouders is om mee te werken, staan we ervoor open om ook mee te doen", laat Geerco André van PCPO De Meent weten.

    Welk deel van de testkosten bij bredere uitrolling in Elburg voor rekening is van de scholen en wat de gemeente bijdraagt, is volgens de gemeente Elburg nog niet duidelijk.

    Landelijk uitrollen
    Zodra de pilot op de Elburgse basisschool wordt afgerond, gaat U-Diagnostics de pilot op andere scholen in Nederland draaien. ,,Als het bevalt, gaan we de testmethode landelijk uitrollen", zegt Koppen. Volgens hem is de pilot geslaagd als scholen open kunnen blijven met zo volledig mogelijke klassen.

    Of de lollytest een uitkomst is voor volwassenen die niet graag met een stokje in hun neus roeren, moet nog onderzocht worden. En helaas voor zoetekauwen: er zit geen smaakje aan.

    https://www.destentor.nl/elburg/elburgse-basisschool-test-als-eerste-kinderen-preventief-met-pcr-lolly-daar-sabbelen-ze-dertig-seconden-op~ad279a4b/
     
    Mamafiets, liefebees en bulakgirl vinden dit leuk.
  3. Kerst1980

    Kerst1980 Lid

    5 jan 2021
    34
    15
    8
    Mmmm doen de juffen en meesters ook mee?
    Is een kind verplicht mee te doen in deze pilot.
     
  4. Haje32

    Haje32 Bekend lid

    4 sep 2019
    583
    383
    63
    Vrouw
    In het stuk staat:

    Volgens Baauw zijn ouders ook te spreken over de testmethode met de PCR-lolly. ,,Niet onbelangrijk, want het zijn wel hun kinderen. Men vindt het voortdurende monitoren prettig. Ze vinden het ook fijn dat het stokje niet in de kinderneus hoeft.”

    Blijkbaar vinden ouders het prima.
     
  5. Snoopy1983

    Snoopy1983 VIP lid

    11 feb 2008
    9.543
    4.729
    113
    Vrouw
    Ja dat zijn maar een klein groepje ouders van 1 school. Lekker representatief. Vind t sowieso apart eerst is het zogenaamd anoniem naar daarna is gelijk duidelijk om wie het gaat. En wanneer er een positief is zit er dus iedere keer een hele dag een klas thuis. Want pas na de volgende test mogen ze weer naar school.
    Laat ouders lekker zelf bepalen of en wanneer ze hun kind laten testen.

    Prima dat testen makkelijker worden. Maar een neus zelftest mogen ze op school niet uitvoeren dus dan maar op een andere manier proberen dat het wel op school mag. En zo is niets meer een advies.
     
    sannever vindt dit leuk.
  6. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.824
    19.145
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Als je ervoor open staat is er veel te vinden. Ik weet dat een aantal van mijn collega's bijvoorbeeld in Facebookgroepen zit waarin dit soort dingen uitgewisseld worden. Dan bedoel ik dus lesideeën of sites met online lessen / spelletjes. Ook op Pinterest staat het nodige. En op Leraar24.
    Als ik voor een thuiszittende leerling een instructiefilmpje heb, kijk ik vaak eerst even op youtube of er iets is wat ik kan gebruiken. Hoewel ik het me voor een leerling wel prettig lijkt om de eigen leerkracht te zien. Dus als ik genoeg tijd heb, maar ik liever zelf iets.

    Het heeft niet zo'n zin om bijvoorbeeld mijn rooster te delen. Want scholen gebruiken verschillende methodes en zelfs als je wel dezelfde methode gebruikt, ben je niet op hetzelfde moment bij dezelfde les. Hoewel het misschien wel handig zou kunnen zijn om eens te kijken op welke manier andere scholen doorgeven welke lessen kinderen moeten maken. Wij gebruiken een schema waarbij alle lessen van de hele week op 1 bladzijde, in één schema staan. Wel per dag bij elkaar, natuurlijk. Maar wie weet gebruikt een andere school wel iets wat veel overzichtelijker is. Dat is vaak ook wel afhankelijk van persoonlijke voorkeur. Ik vond het schema dat ik eerst gebruikte zelf handiger. Maar we hebben ervoor gekozen om door de hele school hetzelfde schema te gebruiken. Dat is voor ouders overzichtelijker.

    Dus ja, er is wel uitwisseling maar je moet er wel zelf naar op zoek. Ik heb het geluk dat ik op een school werk met een heel fijn, gemotiveerd team. In ieder geval in de bovenbouw. Iedereen vindt het leuk om bij anderen inspiratie op te doen en is enthousiast om zelf dingen te delen. Het zijn allemaal mensen die bereid zijn om nieuwe dingen te leren en echt gaan voor onderwijskwaliteit. Dus voor ons is dit allemaal wel redelijk vanzelfsprekend.
    Maar eerlijk gezegd: ik kom ook veel op andere scholen (waar ik dan nascholing verzorg) en dan schrik ik soms wel. Er zijn ook behoorlijk veel ècht vastgeroeste collega's. Als je er daar te veel van hebt in een team, kan ik me voorstellen dat ook de fanatiekere collega's op een gegeven moment die kant op gaan. Als anderen nooit enthousiast worden van jouw ideeën en zelf ook nooit iets nieuws delen, dan stopt dat op een gegeven moment gewoon.
     
    Syane, Magnolia29 en Saartje33 vinden dit leuk.
  7. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.824
    19.145
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Ook bij deze test worden kinderen past getest als ouders toestemming hebben gegeven. Dus maak je niet zo druk.
     
    Suzy85, MissXray, Novi en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  8. Snoopy1983

    Snoopy1983 VIP lid

    11 feb 2008
    9.543
    4.729
    113
    Vrouw
    Dat geloof ik best dat ze eerst toestemming vragen. Maar welke stempel krijg je als je als ouder aangeeft hiervoor geen toestemming te verlenen? Of wanneer kinderen klassikaal een test krijgen en jouw kind niet omdat je geen toestemming heeft. Er is gewoon weinig keuze meer want je wil van je kind ook geen uitzondering maken. En dat is precies waarom ik vind dat je testen gewoon thuis afneemt en niet op school, hoe kindvriendelijk ze ook zijn.
     
    Edr89, SAARC, sannever en 3 anderen vinden dit leuk.
  9. Zxcvb

    Zxcvb VIP lid

    13 dec 2019
    13.093
    14.807
    113
    Vrouw
    Ik denk idd dat je gelijk hebt dat je als ouders nu weinig kans krijgt om nee te zeggen. Want je wilt niet dat je kind als enige niet mee doet hieraan.
    Maar aan de andere kant: waarom zou je je kind hier niet aan mee willen laten doen?
    Dat niet iedereen een stokje in zijn/haar keel.wil hebben snap ik nog best. En dat er ook heel wat kinderen zijn die daar moeite mee hebben snap ik helemaal.
    Maar ik zie dit als een prima oplossing.
     
    Mamafiets vindt dit leuk.
  10. Haje32

    Haje32 Bekend lid

    4 sep 2019
    583
    383
    63
    Vrouw
    Dit is een pilot waar ouders blijkbaar aan mee willen werken. Het is maar de vraag of dit gaat werken als ik weet niet hoeveel basisscholen dit willen gaan doen. Laat ze het maar goed uitzoeken dan en als ouders bereid zijn om mee te werken, waarom niet?
    Voor mezelf moet ik heel eerlijk zeggen dat ik ook niet zo goed weet wat ik ervan moet vinden, maar vind het wel interessant om dit te volgen.
     
  11. Magnolia29

    Magnolia29 VIP lid

    30 nov 2015
    11.454
    23.123
    113
    Vrouw
    Wat een leuke ideeën! Mag ik vragen wat de site is van die quiz en spelletjes tussendoor? Wie weet kan ik het gebruiken voor m'n plusklassen.

    Gisteren heb ik met de onderbouwcollega's een pakket voor de kleuters gemaakt. Uitleg van de opdrachten en materialen in zakjes met naamkaartjes er aan. Kan dat eventueel maandag na de vakantie gehaald worden. En als de scholen wel openen, de pakketjes weer opruimen ;)

    Nu dus nog online lessen voor m'n plusgroepen bedenken. Ga ik donderdag maar even voor zitten :thumup:
     
  12. missle

    missle Fanatiek lid

    4 mrt 2010
    1.526
    1.073
    113
    Ik krijg hier toch een beetje zo een 1 april gevoel bij, het is dat ze het in december plaatsen...
    Wij zijn gevaccineerd, houden ons aan de regels, testen de kinderen bij klachten, maar toch klinkt zo een nieuwsbericht echt heel erg surrealistisch. Gelukkig went corona niet. :|
     
    SAARC, Sado en Mapje vinden dit leuk.
  13. Spectre

    Spectre VIP lid

    5 nov 2015
    19.885
    18.679
    113
    Vrouw
    Prima in geval van klachten, maar niet preventief 2x per week. Dat vind ik niet normaal en zou daar mijn kleuter ook niet aan laten meedoen. Ligt ook wel aan de leeftijd, maar ik vind dit niet gezond voor een 5 jarige.
     
    Edr89 en SAARC vinden dit leuk.
  14. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.824
    19.145
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Sorry voor de niet-leerkrachten, maar ik zet het antwoord toch even hier neer. Ik kan @Magnolia29 wel pb-en, maar er lopen hier nog meer juffen rond. En ik ben hier echt enthousiast over. Dus werk je niet in het onderwijs: sla onderstaand bericht gerust over. En duim dat de leerkracht van je kind het wel leest en gaat uitproberen ;)

    De site heet Blooket. Het lijkt aan de docent-kant wel enigszins op Kahoot. Je bedenkt vragen en vier meerkeuze antwoorden. Bij Blooket kan er altijd maar één antwoord goed zijn. Net als bij Kahoot, kun je ook quizzen van andere gebruikers zoeken. Als is de Blooket-community nu nog wel wat kleiner, geloof ik. Zeker de Nederlandstalige.
    Het verschil met Kahoot is dat de quizvragen gekoppeld zijn aan mini-games. Je kunt (als leerkracht) uit diverse spellen kiezen. Het is wel ècht verstandig om dus vooraf zelf een paar keer de quiz te spellen zodat je de spelletjes zelf goed snapt. De uitleg is namelijk in het Engels. Mijn klas en ik vinden 'Tower Defense' het leukste spel.

    Nog een overeenkomst èn twee verschillen tussen Blooket en Kahoot: beide kun je zowel 'real-time' in de klas spelen of tijdens een online les OF opgeven als 'huiswerk', waarbij een kind dus zelf kan bepalen wanneer hij het maakt. Speel je real-time, dan heb je zowel bij Kahoot als Blooket een startscherm waarop kinderen de link en 6-cijferige code zien. Zodra iedereen 'in' het spel zit, kun je starten.Gebruik je de 'huiswerk-optie' dan maak je een link aan die je kunt delen.
    Bij Kahoot staan bij 'real-time' de vragen op het bord. Bij Blooket staan de vragen en antwoordopties altijd op de schermen van de deelnemers. Op het bord zie je dan het scorebord.
    En nog een verschil: bij Blooket is het niet zo dat de quiz stopt na de laatste vraag. Je stelt een speeltijd in of een aantal punten dat gehaald moet worden. Zolang als het spel duurt, kunnen vragen dus steeds herhaald worden. Dat maakt het vooral heel geschikt voor dingen die gememoriseerd moeten worden.
    Het grappige van Blooket vind ik ook wel dat je punten scoort met de minigames. Dus ook minder sterke leerlingen maken een kans. Het helpt wel als je de vragen snel en goed beantwoord, omdat je dan meer punten kunt verdienen bij de spelletjes. Maar het is bij Blooket niet per se altijd degene met de meeste goede antwoorden die wint. Komt de motivatie van de andere leerlingen ook ten goede!

    Andere tips van sites om eens naar te kijken, zeker als ze weer terug op school zijn: 99math.com (rekenspel in wedstrjdvorm, vooral automatiseren) en ahaslides.com (interactieve powerpoint, waarbij je vragen kunt invoegen die via devices beantwoord worden. Qua lay-out minder mogelijkheden en dus minder fraai dan powerpoint, maar door de mogelijkheid tot interactie met je publiek een echte aanrader!)

    En voor wie wil programmeren: Codespark voor de middenbouw (moet je wel een app voor installeren op devices, is voor scholen gratis) en RoboMind Academy voor de hogere groepen.
     
    Syane en Magnolia29 vinden dit leuk.
  15. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.824
    19.145
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    @Magnolia29: Sorry, ik heb bovenstaande post nog een beetje aangevuld. Dus nog een keer lezen ;)

    Voor je plusklassen is programmeren met Scratch ook nog wel een aanrader!
     
    Magnolia29 vindt dit leuk.
  16. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.824
    19.145
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Ik zou er totaal geen moeite mee hebben. Ze hoeven inderdaad niet in de neuzen van m'n kinderen te roeren. Daarvan bepaal ik zelf wel of en wanneer het nodig is. En dan doe ik het zelf of via GGD. Maar 30 seconde op een watje sabbelen: ga je gang. Doet geen zeer, kleine inspanning. En als je daarmee kunt voorkomen dat het virus te hard rondgaat op scholen, is dat alleen maar prettig, vind ik.
    Wel vind ik dat in geval van positieve uitslag de test om te bepalen welk(e) kind(eren) corona hebben, met voorrang behandeld moet worden. Dus niet 48 uur wachten op uitslag.
     
    Zxcvb vindt dit leuk.
  17. Spectre

    Spectre VIP lid

    5 nov 2015
    19.885
    18.679
    113
    Vrouw
    Het probleem is dat deze crisis nog jaren kan duren. Ik wil gewoon niet dat mijn kind zulke zaken normaal gaat vinden en gaat denken dat hij besmettelijk kan zijn zonder dat hij ergens last van heeft. Dus ben er ook geen voorstander van dat ze dit op scholen eventueel gaan inzetten. Want inderdaad zoals hierboven genoemd; wanneer je als enige geen toestemming geeft, word je kind daar straks op aangekeken of je kind vraagt zichzelf af 'waarom hoef ik dat niet'.
     
    SAARC, ButterflyPassion en Liva vinden dit leuk.
  18. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    50.309
    36.175
    113
    Wat je dan krijgt is dat een kind leert dat het niet altijd met de meute mee hoeft te doen. Niks mis mee.
    Ik snap zelf de ophef niet zo, maar als jij achter je beslissing staat kun je toch je kind er ook wel van overtuigen waarom je die keuze maakt?
     
    Mamafiets vindt dit leuk.
  19. Magnolia29

    Magnolia29 VIP lid

    30 nov 2015
    11.454
    23.123
    113
    Vrouw
    Haha top! Dank je wel, ik ga er zeker even naar kijken! Programmeren doen we al veel (en vaak) en inderdaad ook via Scratch. Ik gebruik dan vaak de missies van skillsdojo.nl, daar leren ze dmv instructiefilmpjes hoe je iets kunt programmeren in verschillende programma's. Misschien nog een tip voor jou ;)
     
    tupp vindt dit leuk.
  20. pluk

    pluk VIP lid

    13 dec 2005
    16.248
    4.480
    113
    Ach mijn arme kind ( nou ja hij steekt mij al ver boven het hoofd) Vandaag had hij een herkansing wiskunde, alleen de taxi kon niet voor een uurtje heen en weer rijden ( vso). En dus besloot mijn zoon op de fiets te gaan.

    16 km heen, buiten -6, helemaal alleen , bedienings weg langs weilanden met af en toe een huis. Spanning, alles goed door gesproken en daar ging die. Proefwerk gemaakt , en na een uurtje dus weer terug naar huis fietsen. En alle moeite voor ( zijn gevoel) niets weer een 5.

    Maar wat ben ik trots, ipv in paniek raken heeft hij een oplossing gezocht, zonder mopperen heeft hij het toch maar even gedaan.
     
    Jackie87, Nataly1972, bulakgirl en 15 anderen vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina