Nee, dit is geen goede voornemens topic, dit is iets waar ik al lang tegenaan hik maar me er telkens niet toe heb kunnen zetten. Sinds een week merk ik dat mijn lichaam weer hunkert naar suiker, koolhydraten. Ik wil daar van af. Elke maand is het hetzelfde, ik eet ontzettend ongezond, drink sloten frisdrank en heb enorme behoefte aan suikers in de laatste helft van mijn cyclus. Dat de overgang in werking is getreden werkt ook niet mee natuurlijk. Zwanger raken lukt niet meer, frustratie-eten, comfort food... Ik merk dat mijn gemoedstoestand er niet beter op wordt. Dus, dan ga je uit pure ellende maar weer googelen, puur eten, clean eten, suikervrij eten, detoxen van suiker, detoxen van koolhydraten. En uiteindelijk door de bomen het bos niet meer zien. Wel lees ik overal dat je je mentaal een stuk beter gaat voelen wanneer je al die meuk uit je voedingspatroon bant, maar een detox-sapjes kuur gaat het niet worden. Ik weet dat je niet alles tegelijkertijd voor elkaar kunt krijgen, maar wat is nou de makkelijkste stap om een gezond voedingspatroon te introduceren? Wie heeft (of wil!) die stap al gezet en wil hier tips delen of meedoen?
Ik ontbijt altijd met yoghurt, gepofte spelt, walnoten en pure chocolade (85%). Sindsdien heb ik zelden nog last van een suikerdip en ook veel minder behoefte aan zoetigheid. Ik ben overigens begonnen met iets minder pure chocolade (72%)
Ik probeer het in kleine stapjes. Yoghurt met basismuslie, tussen de middag karnemelk en bij het avondeten door de week yoghurt. Verder volkoren brood, volkoren pasta en zilvervlies rijst. Verder probeer stapjes voor stapje steeds uit te breiden. Steeds weer een recept zonder pakjes en zakjes uitproberen. Ik eet nog steeds ook zoetigheid. Na de kerst bijv wel een dag rustig aan, een balansdag Op deze manier is het haalbare kaart voor mij.
@bonnie1 Als ik elke dag hetzelfde ontbijt neem, raak ik er op uitgekeken. Ik kan een tijdje bijvoorbeeld brinta eten, dan weer een tijdje een boterham, maar uiteindelijk is mijn inspiratie op en skip ik het ontbijt weer. Wel zo makkelijk Niet echt gezond en gegarandeerd snaaibuien rond 11:00. Ontbijten dus... Ik ben het type dat alles graag in 1x goed wil doen maar besef me eigenlijk ook wel dat ik juist die kleine stapjes moet nemen, het er in moet laten slijten en dan door naar de volgende stap. Ik ga me eens verdiepen in de verschillende yoghurt/kwark-granen variaties. Thanx!
@chrystel73 Je postte terwijl ik aan het typen was Inderdaad die kleine stapjes en steeds verder uitbreiden. Recepten zonder pakjes en zakjes lukken over het algemeen wel, maar voor het gemak (en met 3 kinderen) komt het met regelmaat voor dat ik ze wel gebruik. Op is op denk ik dan maar. En beter opletten bij het boodschappen doen. Ik las ergens dat als er meer dan 5 ingredienten in zitten, je het beter kunt laten staan. Die tip vond ik wel handig. Merk je ook verschil in hoe je je voelt?
Teveel suiker, vet, vezelarm zorgen voor darmkrampen en meer verstopping. Heb ik door medicatie al snel last van. Voel me daardoor wel iets prettiger
Ik zou beginnen met één ding en dat is niets meer drinken met suiker. Dus alleen nog maar water, thee zonder cafeine of maximaal een paar koppen koffie per dag
Heel goed punt. Ik drink geen koffie dus grijp vaak naar cola als alternatief. Ik mis de bubbels heel snel, maar dat zit misschien tussen mijn oren. Toch ga ik morgen een groot pak spa rood inslaan. Eerst de caffeine er af, dan de bubbels. Thee drink ik de laatste weken steeds meer, en ook vaak water, maar die cola... slecht. Heb al vaak genoeg gelezen dat aspartaam (light/zero) ook heel veel invloed heeft op je gemoedstoestand. Al met al zijn er heel wat verbeterpunten
Ja hallo hier ben ik. Erg goede ervaring met (zo goed als) suikervrij eten. Langste periode was zo’n 2 jaar. Alles voelde beter. Stemming, niet meer vermoeid, opgeblazen gevoel weg. Wel bakte ik zelf af en toe koekjes van speltmeel /cake met palmsuiker. Dat at ik dan op feestelijke dagen. Nu met kinderen is het veel lastiger. Ik heb een paar keer een poging gedaan. Maar ik kwam weer in de verleiding. De trigger is latte macchiato. Ik heb die met slechte nachten/hectische dagen nodig voor mijn gevoel. Onzin natuurlijk. Daar zit een bak suiker in, zodat mijn lijf daarna er de hele dag om gaat vragen. Cold turkey werkt bij mij het best. Een week lang afkicken. En dan is de behoefte weg. De gewoonte nog niet. Dat duurt langer. Qua voeding bedenk ik me dat het minst bewerkt het beste is. En jezelf steeds de vraag stellen of iets dat je wilt eten bijdraagt aan je lijf. Hoe krachttrainers eten vind ik bewust en gezond. Eiwitten,koolhydraten en vetten in evenwicht. Liefst zuur fruit dan zoet en vet (zoals groene appels). En als je fruit eet, altijd in combinatie met vetten (bijvoorbeeld handje noten). Vitamines worden dan beter opgenomen. Meer eiwitten als je hebt gesport, meer koolhydraten als je nog gaat sporten. Zomaar wat tips. Zo ga ik het weer doen. Eerst morgen en overmorgen alle oliebollen wegwerken en dan moet ik. Ik heb een hele goede affirmatie voor mezelf als ik bij de snaaila sta: een visualisatie van mezelf in badpak. Dan duw ik die la zo weer dicht Succes!
De tip van @julia80 is een goede tip! Gezonder eten begint eigenlijk bij het boodschappen halen: zoveel mogelijk ongezonde en onnodige dingen in de schappen laten staan. Want alles wat je in huis hebt, moet op...... Tenminste, ik heb dat zelf heel erg...... Ik mag van mezelf alleen op vrijdag- en zaterdagavond iets lekkers Koop 'magere' varianten: halvajam, 20+ smeerkaas, runderrookvlees, etc. Voordat ik ontbijt drink ik een groot glas (300ml) lauwwarm water. Ik ontbijt zelf graag met yoghurt of kwark met zelfgemaakte muesli - hiermee kun je ook lekker variëren. Granola zou je ook nog kunnen proberen, je moet dan even kijken welke soort de minste kcal bevat. Of zelf maken, dat schijnt vrij makkelijk te zijn. Andere ontbijtopties: Smoothie bowl, overnight oats, gezonde muffins/bananenbrood of bananenpannenkoeken (grote hoeveelheid maken, invriezen en 's avonds alvast een muffin uit de vriezer halen), groente omelet, geroosterd brood met alleen een beetje boter, plakje roggebrood met mager beleg, twee rijstwafels met kipfilet, etc. Zorg ervoor dat je geen honger hebt. Heb je trek in iets, pak dan bijvoorbeeld een rijstwafel met smeerkaas/kipfilet. Ook goed om te weten: gemiddeld duurt het 66 dagen om een nieuwe gewoonte aan te leren. Zet 'm op!!!
Als je IG hebt volg ook wat inspirerende accounts; jannekevandermeulen, lennaomrani, gewoon_vegan (die start begin 2021 met een vliegende start week om gezond te eten etc kan misschien net die stok achter de deur zijn.) Dit zijn vegan accounts maar veel variatie in eten & gezonde voeding. Verdiep je er ook in wat bepaalde voeding precies met je lijf doet, dat motiveert ook al heel erg. En vooral in stapjes. Pas als iets een gewoonte is geworden het volgende erbij pakken.
Thanx! Goede tips. Ik ga morgen boodschappen doen dus heb nog wat huiswerk te doen qua ingrediënten. Invriezen is een goede tip. Want als het er ligt, gaat het op. Invriezen betekent tijd nemen om te ontdooien Zal me verdiepen in de granolas en overnight oats en de rest wat je noemt. Klinkt goed! 66 dagen. Zijn er ook apps voor dit soort dingen eigenlijk?
Succes met de oliebollen!! Je klinkt positief dus dat geeft me ook een duwtje in de rug om echt eens die stap te nemen. Dank je wel! Latte macchiato is verleidelijk inderdaad. Dat en ijskoffie drink ik heel af en toe, maar bomvol suiker. Ik merk dat ik er heel even van opknap en daarna snel dip.
Dat laatste is mijn struikelblok. Het liefst alles of niets. Net als die zak chips of dat pak koekjes. Ik las over de invloed van hormonen en dopamine, de rem die er niet is als je hormoonhuishouding niet op orde is. Daar heb ik altijd last van gehad. De laatste tijd ging het beter qua niet snaaien (stress, werkt als eetlust remmer) maar die stress ebt weg en ik ga weer snaaien. Typisch.
Ik weet niet of je een aanvullende verzekering hebt of overweegt voor komend jaar, maar ik zat er toevallig net naar te kijken, en mijn verzekering biedt budget voor preventieve cursussen/coaching. Hier valt o.a. zorg bij hormonale veranderingen en een leefstijlcheck onder. Misschien is zoiets ook een goede motivatie of stok achter de deur voor je?
Wat voor mij werkt (maar zeker niet voor iedereen) is mezelf juist niets verbieden. Als ik van mezelf niet mag snoepen krijg ik er juist heel veel zin in. Maar door mezelf vrij te laten vind ik het makkelijk om mezelf te verwennen met een lekker ontbijt, lunch en vers bereid (geen pakjes/zakjes) diner. Hierdoor gebruik ik ook veel minder zout. Het klaarmaken van het eten is al leuk, daarna nog ervan genieten. Het is wel zo dat het veel meer tijd vraagt dan snel een maaltijd in elkaar flanzen. En met een heel gezin is er niet altijd tijd. Daarom heb ik een aantal vaste 30 minuten recepten voor de avond maaltijd om op terug te vallen wanneer uitgebreid koken niet lukt. Gezond maar makkelijk.
Zelf trouwens een tijd (8-9 mnd) koolhydraatarm gegeten. Ik voelde me écht beter, minder energiedips, minder opgeblazen buik en onrustige darmen. Maar ik viel er onwijs van af, BMI zat toen ook aan de lage kant van gezond, ik vond het lastig om voldoende extra vetten in te passen. Op een gegeven moment hoorde ik wekelijks wel opmerkingen dat ik zo dun was, erg tekende in mijn gezicht etc. Toen toch weer meer khd gaan eten. Alsnog probeer ik brood zoveel mogelijk te vermijden, ook al vind ik het wel erg lekker, maar ik krijg daar echt buikpijn van en energiedips. Dus beetje een middenweg gezocht hier, als ik periodes minder er op let, vooral nu met Sint en kerstlekkers, merk ik dat de hang naar suikers, koek en chocola weer groter wordt en ik me eigenlijk echt wel minder goed in mijn vel voel zitten. Dus ik ga ook binnenkort weer vol goede moed het weer beter oppakken.
Ik lees hier een paar keer dat mensen hun latte macchiato aanwijzen als suikerbom. Hoezo dan? Ik maak die met koffieboben, havermelk en een espressomachine. Komt geen korreltje suiker aan te pas. En als je m buiten haalt idem. De enige suiker is die je er zelf in kiepert. Tenzij je zo'n dolce gusto of poedertje neemt, daar zit een berg suiker in om te verdoezelen dat t niet te zuipen is.
Dolche dus. Schuldig. En waarschijnlijk vind ik jou soort niet zoet genoeg. Zo verpest is mijn smaakbeleving idd