Hier hetzelfde. Binnen 9 maanden 30 kilo lichter, maar oeps tegen ondergewicht aan dus toch iets meer koolhydraten in gaan nemen en soms gewoon een lekker koekje of chips. Om nou te zeggen dat mijn gemoed veel beter is nu, ik merk eigenlijk weinig verschil. Wat ik lees over moeite met het ontbijt, dat herken ik niet. Ik vries gewoon heel veel ontbijt in. Haal ik er s ochtends uit en eet ik op m’n werk. Dit kan zelfs kwarktaart zijn, maar ook ei muffins, yoghurt of pannenkoeken (alles zelf gemaakt kha/khb). Als m’n vriezer leeg is dan gaat het mis en grijp ik naar ongezonde dingen. @Nummer4, mijn enige optie naar een gezonde levensstijl is helaas alles of niets. Ik ben zonder pakjes gaan koken en probeer dus koolhydraten zo laag mogelijk te houden. Kijk eens op sites als lowcarbchef, staan mega veel recepten op.
Ik heb het even opgezocht, maar helaas zit hier ook gewoon suiker in . En dan ook nog fructose. Vaak komt de innerlijke vraag “draagt dit product bij aan mijn lijf/ kan mijn lijf hier alle voedingsstoffen goed van gebruiken”, wel tot juist antwoord. Nog even een linkje: https://www.diabetesfonds.nl/minder-suiker/tips/hoe-suiker-herkennen
Wow, dat is echt flink afvallen! Voor mij was afvallen niet het doel, dus die 10 kg die eraf ging was ook al heel veel. En wat leuk dat je zoveel zelf maakt en invriest. Ik maak altijd zelf yoghurt en Granola, daar dan nog wat blauwe bessen, druiven en paar plakjes banaan bij, dat is mijn standaard ontbijt. Heerlijk! Ook al zou een ander het wellicht saai vinden .
Onbewerkt eten en vooral focussen op maaltijden waar je ook echt van geniet. Dus geen lunch met smakeloze crackers en mager beleg. Ik zou eerst een keuze maken om af te kicken van je lege suikers. Dat lukt denk ik alleen als je echt resoluut kiest om het de deur uit te doen. Je geeft je planten ook geen cola om gezond te blijven . Als je onbewerkte producten eet, ga je je sowieso beter voelen. Ik zou niet beginnen aan een dieet maar je eigen smaak en gevoel volgen. Ik kan bijvoorbeeld onwijs genieten van goed zuurdesembrood, geroosterd, met geprakte avocado, wat tomaat of andere rauwkost erop en zout en peper. Goeie soep met een stuk lekker brood. Groente bakken en een omelet maken. Goed gevulde salade. Havermout. Smoothies. Ook lekkere dingen bakken, gezoet met medjoul dadels. Lekker Google gebruiken voor 'makkelijke' recepten. Het staat er vol mee. Veel fruit en rauwkost snijden en op een mooi bord leggen, eet fijner weg. Ongezouten noten, gedroogd fruit als snack. Geniet vooral wel van eten en beperk jezelf niet met een moeilijk vol te houden dieet of magere smakeloze producten. Eet het liefst producten die 1 ingredient bevatten. Dan ga je je veel beter voelen. Hou het simpel voor jezelf maar gooi due cola weg
Ik at tot ik zwanger werd van de tweede jaren lang whole foods plant based en ik voelde me daar erg fijn bij. Een aantal kwalen verdwenen als sneeuw voor de zon en de reumatoloog was ook enthousiast. Helaas heb ik de draad niet meer opgepakt na de bevalling (als ik zwanger ben is m'n eetlust super raar) maar ik ben dit wel weer van plan. Ik eet wel sowieso altijd plant based/vegan/hoe je het ook wil noemen. Ik zou het in ieder geval niet te moeilijk voor jezelf maken, en zo min mogelijk bewerkt eten eten. Oja, voor mij helpt zorgen voor mezelf zoals ik voor een ander zou doen goed trouwens. Eten bereiden met liefde.
Ja daarom mijn pleidooi voor zelf kiezen. Rijstwafel is prima, zolang je dat magere bewerkte beleg mijdt (als je om je gezondheid wilt denken in ieder geval).
Ik heb t echt al zo vaak geprobeerd.. ik doe er niet meer aan. Gezonde basis met veel groente en fruit en daarbij ongezonde traktaties. De combinatie hiervan maken mij het gelukkigst. Het supergezonde werkt voor mij niet in een maatschappij met verleidingen op iedere straathoek. De balans vinden voor mezelf was de beste oplossing.
Ligt er ook een beetje aan wat je bereid bent te doen. Je kunt het zo moeilijk of zo makkelijk mogelijk maken. Persoonlijk als dit al zo lang je patroon is zou ik steeds 1 ding schrappen, minderen. Eerste wat ik zou doen is frisdrank vervangen. Als je het bruisende mist dan eerst naar spa bruisend met smaak en 1 kcal. Daarna is de overstap naar water niet zo groot. Het stoppen met drinken van suikerhoudende dranken geeft vrij snel resultaat. Als dat een gewoonte is geworden dan kritisch kijken naar 1 maaltijd. En zou dan beginnen met ontbijt. Aangezien die als 1 van de belangrijkste dingen word gezien. Als suiker echt moeizaam is om af te kicken zou ik eerst kijken naar vervangers of minder suiker. Zoals stevia, Erythritol of een goede honing. Geen goedkope honing maar echt een goede. Waar je snel vol van zit en je eindeloos mee kan combineren zowel warm als koud is havermout. Heerlijk met banaan, appel, rozijnen, noten, honing etc. En zo verder. Je bent niet op zoek naar een tijdelijke aanpassing maar iets voor langer termijn. En als je echt nog iets zoets wilt dan zou ik er een klein beetje tijd in steken en dit maken. https://makkelijkafvallen.nl/recepten/gezonde-snickers/ https://www.leukerecepten.nl/recepten/bounty-balls/ https://www.leukerecepten.nl/recepten/gezond-bananenbrood/ https://www.leukerecepten.nl/recepten/gezonde-en-snelle-chocolate-chip-cookies/ https://www.eetgoedvoeljegoed.nl/gezonde-4-ingredienten-chocolade-mousse/ Als je er genoeg van maakt, kun je de bounty en snickers in tupperware in de koelkast gerust een week bewaren. Dan heb je altijd iets lekkers maar een gezonder alternatief. Succes! ❤
Dit doet voor mij ook wonderen. Ik ben nog volop aan het leren en vooral makkelijke en lekkere recepten aan het ontdekken maar ik merk persoonlijk veel verschil met Whole Food Plant Based (WFPB) Ook ik heb van alles geprobeerd. Met mijn PCOS en divertikels. Keto of Koolhydraatbeperkt werkte wel wat voor mijn PCOS maar mijn darmen raakte er zo van slag van, ik kreeg bijna elke maand wel een diverticulitisaanval en mijn stoelgang was om te janken. Dus weer op zoek naar wat anders en ik kwam uit op WFPB. En wat een verandering zeg. Vaak moest ik max een uur na het ontbijt dicht bij een wc zijn omdat ik gewoon 4 keer moest met kramp. Ik sloeg maaltijden over omdat ik anders teveel op het toilet zat of dagen met buikpijn liep. Nu kan ik gewoon ontbijten en daarna mijn ding doen. Ik heb veel minder tot geen buikkrampen meer en ik ben nu 5 kilo afgevallen. Het is natuurlijk voor iedereen anders en van de 2 maanden dat ik nu bezig ben heb ik in totaal een dag of 7 wel iets van vlees, kaas of zuivel gegeten maar ik merk wel positieve verandering. Ik schaf ook niet in 1x alles af, ik ben altijd een grote vlees, kaas en zuiveleter geweest dus om het vol te kunnen houden neem ik babystapjes en langzaam breid ik uit. Het kan de moeite zijn om er eens in te duiken, slechter ga je er in ieder geval niet van worden, ook al eet je maar een beetje wfpb.
@Septembre Ik ga mezelf ook zeker niks ontzeggen, ik houd van lekker eten dus ik moet gewoon andere dingen vinden die lekker zijn Meer fruit bijvoorbeeld. Dat laat ik vaak liggen. Daarnet havermout en gedroogde vruchten en noten/zaden etc gehaald. Griekse yoghurt. Weer gaan ontbijten dus. Qua diner lukt het vaak wel om snel iets simpels op tafel te zetten, ook zonder pakjes, maar als het echt snel moet dan is het pasta met een kant en klare saus. Ik probeer wel zoveel mogelijk op de ingredienten te letten, maar het blijft lastig met een gezin.
Goed om te horen dat het echt helpt om je beter te voelen, dat is voor mij een enorme motivatie. Ik ben futloos, moe, vaak chagerijnig... Maar ook hier op het randje van onder gewicht dus ik moet wel oppassen dat ik er niet van af ga vallen. Succes met het weer oppakken!
Die balans zoek ik dus ook. Niet alleen maar chips, koekjes en cola en dan wat avondeten waar ik wel probeer gezond te doen. Nee, echt ook gewoon die chips en koekjes vervangen door een gezond ontbijt en een gezonde lunch, want ik voel me leeg, hoeveel chips ik er ook in prop wanneer ik me verdrietig voel. Ga me er juist ongelukkiger van voelen. Daarom ook dit topic, waar is mijn balans gebleven? Ver weg, maar met jullie tips kom ik wel een eind in de goede richting.
Dank je voor alle linkjes! Goede honing hebben we hier gelukkig zelf (twee imkers in huis) dus daar geen gebrek aan. Frisdrank en ontbijt worden mijn eerste stappen. Vandaag spa rood gekocht in plaats van cola, dus langzaam van de bubbels af. Zal nog een hele stap worden en ik heb het al vaker geprobeerd, maar ik weet dat het beter is.
Ongebrande en ongezouten noten toch? Wat dat betreft baal ik wel dat ik niet in een grote stad woon, met een markt om de hoek. Ik mis dat als enige van de stad, even lekker naar de markt om dit soort dingen te halen. Maar net al op speurtocht geweest in de supermarkt en wat (veel te dure) mixen van zaden en noten en fruit gehaald voor mijn eerste overnight oats. Ik ben benieuwd