Dochter zit nu in 3 VWO en heeft maar 1 wens, een jaar naar Amerika. Ze wordt in april 15 en het lijkt ons beter als ze niet aankomend schooljaar gaat, maar jaar daarna (ze zou dan naar 5 VWO gaan normaal gesproken) Wie heeft hier ervaring mee? Wie weet een goede en betrouwbare organisatie? En ze moet waarschijnlijk het jaar hier in NL weer inhalen. Heeft iemand ook ervaring met het onderbreken van een middelbare school carrière ? Weet niet of het hier thuis hoort, anders graag verplaatsen @Beheer Liefs tumtumnetje
Geen ervaring en geen tips maar wilde wel meegeven dat ik het super tof van je vind dat je meedenkt om je dochter haar wens uit te laten komen en het serieus overweegt om toe te staan. Als ik aan mijn kinderen en nichtjes/neefjes denk dan is de eerste gedachten dat zal bij een droom/wens blijven want dat gaat never nooit niet gebeuren als minderjarigen een jaar zonder mij naar het buitenland. Je dochter boft dus met een moeder als jij!
Zelf niet gedaan maar 2 goede vriendinnen wel en voor hun was het een geweldige ervaring als ik hun verhalen hoorde. Eentje met afs en eentje met Rotary. Eentje naar Amerika en de andere naar de Dominicaanse republiek geweest. Zaten wel wat verschillen tussen, afs was volgens mij het ganse jaar bij hetzelfde gastgezin, Rotary was 3 gastgezinnen en bij Rotary moesten de ouders van vriendin ook zelf voor enkele maanden een student van een ander land in huis nemen. (Ik dacht dat het zo was, kan ook andersom geweest zijn, is al wel wat jaren geleden) Beide hebben nu nog heel veel contact met de mensen van daar, en gaan nog regelmatig op vakantie daar of gastgezin komt naar hier.
Dank je, lief! Ik heb er nu al buikpijn van hoor, maar ik begrijp haar en wilde dat ik zelf de kans had gehad vroeger. Kleine meisjes worden groot
ja het zal voor haar een geweldig ervaring zijn die ze haar leven lang als prachtige herinnering kan koesteren.
Ik heb er geen ervaring mee, maar wat ontzettend gaaf dat je je dochter dit gunt. Ik vond het afgelopen zomer al heftig dat mijn dochter alleen naar NL vloog vanaf de Antillen en dan ging ze gewoon naar mijn moeder voor die 5 weken. Haha. Ik had wel een vriendinnetje vroeger die na de middelbare naar Amerika ging voor een jaartje High school, maar geen idee eigenlijk hoe dat precies zat.
Ik heb geen ervaring maar ik weet wel van 3 personen dat ze na hun afstuderen een tussenjaar deden in Amerika. Is dat ook een optie? Dan is ze wat ouder en hoe fijn is het dat je dan nog niet direct een studie hoeft te kiezen? Het is super goed voor hun ontwikkeling en voor het eigen maken van de Engelse taal, ik had het achteraf ook heel graag in willen doen.
Waar wij tegenaan lopen is het probleem als je je vwo diploma hebt gehaald te oud bent om naar een highschool te mogen. Zo begrepen wij dat iig. Zal mij er nog verder in verdiepen. Ik geloof dat het te maken heeft met in totaal 12 jaar onderwijs maximaal. Systeem zit daar anders in elkaar en niveau ook weer
Ok, de personen die ik ken waren er 20 jaar geleden dus er zal best eea veranderd zijn. Veel succes met uitzoeken, het zal een super leuke ervaring zijn!
Als je als ouders hiervoor de financiële middelen hebt en een kind dat hiervoor echt gemotiveerd is waarom niet? Ik zie geen reden waarom je dit je kind zou willen ontzeggen. Hoe lastig het als ouder misschien ook is. Zoiets zou ik mijn kind zeker gunnen (als ze dit zelf willen en aankunnen). Er zijn diverse betrouwbare organisaties die dit al tientallen jaren organiseren. Ze zorgen voor de voorbereiding en begeleiden tijdens de plaatsing. Hou er rekening mee dat het niveau van de high school lager is dan dat in Nederland (beetje tussen mavo en havo). Maar je kunt grotendeels zelf je vakkenpakket samenstellen. En die keuze is echt heel erg groot. Niet vergelijkbaar met Nederland. Daarbij is het een enorme investering in de Engelse taal. Ook kies je standaard buitenschoolse activiteiten (die wel onderdeel zijn van school) en is er in de usa veel aandacht voor sport op school (soms zelfs op hoog niveau). Waar je tiener wel rekening mee moet houden is dat je zelden terecht komt in de coole steden die ze op tv zien (dus New York of LA). De kans is groter dan dat ze terecht komen in een totaal onbekend gebied of provincie stad. Dat is ook geweldig maar heb wel realistische verwachtingen. Ik zou kiezen voor het laatste jaar van de high school (senior year) omdat ze dan alle geweldige activiteiten mee kan maken. Je moet het echt zien als een investering in jezelf. Levenservaring opdoen, Engelse taal-en cultuur leren kennen en zelfstandig worden. Met de vakken kan je in Nederland niet direct wat. En het is natuurlijk erg kostbaar.
Ik heb een aantal reizen gemaakt via travelactive.nl . Erg fijne organisatie, goed bereikbaar, snelle reacties als er iets nodig is. Heb 2 jaar op een summer camp gewerkt in Amerika via hen en 1x een half jaar in Zuid-Frankrijk. Ze helpen met het aanvragen van de benodigde visa, ze plaatsten mij op een camp het eerste jaar (omdat ik geen idee had waar ik heen wilde). Het tweede jaar had ik zelf een camp gevonden en werkten ze ook goed mee. High school had ik ook graag gedaan, maar dat lukte financieel helaas niet.
Ik zal dat nooit durven. Sterker nog, toen de oudste van plan was om naar een toneelschool te gaan. Zouden we gewoon met hele gezin mee verhuizen naar een andere stad. Ik zie dat je nog 2 kinderen hebt, anders zou ik zeggen. Ga lekker mee!
Wat leuk voor haar! Ik ken wel een meisje (haha, inmiddels in de veertig) die dat ook heeft gedaan. Die zat in een hillbillyplaats maar ze heeft een leuk jaar gehad. Mijn man heeft 2 x een paar weken met school een uitwisseling in Amerika gehad op de middelbare school. Dat was in Chicago. Ging daar dan ook naar school en zat in een gastgezin. Dat was ook leuk. Net als hier boven al gezegd, op de school van mijn dochter geven ze ook aan dat highschool daar TL-niveau heeft. Ik ben zelf op mijn negentiende met Travel Active naar de andere kant van de wereld gegaan voor een wereldreis en werken in het buitenland. Zij hadden de eerste dagen geregeld en dat gaf wel een relaxte start. Daarna zoek je het zelf uit. En dat was nog voor het mobiele telefoontijdperk. Echt, een geweldige ervaring, je wordt heel snel zelfstandig, je spreekt zoveel Engels dat je zelfs droomt, je maakt leuke vrienden enz. Mijn vader deed de zeevaartschool en daarbij ging je ook al jong varen naar verre landen, mijn moeder is 2 jaar au-pair geweest na de middelbare school. Dus mijn ouders wisten wat het was om jong naar het buitenland te gaan en wat een geweldige ervaring dat vaak kan zijn waar je de rest van je leven wat aan hebt. Echt leerzaam.
Haha, dat is sowieso geen optie. En het is voor haar ontwikkeling, haar reis naar volwassenheid. Daar is mam niet bij nodig, hoe lastig ook. Uiteraard gaan we haar dan opzoeken en tegenwoordig ook beeldbellen natuurlijk.
Sorry hoor maar als ouders kan je toch niet continu je (bijna volwassen kind of jongere) achterna reizen. Je hebt toch zelf ook een leven met een baan, huis en werk? En wat een druk leg je op je kind dat ouders en siblings hun hele leven achter zich hebben gelaten. Dan moet jij dus wel slagen, het geweldig blijven vinden en niet afvallen etc. Het idee van high school is zelfstandig worden en de wereld ontdekken. En ze gaat daar bij een gastgezin in huis wonen. Speciaal geselecteerde mensen onder begeleiding van een organisatie. Niet alleen in een kamertje ergens.
Belachelijk idee natuurlijk. Daarnaast kan je niet zomaar even besluiten om naar de VS te emigreren als je daar zin in hebt! Daar zijn zeer strenge visa en immigratie regels voor (net als voor Nederland trouwens). Jouw dochter gaat natuurlijk op een speciaal studentenvisum. Daar helpt de organisatie ook mee.