Weer naar school 10 januari?

Discussie in 'Gezondheid algemeen' gestart door MissXray, 27 dec 2021.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Zonnestralen

    Zonnestralen VIP lid

    22 apr 2017
    12.605
    8.357
    113
    Vrouw
    Dat is ook wel heel pittig voor zo'n kleintje. En als er dan iets fout gaat dan blijft het malen en malen en malen. Dan is het verschil tussen een schoolperiode en thuis zijn ook heel erg groot. Mijn zoon (middelste) heeft dat ook heel erg. In de ochtend kon hij zijn veters niet strikken. Dat vond hij zo naar dat hij er waarschijnlijk de hele dag over na gedacht heeft. Want bij thuiskomst strikte hij veters ineens vloeiend.
     
    Dubbelgeluk vindt dit leuk.
  2. Mamafiets

    Mamafiets VIP lid

    22 apr 2019
    18.375
    30.672
    113
    Vrouw
    Ah lastig is dat he. Dat hebben we hier ook met jongste. Autist. Dus niet hetzelfde als hooggevoeligheid. Wel veel dezelfde kenmerken zoals prikkelgevoelig en bang fouten te maken.

    Hij moest huilen toen we blij meldden dat school weer open zou gaan. Hier ook een late /moeilijke inslapen en een uitslaper. Hoor m nu nog klooien in zijn kamer :rolleyes: Was half 10 vanmorgen :eek: Normaal maken we hem eerder wakker, maar sliepen zelf nog (iets met allebei boosterprik en daar nog moe van)

    Ik zie zo op tegen maandagochtend. Om 'm wakker te krijgen. En duidelijk te maken dat ie echt moet. o_O dat gaat nog drama en traantjes opleveren vrees ik.

    De regels zullen hetzelfde zijn als voor de vakantie.

    Oudste heeft gewoon de gezonde tegenzin van ern puber.
     
  3. toch3

    toch3 VIP lid

    28 dec 2013
    18.279
    17.157
    113
    Ik kijk ook al uit naar maandagochtend :|:confused: 4 kinderen uit bed zien te krijgen voor 7:30 ipv uitslapen tot na 9u. En de jongste moet nuchter blijven want krijgt buisjes maar waarschijnlijk ziet ze ons wel eten dus joepie, gezellige ochtend :confused:

    Is het al vakantie?
     
  4. Zonnestralen

    Zonnestralen VIP lid

    22 apr 2017
    12.605
    8.357
    113
    Vrouw
    #604 Zonnestralen, 8 jan 2022
    Laatst bewerkt: 8 jan 2022
    Wat is nu echt het verschil tussen hsp en adhd/ass/hb?

    Mijn middelste is al een stuiterbal sinds hij bewoog in mijn buik. We maken hem al een week vroeg wakker maar zijn hoofd blijft maar doorgaan. Morgenavond geven we hem een (kinder)melatonine pilletje om hem in slaap te krijgen zodat hij met een fris hoofd alle prikkels tegemoet kan gaan. Als hij slecht slaapt en ineens zo'n heftige verandering krijgt vrees ik dat het een slechte toon zet. Melatonine geven hebben we pas 1 keer eerder gedaan en toen viel hij zo snel in slaap. Als het weer voor een enorm verschil zorgt dan ga ik de huisarts maar bellen. Ik merk ook dat mijn lichaam altijd al een verstoorde aanmaak heeft gehad. De dag put mij uit en de nacht geeft mij energie. Maar bij hem wil ik er vroeg bij zijn.
     
  5. Bloempjelief

    Bloempjelief VIP lid

    28 mrt 2020
    9.462
    8.612
    113
    Vrouw
    Hier geen mail, maar lijkt me ook niet nodig. Normaal krijgen we aan het einde van de vakantie ook geen mail.
    Er is verder niks veranderd, dus hoppa; naar school maandag :)
     
  6. Mamafiets

    Mamafiets VIP lid

    22 apr 2019
    18.375
    30.672
    113
    Vrouw
    ADHD heb ik geen ervaring mee. Daar ga ik verder biet op je. Hb ook niet.

    Hsp (ben ik en is oudste vermoedelijk ook en heb ik veel over gelezen) is geen officiële stoornis. Het is een andere manier waarop het brein werkt.
    In het kort: alle prikkels komen binnen zonder filter. Daar wordt een geheel van gesmeed. En bij elke vraag die je stelt wordt al deze informatie erbij gepakt, geordend, in het juiste vakje gedaan, het geheel bekeken, alke opties onderzocht en de beste gekozen.
    En achteraf altijd nog even terugkijken of het de juiste keuze was.
    Knap vermoeiend, maar daarmee wel helder waarom het antwoord op "wat wil je op je boterham?" Zo lang kan duren.

    Bij ass heb je ook deze prikkelgevoeligheid. Maar hij stopt al deze informatie in vakjes, en kan daar geen groter geheel in zien. De informatie is gefragmenteerd en zeer gedetailleerd. Daarom moet alles ook kloppen. En zo niet, dan kan hij niet verder.
    Een hsp wil ook dat alles klopt, maar het brein is flexibeler (heeft alleen tijd nodig om verder te komen omdat de juiste volgende stap gekozen moet worden)

    Een hb is naast zeer intelligent ook altijd hsp. Opzuigen informatie, sorteren en het geheel overzien. Niet alle hsp zijn ook hb.
     
  7. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.771
    18.916
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Ook niet alle hoogbegaafden zijn HSP. Al is het inderdaad wel een combinatie die veel voorkomt.

    ADHD heeft vaak ook geen goed 'filter'. Zowel op de heenweg als de terugweg. Dus alles komt ongefilterd binnen. En dat kan ervoor zorgen dat je afgeleid raakt door de prikkels die er juist niet toe doen, waardoor het lastiger is je te focussen op de zaken die wel belangrijk zijn. Bijvoorbeeld luisteren naar de juf terwijl op het schoolplein een andere klas buiten speelt. Of autorijden terwijl je luchtballonnen ziet. Een ADHD-er kan leren dan de focus te leggen op wat belangrijk is. Maar dat kost meer wilskracht en energie.

    Ook naar buiten functioneert het filter minder goed. Vaak dus flapuit, impulsief. Veel ADHD-ers zijn snelle en creatieve denkers. Maar moeten leren op welke moment je wel of juist niet die gedachten die steeds oppoppen naar buiten laat komen.
     
  8. Zonnestralen

    Zonnestralen VIP lid

    22 apr 2017
    12.605
    8.357
    113
    Vrouw
    Misschien komt het omdat ik meer abstracte hoogbegaafden ken. Maar ik heb het idee dat hsp daar meer bij voorkomt dan bij de verbaal sterke.

    Is het bij adhd ook moeilijk om het geheel aan informatie te kunnen overzien en afwegen? Moeite met het stellen van prioriteiten en allerlei andere informatie die je afleid voor je een geheel hebt. Van ass heb ik nooit gelezen hoe het nu echt komt dat het geheel niet overzien wordt. Dat het gedetailleerd is is denk ik niet het enige probleem. De overeenkomst die ik denk te zien is dat het ram geheugen niet groot genoeg is voor de taak. Er staan teveel tabbladen open. Kunnen mensen met ass wel enkel de tabbladen open zetten die nodig zijn voor hun taak? Of zit er te veel onnodige informatie bij die dichter bij de taak ligt dan de tabbladen die je open hebt met adhd? Of zit het verschil meer in het wel of niet leggen van verbanden tussen de informatie deeltjes?
     
    Mamafiets vindt dit leuk.
  9. sannever

    sannever Fanatiek lid

    22 jan 2014
    1.784
    1.580
    113
    Vrouw
    Thuis
    Bij mijn zoon vergelijk ik het altijd met blokjes/dominosteentjes in zijn hoofd,alles staat keurig op een rij maar ze zijn onderling niet verbonden met elkaar,hij kan dus niet even schakelen/andere oplossing bedenken bij een probleem.Dit zorgt er ook voor dat hij geen overzicht heeft,als hij op een verjaardag komt ziet hij alle details wel (versiering ,kado,taart) maar het duurt even voordat hij het totaalplaatje door heeft.Zolang zijn dag volgens plan verloopt gaat het (meestal) goed.Hij is inmiddels ook flexibel genoeg om af en toe iets spontaans te doen.Niet iets groots maar iets simpels.Zodra zijn dagplanning anders loopt valt er een blokje om en nog een...domino effect dus....Oftewel ,chaos in zijn koppie...voordat al die blokjes weer netjes op een rij staan ben je wel ff verder!Nu met die lockdown en scholensluiting zijn er een paar blokjes die dwars blijven liggen met redelijk onhandelbaar gedrag tot gevolg.Het niet weten waar hij aan toe is en niets te doen hebben is drama.Hij kan ook niet tegen drukte want teveel prikkels die binnen komen, hij hoort echt alles!Daarbij is hij overgevoelig voor harde geluiden dus als de buren een keer de deur te hard dicht doen schiet hij al in de stress en deze overgevoeligheid neemt toe als het toch al rommelig is in zijn hoofd.Ik houd hem niet weg voor drukte omdat ik hem wel wil leren dat het erbij hoort,ik kan hem moeilijk uit de "echte" wereld houden maar als het aan hem ligt zit hij het liefste gewoon thuis.Mijn zoon reageert ook op sfeer, als die negatief is als we ergens heen gaan dan merkt hij dat en reageert hij er ook op,dan merk ik dat aan zijn gedrag en is het aan mij om snel weg te gaan.Voor bepaalde dingen heeft hij ook echt een obsessie, in dit geval treinen.
    Verder is hij gelukkig een sociale knuffelautist,altijd kletsen met anderen en vriendelijk maar thuis soms....
     
    bulakgirl en Mamafiets vinden dit leuk.
  10. Liekje81

    Liekje81 VIP lid

    6 sep 2013
    20.147
    23.230
    113
    doktersassistente
    Zevenhoven
    7 uur? Dat is uitslapen! :roflmao: Hier ook hele afgelopen week vroeg wakker, rond 6. Ik had zelf ook een week vrij. Voelde niet echt als vakantie. Dochter zit ook al 4 weken thhis, net als jullie in quarantaine de week voor de scholen dicht gingen. Ze mist echt de structuur en kan dr energie amper kwijt. Het was niet echt gezellig deze week. Hopelijk zitten ze niet al te snel weer thuis door quarantaines. En ik mag morgen weer lekker bijkomen op mn werk :D
     
  11. Zxcvb

    Zxcvb VIP lid

    13 dec 2019
    13.009
    14.675
    113
    Vrouw
    Mijn kinderen gaan er 's avonds ook op tijd in. Hoewel ik 19.30 voor een 6-jarige niet extreem vroeg vind. Hij slaapt dan eigenlijk altijd al voor zijn broer om +/- 20.15 uur naar bed gaat.:thumup:
    En ze gaan om 7 uur samen zachtjes naar beneden, wij mogen gelukkig wel uitslapen:D

    Lastig hoor dat jouw zoon zo gevoelig is. Helaas kan niet elke leerkracht daar even goed mee omgaan.
     
    Dubbelgeluk vindt dit leuk.
  12. Zxcvb

    Zxcvb VIP lid

    13 dec 2019
    13.009
    14.675
    113
    Vrouw
    :roflmao::roflmao:
    Nee dat is wel erg vroeg:eek:
    Hier ook twee stuiterballen die hun energie niet kwijt kunnen. :confused: Zoon van 6 houdt van stoeien, zoon van 10 absoluut niet. Dat eindigde dus vaak in ruzie.:mad:

    Nog 24 uur, dan heb ik rust:D
     
  13. Liekje81

    Liekje81 VIP lid

    6 sep 2013
    20.147
    23.230
    113
    doktersassistente
    Zevenhoven
    We zijn niet aan het aftellen ofzo... :roflmao:
     
    Zxcvb en Dubbelgeluk vinden dit leuk.
  14. Anniek88

    Anniek88 Fanatiek lid

    22 sep 2016
    2.992
    2.694
    113
    Vrouw
    Vanaf september hebben ze bijna tot de kerstvakantie alles gewoon fysiek gehad. En vanaf april 20 ook minimaal 1 dag per week.

    Ik geef zelf les in het hoger onderwijs en baal ook dat we nog een week online moeten lesgeven. Maar opzich als die besmettingen zo hoog zijn en nog niet iedereen een booster gehad heeft wel veiliger. Hopelijk kunnen we over 2/3 weken dan gewoon echt veilig open.
     
  15. Bloempjelief

    Bloempjelief VIP lid

    28 mrt 2020
    9.462
    8.612
    113
    Vrouw
  16. Bloempjelief

    Bloempjelief VIP lid

    28 mrt 2020
    9.462
    8.612
    113
    Vrouw
    1E3DD37D-FFF2-4E38-BA8B-E519648F92C2.jpeg
    Ik weer niet of alles bij jou er in past, maar wie weet :roflmao:
     
    Zxcvb vindt dit leuk.
  17. Zonnestralen

    Zonnestralen VIP lid

    22 apr 2017
    12.605
    8.357
    113
    Vrouw
    Wat rot dat de lockdown voor zoveel ellende zorgt bij jullie thuis. Hopelijk is dit de laatste rare winter.

    De informatie zit als ik het goed begrijp op een vaste plek die niet verandert zodra er meer informatie bij komt? En komt associatief denken dan dus niet voor bij ass? Als dat laatste namelijk zo is dan zie ik daar wel een punt van verschil. We kunnen thuis ook niet goed tegen veranderingen. Dan moet alles weer herrekend worden en dan raakt het ramgeheugen overbelast. Dan heb ik het alleen over veranderingen van buitenaf. Maar we denken wel veel in verbanden.
     
  18. Syane

    Syane VIP lid

    21 aug 2013
    12.243
    11.820
    113
    Wat een naar plaatje… brrrr….
    Humoristisch bedoeld maar helaas bestaan dit soort situaties echt :(
     
    Iertje81 vindt dit leuk.
  19. Snananas

    Snananas Actief lid

    20 nov 2015
    327
    380
    63
    Ik heb zelf helemaal niet de behoefte om ze morgen naar school/peuteropvang te brengen. Wij hebben 3 weken vrij gehad, man dan, ik ben thuis met de kinderen. Op een enkel bezoekje supermarkt (1 van ons) en pretecho (die doorging) geen uitjes, geen visite, geen kerst en oud en nieuw met mensen buiten ons gezin. We zijn heerlijk opgeladen én ik heb na lang twijfelen de 1e vaccinatie gehaald. 31 december, toen ik het 1e trimester door was. Ik ben 1,5 week na de prik eigenlijk niet echt beschermd en dan zouden de jongens weer de hele week met groepsgenoten zitten die wél kerst gevierd hebben, op vakantie zijn gegaan en vrienden etc bezocht hebben. Voelt een beetje alsof ik de prik dan voor niets heb laten zetten. Ik neig naar het aankijken. Die paar dagen kunnen er ook nog wel bij.
     
  20. pluk

    pluk VIP lid

    13 dec 2005
    16.246
    4.479
    113
    Dit is hoe mijn ( autistische) zoon het verwoordt. Alles in mijn hoofd wordt opgeborgen in ladekasten. Ik weet precies welke informatie er in welk lade ligt. Deze informatie is opgebouwd in puzzelstukjes, als ik de puzzel klaar heb leg ik het heel voorzichtig in een lade, als ik de lade dicht doe is de puzzel nog heel. Als ik die info weer nodig heb trek ik de lade heel voorzichtig weer open om de puzzel niet kapot te maken alleen is dit wel altijd het geval en vind ik een stapel puzzel stukjes en moet ik eerst weer alles in elkaar puzzelen.

    Elke lade heeft dus 1 stukje informatie wat niet gekoppeld is aan een andere lade. Nu hij wat ouder is merk je wel dat het soms wat sneller gaat omdat hij toevallig , bij elkaar horende informatie in dezelfde ladenkast heeft opgeborgen.
     

Deel Deze Pagina