Vaker naar peuterspeelzaal?

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door Lenainlove, 18 jan 2022.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Lenainlove

    Lenainlove Actief lid

    8 jul 2020
    280
    222
    43
    Vrouw
    Zoonlief van 3,5 gaat sinds een jaar 1 ochtend naar de psz. Verder 1,5 dag (incl logeren) naar opa & oma, die dat helemaal geweldig vinden. Hij ook trouwens!

    Op de psz willen ze graag dat hij een ochtend extra komt. Ze geven aan, dat hij nog steeds weinig/ niet in de groep praat. Dit herkennen we enorm - zelf waren we als kind ook bleu en verlegen en we zien dat bij onze zoon ook (bij onbekenden). Verder gaat hij prima - cognitief sterk, lief in de omgang, wacht op zijn beurt, zit stil, huilt niet bij het afscheid etc. Hij vindt psz niet geweldig, is liever thuis, maar het is nooit een strijd om te gaan. Hij vindt het "oké".

    We twijfelen nu of hij een extra dagdeel naar de psz moet om beter voor te bereiden op school (wordt na de zomer pas, als hij ruim 4 is). Wat denken jullie?

    Eerlijk gezegd betwijfel ik erg of hij door nog 3,5 uur per week écht leert om in een groep te praten. Ik neig daarom naar: na de zomer in één keer hup 5 dagen school en dáár verwachten dat hij zich na een aantal weken wel genoeg op zijn gemak voelt om lekker te kletsen in de groep.

    En dan het nadeel dat 2 dagdelen psz én 1,5 dag opa & oma wel erg veel wordt... zou erg jammer zijn om nu al die oppas te stoppen (korter kan niet ivm reistijd naar opa & oma). Die oppas wordt al anders als hij naar school gaat, maar we hoopten nog tot zijn 4e lekker veel tijd met opa & oma te geven, die ook net met pensioen zijn...

    Iemand hier ervaring mee? Jullie meningen?
     
    GossipGirlxoxo vindt dit leuk.
  2. ikkie97

    ikkie97 VIP lid

    7 mei 2011
    10.047
    3.479
    113
    1 ochtend is wel weinig... qua wennen/veilig voelen in de groep maakt 1 of 2x wel echt verschil.
    Mij lijkt de overgang naar school dan straks ook ineens wel heel groot.
    Waarom is 2 ochtenden psz en 1 dag opa en oma teveel? Blijven nog 4 hele dagen over dat hij 'niks' heeft. Hij is 3,5, over een half jaar moet hij 5 dagen naar school....
     
    Paris91 en GossipGirlxoxo vinden dit leuk.
  3. evaleana

    evaleana Fanatiek lid

    2 nov 2021
    3.860
    4.937
    113
    Hier gingen ze vanaf 2,5 jaar 4 ochtenden, dat vond ik een heel fijne stap voor 5 hele schooldagen 1,5 jaar later. Plus met 4 ochtenden waren ze zo gewend, ze zaten lekker in een ritme (met woensdag en weekend vrij) en hadden echt hun plek in de groep (alle peuters gingen 4 ochtenden, dus echt een vaste groep). Nu 1 ochtend en straks ineens 5 hele dagen lijkt me wel echt een grote stap.
     
    AuroraLeigh en GossipGirlxoxo vinden dit leuk.
  4. Lska

    Lska Actief lid

    24 jul 2015
    316
    303
    63
    Vrouw
    Geef je hier niet zelf het antwoord al? bij onbekenden. Door vaker heen te gaan worden het bekenden.

    Waarom moet hij wachten tot de basisschool om in een klas te zitten waar zich genoeg op zijn gemak voelt om lekker te kletsen?
     
  5. Malbec

    Malbec VIP lid

    5 apr 2020
    5.692
    7.739
    113
    Vrouw
    Ik zou eerder met dit soort signalen ervoor kiezen om hem 3 ochtenden te doen. Van 1 ochtend en opa en oma naar 5 dagen school is echt te heftig voor het type kind zoals jij hem omschrijft onderschat dat niet.
     
  6. Anna009

    Anna009 VIP lid

    30 mei 2008
    9.091
    4.265
    113
    Home
    Ik zou hem vaker brengen
    De basisschool is heel anders dan de psz en van 1 halve dag naar 5 volle dagen is een enorm verschil

    Ik begrijp niet zo goed waarom je 2 ochtenden teveel vind
    Hier gingen de oudste twee kids 2x per week en nu mag de jongste 4x (woensdag vrij )en ze moet nog 3 worden maar dan is de stap straks minder groot
     
    Dubbelgeluk vindt dit leuk.
  7. GroeneBomen

    GroeneBomen VIP lid

    7 mei 2019
    22.509
    26.043
    113
    Vrouw
    Hier hielp t niet, achteraf had ik hem eraf moeten halen. Hij was de groep al ontgroeid toen hij net 3 was. Hij sprak niet, hield zich afzijdig en speelde niet met de kinderen. Hij kreeg 1 op 1 begeleiding. Ik kreeg zelfs de vraag of hij thuis wel sprak en ze hadden t al over de vve indicatie mogelijk. Hij liep juist enorm voor op spraak. Hij voelde zich daar gewoon niet fijn genoeg.

    En op school? Ging super! Hij is nu de jongste in de klas in groep 3 en hij doet niet onder voor de kinderen die 1 jaar ouder zijn en doet mee in de top. Hij mistte de uitdaging op de psz, vond de kinderen te jong en te druk. Op de basisschool was hij na een paar weken helema gewend en wou hij ook blijven bij de tussen de middag overblijf zelfs.
     
  8. HvL

    HvL Bekend lid

    6 mei 2015
    644
    375
    63
    Ik denk niet dat het in jullie geval zal helpen. Als je kind zo is dan veranderd dat niet 1,2,3. En op school krijgen ze ruimschoots de tijd om te wennen. Laat je kind nu nog maar lekker kind zijn en heerlijk van opa en oma genieten. Naar school hopen ze nog lang genoeg te gaan.

    Bij ons gaat ons zoontje 2 morgens, gewoon omdat hij het leuk vind. En ook veel uitdaging nodig heeft. Maar hij heeft dus bij beide ochtenden weer andere juffen en kinderen op en in de groep. Ik weet niet hoe dat bij jullie gaat. Maar daar moet je wel erg in hebben. Dat zal in jullie geval het wennen ook niet bevorderen.
     
  9. Burb1988

    Burb1988 Fanatiek lid

    5 mei 2014
    1.971
    1.599
    113
    Hier ook maar 1 middag in de 3+ groep. Gaat gewoon goed. Die middag is op mijn vaste vrije
    dag. Bij ons gaan de 2 jongste ook 3 dagen naar de gastouder, ik werk flexibel...maar ivm dat ik doorbetaal aan de gastouder...gaan ze ook soms als ik vrij ben. Ze vinden het leuk..en de psz ( volgende maand word ze 4 jaar en gaat naar school) sluit idd aan op school. Super leerzaam en leuk voor peuters.

    Je moet doen wat goed voelt...maar over het algemeen vinden kinderen het super leuk om met leeftijdsgenoten te spelen.
     
  10. Fristi2012

    Fristi2012 VIP lid

    23 jun 2014
    5.900
    3.317
    113
    Is stoppen met peuterspeelzaal een optie?

    is er wel aansluiting met de kinderen in de groep?
    Hier hadden ze die aansluiting dus niet. Ze gingen wel, maar nooit met zin. Ook niet met tegenzin, maar ondergingen het gewoon.
    Het liefst contact met de juffen ipv de kinderen.
    Ze hebben wel allebei een ontwikkelingsvoorsprong.
     
  11. vlinderCN

    vlinderCN Fanatiek lid

    21 mei 2018
    4.840
    1.675
    113
    Vrouw
    Hier is 1 ochtend niet eens een keus.. iedereen gaat 2 ochtenden mits je een achterstand hebt dan kun je 3 ochtenden maar 1 zullen ze niet snel doen omdat een kind dan niet goed kan wennen.
    Mijn dochter is ook zoals je zoon en had die 2 ochtenden wel nodig, pas tegen het einde voelde ze zich op haar gemak en nu na een jaar groep 1 begint dat een beetje te komen. Geeft lang tijd nodig en vaker helpt bij haar wel.
     
  12. emmen88

    emmen88 Actief lid

    1 sep 2014
    357
    463
    63
    1 ochtend psz zou ik ook niet aanraden, werk zelf op een voorschool. Maar ze komen er zo niet lekker in. Zou dan toch kussen voor een dagdeel erbij of er juist afhalen. De meerwaarde van 1 ochtend zie ik niet. Ze wennen niet echt, dus als opstapje voor school werkt het niet echt. Straks coldturkey naar de basisschool is een optie en ook daar kun je het opbouwen door eerst een dagje tussendoor thuis te houden als het nog te veel blijkt. Overigens vind ik met 3.5 jaar 2 ochtenden psz en 1.5 dag opa en oma waar je nog niks hoeft, niet zo veel of heftig klinken maar dat moet je met je eigen gevoel uitvechten;)
     
  13. lynole

    lynole Fanatiek lid

    22 nov 2014
    1.369
    554
    113
    Vrouw
    Waarom zou 2 ochtenden en naar opa en oma gaan teveel zijn.

    Mijn zoontje gaat 2 dagen naar de gastouder en 2 dagdelen naar de psz.

    Zou hem zeker een extra ochtend brengen en kijken hoe dat gaat.
    Het kan zijn dat het beter gaat en hij hierdoor op school ook makkelijker kan wennen.
    Van in totaal 2 dagen iets moeten naar 5 dagen elke dag iets moetennis een beste overgang.
    Mijn dochter was gewend om 4 dagen (opvang en psz) in het totme te zitten en doie vondt het best lastig om gelijk 5 dagen naar te gaan.

    @HvL bij ons zijn de groepen en leidsters hetzelfde op de dagdelen dat ons zoontje gaat.
     
  14. Feye

    Feye VIP lid

    26 nov 2013
    6.012
    3.478
    113
    Vrouw
    Onze oudste was ook ontzettend blue, verlegen, onzeker, introvert.
    Hij ging voordat hij 4 werd, 2 dagen naar de kinderopvang en 1 dag opa en oma.
    Ook al zou ik hem 5 dagen naar een psz of kdv brengen, het zou hem niet hebben geholpen.
    Op die leeftijd moest hij bij elke nieuwe situatie gewoon enorm wennen: andere omgeving, andere kinderen, andere juffen, grote groep, anders regels, etc. En dat had bij hem echt wel wat weken nodig voordat hij oké naar school ging. Eén op één gesprekken met de juffen durfde hij wel snel, maar in de kring wat zeggen heeft lang geduurd. En nog steeds is het niet iemand die snel iets in de groep vertelt, maar dat is gewoon hoe hij is. Hij staat inmiddels zijn mannetje en is niet meer onzeker.

    Ik zou het dus zo laten en straks kijken hoe het gaat op school.
     
  15. Lenainlove

    Lenainlove Actief lid

    8 jul 2020
    280
    222
    43
    Vrouw
    Wat leuk, toch allemaal verschillende meningen :) Ik heb ze allemaal met interesse gelezen, bedankt iedereen!

    Ik begrijp dat veel mensen 1,5 dag opa & oma en 2 ochtenden psz niet veel vinden, maar wij zijn allemaal heel introvert en we willen onze kinderen zo lang mogelijk lekker comfortabel kind laten zijn (voor een introvert kind is dat dus niet naar allerlei sociale activiteiten). Ik begrijp heel goed dat extraverte kindjes graag gaan en er hun hart ophalen!

    Wij denken er nog even over na...
     
  16. evaleana

    evaleana Fanatiek lid

    2 nov 2021
    3.860
    4.937
    113
    Maar dan lijkt 5 dagen school me straks wel echt als een sprong in het diepe, dat kan heel overweldigend zijn als een kind 1 dagdeel psz gewend is.
     
    Dubbelgeluk vindt dit leuk.
  17. Lska

    Lska Actief lid

    24 jul 2015
    316
    303
    63
    Vrouw
    Ik zoek om die reden die sociale activiteiten juist extra op want op de basisschool ontkomen ze er niet aan en dan geef ik de voorkeur aan er samen met mama mee leren omgaan of in een vertrouwde omgeving zoals de peuterspeelzaal ipv straks ineens het diepe te worden gegooid.

    Als je je kind zo veel mogelijk comfortabel wil laten dan zijn er naar mijn idee 2 opties, of vaker naar de peuterspeelzaal zodat hij daar comfortabel is of helemaal niet.
     
    hummeltje5 vindt dit leuk.
  18. Malbec

    Malbec VIP lid

    5 apr 2020
    5.692
    7.739
    113
    Vrouw
    Ja dit indd. Hier ging hij ook maar 1 dag kdv en 1 dag opa en oma. Het half jaar voor hij naar school ging, bewust hem vaker maar het kdv gedaan als voorbereiding op. Ik heb een heel prikkelgevoelig kind en juist dat soort kids moet je voorbereiden in mijn optiek.
     
  19. hummeltje5

    hummeltje5 VIP lid

    28 dec 2014
    21.457
    13.054
    113
    Vrouw
    Noord- Holland
    #19 hummeltje5, 19 jan 2022
    Laatst bewerkt: 19 jan 2022
    Dit!

    Hier kAn er niet eens 1 ochtend PSZ worden afgenomen om precies die reden.
    En ook KDV& en GO's in de buurt hebben een kind het liefst minimaal 2 dagdelen, want anders komt wennen er ook niet echt gauw van.

    Aan de andere kant: voor hoe jullie vroeger waren en wat je nu ook bij je kind terug ziet: de kans is groot dat je kindje daarin juist dit laatste half jaar nog veel ontwikkeling laat zien.
    En ja, ondanks dat het misschien iets beter zou zijn om nu 2 dagen PSZ te gaan doen, is het nou ook niet de wereld lijkt me als je zo laat zoals het nu is (al is de overstap naar 5 dagen school dan wel stukken groter ja)..

    Dat niet dikgedrukte deel wat jij @ikkie97 zal ik dan weer niet zo gauw ''dit!'' over roepen. Ieder kind is echt verschillend. Voor onze jongste zou dat echt lange tijd teveel zijn geweest.
    En nu ze 4 is gaat ze ook nog geen hele dagen naar school trouwens.. Trekt ze gewoonweg nog niet (en ja, heus wel geprobeerd).

    Dus @TO, samengevat: voor de meeste kindjes lijkt het me beter om wEl die 2 ochtenden PSZ af te nemen, maar voor jullie kind waarschijnlijk ook weer niet de wereld als het voor dat laatste half jaartje nog maar bij 1 ochtendje blijft, schat ik zo in uit je verhaal.

    Kleine kanttekening nog:
    + ook de taal/ taalbegrip gaat vooruit met 1 ochtend PSZ erbij.
    - zijn best wat kindjes die na 3,5 te zijn geworden, zich gaan vervelen op de PSZ omdat ze toe zijn aan school. Wat dat betreft is het dus de vraag wat je verwacht bij je kind, en ook dit meeneemt in je overweging.

    Edit: bij onze PSZ is 2 ochtenden dus de standaard. Enkel als je een kind met VVE-indicatie hebt, mag je kind 4 ochtenden komen.
    Helaas is het sinds enige tijd niet meer mogelijk om bijvoorbeeld 3 ochtenden af te nemen (anders hadden wij dit gedaan vanaf dat onze jongste 3,5 was).
     
  20. hummeltje5

    hummeltje5 VIP lid

    28 dec 2014
    21.457
    13.054
    113
    Vrouw
    Noord- Holland
    Goed punt!

    Maar ondanks dat ik het een goed punt vind, ook hier de kanttekening dat echt niet ieder kind dat aan kan.
     

Deel Deze Pagina