Ik kan ook heel slecht tegen slaaptekort en gebroken nachten. Mja.. daar doe je niets aan. Hij gaat niet magisch doorslapen/beter slapen omdat ik dat wil. Als zoon wakker wordt dan blijft hij op zijn kamer, in zijn bed zelfs, hij mag er niet uit want ik ga niet om 3u snachts met hem tv kijken of zo. De dag begint op zijn vroegst om 6u dus voor die tijd blijf je op je kamer. Maar ja.. wakker worden blijft hij doen want dat is geen opvoeding, dat is gewoon zijn koppie dat dan aan gaat, daar kan hij ook niets aan doen.
Wij hebben dat voornamelijk gehad toen hij baby en peuter was. Dan lag hij rustig weken elke nacht midden in de nacht wakker. Ergens tussen de 1.5 en 2.5 uur. Als hij kort wakker was snachts dan was hij tussen 5 en 6 wakker. Toen de beslissing genomen om de dag te beginnen. Keuze was of laten huilen en sliepen we nog niet of vrolijk de dag te beginnen. (Overigens toen begonnen met de koffie) Toen hij nog niet kon lezen mocht hij spelen maar daar werden we toch wakker van. Toen kwam boekjes lezen, hij las daarna ook vlot en kreeg de smaak te pakken. Nu oud genoeg om stil te zijn. Hij gaat eerst proberen om te slapen en meestal doet hij een poging voor 20/30 min. Daarna gaat hij stil lezen. Hij maakt je verder niet wakker. Dus er is nog hoop!!
Die van mij moet soms ook echt moe gemaakt worden. 2x per week gym, zwemles, paardrijles en tot voor kort ook dansles. Kind is niet moe te krijgen
haha, yes! Ik denk ook dat het met de leeftijd beter zal gaan. Misschien zijn slapen niet zo, maar wel dat we afspraken kunnen maken over wat hij dan gaat doen en op welke volume. Nu gaat hij hardop kletsen, zingen, lachen. Dan ligt hij wel braaf in bed met het licht uit maar worden we alsnog wakker van zijn verhalen haha
Wij zijn nu toch met melatonine bezig. Mijn zoon heeft een heel kort lontje en we willen kijken of dat door slaapgebrek komt. Ik ga donderdag opzoek naar een klein snoepje om als placebo te gebruiken.
Hahaha erg hè. Wij hadden bedacht halverwege groep 1 voor a zwemmen, dan in groep 2 voor b en dan onderhoudend zwemmen in groep 3 en 4. Leuk bedacht maar toen ging hij versnellen. Op maandag had hij schoolzwemmen en haalde ik hem snel op, stopte ernaar eten in en drinken en schoof hem zo weer op de fiets voor gewone zwemles. Dan nog judo en gym. Ik werd er al moe gaan maar hij niet. Zijn zwem meester was ook erg verbaasd over zijn energie Het is altijd al geweest. Met 2 jaar liep hij heen en weer naar de stad. Liep hij zo'n 2.5 km. Met 3 jaar waren Armin Italië bij een watervallen park en deden we de langste route en hij liep alles. In Oostenrijk naar een bekende berg wat echt pittig was (nu kom ik niet op de naam) en liep hij tot de top met zijn 5 jaar. Ongelooflijk hoeveel energie en enthousiasme me hij heeft. Echt om jaloers op te zijn.
Net begonnen in groep 2 en zoon heeft vandaag al extra werk gekregen. De juf zei vandaag dat ze hem graag willen doortoetsen maar ze zitten een beetje met hoe ze dat kunnen gaan doen. Vanwege zijn autisme (grote taalachterstand en moeite met contact en communicatie) is het niet op de reguliere manier mogelijk, en groep 2 is regulier onderwijs. Volgende week hebben we een overleg gepland waar zijn reguliere juf, de speciaal onderwijs juf, en ook de (ontwikkelings)psycholoog bij aanwezig zal zijn. Dan gaan we ook dit bespreken. Ik ben erg blij met hoe de school dit nu aanpakt. Het leek de eerste maanden even plat te liggen allemaal. Het was druk op school; veel uitval van leraren, wisseling van personeel. Dat had effect op het passend onderwijs van zoon. Hij zat in combi groep 1-2 maar hij paste er niet. Hij leerde niets nieuws op cognitief gebied. Ben blij dat het is opgepakt en dat er nu wordt doorgepakt. Zoon kwam erg blij en tevreden uit school vandaag. Ik denk dat hij de extra uitdaging wel satisfying vond
@KleineLai dat klinkt goed! Wat fijn dat ze hem zien! Nu nog even afwachten hoe ze dat gaan doen maar het klinkt voor nu positief!!
het is even afwachten idd. Want zeggen dat je wat gaat doen en het uiteindelijk daadwerkelijk doen zijn twee verschillende dingen. Maar goed, we blijven positief
Ze mogen hier hun bed uit, maar geen feestje vieren. Ze mogen lezen of zachtjes iets doen, maar mij graag nog even laten slapen, de buren wakker maken is dus al helemaal niet de bedoeling… En om 6 uur zijn de telefoons nog vergrendeld en we hebben zelfs een tijd de tv op een tijdschakelaar gehad, want inderdaad, dat wordt snel een gewoonte. Wat ik al schreef, ik ben toch ook best streng. In slaap vallen doen ze hier ook met plafond staren dan niet meer. Maar het worden pubers, dus vroeg wakker worden wordt steeds zeldzamer.
@KleineLai , is groep 1 ook regulier of zijn er plannen voor speciaal (basis)onderwijs voor hem? Fijn dat er nu schot in de zaak zit. Hier ook best tevreden over de middelbare scholen van de kinderen. Overal is natuurlijk wat. In ieder geval is onze ervaring dat de zorg daar veel beter en sneller is geregeld dan op de basisschool. Ze zitten op verschillende scholen. Er wordt eerder hulp geboden, en als er iets is, dan pakken ze het snel op.
Hij doet een combinatie van speciaal en regulier. Volgens mij bestaat dat (nog) niet in Nederland. Komt er op neer dat hij in een speciale klas zit op regulier kleuteronderwijs. Hij volgt zijn onderwijs deels in de reguliere groep en deels in zijn speciale klas. Bijvoorbeeld: hij doet een paar werkjes mee met regulier, en we proberen soms de sociale activiteiten zoals de kring. De andere helft van zijn werkjes maakt hij in zijn eigen klas. In zijn speciale klas krijgt hij onder schooltijd ook zijn therapieën (PMT, logopedie, enz). In FR zijn de kleuterschool, basisschool, middelbaar en ‘high school’ allemaal aparte scholen in aparte gebouwen. Zijn kleuterschooljaren (groep 0 t/m 2) doet hij op deze school. We weten nog niet wat voor school het hierna gaat worden. Ik denk persoonlijk dat speciaal onderwijs beter voor hem is of een combi van regulier/speciaal zoals hij nu doet. Hij heeft een typisch autistisch brein waardoor hij de wereld anders ervaart en anders leert. Ik denk de reguliere manier van onderwijs niet optimaal is voor hem. Daarnaast heeft hij grote moeite met wederzijds communiceren, en grote moeite met de sociale wereld. Niets loopt gelijk met regulier onderwijs (sociaal achter, spraak/taal achter, cognitief voor, alleen emotioneel zit hij op leeftijd) dus waarom hem dan op regulier zetten. Maar goed, school is nog niet overtuigd, die willen de komende tijd nog afwachten. Dus we gaan het zien lang verhaal
Oh, helder! Ja, dit zit weer heel anders in elkaar. Is zijn spraak/taal misschien ook wat achter, omdat hij tweetalig opgroeit?
Misschien iets maar dat zou minimaal zijn. Meestal is de achterstand door meertaligheid op deze leeftijd (4,5 jaar) wel redelijk bijgetrokken. Mijn tweede zoontje (bijna 2 jaar) heeft ook een kleine taalachterstand. Hij verstaat bijvoorbeeld heel veel maar gebruikt taal zelf nog heel erg weinig. Dat is erg typisch voor meertalige kinderen en komt (als het goed is ) vanzelf goed.
Iemand nog tips voor leuke boeken? Hij is 7 zit in gr 5 en is avi uit kregen we te horen. Hij leest veel en omdat hij met de taxi gaat gaan er ook aardig wat luisterboeken door heen. Waanzinnige boomhut was geen succes. Spekkie en sproet heeft hij volgens mij inmiddels allemaal gelezen Dummie de mummy heeft hij bijna allemaal gehad dus daar kunnen we nog even mee doen. Harry potter deel 1 vond hij fantastisch en wil nog verder met deel 2 Bob popcorn vond hij fantastisch Wat zijn bij jullie succes boeken?
Mijn dochter vond op die leeftijd Superjuffie en alle andere boeken van Janneke Schotveld geweldig. En Roald Dahl.
Ik heb geen idee welk niveau de Disney boekenclub boeken zijn. Maar daar hebben we veel boeken van die verslonden worden. Als je de film hebt gezien zijn ze minder leuk, dan is het meer een samenvatting. De club zelf is erg duur. Maar via marktplaats heb ik ze voor een leuke prijs verzameld. Vooral de oudere die voor mijn geboorte al uit zijn gekomen. Ik zou het zoeken in de hoek van voorleesboeken voor zijn leeftijd. Tenzij hij emotioneel ook zijn tijd vooruit is.