Zou ik ook denken hoor. Hier nog geen plusklas gehad in groep 3 want die gaat al weken niet door, eerst door personeelstekort en nu omdat ze geen kinderen vanuit allerlei klassen bij elkaar zetten. En in groep 2 valt het natuurlijk minder op of de rest leuke dingen aan het doen is, dan is uitdaging sowieso leuker dan spelen/makkelijke taakjes. Nu wel de 2e week een HB dag gehad, en die stof hoeft ze dan niet in te halen. Ze vindt het helemaal geweldig, ze wordt echt uitgedaagd daar om verder te denken, ze eten fruit in het Engels, hebben een verdiepingsthema waarvoor ze van alles op moeten zoeken
Nee dat is zeker niet motiverend! Ze kunnen natuurlijk met een plusklas geen rekening houden welke klas wanneer tekenen of handvaardigheid heeft Is het alleen in de middag? Dan heb je wel kans dat ze naast het reguliere werk ook leuke dingen doen. Taal, rekenen etc hebben ze al in de ochtend gehad. Zou het zeker ook bespreken
Ja, plusklas is op dinsdagmiddag. Maar dat is wel echt werken wat ik van dochter begrijp. Ik ga er idd naar vragen. Want kinderen kunnen dingen ook weleens anders zien dan het daadwerkelijk is natuurlijk.
Ja zou het ook even navragen. Hier ziet hij het soms ook anders dan het in werkelijkheid is. Maar als het echt zo is is dat inderdaad niet heel motiverend. Hier is het volgens de oudste onder de rekenles, gelijk s morgens om 8.30 een uurtje.
ja, ik heb ervaring met beide Mijn zoon is van groep 0 naar groep 2 gegaan. Hij heeft twee jaar groep 2 gedaan. Hij genoot nog volop van het spelen en kon qua vaardigheden (denk aan doorzetten als iets lastig is, wat doe je als iets niet lukt etc.) nog genoeg leren. Positieve hieraan was dat het niveau in groep 2 (zeker in de kringgesprekken) echt hoger ligt dan in groep 1. Dus zowel school denken nog steeds dat dit het best passend was. Daarnaast kreeg hij in groep 2 elke dag een uur extra uitdaging in een groepje. Dit welk op een manier die bij kleuters past, maar waarbij vooral ook aandacht was voor het aanleren van die vaardigheden. Dit werd ook steeds overgedragen aan de eigen juf en die ging hier in de klas ook mee verder. Sowieso denk ik dat het bij kleuters gemakkelijker is om te differentiëren dan in groep 3. Andere werkjes aanbieden, bij een rekenspel voor jouw kleuter iets met moeilijkere cijfers. Dat deed de juf bij ons en hij heeft het echt heel fijn gehad dat tweede jaar groep 2 en is gegroeid. Daarna ging hij naar groep 3. De juffen zeiden van tevoren al dat hij de stof van groep 3 al beheerste, dus dat ze goed gingen kijken wat hij nodig zou hebben. Omdat het werken in groep 3, zitten aan een tafeltje, schrijven wel nieuw is, deed hij de eerste 2 weken gewoon mee. Daarna flinke aanpassingen gedaan. Nog voor de herfstvakantie heb ik contact gehad met school omdat hij niet lekker in zn vel zat. Hier hebben ze meteen wat mee gedaan: nog meer extra's etc. Ook gaven ze aan dat ze hem gingen doortoetsen om te kijken hoe we verder zouden gaan. Door corona etc. duurde dat wat langer dan van tevoren verwacht, maar uiteindelijk hebben we begin februari met school besloten dat hij naar groep 4 zou gaan. Daar is hij toen na de voorjaarsvakantie naar toe gegaan. Dat ging echt vlekkeloos. En nu hebben we nog steeds het idee dat hij goed op zijn plek zit (met alle extra uitdaging etc). Nou, heel verhaal, maar hoop dat je er wat mee kunt! Maar als je zelf twijfelt, zou ik niet te snel doorstromen naar groep 3 (vanuit mijn positieve ervaring wat school bij de kleuters kan doen).
Mijn zoon is ook na de voorjaarsvakantie versneld van groep 3 naar groep 4. Hij zag het helemaal zitten. Hij had al een keer wat groep 4 werk gekregen, en dat vond hij erg leuk. Hij had wel vrienden in groep 3, maar niet heel hecht ofzo. Wat trouwens bij ons hielp, is dat we gelijk een foto meekregen van de kinderen uit zijn nieuwe klas. We zijn toen gaan kijken wie hij al kende, en dat waren er best een aantal.
Ja, dat is wel een beetje een lastige. Zoon gaat ook naar de plusklas en gaf ook aan dat ze dan natuur hebben (waar hij erg van geniet). Aan de ene kant natuurlijk jammer, maar aan de andere kant is het roostertechnisch waarschijnlijk niet te doen om hier rekening mee te houden. Ik heb benoemd dat de plusklas waarschijnlijk ook erg leuk is. Zoon: 'ja, ik denk nog wel leuker dan natuur'. Maar hier is het een dagdeel, is dat bij jullie ook? En kan het ook zijn dat het er om gaat dat ze een stukje van het klassengebeuren mist (en dat ze dan dus misschien wel leuke dingen doen, wat helemaal niet zo hoeft te zijn)? Ik zou het zeker bespreken tijdens de tienminutengesprekken.
Ik vind dus dat het niet ten koste moet gaan van dat soort dingen. Natuur is bij haar 1 van de leukste dingen bv. En ze speelt gewoon nog graag, zit pas in groep 3. Ik vind het echt raar om dat dan 'af te nemen'.
Tja, ik denk dat kinderen die extra hulp nodig hebben voor lezen of rekenen het ook wel eens op momenten krijgen dat ze een vak hebben wat ze wel leuk vinden. Als ik naar mijn zoon kijk, vind hij eigenlijk alles op school wel leuk. Hij geniet extra van natuur, geschiedenis, muziek, handvaardigheid, aardrijkskunde. Dat zijn dan zóveel vakken om rekening mee te houden... Grote kans dat je zo'n vak hebt op een dagdeel. Tegelijkertijd doen ze hier (naar wat ik begreep, door verhuizing zitten we nog niet lang op deze school) in de plusklas allerlei proefjes, filosoferen, uitgebreide projecten waarbij zijn interesses ook zeker aan de orde komen. Dus ik denk dat hij daar volop gaat genieten. En misschien mag hij 's morgens al even bekijken wat ze bij natuur gaan doen, dan heeft hij beide. Maar je kunt het altijd vragen, misschien kunnen ze wel wat schuiven en dan is dat alleen maar fijn voor d'r!
Voor haar is de plusklas echt nog niet zo leuk zeg maar. Is gewoon in een werkboek rekenopdrachten. En ze heeft de extra uitdaging wel nodig hoor, maar zij ziet dat natuurlijk niet zoals wij dat zien en weten waarom ze het nodig heeft. Zij ziet: ik ben met rekenwerk bezig en de rest is iets leuks doen.
nou, dan snap ik haar wel! Als jij moet rekenen (wat waarschijnlijk meer moeite kost dan haar gewone werk) terwijl de rest leukere dingen doet.... In dat geval zou het mooi zijn als het onder rekenen was (en ik zou haar ook gunnen dat ze ook leuke dingen doet bij de plusklas!)
Het is super dat het er is maar kan begrijpen dat ze dat inderdaad anders kan zien. Ben benieuwd wat ze over 1.5 week zeggen.
Ja, dat bedoel ik idd. Dat de rest rekent, en zij dan plusklas. Het normale werk wordt al wel gecompact voor dr. Ze zit in groep 3, ik ben al blij dat ze eindelijk genoeg uitdaging krijgt. Maar het zou leuk zijn als op den duur er leukere verrinkingsdingen in de plusklas komen idd. Nou ja, 21e 10-minutengesprek, zal eens vragen hoe het zit.
Dat klinkt ook als een hele andere invulling van de plusklas dan bij ons het geval is en wat ik opmaak uit het verhaal van @Roanna In dat geval zou dat hier ook niet gewaardeerd worden, maar ik zou ook eens vragen op school wat dan precies het idee is van de plusklas. Ik vind nog meer rekenwerk uit een werkboek aanbieden niet heel logisch klinken eerlijk gezegd. Hier worden ook projecten gedaan zoals Roanna schreef, ze zijn een paar weken met een zelf gemaakt en bedacht spel bezig geweest. Inclusief spelregels etc. Nu zijn ze iets met planeten aan het doen, maar wat precies weet ik niet. Hier is het wel maar een uurtje en geen heel dagdeel, er is helaas nog steeds geen leerkracht voor de plusklas.
Dat klinkt fijn. Hier kent hij dus de kinderen allemaal al, maar heeft nu met naar bed gaan weer buikpijn en z'n koppie blijft maar malen 'ik moet na de vakantie naar groep 5'. Hij heeft dus wel vrij hechte vrienden. Groep 4 bestaat uit 10 kinderen en is dus eigenlijk gewoon 1 vriendengroep.
Hier is de plusklas een combinatie van beide wat ik begrijp. Rekentijger en prik en ko, volgens mij doorspreken, nieuwe bladzijdenvoor tijdens de rest vd week. Maar hoor hem ook regelmatig over andere dingen. Bouwen met dominostenen, toren bouwen met rietjes en paperclips. Ze hebben al eens een schoenendoos mee moeten nemen voor kijkdoos. En in z’n werkboek van lijn 3 mist dag 4 (donderdag) steeds, dus de plusklas is idd tijdens gewone les. Hoeveel hij uit gewone lessen mist weet ik niet.
Ja, dat klinkt veel leuker. Volgens mij is het hier ook maar 1 a 2 uurtjes. Ik zal jullie invullingen eens opschrijven en meenemen naar het gesprek.
Ok dames, ik niet even weer met beide benen op de grond gezet worden. Van uit de HBdag krijgen we een verslag met wat gedaan is en foto's. Nu zie ik op de foto's dat ze bezig zijn geweest met patronen, en dat dochter het op beide foto's fout heeft. Daardoor ga ik dus meteen twijfelen, ja ze loopt Voor, maar ook tot dit niveau. Is ze niet toch 'gewoon' slim. Maar ja, ze mag natuurlijk fouten maken, ze wordt nu uitgedaagd op een heel nieuw niveau en dat hoeft niet foutloos te gaan. Ben ik dan toch zo'n pusherige moeder die school de aandacht op haar laat vestigen terwijl er niks aan de hand is. Pff er slaat echt even twijfel toe en dat allemaal om 2 stomme foto's. Terwijl ik echt wel weet dat ze ver voor loopt op haar leeftijdsgenoten, en dit juist mooi is, dit betekent dat ze echt moet denken en wordt aangesproken op leren. Naja, ik weet nu in ieder geval waarom ze getest wordt in maart, voor mn eigen twijfel, omdat ik zelf maar heen en weer blijf gaan tussen ze is slim en ze is meer dan slim
Hier ook tijdens de plusklas een thema, vorig jaar iets met een greenscreen en foto's maken, dit jaar iets met het lichaam. Dus echt extra. Moeilijker rekenen doet ze gewoon als de rest ook rekent. Zij maakt 1 blz en mag dan ander werk doen, de rest moet 2 blz.