Wij hebben onze woning verkocht voor de start van de bouw. Wij zaten in een “luxe” positie dat de kopers van onze woning het puur kochten voor verhuur en hebben dus exact een jaar terug kunnen huren. Ik zou als koper niet 1.5 jaar willen wachten voor dat ik überhaupt de sleutels overhandigd ga krijgen. Ik zou het te koop zetten als de bouw ongeveer op 3/4 zit, dan is de opleverdatum ook vaak wel wat duidelijker aan te geven.
Wij hebben afgelopen zomer een nieuwbouwwoning gekocht, deze wordt als het goed is dit jaar voor de bouwvak opgeleverd. Ons plan was om het komende week in de verkoop te doen, uiteindelijk is het deze week al voor de markt uit verkocht voor een mooie prijs! Ik zag het ook niet zitten om te gaan verhuizen omdat er hier eigenlijk geen huurwoningen te krijgen zijn, er geen vakantiepark oid om de hoek is en we een klein kind hebben. Mijn zwager en schoonzus zitten qua koop/oplevering in een vergelijkbare situatie, zij hebben juist wel voor direct verkopen en een tijdelijke huurwoning gekozen omdat ze graag financiële zekerheid wilden, zei vonden dat met 3 kids ook prima te doen en zijn blij met hun keuze nu. Ons huis is in het afgelopen jaar ongeveer een ton meer waard geworden, dus voor ons is dit zeker de beste keuze zo. Wanneer je financieel evt een tegenslag doordat de markt minder wordt aankunt zou ik lekker 6-9 maanden voor de geplande overdrachtsfatum jullie huis in de verkoop zetten. Onze kopers vinden het geen probleem om te wachten op de overdracht, en we hebben in de koopakte op laten nemen dat overdracht 8 weken na oplevering nieuwbouwwoning is met daarbij een maximale uitloop (in ons geval uiterlijk half november oplevering)
Persoonlijk zou ik echt wachten. Voor mij was het ook een stuk minder onzekerheid, want: waar een huurhuis te vinden in de buurt van de school van de kids? 2 keer spullen heen en weer. Zitten in een huis dat niet ‘eigen’ (naar smaak/gevoel dan) is. Van die gedachtes kreeg ik dan weer veel meer stress dan het risico van instorten van de markt Maar het is echt persoonlijk.
Ik zou nu gaan handelen nu de rente gaat stijgen. Mede hierdoor én de schaarste zijn kopers echt bereid te wachten. En als de rente door gaat stijgen gaat dat wel iets met de huizenprijzen doen, sterker nog in veel delen in Nederland is de stijging er inmiddels uit.
Wij hebben ons huis 5 maanden voor oplevering nieuwe huis te koop gezet. Wij wilde absoluut niet tussendoor nog moeten verhuizen naar een huurwoning. Dit is trouwens inmiddels alweer bijna 3 jaar geleden…ons huis was binnen een week verkocht met flinke winst!
Wij hadden overigens ons huis in februari verkocht, overdracht van ons oude huis was uiteindelijk begin september, maar we hadden tot november met de koper in de koopovereenkomst afgesproken. Huis was voor de bouwvak klaar en we gingen eind augustus over.
Voorzover ik weet is de verwachting dat prijzen hooguit stabiliseren, maar nog lang niet significant gaan zakken. Ik zou nu lekker blijven zitten en een paar maanden voor de geplande oplevering stappen maken. Als je je nieuwbouwhuis hebt, kan je er ook nog niet wonen he. Wij wonen tegenover een blokje nieuwbouwhuizen. De oplevering was een week of 3-4 terug en pas een enkeling is al verhuisd. In de meeste huizen wordt nog volop geklust.
Als je je huis te koop zet, kun je in de voorwaarden stellen dat jullie tot een bepaalde tijd na aankoop nog in de woning zullen blijven wonen. Jullie zullen niet de eerste zijn die dit doen in ieder geval. Meestal is een overbruggingsperiode van een half jaar wel de max.
Met de stijgende hypotheekrente en de beperkte geldigheid van een hypotheekofferte is het nadeel voor de kopers de bereidstellingsprovisie. En die loopt aardig op als het over een periode van een paar maanden gaat. In zo'n situatie (mits kopers erover beginnen) zou ik als verkoper daarin financieel tegemoet komen.
huurhuizen liggen niet voor het oprapen, dus zomaar roepen dat je dan wel even gaat huren zolang, zal je flink tegenvallen, vrees ik
Je hebt denk ik gelijk! We gaan het ook gewoon maar aan: we hebben besloten te blijven zitten want ieder risico dat we lopen kunnen we financieel wel hebben.
Dankjewel! Zoiets wilde ik inderdaad weten. We hebben er nu voor gekozen te blijven zitten, misschien half jaar van te voren te koop zetten met deze voorwaarde inderdaad.
Klopt, zeker iets om mee rekening te houden. “Gelukkig” is er in onze regio wel het een en ander aan vrije sector huurwoningen met een prijs van 1500 per woning verkrijgbaar. Dus dan zouden we het daarmee moeten doen. We hebben besloten niet te huren maar in ons huis te blijven. Huren zou namelijk ook heel duur zijn, dus dan liever gemak.
Wij hebben onze woning 12 maanden voor de sleuteloverdracht gekocht. Wij wilden hier zo graag wonen dat we contact op hadden genomen met de bewoners. Een hoog bod gedaan wat ze eigenlijk niet konden weigeren. Dit is alleen een uitzonderlijke situatie. Lijkt me handig als je maximaal een half jaar de woning voor oplevering te koop zet. Hou wel rekening met wat uitloop van de bouw
Dit wilde ik inderdaad ook meegeven ter overweging. Wij kochten ons nieuwe huis 7 maanden voor de eigenlijke overdracht. Een hypotheekofferte is 3 maanden geldig en moet je daarna voor (ik dacht 6 maanden) verlengen, maar daar betaal je als koper dan voor en als de rente stijgt in die periode voor de eigenlijke overdracht, betaal je ook weer. Nu de rente (iets) gaat stijgen, is dat denk ik wel iets waar kopers langzaam weer rekening mee gaan houden. Maar ik lees dat jullie al besloten hebben om nog te wachten
Ik denk dat deze keuze een volledig persoonlijke keuze is. Daarin spelen mee bereidheid tot het nemen van (financiële) risico's versus zekerheid die je nu hebt. Wij hebben ons huis eerst verkocht en daarna pas iets nieuws gekocht. Voor mij was een overbruggingshypotheek, ook al konden we dat (makkelijk) aan, zelfs dubbele lasten, geen optie punt. De enige kennis die je hebt is de kennis van nu. Ik zou met de stijgende rente, inflatie, alsmaar duurder wordende zaken als gas, boodschappen geen risico nemen en ons huis nu verkopen. Wijsheid en succes gewenst!