Oké dus nog net iets eerder dan R. hier. Ja ik ga gewoon eens vragen na de vakantie wat er mogelijk is.
Het liefst word ze niet meer voorgelezen Als ze wordt voorgelezen zijn het boekjes van Dikkie dik, Barbie of van alles wat met prinsessen en eenhoorns te maken heeft.
Onze dochter is in groep 6 versneld.... toen leek het prima, maar achteraf weet ik het niet, ze heeft op een hoop vlakken problemen gekregen later. Maar of dat niet gebeurd was als ze niet versneld was, weten we gewoon niet.... Ze is de laatste paar weken van groep 5 naar 6 gegaan en daarna door naar 7. Ze is in 7 en 8 en tot en met havo 5 wel gepest door 1 van haar nieuwe klasgenoten, en best wel extreem ook.... Gelukkig heeft ze op de eerste dag in haar nieuwe groep wel haar beste vriendin leren kennen. Wij laten onze jongste door deze ervaringen in ieder geval niet versnellen.
Misschien heeft iemand al gereageerd, maar het maakt vooral uit ‘voor later’. Zolang het om kleine sommigen gaat, werkt dit best, maar als de sommen groter worden (denk aan in de bovenbouw PO en voor sommige kinderen pas op het VO), dan wordt deze strategie veelal te traag en dan hebben ze (veel) te veel tijd nodig om dingen uit te rekenen en komen ze in de problemen. Dit nog los van de strategie waarmee ze het uitrekenen, die zijn soms ook niet de meest handige en leveren dan bij grotere sommen extra problemen op. Het dan nog ‘herstellen’ blijkt vaak heel lastig te zijn.
Zoon is 7 en zit sinds dit schooljaar op de andere school hij heeft een paar weken geleden avi uit gelezen. Waarschijnlijk was hij dat al voor de zomervakantie maar daar hebben ze geen testen meer afgenomen bij hem. Hij leest alles wat los en vast zit. Er zijn best wel wat boeken die ze kunnen lezen maar niet alles is even interessant zoals pubers en verliefdheid. Meestal leest hij b boeken maar hij heeft nu de eerste 2 boeken van harry potter nu ook uit.
Betreft vermaak. Zijn grootste vermaak ben ik. Het liefste doet hij graag dingen met mij. Maar dit doe ik ook niet elke dag. Het ligt er ook maar net aan wat het is. Vandaag vroeg hij of hij mocht helpen met broodjes bakken. Inmiddels kan hij goed kneden en bolletjes vormen Daarna ben ik met hem met de knex gaan spelen. Wat hij zelf veel doet is lezen. Hij leest enorm veel en heeft daar veel plezier in. Tekenen doet hij ook erg graag. We hebben hem watervaste fineliners gegeven met kerst en kan zo eerst een tekening maken met dunne fijne lijnen en daarna inkleuren met stuften, waterverf, kleurpotloden etc. Hij kan echt mooi tekenen. Hij maakt ook graag dingen maar dan moet het ergens voor zijn. Zo hebben wij zijn houten kasteel weer gepakt en heeft hij kleedjes gemaakt, vlaggen en een waterput. Wisselen van speelgoed zorgt er voor dat hij weet wat hij heeft en weer enthousiast is. Nu schijnt de zon dus ik ga kijken of hij te porren is voor een wandeling
Al het materiaal is voorhanden, boekjes, sudokus, raadsel boekjes, veel knutsel materiaal. Pakt ze uit zich zelf niet samen doet ze dat wel graag. Mijn dochter van 6 vind vooral dingen zelf bedenken en uitvoeren het leukst, dat kan van alles zijn kamer her organiseren inclusief plattegrond van te voren maken en dan meubels verschuiven. Ze houdt ook veel van zelf collecties maken en gewoon van wat ze op straat of natuur kan vinden zoals schelpen en stenen en die dan bewaren of beschilderen.
In het vorige deel heb ik al eens wat vragen gesteld i.v.m. onze zoon. Wij wilden hem laten testen en zijn ook voor een intakegesprek geweest. Er werd ons al gauw duidelijk dat zonder bijkomende problematiek deze keus niet vaak gemaakt werd. Ook vanuit school krijgen we niet de indruk dat ze er iets mee gaan doen als er wel een rapport verschijnt. Wij twijfelen dus enorm of we die 1500 euro (want dat is het prijskaartje) gaan uitgeven puur voor onze eigen rust. Hij krijgt levelwerk, maar wij hebben de indruk dat dit veel te vrijblijvend voor hem is. Als hij tegen iets aan loopt wat hij moeilijk vind, mag hij het werkje aan de kant leggen en verder gaan met iets anders. Wij vinden juist dat zo'n moment hét moment is waarop hij iets kan leren. Het gewone werk doet hij nl. met 2 vingers in zijn neus. Afgelopen tijd zijn de cito's weer afgenomen en zijn laagste score zat op midden groep 6. Hij had ook scores op midden 7 en begin 8. Van zijn Spaanse les merken we eigenlijk niet veel (vinden we eerlijk gezegd ook niet belangrijk), filosofie lijkt hij erg leuk te vinden. Qua lezen is hij nu tutor van een ander kindje in de klas. Dat is voor zijn sociale stukje natuurlijk wel erg leuk. Met rekenen doet hij nu mee met het huiswerk van onze dochter die in groep 6 zit. Breuken (beginnende breuken hoor) gaan hem al goed af. Ook Engels leert hij vrolijk mee. Dochter krijgt geregeld woorden mee die ze dan moet leren. Hij ging op een gegeven moment het antwoord roepen. Dus nu doet hij mee met haar. En wij vinden het eigenlijk prima. Hij verveelt zich veel minder (geeft hij zelf aan) en wij zien hem ook weer wat vrolijker in het algemeen. Hij is momenteel al 3 dagen buiten te vinden. Iets wat hij in de winter nauwelijks doet. Waar een zonnetje al niet goed voor is. Thuis heeft hij flightradar ontdekt. Hij vindt het prachtig alle verschillende vliegtuigen te zien en zelf ook bepaalde types op te zoeken, tot weerballonnen en zappelin's aan toe. Hij heeft in de klas al e.e.a. mogen laten zien. Dagelijks kijkt hij bv even waar welke Beluga staat en of dat wel klopt met de dag er voor (vraag me niet waarom). Dus, wellicht nu hij lekkerder in zijn vel zit en wij dat zelf ook zien en omdat hij nu via andere wegen zijn uitdaging vind, zouden jullie hem in dit geval nog laten testen? Of lekker zijn gang laten gaan en zien waar het hem brengt? (Handig, hij is 7 jaar en zit in groep 4)
Kan iemand hier nog iets op zeggen? Waaraan merkten jullie dat het niet lekker liep? Mijn dochter is zo anders op school dan thuis. Het lijkt dus op school dat alles goed gaat maar thuis gefrustreerd,slaapt slecht en stress tics.
@Lief of Stoer wat voor een test wil je doen dan. Hier kost alleen een IQ test rond de 600 euro, wil je ook onderzoek naar bv autisme, ADHD dan zit je eerder rond de 1500-2000 euro, maar ik lees zo niks in je verhaal dat daar aanwijzingen voor zijn?
Hier is alleen IQ 800 euro en IQ en persoonlijkheid rond de 1500 euro. Zou dus inderdaad goed vragen wat er allemaal in de test zit en dan bepalen hoe en wat. Ik zou overigens hoe dan ook inzetten op andere begeleiding van school, zodat het werk minder vrijblijvend is en hij door leert zetten, fouten leert maken, leert leren, enz. Dat kan ook zonder onderzoek, lijkt me.
Ach wat sneu voor haar!! Gepest omdat ze versnelde ook? Of andere redenen. Wat vreselijk naar om mee te maken en ook zo ontzettend lang. Ik snap dan je dan niet nog eens het risico op versnellen wil nemen. Bij ons zou het dan gaan vanaf nu, nu half groep 6 en dan dus nog versnellen..
Daar zijn ze niet duidelijk in. Ik vermoed van niet namelijk. Zo gauw je ook maar afwijkt van het "normaal" hebben ze grote moeite om er daadwerkelijk mee aan de slag te gaan. Onze dochter had bv juist wat extra aandacht nodig m.b.t. agenda en plannen van huiswerk. Haar leerkracht sprak steeds over de groep. We hebben hemel en aarde moeten bewegen om uit te leggen dat zij niet (geen enkel kind volgens mij) de groep is of vertegenwoordigd. Geen leerling is gelijk, maar dat lijkt wel het uitgangspunt te zijn. In het geval van onze zoon zijn ze in zijn groep heel hard bezig de achterstanden uit groep 3 in te halen. Door o.a. vele wisselingen van leerkrachten (7 stuks vorig jaar) is ruim de helft van de kinderen achter komen te lopen. Wij hebben het gevoel dat de 2 kindjes die wel voorlopen geen prioriteit zijn. We hebben dit uiteraard al eens aangekaart, maar nee, dat was natuurlijk niet zo. Vorige week heeft hij op ons verzoek zijn rekentijgerboekje en prik en co meegenomen. 6 bladzijdes waren er gedaan sinds september (van beide boekjes echt nog het eerste deel). We vonden het echt heel weinig. Nu zijn er door corona ook wekenlang geen lessen geweest voor het levelwerk. Dit gebeurd nl. 1x per week bij een andere juf. Het antwoord op je vraag, ik denk het niet gezien de kennis die we inmiddels hebben. Onze zoon krijgt in mei/juni nog weer een andere leerkracht i.v.m. zwangerschap. Het wordt zijn 17e ( misschien wel 18e, ik ben de tel kwijt) wissel. Wij denken dat ze de capaciteit niet hebben.
Nee hoor, dat klopt. Het is "slechts" een basis onderzoek naar zijn kunnen, niets in de richting van wat je verder noemt. We zijn bij een instelling geweest hiervoor en dit was de basis zonder bijzonderheden. Maar wat ik hier begriip erg duur dus.
Dat denken wij ook, alleen ontbreekt het waarschijnlijk aan de mensen daarvoor. De klassenassistenten staan inmiddels allemaal voor de klas, de huiswerkklassen zijn opgeschort. En kindjes die achterlopen gaan voor. Dat is bij zoon de halve klas (zie 2 posten hier boven).
Is zoeken naar een andere school niet een beter plan dan testen? Als ik dit zo lees, verwacht ik niet dat je met deze school wat aan de test gaat hebben. Dan beter in overleg met nieuwe school, kijken wat ze kunnen bieden en of ze die test nodig hebben.
Wellicht wel, maar we vinden het ook een grote stap. Heel erg lastig. Als we vooraf wisten hoe het nu is, waren we niet van de eerste school vertrokken.
Wij zijn gister met de dames naar Nemo geweest. Wat vonden ze het geweldig, en wat kon mijn oudste haar spons hersenen lekker hun werk laten doen Vanmorgen voor ze naar de BSO gingen wel al een hoop vragen die na een nachtje verwerken op zijn gekomen haha. Dat wordt nog wat deze week. Iemand nog tips voor een scheikundige doos geschikt vanaf een jaar of 7-8 denk ik. Ze wordt binnenkort 6 en vond het helemaal geweldig dat ze een proefje met water en kleurstof mocht doen gister.