Bedankt voor de tips over sponzen. Jute heb ik al eens geprobeerd en bevalt niet echt. Ik ben bang dat sisal een beetje hetzelfde is, maar ik zal het eens proberen. Heb er een zeepzakje van, eens kijken hoe goed die water vasthoud en weer vrijgeeft als ik er in knijp. Over het zelf producten maken. Ik ben daar ook een beetje sceptisch in. Ik denk dat het alleen winst geeft als je de grondstoffen in bulk/verpakkingsvrij kan inkopen. Of je echt maar een paar grondstoffen nodig hebt. Een blok Marseillezeep bijvoorbeeld waarmee je heel wat liters schoonmaakmiddel maakt lijkt mij wel prima. Maar als ik soms op zero/less waste groepen kijk vraag ik mij bij veel dingen af of het niet alleen maar meer zooi produceert en minder goed werkt/niet goed is voor je gezondheid. Bijvoorbeeld zelf mascara maken. Dat koop je los in een klein buisje bij de drogist en wordt (denk ik) effecient gemaakt ineen fabriek. Om dan thuis allerlei producten te kopen om dat te gaan mengen... En is het niet heel gevoelig voor het ontwikkelen van bacteriën? Ik ben niet overtuigd en begin er niet aan. https://www.hetkanwel.nl/diy-maak-je-eigen-mascara/ Hier schrijft ze bijvoorbeeld blij dat je alle ingrediënten gewoon bij de drogist kunt kopen. Ja, en die komen allemaal in verpakkingen. En weet je wat je ook bij de drogist kunt kopen? Mascara! Natuurlijk kun je meerdere mascaras maken van al die grondstoffen, maar dan vraag ik mij dus af hoe lang zoiets houdbaar is. Normaal doe ik daar niet zo moeilijk over. Maar als het zo dicht op je ogen zit... Goed, (onnodig) lang verhaal over mascara, haha. Ik bedoel het als voorbeeld.
Ik begrijp jouw standpunt heel goed! En je hebt zeker gelijk dat veel van deze dingen niet alleen worden geconsumeerd door uitsluitend vegans natuurlijk. Maar waar het mij meer om gaat is dat het regelmatig heel zwart-wit wordt gebracht, zo van: veganistisch eten is goed en ieder ander dieet is uiterst vervuilend. En ik geloof dat dat dus wel genuanceerder kan. Net als de term 'vleeseter' trouwens, niet zozeer kritiek op jou hoor maar omdat jij het woord gebruikt haak ik er even op in (ik kom het heel vaak tegen, tegenwoordig). Want, wat is een vleeseter? Ik denk namelijk niet dat iedereen die een béétje duurzaam leeft heel de dag, iedere dag vlees eet zeg maar Wij eten bv 1x per week vlees gemiddeld, en dan ben ik volgens veel veganisten een 'vleeseter'. Zuivel (in de vorm van yoghurt) eet ik niet vaker dan 2x per week. Ik noem het eetpatroon/dieet van ons zelf liever flexitarisch. Ik zeg trouwens bij lange na niet dat ik goed bezig ben op dit gebied. Maar ik let dus zeker wel op de voetafrdruk van álle voeding, er zijn veel aspecten die een rol spelen qua duurzaamheid. En bij waterafdruk van voedsel let ik niet alleen op vlees. Bijvoorbeeld: koffie en thee is ook behoorlijk belastend (gelukkig lust ik geen koffie, dat scheelt). Ik denk eerder dat het totaalplaatje belangrijk is. En daarom deelde ik ook het artikel, niet om meer plantaardig eten te ontmoedigen (maar dat was hopelijk wel duidelijk ).
@Chayammy Leuk voorbeeld van die mascara Ben het er in dit geval helemaal mee eens! Mijn schoonmoeder maakt zelf kohl, al jaren. Daar zitten alleen natuurlijke, lokale ingrediënten in die uiteraard verpakkingsvrij te verkrijgen zijn. En ipv deodorant koop ik eens in de zoveel tijd een stuk aluin (ook zonder verpakking). Ik denk echt wel dat dat soort dingen schelen. Maar als je 100 ingrediënten nodig hebt om iets zelf te maken... Nee, dan niet. Mijn 'zelf maken' heeft vooral betrekking op eten. Net nog een bak sandwich spread gemaakt, dat lusten de kinderen graag op brood namelijk. Nu is dat hier sowieso niet verkrijgbaar in de winkel maar aangezien er vooral groenten in zitten én het binnen een paar dagen op is (wordt dus niks weggegooid), denk ik zeker wel dat dit een duurzaam "project" is. Het is natuurlijk ook veel gezonder. (Foto is niet van deze keer, maar even om een indruk te geven.)
Ik lees graag mee! Wij doen nog veel te weinig, en met een baby helaas nog minder tijd (en vooral energie) om wat dingen weer op te pakken. Iets waar ik zelf ook wel van baal, en ik hoop dat hier meelezen weer motivatie (en inspiratie) geeft om een en ander te veranderen. Wat ik graag wel snel wil veranderen: -meer verpakkingsvrij gaan kopen. We hebben echt mega veel afval -meer 2e hands gaan kopen -minder vlees eten/meer streekproducten kopen en minder import -verdiepen in schoonmaakproducten en verzorgingsproducten die milieuvriendelijker zijn -wasbare luiers opnieuw overwegen (als opvang wil meewerken.. anders heeft het wellicht weinig zin?) We willen graag ook ons huis duurzamer maken maar we willen ook nog verhuizen binnen een paar jaar (als de prijzen weer wat zakken..). Voor nu hebben we alleen beneden de verwarming aan als we daar zitten. Voor boven een klein elektrisch (zuinig) kacheltje die we gebruiken met thuiswerken en snachts op de babykamer. Het enige waar we nu een beetje op letten: -kopen als we iets echt nodig hebben. Lastig inschatten vind ik met een baby.. Maar ik ben niet helemaal los gegaan met spullen gelukkig. Er zou nog wel meer 2e hands kunnen. Voor onszelf kopen we tegenwoordig weinig, alleen als iets echt nodig is. -vlees/vis/eieren kopen we de bio variant van, maar is nog niet echt goed natuurlijk. Ik wil graag zelf kippen houden als we een groter huis/tuin hebben in de toekomst. -spullen in herbruikbare bakjes ed bewaren ipv losse zakjes/folie etc. Ik maak de babyhapjes ook vers en vries het in (in herbruikbare bakjes). -ik gaf bv, nu bio geitenmelk (hopelijk is dit wat beter dan gewone kv) - ik gebruik voor mijzelf al wasbaar maandverband en een menstruatiecup, daar hebben we geen afval van.
Ik kan wat betreft schoonmaakmiddelen en verzorgingsproducten wel flink wat duurzamer gaan lees ik hier. Een shampoobar heb ik geprobeerd en dat beviel me goed, maar ik heb nog een paar flessen shampoo en conditioner op voorraad die eerst op moeten voordat ik overstap, en gebruik er zo weinig van dat het lang duurt. Ik was mijn haar ongeveer 1x per week. Andere verzorgingsproducten gebruik ik niet. Geen make-up - dat wat er ligt is al jaren oud. Als ik 3x per jaar make-up op doe is het veel. Geen dagcremes oid. Ik ben niet zo'n smeersel typje. Schoonmaakmiddelen: ik houd niet zo van poetsen dus ook dat gaat niet zo snel haha... nee zonder gekheid, ook daar gebruik ik heel weinig van. Het meeste wat hier staat is van HG omdat we natuurstenen vloeren (en muren in de badkamer) hebben waar je geen allesreiniger op mag gebruiken. Die fles allesreiniger gaat zo langzaam leeg (half dopje per emmer). Groene zeep gebruik ik voor de vloeren, ook dat gaat heel langzaam. Vaak dweil ik met alleen water, ik heb een stoomreiniger voor de vloeren. 2x per jaar met groene zeep ongeveer. Bleek gebruik ik eens per maand op het toilet wanneer ik het toilet een superbeurt geef. Verder met water en allesreiniger eens per week grondig en verder neem ik de bril en pot regelmatig af met een wegwerpdoekje. Ook daar kan ik veel beter doen dus. Wasbaar maandverband: check. Zelfgemaakt van restjes dus extra duurzaam. Tampons: ik heb voor de zwaardere dagen nog geen goed alternatief gevonden. Ik gebruik tampax met kartonnen inbrenghuls (ooit eens de verkeerde besteld met plastic dus daar let ik nu op) voor de eerste paar dagen en daarna maandverband en inlegkruisjes. Cup lijkt me niet prettig, net als dat ik normale tampons zonder huls niet fijn vind.
Cup en tampons zijn echt niet te vergelijken. Ik ben fan van mn cup maar een hekel aan tampons. Wasbare luiers, al gebruik je er maar 1. Tel eens uit hoeveel wegwerpluiers je met 1 wasbare kunt besparen.
In dit geval raspte ik een aantal wortels en knolraap. Eerst een ui aanbakken met wat smaakmakers (ik gebruikte zout, paprikapoeder, zwarte peper, komijn en oregano). Dan de geraspte groenten erbij en ook even bakken. Ik deed er een scheutje water bij, niet teveel want de knolraap verliest vocht en wil een beetje een bite behouden. Met deksel op de pan gaarstoven (dat duurt een paar minuten). Dan laten afkoelen en het fijngesneden groen van twee lente-uien toevoegen. Meng er mayonaise en ketchup of tomatenpuree (ik doe tomatenpuree) erdoor, eventueel een klein beetje geprakt aardappel/witte bonen als de mayonaise aan de dunne kant is (zoals bij mij soms het geval is ). Oh ja, vaak doe ik er ook nog kool bij, maar dat paste deze keer niet meer in de pan Je kan totaal andere smaakmakers en groenten toevoegen, de samenstelling van het sandwich spread verschilt hier nogal per seizoen (wij koken alleen met seizoensgebonden groenten).
De luiers zijn er maar we zijn een tijdje geleden teruggegaan naar wegwerp omdat mijn jongste in het gips zat. Net nieuwe overbroekjes (maatje groter) binnen gekregen dus we gaan weer van start!
@citroenrasp hier ben ik eindelijk. Was het topic weer vergeten. Beetje hectische weken gehad. Hier een combi van milieubewust bezig zijn en zoveel mogelijk geld besparen. Dat loopt vaak in elkaar over maar regelmatig botst dat ook waardoor ik soms voor de niet “groene” optie kies. Wat we al doen: Verwarming staat vrij laag en het huis hebben we de afgelopen jaren flink bijgeisoleerd. We verbruiken nu ongeveer 700m3 gas per jaar. Ik eet al 27 jaar vegetarisch en de rest van het gezin eet baak vegetarisch mee maar ik maak een keer of 2 per week vlees of vis voor ze. Zoveel mogelijk lopend of met de bakfiets. Ik kan zo 3 maanden doen met een tank benzine. ( dat is nu met deze brandstofprijzen ook heel fijn voor de portemonnee) Zoveel mogelijk eten uit het seizoen en zo weinig mogelijk weggooien. Als ik een portie over heb gaat dit naar ee buurvrouw want zij heeft het financieel erg slecht. Kleding zoveel mogelijk tweedehands. Lange broeken met een gat op de knie worden omgenaaid als korte broek voor in de zomer. Spullen verkopen via Vinted of marktplaats. Daar kijk ik zelf ook altijd eerst als we iets nodig hebben. Helaas nu nog een te kleine tuin voor een moestuin maar dat willen we wel graag mochten we ooit verhuizen. ik vergeet vast nog een hele hoop en zal dat nog aanvullen. Fijn om hier veel tips te lezen en ervaringen uit te wisselen
Ik heb mij vandaag wat meer verdiept in het verduurzamen van ons huis. En heel wat aanvragen gedaan bij bedrijven voor offertes/meer info. Ook maar even in de buurt gevraagd wat zij hebben gedaan en waar. Wat zijn er veel bedrijven zeg, lastig bepalen welke ok zijn. Hopelijk krijgen we wat goede reacties en kunnen we er mee aan de slag.
Ik ging vandaag met onze fietsaanhanger naar het tuincentrum en ik bracht iemand op een idee. Je ziet ze nog veel te weinig! Wij zijn er zo blij mee. Het is net te klein voor de weekboodschappen, maar verder fietsen we er veel mee. 3 maanden met 1 tank, wow. Hier vind ik het al goed dat we 5-6 weken halen. De auto staat steeds meer stil. Maar met kinderen wil ik hem toch nog niet wegdoen. De flexibiliteit is me ook wel wat waard. Maar als ik alleen op pad ga, ga ik heel vaak met het OV, of ik carpool. Verwarming zetten wij pas aan als we het koud krijgen. Net niet comfortabel is voor ons nog wel acceptabel, maar bij echte kou gaat de verwarming aan. Overdag niet hoger dan 19, in de avond max 20. Met deze winter nu hebben we soms een aantal dagen geen verwarming aan. Het went echt.
Ik deed vroeger ook de weekboodschappen met een fietskar. Ook vaak aangesproken door mensen die verrast waren dat dat paste, en het een goed idee vonden. We woonden niet ver van de supermarkt maar voor een gezin van 5 moet je dan toch heel wat keren heen en weer zonder kar.
Voor kinderen had ik zo'n loopkoffertje die vaak de oudere vrouwen hebben en daar ging ik dan mee naar de markt en supermarkt. Kon voor met z'n 2en best een hoop in. Nu bezorgen/lopen of bakfiets (hebben geen auto).
Wij hebben inmiddels ook een bakfiets, en laten ook vaak bezorgen. (Ook geen auto) Dat zorgt voor minder impuls aankopen. Ik maak een weekmenu en kijk naar wat er bijna op is en meer koop ik dan niet. zo’n karretje is ook handig ja! En kinderen vinden dat vaak ook leuk, met zo’n ding te rijden
Dank je klinkt lekker. Ik gooi eigenlijk ook nooit voedsel weg, kwestie van goed inkopen en ik kook met wat er nog ligt, soep, traybake, groententaart..kun je al je restjes wel in kwijt.
Graag gedaan. Het smaakt natuurlijk wel ietsje anders dan zo'n pot uit de winkel, maargoed dat is met (bijna) alle zelfgemaakte dingen zo. Wij vinden het iig veel lekkerder (in zo'n pot zit bijna niets qua groenten). En inderdaad gewoon creatief zijn... Dan gooi je (bijna) niks weg. Soep vind ik ook ideaal, ook voor de delen van de groenten die anders (door de meeste mensen iig) weggegooid zouden worden! Laatst maakte ik een soep van o.a venkelstengels, het groen van knolraap en bloemkoolbladeren. Lekker dat het was, en voornamelijk met dingen die niet echt bekend zijn dat ze óók eetbaar/lekker zijn. Als ik dan zoiets heb gebruikt geeft het me echt zo'n kick hoor Laatst trouwens nog een pesto van het groen van wortels gemaakt. Dat leek gewoon heel erg op peterselie. Overigens geven ze je hier op de markt de keuze of je al het "groen" wil (van wortel, knolraap, venkel etc), zo niet, dan snijden ze het af. Dat wordt vervolgens voor een heel klein prijsje verkocht aan voornamelijk mensen die dat aan hun dieren geven. Maar wij kopen ook wel eens voor onszelf losse venkelblaadjes (om een couscousgerecht mee te maken). Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat daarmee gebeurt in NL, want ik heb daar nog nooit venkel mét stengel/blaadjes gezien. (Zie foto, helemaal aan de linkerkant.)
Hier ook zo'n karretje Geen auto (en ook toen we er wel één hadden gebruikten we die nooit voor boodschappen), dus erg handig met boodschappen. Achter ons huis zit de markt waar we groenten en fruit kopen, dus dan gaat het karretje vaak mee. Ook als we naar de supermarkt/verpakkingsvrije winkel gaan, hoewel we in de supermarkt nooit zoveel kopen. De meeste dagelijkse basisdingen wordt in zo'n klein winkeltje gekocht. We hebben daarvan één pal tegenover ons huis zitten, dus daar zijn we vaste klant Wel handig want dan heb je dus geen last van gesjouw enzo. In NL hadden we een bakfiets, echt superhandig was dat. Helaas is fietsen hier niet echt een optie. Mijn man denkt wel eens aan een motor kopen (zo één die niet de snelweg op mag zeg maar, net iets groter dan een scooter) gewoon voor de boodschappen. Maar of dat nou echt een duurzame keuze is betwijfel ik... Waarschijnlijk wel iets beter dan een auto, maar toch.
@LisbethSalander jaaa daar ben je eindelijk Welkom! Wij leven ook ontzettend zuinig, hoewel het niet meer zo'n noodzaak is als voorheen toen we echt iedere cent moesten omdraaien. Maar het consuminderen en bezuinigen is duidelijk gebleven. Gelukkig gaat zuinig en duurzaam leven wel vaak samen. Maar net als jij maak ik dan toch wel de iets minder duurzame keuze. Het is niet meer zo dat we iedere cent moeten omdraaien, maar we moeten zeker nog wel opletten. En helaas zijn veel duurzamer alternatieven gewoon heel duur (als ze hier überhaupt al verkrijgbaar zijn... Dat is nog zoiets). Maar gelukkig gaat het vaker wél dan niet samen met zuinig zijn.