Ik vind dat iedereen gelijke kansen moet krijgen ongeacht de waarde van de woning.. En gezien het feit dat ze ermee bezig zijn dat financieringsvoorbehoud een verplichting is in de koopovereenkomst zegt wel iets… blijkbaar weten niet altijd de mensen wat ze doen, want het ging om een huis van over de 7 ton….
Dat zou betekenen dat een groot deel van de mensen gestraft wordt voor hun harde werk doordat een aantal mensen te dom zijn om te weten waarvoor ze tekenen? Want dit zijn natuurlijk uitzonderingen, de meeste huizen die worden verkocht zonder voorbehoud van financiering gaan natuurlijk wel gewoon goed. Overigens hadden mensen hier verderop in de straat hun huis verkocht aan mensen met voorbehoud van financiering, dat duurde en duurde maar en uiteindelijk op de dag van passeren bleek dat de kopers de boel toch niet rond kregen. De kopers kwamen er mooi mee weg en de verkopers moesten hun huis weer in de verkoop gooien en hebben langer 2 hypotheken moeten betalen omdat ze ondertussen ook al de sleutel van hun nieuwe huis hadden. Dat lijkt mij ook geen ideale situatie? En zo'n financieringsbewijs zegt dus niets voor de verkopende partij.
Tsja, dan hebben die mensen zelf akkoord voor uitstel gegeven voor de ontbindende voorwaarden…. En dag van passeren lijkt mij niet aannemelijk eerlijk gezegd… gelden moeten opgevraagd worden bij een bank en dat duurt 3-5 dagen… Die kopers kunnen alsnog ingebreke gesteld worden als de bankgarantie/waarborgsom niet was verlengd. dus de verkopers zijn er zelf zover in meegegaan. Als het maar duurde en duurde geef je op een gegeven moment geen toestemming meer. Maargoed, dit is mijn mening dat ik vind dat het een verplichting moet worden. Het moet geen keuze kunnen zijn. Als je toch zonder financieringsvoorbehoud kan kopen maakt het ook niet uit als iedereen gelijke kansen heeft… https://www.homefinance.nl/nieuws-blog/blogberichten/101031/kopen-zonder-ontbindende-voorwaarden-niet-nodig/
Waarom zou iedereen gelijke kansen moeten krijgen. Het is gewoon een zakelijke transactie waarbij de verkoper de voor hen meest gunstige koper uitkiest. Snap dat het lastig is voor een starter maar dat is nou eenmaal de marktwerking. Zo is het niet alleen met huizen maar met alle producten. Wij hebben onlangs ook misgegrepen bij een woning. Ondanks al veel overbieden was er iemand met een veel ruimere portemonnee. Enorm balen maar goed recht van de verkoper om voor deze koper te kiezen. Wij hadden voor een gedeeltelijk voorbehoud gekozen. Van ongeveer 60% van de koopprijs. De rest konden wij zelf financieren. Dat ze dat verplicht gaan stellen snap ik nog wel. Enkel het stuk opgeven waarvoor je financiering nodig hebt.
Het is idd zakelijk maar mocht er iets gebeuren in de tussentijds is de koper echt het haasje. Die gevolgen zijn groter voor de koper dan dat verkoper even ‘6 weken’ moet wachten.
@ZoWelkom84 , wat een treurig verhaal zeg. En van beide kanten. Als verkoper zou ik me ook moreel niet oké voelen om 75.000 van een gezin met kinderen te eisen. De constructie om een proefbereking van een hypotheek verstrekker nav loon met een voorbehoud van financiering is ook een behoorlijke zekerheid voor een verkoper natuurlijk.
Zeker maar zo zie je maar weer dat het toch ook daar mis kan gaan… Maar laten wij wel wezen, iedereen gaat toch vooraf eerst uitzoeken wat ze kunnen lenen? mij zou dan denken, prima financieringsvoorbehoud, ze hebben vast informatie ingewonnen anders leggen ze dit bedrag niet neer. Krijgen ze het niet voor elkaar, jammer voor kopers maar er staan wel weer nieuwe kopers op. overigens is het tegenwoordig, 3 kijkendagen en bid neer leggen, hoezo niet even een tweede ronde?? mee kopen geen pakje boter wat je na 1 keer kijken een dergelijke beslissing over kan maken.. Je zal wel aanvoelen dat ik een beetje de kriebels krijg van de huidige woningmarkt hoe dat nu gaat. En van de makelaars
Ik heb zelf tot 2x toe een huis gekocht zonder voorbehoud en toch ben ik het ermee eens dat deze optie eraf eerlijker is. Want 8 van de 10x wordt deze optie gebruikt door investeerders die particulieren te snel af zijn. En dat kleine stukje consumenten bescherming is alleen maar goed. Zoals ik al zei zijn er ook met voorbehoud van financiering voldoende zekerheidsopties voor de verkopende partij.
Omdat makelaars hun klanten wijsmaken dat het de norm is. En dat is het niet. Laatste keer dat wij wat verkochten was begin verhitte markt in 2018. Een doorstroomhuis. Ik heb 3 makelaars uitgenodigd die het best verkochten in dat segment en stadsdeel (kun je uitdraaien via Funda). Toen eens geluisterd en gekozen voor degene die er tijd in stak. Want 2 kijkdagen organiseren met een Max aantal bezoekers vind ik geen werken voor je geld. Er zijn nl mensen die zich niet meteen kunnen schikken naar die 2 dagen en als iemand een zak geld uit geeft zorgt die makelaar maar lekker dat hij de deur open draait ipv die arrogante houding van hier en nu. Ik heb me altijd bedacht wat ik als koper fijn zou vinden buiten het financiële proces wat vast staat. Dus ik blijf makelaars opvoeden en ze pikken het ook.
Nee maar ze doen het gewoon.. en hoe ben jij ze gaan ‘opvoeden’? Door niet mee te gaan met kijkdagen? die arrogante houding idd OMG, dat trek ik echt heel heel slecht. Net zoals die aankoopmakelaars die dus zeggen ‘ doe zonder financieringsvoorbehoud’ lekker gevaarlijk mocht het verkeerd gaan.. zijzelf voelen het niet als het misgaat, dan ben je aankoopmakelaar, je hoort ook je klanten te beschermen.. De straat waar ik wil wonen staat er geen huis te koop. Momenteel ben ik echt instaat om een briefje door de bus te doen van mochten ze het huis ooit willen verkopen of ze dan aan ons willen denken. Nu lees ik veel ‘de gunfactor’, maar als je zo’n briefje door de bus zou doen kunnen ze ook denken om het onderste uit de kan te halen (wat ik ergens begrijp hoor).. Ze hebben ergens ook het voordeel van niet steeds huis op te ruimen enz enz. Nu ben ik ook vooral benieuwd hoe de slaapkamer indelingen (kunnen) zijn. Las dat sommige woning ‘maar’ 4 slaapkamers hebben en sommige 6. Ik ben dus vooral benieuwd welke mogelijkheden er zijn in die woning. Ik zit steeds te denken, hoe kom ik in contact met die mensen, om alleen eigenlijk te kijken of deze woning die voor nu op het oog wat voor ons lijkt te zijn in de toekomst of dat ook daadwerkelijk zo is.. Eigenlijk een beetje gek nu ik het zelf opschrijf maar heb echt heel sterk die gedachte anders laat ik die straat los ongeacht die huizen echt mijn stijl is.
Ik was als verkoper heel blij met het systeem van de kijkdagen hoor! Als er 30 bezichtigen zijn, is het echt heel fijn dat dit geclusterd wordt. Liever 4 x het hele huis schoon en opgeruimd achterlaten voor een groot dagdeel, dan dat het 30 losse keren moet. Dat is geen doen met een gezin, thuiswerken en volle agenda's. Het is niet vanuit de makelaar maar vanuit de verkoper gedacht. En het is nu eenmaal een verkopersmarkt. Toen ik jaren geleden mijn vorige huis verkocht, hadden we in totaal 4 kijkers, verdeeld over een paar weken. Die kijkafspraken zijn dus prima in overleg in te plannen. Maar de tijden zijn veranderd. Ik was ook heel blij met het kijken-en-bieden systeem. 30 x een tweede bezichtiging, daar is geen beginnen aan. En 30 x losse onderhandelingen voeren ook niet.
Kun je bij de gemeente niet de bouwtekeningen opvragen? Dat konden wij hier van onze woning wel. Lijkt me dat dat ook best moet kunnen van een andere woning.
Nee dat klopt ook zeker, maar om als koper eenmalig een huis te bekijken vind ik erg weinig.. eerst kijk je met je hart en de tweede keer met verstand zeg ik altijd
Wij hebben zojuist de rente vroegtijdig omgezet. Kon officieel pas over 2 jaar maar door de stijgende rente hebben we het nu gedaan. Scheelt me 150 euro per maand de komende 20 jaar. Wel 5000 euro boete maar dat heb ik er binnen 3 jaar uit. Die betaal ik ook gewoon zelf en laat ik niet meefinancieren.
Echt? Dan was het ook wel haastwerk allemaal. Want een voorbehoud van financiering is gekoppeld aan een termijn, meestal 4 of 6 weken. Dan moet er bevestigd worden dat het rond is, afgeblazen worden of verzocht om verlenging (waar je dus niet in mee hoeft). Daarna gaat gewoon de waarborg of bankgarantie van 10% in werking. En notarissen hebben zoveel voorwerk aan het passeren... ik vind het moeilijk voorstelbaar dat puntje pas bij paaltje kwam op de passeerdatum.
Nou op zich gebeurt het wel. Toen mijn zusje haar huis kocht moesten de verkopers een extra deel inlossen omdat hun hypotheekschuld hoger was dan de verkoopprijs (dit was toen de huizenprijzen op hun laagst waren). Zij hadden het meegefinancierd bij hun nieuwe hypotheek, maar door een fout van de bank was het bedrag er niet en kon de woning dus niet worden overgedragen aan mijn zusje. Hett duurde uiteindelijk nog meer dan een week voordat zij eindelijk eigenaar werd.
Dan ligt de fout echt bij de bank of het opvragen van de gelden was te laat gedaan. Dat is echt een menselijke fout, maar hypotheekstukken hoor je wel uiterlijk 5 werkdagen voor de passeerdatum te hebben
Wij hebben dus een aantal keer een krot gekocht, opgeknapt en doorverkocht met winst of tijdje verhuurd en verkocht. Daardoor hebben we uiteindelijk een droomhuis kunnen kopen na 8 jaar klussen in diverse huizen. In 2018 verkochten we naast de duurdere doorstroom woning waar zo’n 25 gegadigden voor waren ook een starterswoning waar toen al 40 man op af kwam. En ik wilde dus dat alle geïnteresseerden mochten komen, zoveel mogelijk geklusterd maar als dat niet lukte mocht het ook apart. Tweede bezichtiging wilde ik ook, dat wilden ze bij beide huizen allemaal dus werd een soort van Open Huis. Er was toen nog geen Corona dus met name bij het startershuis kwamen veel mensen met hun ouders de tweede keer. Ik had dus makelaars op gesprek voor verkoop die al teksten riepen als; oh aan 15 bezoekers hebben we genoeg enz. Nou, nee, je nodigt iedereen uit anders krijg je de opdracht niet. Wij wonen in een stad waar huizen altijd al bovengemiddeld duur waren en verkoop ook in economisch mindere tijden hard doorliep.