2 HBO opleidingen. Veel belangrijker is dat ik werk doe wat ik echt super leuk vind. Laatste tijd is alleen de sfeer op mijn werk niet zo geweldig, omdat er op managementniveau van alles speelt. Dan denk ik er weleens over om iets anders te gaan doen, maar eerlijk gezegd weet ik niets te bedenken wat ik leuker vind. Inhoudelijk vind ik mijn werk namelijk echt fantastisch.
Mbo 1 is het hoogste en verder leren zag ik niet zitten. Iets met geld en schulden iets wat ik verafschuw. Oja mijn ouders konden niet bij dragen en vonden dat ik dat niet kon. Dus die mbo 1 is meer dan geweldig en ik kan makkelijk de anderen help3n met hun opleiding nieuwe inzichten etc. Ook kan ik rekenen tot zeker f3 staat gelijk aan mbo 3 geloof ik. Als je altijd hoord je kan het niet tja... Ik zou dus verder kunnen gaan maar wil het niet meer.
Even een zijspoor: alleen al het schrijven van een scriptie weerhoud mij er dus van om ooit HBO (of (voor mij) erger nog: hoger) te doen Ik heb hier al heel veel verschillende termen voorbij zien komen. Termen die ik wel "ken", maar waarvan de inhoud nooit goed blijft hangen... Biedt iemand een snelcursus "ik leg uit wat een PhD/ WO/ Drs./ Dr./ Promovendus/ weet ik veel welke termen nog meer betekent", alsjeblieft?
Eens! Ik ben begonnen op het HBO, maar die scriptie! Niks voor mij. Leer me gewoon het vak denk ik dan. En je laatse zin: Google...
WO = wetenschappelijk onderwijs. Als promovendus volg je een promotietraject van een aantal jaar, waarin je onderzoek doet en wetenschappelijke artikelen schrijft en publiceert over dat onderzoek. Die artikelen bundel je aan het einde in een proefschrift en dat proefschrift moet je verdedigen richting een aantal professoren/hoogleraren, die expert zijn op een stuk van jouw onderzoek. Als dat succesvol is afgerond heb je die PhD titel en ben je doctor (Dr).
Ha, ja, ik snap je Google opmerking hoor Alleen in dit geval zou ik overladen worden met teveel informatie en teveel website, zodat m'n brein het niet meer kan verwerken Zo'n overzichtelijke uitleg als JupitR me gaf is wat ik zocht
@hummeltje5 En doctorandus (drs.) is de titel die je kreeg in de oude vorm van een universitaire opleiding (oftewel WO): universitair doctoraal. Nu heb je bachelor en master op de universiteit (eerst bachelor en daarna kun je nog een master doen). Overigens kon je vroeger ook een andere titel dan drs. krijgen bij afstuderen aan de universiteit: ingenieur (ir.) voor technische universitaire opleidingen en meester (mr.) bij rechten. Nu heb je ook weer verschillende bachelor en master titels: BSc/MSc - Bachelor of Master of Science, BA/MA - Bachelor en Master of Arts en LLB/LLM - Bachelor en Master of Laws. Om het nog makkelijker te maken En promoveren is dus de hoogste opleiding die er is.
Ik heb WO nog uit de doctoraal periode. Maar daarnaast Schoevers gedaan omdat ik een studie heb gedaan waar ik verder niet heel veel mee kan. En ik werk nu dus als secretaresse. Zoals sommige mensen zouden zeggen werk ik dus onder mijn niveau, maar ik voel me hier prettig bij. En zonde dat ik dus iets gestudeerd heb waar ik niet veel mee kan? Nee, vind ik niet. Ik heb met plezier gestudeerd, het ging me ook vrij makkelijk af. En bij mijn vorige en huidige baan vond men het een pre dat ik ook een universitaire opleiding had. Dus in mijn ogen is het niet voor niets geweest. Wel jammer dat ik niet veel met mijn studie doe, maar dan had ik een richting op gemoeten die ik niet zag zitten. Dus het is goed zo.
Jep het is een aardige lettersoep. Ik ben nog eerst doctorandus in de geneeskunde geweest, daarna coschappen gelopen en mijn artsentitel behaald. In het nieuwe systeem heb ik nog een wetenschapsmaster gehaald tijdens mijn promotie en daarmee MSc mogen toevoegen. In het nieuwe systeem is de studie geneeskunde opgesplitst in een bachelor en een master van elk 3 jaar inclusief coschappen, met MD als eindtitel. Sinds mijn promotie mag ik doctorandus vervangen door doctor, of PhD voeren. Overigens zie ik mijn specalistenopleiding (een op-de-werkvloer vakopleiding) als het hoogste, maar daarvoor krijg je dan weer geen titeltje (ja je beroepsnaam) of uitreiking, en je getuigschrift in de brievenbus. Er is in het oude systeem zelfs nog verschil tussen ing, voor een HBO ingenieur, en ir voor een WO ingenieur. In de praktijk gebruik ik alleen dr. Naam, specialistentitel
Terwijl de titel doctorandus (en ingenieur en meester ook) helemaal vervangen is door de bachelor en master titels, bestaat de titel doctor nog wel gewoon naast de titel PhD. Toch wel apart als je er over nadenkt. Alhoewel het waarschijnlijk is omdat een bachelor en master natuurlijk niet meer matchen met de vroegere doctoraal opleiding. Dat zal het ook wel zijn als ik er zo over nadenk. Respect overigens voor mensen die promoveren. Het zou echt niets voor mij zijn. Ik ben vrij makkelijk door mijn universitaire studie heen gerold omdat ik makkelijk leer. De afstudeerscriptie schrijven vond ik aanzienlijk minder leuk. Promoveren is pas echt serieus onderzoek doen. Ik ben nu al een tijdje secretaresse voor een leerstoelgroep en heb dus dagelijks promovendi (en uiteraard heel wat reeds doctors) om mij heen. Mijn ding is het niet, maar dat had ik tijdens mijn studie ook al wel door dat ik nooit zou gaan promoveren.
Zelf niet eens toegevoegd mijn eigen genoten opleiding. Hondentrimmen. (MBO niveau) Meer niet? Op hier en daar een cursus dierverzorging na niet nee. Op 14 jarige leeftijd raakte mijn moeder (tijdelijk) verlamd door een hernia en moest er voor een pasgeboren broertje gezorgd worden aangezien mijn vader 7 op 7 werkte. Ik liep 2 jaar later zo achter dat ik er de brui aan heb gegeven en ben gaan werken en dat ben ik blijven doen tot de geboorte van de oudste in 2013. Toen ben ik voor hondentrimmen gegaan.
Hier wo, aka geneeskunde. Echter in mijn omgeving kijk ik niet meer op van het zgn phd/doctor. En waarom niet het is een wildgroei en niet door mensen die het zo leuk vinden nee als je überhaupt in opleiding tot specialist wil komen moet je bijna gepromoveerd zijn. Ik ben een goede arts en geen goede onderzoeker dus ik heb dat altijd geweigerd omdat onderzoek mij gewoon niet ligt. Iedereen kan zo’n traject doen, vele doen dit vaak ook nog later in hun carrière gewoon omdat ze dat leuk vinden. Maar dat geldt niet voor de meeste als afgestudeerd arts. De meeste doen hun promotie, komen in opleiding en doen niks meer met onderzoek dat vind ik dan echt heel jammer. Ik ben uiteindelijk zonder zo’n promotietraject in opleiding gekomen en inmiddels specialist door gewoon eerlijk te zijn ik ga niet door die hoepel springen om in opleiding te komen. Ik ben daar geen mindere specialist door) zo heerlijk niet nog een keer 4-6 jaar erbij voor Jan met de korte achternaam…
Ik moet zeggen dat ik ook niet altijd het nut snap van al die scripties en onderzoeken enzo. Het is echt hetgeen wat mij dus tegenhoudt HBO te gaan doen (ik zou graag POH willen worden, maar we hebben er nu 1 in opleiding en man man man, wat een rompslomp er allemaal bij) Terwijl ik gewoon echt een goede POH zou zijn. Leer gewoon het vaak aan, ipv al dat gedoe er omheen. Je doet later niks meer met die scripties enzo.
NMM leert een scriptie schrijven je om een goede probleemstelling op te zetten en informatie gestructureerd en duidelijk in een verslag te krijgen. Dat zijn best belangrijke skills in het werkende leven.