Afgelopen week hadden wij voor het eerst dit schooljaar een gesprek over mijn zoon met ASS. Het was er eerder niet van gekomen door (begrijpelijke) redenen van de schoolkant. Maar tot mijn schrik bleken de zorgen die ik over mijn zoon had, terecht. Nu weet ik niet goed wat het juiste pad is. Hij is acht jaar en zit in groep vijf, maar doet taal en rekenen van groep zes. Dit werk doet hij echter nauwelijks in de klas. Hij is erg afgeleid en gaat Duckies zitten lezen, loopt de gang in tijdens instructies, en maakt zijn werkboekjes niet. Dit doet hij niet om dwars te zijn, maar gewoon omdat hij andere dingen in zijn hoofd heeft. De docenten kunnen hem er niet steeds bij houden in een klas van 26 leerlingen. Twee keer per week komt een ambulant begeleider met hem de instructies en werkjes behandelen. In die totaal anderhalf uur 1-op-1 begeleiding sjezen ze door instructies en werkboekjes heen, en zo blijft hij tot nu toe bij. De voorsprong werd nu iets minder en ze was bang voor hiaten, maar nog steeds heel hoge cito scores. Er komt een HB-specialist kijken, maar ik verwacht daar niet veel van in dit geval. Hij is niet iemand die met de juiste uitdaging zelfstandig aan een project kan (of wil) werken. Ligt het aan mij, of is dit gewoon niet goed? Hij loopt de hele week rond te dwalen op school en krijgt 1,5 uur les. Het ligt niet aan de meester, door thuisonderwijs weet ik ook hoe moeilijk het is om hem aan het werk te krijgen en te houden. Maar wat dan? Moeten zijn schoolresultaten eerst slecht worden voordat er iets gebeurt? Hij is zo afhankelijk van die 1,5 uur 1-op1 begeleiding. Samenwerkingsverband is al wel eerder in zicht geweest, die zal ik weer mailen als het advies van de HB-specialist er is. Heeft iemand nog andere adviezen?
Wat vervelend! Ook omdat je er zelf zo weinig controle op en over hebt! Wat zegt de ambulant begeleider? En wat zegt de leerkracht over wat er nodig is/wanneer er meer gaat gebeuren? Is de intern begeleider betrokken? Wat is op dit moment de rol van het samenwerkingsverband? Enz. lijkt me tijd voor een keer met z’n allen rond de tafel om te bespreken hoe en wat. Als hij nu nog op een reguliere basisschool zit, dan zijn er natuurlijk nog veel meer mogelijkheden (daar meer begeleiding, een andere reguliere school (met begeleiding), speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs) en die zou ik wel willen bespreken.
Jemig wat een verhaal. Hij komt dus wel mee en met bepaalde vakken loopt hij dus voor? Voor een deel is het wel herkenbaar. Vorig jaar deed onze knul niks als je hem niet mee aan de hand nam. Hij is HB verder geen andere stempels. Hij verbeelden zich enorm wandelde veel in de klas als buiten de klas. Moest alleen zitten waardoor hij zich eenzaam voelde. Ging constant naar de wc en kon goed 20/30 min weg blijven. Hij kreeg 1 a 2 uur in de week begeleiding van de ib'er. Hij hoorde en zag alles en verder deed hij niks. Nu zit hij sinds dit schooljaar op een andere school en hij werkt kei hard als het interessant is. Het is een HB school en als ze dus lesstof aan moeten passen gaan ze dat ook proberen. Ze zijn nu dingen aan het veranderen. Geen gewone spelling maar uitdagend boekje omdat hij nu al klaar is met Gr 5. Ik ben hele benieuwd wat school denkt wat hij nodig heeft en wat het samenwerkingsverband zegt. Werkt hij bijvoorbeeld harder wanneer het zijn interesse heeft?
Sterkte! Niet een concrete tip maar ik wilde laten weten dat mijn zoontje in groep 3 met ASS/ADHD zelfs nu 5x per week begeleiding krijgt. En dat is nog zonder het inzetten van buitenschoolse-hulp, die gaat daar nog bij komen. School heeft ook een zorgplicht en zou ook met een voorstel moeten komen of een visie. Wat zeggen zij?
Bedankt voor jullie reacties, doet me beseffen dat deel van het probleem is dat de IB-er enkele maanden geleden is uitgevallen door persoonlijke problemen. Want die besteedde normaalgesproken ook tijd aan mijn zoon. Over een paar weken moet dat advies van de HB specialist er zijn, dan vraag ik om een gesprek met samenwerkingsverband er bij. Er moet gewoon iets veranderen, veel meer uren begeleiding, of een andere school (dat vind ik heel eng). Dit loopt anders niet goed af. @owly hij doet alle stof van groep 6, maar zit formeel nog in groep 5 vanwege "sociaal-emotioneel" aspect. Het is een combiklas. Hij zit sociaal emotioneel op een andere planeet dan zn klasgenoten dus wat dat betreft had hij net zo goed officieel kunnen versnellen.
Oke ja dan had hij net zo goed in gr 6 kunnen zitten of ze verwachten dat hij sociaal nog verder kan komen. Is het alleen de aansluiting niet hebben of maakt hij helemaal geen contact met andere?
Mijn dochter met ASS trok het ook niet binnen het reguliere onderwijs, er was simpelweg niet de juiste begeleiding en ondersteuning voor haar. Na lange gesprekken uiteindelijk laten observeren door een expertiseteam op school, die concludeerde dat ze echt naar speciaal onderwijs moest (cluster 4). Let op niet hetzelfde als speciaal basisonderwijs. Toen het zoeken naar een school die plek had en ging ze eerst een proefweek meedraaien daar met observaties. Toen het verlossende woord dat ze op hun school goed zou passen. Vanaf groep 6 overgegaan naar het speciaal onderwijs en sindsdien gaat het zoveel beter! Nu in groep 8 en vanaf volgend schooljaar naar speciaal voortgezet onderwijs.
Dit klinkt als een heel fijn traject zo! Ook met het vooruitzicht op speciaal voortgezet onderwijs. Ik vind bij ons ook, hij is nu bezig met groep 6 en er moet nu echt iets gebeuren. Een andere school, of heel veel meer begeleiding? Iets, in ieder geval. Binnenkort gesprek met school en samenwerkingsverband weer.
Inderdaad als ik kijk naar mijn zoon (ASS met disharmonisch iq ) dan zal hij sociaal - emotioneel altijd anders zijn (en reageren) als leeftijdsgenoten. Als hij zich in groep 6 beter voelt omdat de lesstof beter bij zijn behoeften past is het "laten zitten" in groep 5 echt geen oplossing alleen maar om het sociaal-emotionele gedeelte. Hier zijn we, toen hij in groep 5 zat, overgestapt naar so (cluster 4), het reguliere onderwijs heeft zich toen handels onbekwaam verklaard , zijn juf is toen samen met de AB-er, mee geweest naar zijn nieuwe school voor een warme overdracht. En heel eerlijk wat een verademing beste keuze ooit. Ondertussen zit hij op het vso examenjaar kader en doet het heel goed. Hierna gaat hij naar het mbo niveau 2 opleiding en man wat zie ik er tegenop want dan zal hij weer mee "moeten "draaien in het reguliere onderwijs.
Ja precies! Dan beter op het speciaal onderwijs met goede ondersteuning enniet het geklungel op het reguliere. Nee het is nog steeds niet fantastisch. Wel is het beter. Zijn oude school was super. Voor wat ik lees waren ze vlot en dachten ze mee. Ze schakelde hulp in toen ze er zelf niet uit kwamen. Hij zit nu op HB onderwijs. Hij is 7 en zit in groep 5. Als je kijkt naar het sociale zou hij gewoon in Gr 4 moeten zitten bij zijn leeftijdsgenoten. Nu zijn ze aan het testen op school omdat hij eigenlijk voor een deel al klaar is met Gr 5 en bezig is met halverwege Gr 6. Dit had nooit bij ons op het reguliere gemogen. Hij is nu niet de uitzondering met emotioneel jong gedrag. Zijn woorden. Voordeel van deze school is dat ik niet de enige ben die anders is. Betreft het regulier onderwijs heb je al rondgekeken of hij voldoende begeleiding kan krijgen? Is er een mentor waar hij naar toe kan als het anders loopt dan hij dacht?
Bij haar oude school hadden ze meer begeleiding ook geprobeerd in de vorm van remedial teaching. Dit had na een jaar 0% vooruitgang geboekt en een ontzettend gestresst kind, want blijkbaar hebben ze aardig zitten drukken om bepaalde stoffen en dingen aan te leren. Ze is sindsdien faalangstig, waar de huidige school hard aan heeft moeten werken. Ik hoop dat het bij jou beter verloopt, maar blijf er bovenop zitten! Mijn verhaal komt overigens simpel over maar was een lange weg...
Je zegt dat hij erg afgeleid is. Is hij ook.getest op ad(h)d? Komt erg vaak voor icm met ASS. ik heb zelf ASS en ADD. Druk in hoofd/snel afgeleid zonder het hyperactieve stukje.
Nou, bij de diagnose benadrukte de orthopedagoog juist dat het echt alleen ASS is bij hem. Maar het zijn wel van die fladdergedachten inderdaad. En een rigide focus op waar hij zelf aan wil werken.
Die is al geweest, de observatie heeft al plaatsgevonden, volgende week hebben we een gesprek over de bevindingen. Ik denk wel dat hij hoogbegaafd is, of anders aardig in die richting. Maar de ASS is bepalend in zijn leervermogen. Het is fijn dat hij dingen snapt met weinig instructie. Maar er komt dan ook weinig instructie bij hem aan en zeker niet de groepsuitleg.
En is dat omdat hij het werkelijk niet mee krijgt of omdat het niet boeiend is en daarom niet aan het luisteren is (dat doet die van ons) Ben wel benieuwd naar dat gesprek
Als aanvulling hierop aan @Lafayette: misschien loont het nog de moeite om te kijken hóe je kind leert. Zoek maar eens op ‘leerstijlen KOLB’. Wie weet kan er nog veel meer (aan)geleerd worden met een leerstijl die het beste bij je kind past.
@hummeltje5: Er is geen bewijs voor leerstijlen, zie bv. https://www.jellejolles.nl/leerstijlen-bestaan-niet-kies-voor-bredere-leer-strategieen/
Dat ik niet weet of het ‘zinvol’ is om je specifiek mbt leerstijlen van Kolb te verdiepen ed. Je verdiepen in hoe je kind leert en hoe je dat kunt ‘gebruiken’ lijkt me altijd goed.