@Zonnestralen dat er iemand mee gaat kijken is in ieder geval fijn. Ik heb natuurlijk ook een jonge groep 3-er, die ook heel graag beweegt. Maar hier merken we wel nu ze een beetje uitgedaagd wordt op school dat ze daar wat rustiger kan zitten. Na schooltijd is ze dan wel veel in beweging met spelen met vriendjes, sporten, zelf voetballen, maar bij haar is dat ook een stukje prikkelverwerking.
Omdat hij nu zich verveelt, willen ze hem nu versneld overdoen naar groep 7. Groep 8 kan hij dan ook gebruiken om eventuele hiaten aan te vullen. Ik ben ook geen voorstander van versnellen. Maar ik weet ook gewoonweg geen andere oplossing. Ik ga kijken wat jij zegt over de VO scholen. Ik heb al wel op de sites gekeken van gymnasium en atheneum hier in de omgeving, maar zag op de website niet zulke programma's als tussenjaar etc. Wel hele complete speciale leergangen. Zou onze school dat dan ook niet moeten weten als ze al programma's aanbieden waar mijn zoon baat bij heeft? De leerkracht gaf wel aan dat toelating tot VO geen probleem is bij versnellen.
Ik denk van niet. Maar ik kan het ook fout hebben. Omdat ik verder ook niet weet wat we hem nog aan zouden kunnen bieden. En aan het kijken zijn hoe we hem met zijn gevoeligheid om kunnen leren gaan. Wil ik wel eerst kijken wat de uitkomst hiervan is. Als het werkt kunnen we kijken wat er volgend jaar in groep 4 mogelijk is. Als het niet genoeg is dan hebben we ook weer ervaringen erbij. Dat denk ik ook. Maar voor nu moeten we het hiermee ook doen. Ik heb wel een (Dalton) school in mijn hoofd waar ik zou willen verkennen wat zij kunnen bieden. Maar mijn oudste heeft nog moeite met zijn spierspanning. In de vakantie heeft hij een terugval gehad doordat hij heel ziek was. Praktisch zie ik hem de afstand niet met ons afleggen naar school. Over een half jaar staat dat er hopelijk ook anders voor.
Volgende week heeft de oudste de observatie in de klas en de week erna een individueel onderzoek! Dan drie weken later een gesprek met school voor de uitslag. Ben benieuwd wanneer we gebeld worden voor de intake met de psycholoog, want die zou ervoor nog moeten zijn... Ben heel benieuwd naar de onderzoeken, J lijkt weer wat meer terug in z'n velletje te komen nu gelukkig... Lijkt erop dat zijn juf 'm op school nu toch wel op de juiste manier ziet, waardoor hij thuis ook weer meer rek krijgt! wel werd ik deze week nogmaals bevestigd in mijn vermoeden dat hij enorm faalangst heeft! Tijdens zwemles heeft zijn juf hem beoordeeld voor het komende afzwem moment (hij zwemt al sinds de zomer voor B) hij hoeft enkel het gat nog te halen en dan mag hij diploma zwemmen... Nu zijn ze alleen gestart met proefzwemmen een week eerder en de twijfel is of hij dan al klaar is (dan heeft hij nog maar 1 les) hij raakte echt in paniek toen ik zei dat als hij 't nu al haalt hij wel zou kunnen proefzwemmen.... "dan gaan ze eerder kijken of ik t wel kan en dan mag ik dalijk niet diploma zwemmen als ik een fout maak" hoop. Dus eigenlijk dat hij proefzwemmen mag overslaan!
Mijn kinderen zitten allebei op een andere middelbare school. De ene op een hb-profielschool en die hebben uitgebreide informatie van welk programma ze bieden. Bij de ander vermelden ze slechts informatie in een paar zinnen, maar er is best wat mogelijk, alleen staat dat niet beschreven. En op deze school zit juist het grootste deel van de klas van zijn fulltime hb-groep van de basisschool. Sommige ouders hebben in groep 8 gesprekken aangevraagd met de scholen.
Gister rapportgesprek gehad. Vorige week hadden we A thuis door corona, dus we konden een keer goed zien wat ze nu aan werk krijgt. Op de vraag of het nu genoeg is moesten we dan ook nee antwoorden. Ze krijgt wiskanjers twist en taalkanjers twist. De 1e is echt te makkelijk voor haar, 2e moet ze veel creatief denken en dat is niet haar sterkte punt dus daar moet ze wel echt iets voor doen. Maar voor het rekenen gaan ze dus maar weer op zoek naar iets anders, dit is eigenlijk het moeilijkste wat ze kunnen aanbieden. Juf gaat nu overleggen met de juf van de HB school over wat ze nog meer kunnen doen. Ze willen alles doen om haar dit jaar nog gemotiveerd te houden tot ze naar het fulltime hb onderwijs kan.
Oude kangoeroewedstrijden maken? Er staan er aardig wat online, inclusief antwoorden. Tafeldiploma al gehaald? Automatiseren vraagt weer wat anders dan hoofdrekenen.
Kangoeroe doet ze al op de HB dag, maar misschien dat ze daar wel een aantal van kan doen die ze daar niet behandelen. Tafels is ze nog niet mee bezig, ze zit pas in groep 3, en ik wil ook niet dat ze nog meer in stof voor gaat lopen, ze is al een jaar versneld. Ze kan al wat keersommen, meer aandacht wil ik niet dat ze daar aan gaan besteden, dan loop je in groep 4 weer tegen hetzelfde aan.
Even een update. Maandag wilde dochter niet naar school omdat ze letters wilde doen dus gesprekje met de nieuwe juf gehad. Ze hadden nog geen overdracht van oude school dus even aangegeven waar dochter mee bezig was op de oude school. Het werd top ontvangen, er is een rekenhoek, een lees schrijf hoek. Er zijn acht groep 2 kids die al lezen en van de groep 1 kids is er een groepje wat bezig is met letters/cijfers en ze gaat dochter erin meenemen. Dochter was vandaag enthousiast want de juf had o.a. de lees schrijf hoek laten zien! Voorlopig kan dochter denk ik wel vooruit in die klas en waar ze in de oude klas 1 van de 2 kids was die voorliep, is het hier zowat de halve klas! Wat een verschil!
Oh wat super zeg! Fijn zo’n juf en heerlijk dat er meer vlotte kids in de klas zitten. Hier leest ook al de halve kleuterklas en kan er gerekend worden etc etc en dat maakt t voor N. ook zoveel leuker! Fijn voor jullie zeg!
Ik schrik hier een beetje van, hoezo is het niet normaal dat kinderen die er aan toe zijn hier mee bezig kunnen zijn zonder dat dit een uitzondering is? M vindt cijfers niks, maar in de klas kan tijdens het spel altijd gebruik gemaakt worden van cijfers. Ook het lezen en schrijven is normaal, het hoeft niet maar het mag. Bij be bouwhoek liggen bijvoorbeeld blaadjes en stiften, het is niet ongebruikelijk dat een kind zelf schrijft wat hij of zij gebouwd heeft. Tijdens het rapportgesprek vroeg ik of het kan kloppen dat M wat eenvoudige woordjes kan lezen. Daar werd heel relaxed op gereageerd ‘ow ja dat klopt, dat vindt ze leuk.’
ja ik vind dit dus ook altijd erg bijzonder en ben blij dat dit bij ons op school ook gaat zoals jij beschrijft. Als ik echter om me heen kijk zijn er toch echt heel veel scholen waar maar weinig aan cijfers/letters etc wordt aangeboden aan kleuters. Soms zelfs helemaal niet in groep 1 en “mag” het pas in groep 2. Snap daar ook nooit zo veel van. Waarom wachten als een kind er aan toe is?!
Zitten hier toevallig ouders van kinderen met hyperlexia en/of hypercalculia? Mijn zoon heeft hyperlexia en -we denken- ook hypercalculia. Ik ben al een tijdje op zoek naar anderen die dit ook hebben, of kinderen hebben die dit hebben. Ik kan niet echt support groups vinden dus ik dacht; misschien hier? https://en.m.wikipedia.org/wiki/Hyperlexia https://en.m.wikipedia.org/wiki/Hypercalculia
Nee, geen ervaring mee. Had er eerlijk gezegd zelfs nooit van gehoord... Misschien op Facebook? Weet dat er bijvoorbeeld via Pharos een HB groep is waar misschien mensen zijn die dit kennen?
Vorige week gesprek over dochter (4,5j, groep 1) gehad. Juf snapte onze vraag over volgend jaar heel goed en had er duidelijk zelf ook al over nagedacht. Ze kwam met een heel pakket aan materialen voor volgend jaar (tot keersommen en geschiedenislessen aan toe) en zou dochter voor nu alvast laten kiezen tussen een schrijf-, sommen-, begrijpend lezen- en splitsboekje. We zijn een week verder en dochter heeft ze inmiddels allemaal. Kind is helemaal blij. Er gaan een paar kinderen nog een jaartje groep 2 doen, waarvan ik dacht dat ze door zouden gaan naar 3 (grensgevallen qua leeftijd) en met 2 daarvan kan N. het goed vinden dus dat scheelt ook qua aansluiting. Voor nu dus nog een jaartje bij de kleuters met de afspraak dat we over en weer meteen aan de bel trekken als t mis dreigt te gaan. Was een fijn en open gesprek.
Ik heb het al via meerdere groepen geprobeerd maar tot nu toe nog niemand gevonden helaas Super fijn dat jullie een goed gesprek hebben gehad!
Ik heb er eerder al wel wat naar gekeken. Maar daar kwam ik toen niet heel ver mee. Ik kan niet zo veel met Engelse geschreven tekst als ik het wil analyseren. Mijn middelste had een obsessie voor drie dingen: letters, cijfers en puzzels. Zo kwam ik uit op de weinige informatie die erover te vinden is. Die fascinatie met letters en cijfers is waarom ik hem schools intelligent noem. Qua uitdaging op school maakt dat het ook wel lastig om te verbreden. Bij mijn oudste zie ik dat hij heel goed is in het begrijpen door het leggen van verbanden. Maar bij mijn middelste heb ik het idee dat hij verbanden niet bedenkt, maar door een soort van woordenboek scrolt op hoge snelheid. Beiden wel met beelden. Maar de oudste abstract en de middelste meer fotografisch. Je mag mij een pm sturen. Ik heb geen idee of er spraken van is. Maar aangezien het niet makkelijk is om ervaringen te vinden, is dit wellicht iets. Hij sprak zijn eerste woordjes wel op een hele vroege leeftijd. Dat zie ik juist als tegenhanger. Maar die woorden waren voor hem heel belangrijk omdat hij daarmee zijn verhoogde behoefte kon helpen. Het was geen grote variatie aan woorden. Met 5 maanden probeerde hij eten te zeggen, zonder de t maar met een j en telkens op hetzelfde moment. En 6 maanden later kwam daar mama bij. Voor hem is zijn mond een zintuig dat veel bezig wil zijn. Maar niet zo zeer met het voeren van gesprekken. Voornamelijk kauwen op alles wat hij kan vinden.
Morgen Dday Dan wordt A getest. Volgende week de uitslag als het goed is, en dan mogen wij aan het werk met een motivatiebrief schrijven. Verder gaat het bij J ook al niet goed. Klampt zich iedere ochtend helemaal aan ons vast, waar ze de eerste weken nog geen knuffel gaf voor ze naar binnen rende. Juf wil nog niks doen want wat moet er dan de komende 2 jaar. We kijken nog even hoe het deze week gaat, maar anders toch weer in gesprek en eisen dat ze iets gaan doen, ik zie haar toch geen 2 jaar meer kleuteren, net als haar zus.