ik bel ook voor mijn partner. Op de tijden dat de huisarts bereikbaar is heeft hij het altijd erg druk of zit in de auto en ik beheer zijn agenda. Ik weet uiteraard ook waarvoor hij langs wilt komen en de antwoorden op vragen die gesteld kunnen worden.
Kleuters zijn sowieso viespeuken Mijn oudste heeft vanaf kleins af aan een beetje smetvrees en vindt dat soort dingen ook super vies, maar ik vraag me af hoe zij de kleuterklas heeft overleefd Kleuters vegen hun snotneus af aan hun hand en pakken vervolgens allerlei speelgoed, waar de volgende kleuter weer mee gaat spelen en met een beetje pech ook nog eens in z'n mond stopt. Als de juf niet oplet wassen ze hun handen niet na toiletgebruik, maar zaten wel met hun handen in de plas die nog op de rand lag van het vorige kindje.. Gelukkig moeten ze hun handen wassen voor het eten, alleen hebben ze daarvoor al 60 keer hun vieze vingers in hun mond gehad
Idee leuk, uitvoering wat minder Wij zijn vorig jaar gefuseerd, nieuwe naam en nieuw logo en toen kregen ook alle leerlingen een Dopper van de Ouderraad. Gelukkig wel keuze uit 10 kleuren, dat scheelde alweer
Terwijl de Landelijke HuisartsenVereniging vindt dat als je goed bereikbaar bent, je juist tussen 15 en 17 bereikbaar moet zijn. Om te voorkomen dat mensen sneller de HAP bellen na 17 uur.
ik had tot zoon een jaar of 6 was ook altijd overal een rugtasje mee naar toe met schone reserve kleding. Ook op zondag naar man zijn voetbalwedstrijden. Was hij op zo een zondag in een plas gevallen dus kleddernat, wilde ik hem omkleden, bleek hij een giga groeispurt te hebben gehad en daar had ik die kleding niet op aangepast (zat al een maand of 4 in die tas. Liep hij de hele middag met een giga hoogwater broek in de rondte daar. Zag er niet uit
@Kolibrie2 Om mee te praten,vooral nu met met corona. Ik werk nu ook tijdelijk soms bij de front/back office en moet dus die boetes controleren in het systeem heb er 1 collega zelfs op aangesproken waarom hij zo groot praat en zegt dat hij zijn treinen niet controleert terwijl ie die maand 22 boetes had uitgeschreven Toen was ie toevallig die maand weer begonnen met door de trein lopen
Ik maak hier een screenshotje van om dit te onthouden. Als ik dan een keer na 15 uur bel en ze zeggen dat het alleen voor spoed is dan reageer ik dat de landelijke huisartsen vereniging daar anders over denkt Wat je zegt is trouwens wel waar. Als er hier iets is na 15 uur en ik twijfel kijk ik het eerst aan. Is het tegen bedtijd dan nog niet over dan bel ik de HAP.
Ergernis : dat er massaal naar de HAP gebeld wordt tegen bedtijd. In de avond is de bezetting daar beter dan in de nacht (vaak maar 1 of 2 artsen voor 150.000-200.000 mensen). Als er tussen 22u en 23u veel mensen bellen die een afspraak nodig hebben is de nachtdienst (begint meestal om 23u) er uren druk mee, terwijl het tussen 21u en 23u vaak veel rustiger is..
daarom hebben wij op de zaak heel kinderachtig een kantine dienst lijst hangen met elke week een andere naam. Diegene ruimt in de ochtend de vaatwasser uit, in de avond de vaatwasser in en haalt een doekje over de tafel en het aanrecht. Voor we de lijst hadden was altijd de administratief medewerkster de Sjaak of ik als ik aan het werk was. Echt schoonmaken huren we een bedrijf voor in maar je eigen bende opruimen kan je ook als je een piemeltje hebt.
Ik bedoelde eigenlijk kinderbedtijd uiterlijk 20.30 uur. Voor ons zelf gaan we eigenlijk nooit naar de HAP. Tenminste in de afgelopen 15 jaar niet meer dan 3x daar geweest.
Zij is een uitzondering op de regel en dat zal vast bekend zijn bij de assistente. Ik kijk altijd in een dossier van de patiënt, juist om dit soort gevallen te vangen. In dit geval zal ik anders handelen dan bij een "gezond" kind met koorts. Sowieso zijn we laagdrempelig met kinderen (en terecht), maar ouders waarbij het niet uitkomt dat een kind ziek is vind ik onbegrijpelijk. Alsof de huisarts een kind om 4 uur s'middags beter ka maken voor de volgende dag. Dat zijn vaak de ouders die bellen vanuit de auto onderweg naar het kdv. Als je kind echt ziek was en je had het niet vertrouwd dan had je het die dag ook niet weggebracht en gaan werken.
mijn huisarts zegt altijd als kinderen langer dan 48 uur koorts hebben bellen en langskomen voor controle.
Ik zou dan gewoon een sticker erop plakken zodat het herkenbaar is van wie het is. Als iedereen dat noou doet, is het helemaal makkelijk
Ik vind het wel vreemd dat iedereen over het werk mag klagen behalve doktersassistentes. Het beroep is niet meer hetzelfde als in 2002 toen ik voor de opleiding koos. Mensen zijn veranderd, 10 jaar geleden was het prima om een week pijn aan je vinger te hebben (zonder alarmsignalen natuurlijk), nu moet alles meteen over zijn. Iedereen irriteerd zich aan triage, patienten zijn al boos voordat ik vraag wat er aan de hand is. Net alsof ik geen consulten in wil plannen. Triage is ook voor de veiligheid, er zijn ook mensen die een afspraak willen plannen voor volgende week en na doorvragen pijn op de borst of spontaan minder zijn gaan zien. Ik start de dag graag met een lege agenda en wil met liefde iedereen laten komen, ook alleen voor geruststelling. Vrijwel iedere assistente zou dat willen, ook de geirriteerde. Als we dat doen wordt de wachttijd voor het spreekuur 10 weken en dat is dan ook weer niet goed. We hebben in de praktijk een vacature uitstaan voor een huisarts en een doktersassistente maar er komen helemaal geen reacties op. Dus zoals in de meeste praktijken werken wij ook onderbezet. Maar goed, ik probeer altijd vriendelijk te blijven, zelfs als er naar mij geschreeuwd wordt en ik probeer iedereen zo goed mogelijk te helpen. Toch lijken heel veel mensen niet tevreden te zijn hoe wij ons werk doen en dat is vervelend.
Wij hadden tot voor kort 100 uur open staan aan dokterassistentes voor onze poli en spring zelf ook regelmatig bij, maar het is idd echt aanpoten. En ik snap dat voor patienten ook niet leuk is dat hun afspraak voor de zoveelste keer wordt verzet of dat je een jaar moet wachten op een afspraak, maar daar kan de DA niets aan doen en die krijgt vaak wel de volle lading.