Mijn zoon is 10 en heeft de oude van zijn vader. Geen simkaart dus alleen via wifi. Telefoon mag niet mee naar school en soms wel met speelafspraakjes. Vanaf volgend schooljaar moet hij naar een andere locatie op de fiets en dan is het wel fijn dat hij ons dan kan bereiken als er iets is.
Hier krijgen ze pas een telefoon als ze naar de brugklas gaan. Op ons kleine dorp is alles dichtbij dus vinden we een mobiel niet nodig. Ze komen maar even langs huis als ze wat willen vragen. Ze krijgen dan een simkaart erbij met 10 euro beltegoed. Geen abbo. Hebben ze onderweg wat dan kunnen ze bellen of sms'en. Thuis hebben ze wifi en kunnen ze dus wel op internet en whatsapp. Zoon van 10 heeft op zijn 10e verjaardag wel een telefoon gekregen, maar zonder simkaart. Zijn oudere broers en zussen kregen op hun 10e een tablet, maar telefoons zijn nu goedkoper dan tablets, dus heeft hij een telefoon gekregen. Ik heb controle over zijn telefoon dmv family link. Aan het eind van groep 8 krijgt hij een simkaart. Onze oudere kinderen kregen allemaal eind groep 8 hun telefoon met simkaart. Met hun €10 beltegoed deden ze allemaal erg lang. Soms wel bijna een jaar. Pas toen ze ouder waren namen ze een abonnement. Dat moeten ze zelf betalen, dus dat kunnen ze pas als ze een bijbaantje hebben. Ze waren allemaal een jaar of 16/17 voor ze dat deden.
@Adje: De code wil ik inderdaad ook weten. Veranderen ze hem en delen ze hem niet, dan is het ook een tijdje ‘einde verhaal’. Hier gaan ze daar goed mee om. En het eerdere checken liet hier zien dat ze goed met alles om gingen. Maar voor sommige kinderen is het inderdaad langer nodig, daar zou ik dan ook simpel in zijn.
Ja, snap ik. Bij mijn oudste dochters ging het ook snel goed. En op een gegeven moment merkte ik dat ik ook niet meer echt met ze meekeek. Ging gewoon geleidelijk. Inmiddels weet ik hun code ook niet meer, maar ze zijn dan ook al 16 en 18. Maar mijn jongste dochter is wat dat betreft helaas een heel ander verhaal.
Nou precies daar ben ik dus ook niet blij mee. En in de school en pauzes mogen ze dat niet. Maar ik zie die hogere groepen op hun telefoontje spelend de school uitlopen. Dus tja dat vind ik ook allemaal niet zo fijn.
Vanaf welke leeftijd hadden of krijgen jullie kinderen een mobiele telefoon? Sinterklaas groep 8 hebben we besloten. Want dan hebben we nog een halfjaar tot ze naar het vo gaan. Wij denken dat controle dan stuk lastiger word. We hebben wel een mobiel thuis liggen met een kaartje voor nood of als ik even weg ben, maar dat is zeker niet zijn telefoon. Daarvoor hebben we nog een vaste telefoon, zodat ze wel iemand kunnen bereiken En wat voor telefoon geef je dan? Gewoon een oude die je hebt liggen? Ik vind een iPhone van 2 jaar oud toch ook wel weer prijzig om zo mee te geven. Nu was het een oude Samsung van mijn man. Of die nu in de kast ligt te vergaan of door gebruik... zelf gebruiken gebeurd hoogstwaarschijnlijk toch nooit meer. Heb je dan een kaartje of geef je een abonnement? Wat voor abonnement dan? Goedkoop abonnement. Meeste tijd kan hij gewoon op WiFi. Mag de telefoon dan altijd mee? Wat bijvoorbeeld bij het zwembad in de zomer. Dan ligt die telefoon daar onbeheerd.. Op eigen risico. Kapot of kwijt is pech, dan wacht je tot 1 van ons toe is aan een nieuwe of eigen zakgeld gebruiken. (Tenzij echt buiten eigen schuld om) En ik vind het ook geen fijn idee dat er te pas en te onpas op gegamed kan worden. Wij hebben familylink. Hij heeft nu tijdbeperking erop, ik kan hem wel extra tijd geven. Als hij download krijg ik melding, kan zien hoeveel tijd per app, dingen blokkeren. Kan nog net niet zijn berichten lezen Kortom veel twijfels. En ik vraag me af hoe anderen dit doen met een eerste mobiel voor de kinderen. Hebben jullie regels voor mobiel gebruik? Ja. Niet mee naar bed (dan is hij toch geblokkeerd, bellen naar noodnummer en ice nummer kan wel). Zodra we vragen om in te zien inleveren. Bij rare dingen krijgen van vrienden melden bij ons. Zelf rare dingen versturen is inleveren voor dan te bepalen tijd, afhankelijk van wat het is.
Hier voor de oudste van 10 een telefoon liggen met meer dan genoeg bellen en internet (wij kunnen via onze bundel met haar delen). Telefoon gaat nooit mee, dat zal nog wel komen. Op school is telefoongebruik niet toegestaan. Ik ben echt fan van family link, schermtijd en niet zomaar dingen installeren kan niet (vooral de jongste). Ik hoop dat ze voor ze naar het vo gaan weten wat wel en niet normaal is met WhatsApp en social media en dat ze het normaal blijven vinden dat wij meekijken en ze ons het vertellen. Uh @Adje en @NiekeKris wat is dat met code wijzigen, ook ondanks family link?
@Sjanani: Met Family Link kun je bij mijn weten niet, indien nodig, appjes en foto’s te bekijken ed. Alleen Family Link is dan niet toereikend. of ik weet niet goed genoeg hoe het werkt en wat er allemaal mogelijk is.
Hier hebben ze vanaf groep 7 eigenlijk allemaal wel een telefoon. Soms iets eerder, Q had in groep 6 een telefoon omdat ze toen verder alleen fietste. In groep 7 zijn er al verschillende groepsappen; met sporten, carnavalsvereniging, school (voor de hele klas wat een combi klas is, een met allen groep 8 en een met de huidige en vorige groep 8 samen), vriendinnen en een ‘onzin app’. In het begin controleerden wij regelmatig wat ze op haar telefoon deed. Inmiddels doen we dat bijna niet meer. Q geeft zelf soms wel aan dat iemand onaardig deed via een app. We bespreken dit dan. Ook kijken we op zo’n moment samen naar wat zij en anderen sturen en geef ik aan hoe iets ook over kan komen. Tot nu toe gaat het best goed. Hopelijk blijft dat straks op het VO ook zo. Ik heb er wel vertrouwen in omdat ze nu ook met groepsapps bezig is waar ook VO kinderen in zitten.
Wij hebben nooit family link gehad. Dus geen idee. We hebben ooit gebruik gemaakt van ourpact, maar jongste dochter heeft nu een iphone. Haar kinder apple id is gekoppeld aan de mijne en ik kan daarmee van alles instellen. Daarnaast staat mijn vingerafdruk in haar telefoon, voor toegang. Alleen werkt dat soms slecht (ouder toestel) en dan moet ik de code gebruiken.
Ik had het verkeerd begrepen ☺. Ik dacht een code van Family link maar jullie bedoelen de code van de telefoon. Die mag hier ook niet veranderd worden.
Mijn oudste (nu 10) kreeg vorig jaar mijn oude telefoon met abonnement, omdat ik m’n werk telefoon ook privé gebruik. Abonnement heb ik wel verlaagd. Bellen/sms 200 min (dit gebruikt hij overigens nooit, tenzij nood) en internet 2GB en op=op Afgelopen kerst heeft hij wel een nieuwe telefoon gekregen, die oude werd echt traag. Meestal als hij gaat logeren dan neemt hij ‘m mee om te kunnen youtuben of appen met ons en soms mee naar buiten om te kunnen pokemonnen, whatsapp alleen met ons, oma’s/opa’s of andere familie en soms leest hij het pas naar een week ofzo
Op de school waar ik een tijd les gaf kregen de leerlingen social media les. Kinderen kunnen er maar beter mee leren omgaan. En in die les leren ze ook de gevaren van internet. Maar ook de leuke en handige kant. Dus als je ermee begint goed uitleggen wat wel en niet verstandig is.
Mijn jongens waren denk ik een jaar of 9 dat ze onze oude iPhones kregen. Puur alleen voor thuisgebruik. De oudste12 jaar zit nu in groep 8 en heeft nu een klein abonnementje zodat hij ons kan bellen/appen. Hij mag hem trouwens niet mee naar school want dat vind ik echt onzin Hij stopt hem met buiten ‘hangen’ altijd in zijn tas of jaszak met rits. De jongste van 10 mag hem alleen thuis gebruiken en heeft nog geen abbo. Ze boffen allebei want wij zoeken zelf altijd elke 2 jaar een nieuwe telefoon uit. De oudste krijgt dus straks wel een vrij nieuw model.. de jongste mag deze voorlopig nog even houden en eerst laten zien hoe zuinig hij er straks mee om kan gaan
Ik dacht precies hetzelfde maar ik sprak diverse pedagogen die juist aangeven er war eerder mee te beginnen zodat ze er al mee leren omgaan voor ze aan de brugklas en ook de pubertijd beginnen. Nu zijn ze nog iets makkelijker te kneden en te begeleiden dan in de brugklas. Mijn oudste is bijna 8 en zit in groep 4. Ik weet nog niet wanneer we aan web telefoon beginnen. Ik denk eind groep 6 als ze gaat oefenen met zelf naar school fietsen en dan langzaam opbouwen. We gaan dan ook de bso afbouwen. Ze heeft nu wel al een eigen tablet waar we toezicht op houden met familylink. Ze zal dus ook een Samsung telefoon krijgen als het zover is.
Mijn dochter heeft sinds kort een abonnement op der (oude van ons) telefoon. Had altijd in gedachte als ze 10 wordt maar toch al iets eerder gedaan omdat het toch handiger werd. Ze blijft nu wel eens alleen thuis en dan kan ik haar wel gewoon bereiken. Ook als ze alleen om boodschap gaat, gaat hij mee. Maar niet naar school en ook niet altijd als ze buiten gaan spelen. Met der verjaardag krijgt ze een nieuwe telefoon (deze heeft toch al best wat kuren). Maar geen iPhone gewoon een leuk toestel voor een leuk prijsje
hier heb ik altijd geroepen: op je verjaardag in groep 8. Bij dochter is het inderdaad zo gegaan (ondanks klasgenootjes die in groep 4 al een mobiel hadden), en bij zoon zal dat precies zo gaan. Dan kunnen we een aantal maanden aankijken hoe ze ermee omgaan met kinderen die we nog kennen voordat ze naar de middelbare gaan. Zouden mijn kinderen tegen de zomervakantie jarig zijn geweest, dan was het verjaardag groep 7. Dochter heeft een abbo van 7 euro per maand. Daarvoor kan ze onbeperkt bellen en smsen en 3000 g internet. Ze heeft wel echt internet buiten de wifi nodig. Ze moet 12 km enkele reis en wij willen graag kunnen kijken of ze veilig aan komt. En de school ligt middenin een bos waar het bereik heel slecht is, dus de wifi doet het 9 van de 10 keer niet.
Normaal zou ik zeggen ergens in groep 7 zo dat hij weet hoe het werkt voor je naar de middelbare school gaat. Maar toen veranderde we van school en moest hij met de taxi. Om de rit een stuk aangenamer te maken gaven we een mobiel mee dat we hadden liggen met een koptelefoon. Het is voor luisterboeken en podcasts. Ja hij kan in theorie eventueel ons bellen en een berichtje sturen. De telefoon blijft verder in de tas. Verder doet hij niks met een telefoon. Als hij iets op wil zoeken gebruikt hij de tablet. Hij mag niet onbeperkt wat zoeken of kijken. Met een doel mag hij online en overlegt hij ook eerst. Hij zit trouwens in groep 5.