Zeer jammer dat ze zelf zo weinig innovatief zijn in het algemeen. Ik vind boeren vaak zeer conservatief. Zie ook wat voor aandeel ze hebben in de waterschappen bijvoorbeeld. Met die houding worden er geen grote stappen genomen.
Dat zou best kunnen, maar met die netten schuren ze in Zuid-Amerika wellicht ook, en dan komt daar nog eens de import bij. Voor mij is het in ieder geval geen reden om weer op (meer) zuivel over te gaan, al was het alleen al voor mijn gezondheid. Volgens deze link (https://tincanfish.com/blogs/pedros-peixe/environmental-and-health-benefits-of-sardines) zijn sardines (de vissoort die wij voornamelijk eten) één van de minst milieubelastende vissoorten om te eten, al kan ik niets zeggen over de betrouwbaarheid, maar hij staat iig niet op de "zwarte lijst". Ook bij deze vissoort is van overbevissing iig geen sprake.
Tahin vind ik echt vies sesamzaadjes doe ik wel veel door m'n muesli maar js weer yoghurt nodig om die op te eten haha. Maar heb je niet enorm veel Sesam nodig om equivalent van 150gr yoghurt te evenaren?
Het is inderdaad jammer dat er pas nagedacht wordt over vermindering van dit soort onnatuurlijke stoffen wanneer er een crisis is. Het zou zo fijn zijn wanneer de boeren allemaal na zouden denken hoe we ons land beter zouden kunnen behandelen zodat dit soort maatregelen helemaal niet noodzakelijk zijn. Ik las vanmorgen een artikel (even kwijt waar, belgische site) over dat er minimaal 5% voedselbossen nodig zijn in B omdat het land zo uitgeput is en dusdanig bemest moet worden om ook maar iets van een normale oogst te kunnen krijgen. Beter zou zijn om bos aan te planten met een grote diversiteit waar we ook een deel van ons voedsel uit kunnen verkrijgen. De diversiteit zorgt voor een betere bodemkwaliteit en de natuur regelt het allemaal zelf. Zette mij aan het denken, dat wil ik ook in mijn achtertuin! Momenteel hebben we tig fruitbomen, maar ik wil ook (fruit-)struiken en wilde bloemen, minder maaien en meer de natuur haar gang laten gaan. <3
Maar als in Zuid-Amerika geen netten worden gebruikt die over de zeebodem slepen, dan kan dat dan wel weer beter zijn. Ik kwam er laatst een stukje over tegen, weet niet meer waar. Heel gek, maar van vis uit de supermarkt weet je in ieder geval dat het goed is (MSC/ASC keurmerk). Van vis van de markt is de afkomst vaak onbekend en lang ook niet alle viswinkels kennen de afkomst. Sardines en haringen zijn vanwege hun vangmethode (geen sleepnetten) meestal wel goed.
Voedselbossen worden hier ook aangelegd. Ik denk dat het vooral leuk op papier is, maar dat de effectiviteit in de praktijk tegenvalt. Maar goed, beter dan stenen of een saai stukje gras. Onze tuin is niet zo heel groot. We hebben wel een stukje waar nu nog gras is (wel 2 hele vierkante meters )), maar dat we op termijn willen laten verwilderen. We willen daar zaden zaaien van inheemse bloemen.
Mijn tandarts heeft het altijd over zijn verwilderde achtertuin waar talloze insecten op afkomen, hij vindt het geweldig. Zoiets lijkt me ook prachtig, met 1 gemaaid pad naar onze bijenkasten, dat dan weer wel. de rest mag verwilderen. Overal zadenbommen neergooien binnenkort, ik zie het mezelf al doen
Volgens mij zijn de vissoorten die wij eten sowieso alleen lokaal gevangen, en aan keurmerken doen ze niet echt. Dat maakt het wel lastiger. Je hebt hier ook niet zoveel keuze omdat we niet direct aan zee wonen (dichtstbijzijnde zee is 3 uur rijden). Ze hebben hier vooral sardines, tonijn, dorade en wat vissen waar ik alleen de Arabische naam van weet. Helaas komt daar dus wel weer nog vervoer bij kijken. Hoe dan ook niet erg duurzaam, maar helemaal stoppen met vis vind ik qua gezondheid geen fijn idee. Vlees eet ik al bijna niet meer.
Mijn tuin is ook verwilderd. Ik zou 'm wel iets minder verwilderd willen maar ik mis de kennis en kunde en durf. Dan ga ik vol goede moed onkruid wieden, maar bij alles denk ik 'of zou dit echt iets zijn?' of ik krijg het er niet uit. En dan op een gegeven moment zie ik een worm of slak of iets anders engs en dan stop ik er maar weer mee.
Ik merk dat ik een beetje gedeprimeerd word van dit topic... Omdat je je overal zo bewust van wordt. Waarschijnlijk krijgen we hier allemaal te weinig calcium binnen. Glas ineens minder goed dan plastic. Ik weet gewoon niet hoe ik het allemaal goed kan doen. Én goed voor het milieu, én goed voor de dieren, én goed voor het klimaat, én goed voor onze gezondheid, én goed voor het welzijn van de kinderen en de band met familie en samenleving. Het is zo gecompliceerd. Ik reageer trouwens altijd neutraal als mensen over hun vakantie vertellen. Maar iedereen weet toch wel hoe ik daarover denk. Gisteren zei m'n oudste wel dat ze zo graag in een vliegtuig wilde. We vroegen waar ze dan heen wilde. Naar Drenthe, zei ze.
Dit snap ik inderdaad wel. Ik vind het ook echt moeilijk te bepalen wat nu de juiste keuzes zijn. Je weet het soms echt niet. Ik vond het boek 'de verborgen impact' van Babette Porceleijn wel verhelderend. Zij zoekt van een aantal duurzame en niet duurzame keuzes uit wat de volledige impact is. Maakt het ook wel lastig, want dan besef je dat je dus eigenlijk bij elke keuze zo'n achtergrond zou moeten weten om de juiste keuzes te maken. En zij heeft het zelf ook over het 'gevaar' van ecorexia, dat je op een gegeven moment alles wat je doet weg kan zetten als niet duurzaam en slecht en je daardoor beroerd en schuldig kunt voelen. Dat is denk ik voor veel mensen herkenbaar. Ik ben weken met de fiets naar mijn werk gegaan, afgelopen week met de auto en wat voel ik me dan schuldig.. Ik denk dat we ook mogen kijken naar wat wel goed gaat, ruimte mogen zien voor verbetering, maar ons niet te hard aanpakken wanneer we een wat minder goede keuze maken. Verandering en bewustwording brengt tijd met zich mee en het is ook echt al goed om op zoek te zijn naar het goede en dat echt oprecht willen doen. Probeer dat ook in te zien. Niet alles valt of staat met nu en dit moment. Je leert en dat is oké!
@Vulpen dat begrijp ik heel goed hoor. Ik heb dat bij tijden ook en dan merk ik dat het soms (te) obsessief wordt. Even afstand nemen van internet/sociale media werkt dan goed. (Ik volg op Instagram best veel accounts die over duurzaamheid gaan). Ook heb ik een aantal accounts ontvolgd die in mijn ogen te veroordelend zijn naar mensen toe die het (nog niet) helemaal volgens het boekje doen, al zullen ze het vast niet zo bedoelen maar zo komt het op mij vaak wel over. Verder heb ik op zich niet zo'n probleem met het lezen over feiten. Dat vind ik juist wel interessant; net als die plastic/glas discussie. Of dat het verspillen van voedsel een veel grotere impact heeft dan plastic verpakkingen die soms worden gebruikt om diezelfde verspilling te voorkomen. Soms is iets waarvan je dacht dat het heel duurzaam is helemaal niet zo duurzaam. Ik denk dat iedereen daarin z'n eigen afweging maakt. Soms is iets goed voor je gezondheid maar iets minder goed voor de planeet (en vice versa). Ik zou bijvoorbeeld best wel veganistisch kúnnen gaan eten, maar persoonlijk vind ik mijn eigen gezondheid in dat opzicht belangrijker. En ik geloof zelf niet dat een geheel veganistisch dieet echt gezond is, helemaal gezien bepaalde lichamelijke klachten waarmee ik kamp. En ook zou ik dan alles zelf moeten maken als ik niet alleen op rijst en linzen wil leven, want hier is dus niks plantaardigs kant en klaar verkrijgbaar, wat gewoon niet echt haalbaar is. Op andere vlakken heb ik weer niet zoveel moeite om (kleine) concessies te doen qua comfort/gezondheid/maatschappelijke kijk op dingen etc. Het is ook een proces natuurlijk. Dingen die eerst wellicht onmogelijk leken, ben ik nu toch langzamerhand gaan toepassen.
@Vulpen heel herkenbaar hoor.. eigenlijk zou je niet teveel met anderen moeten vergelijken..je doet wat je kan. Wat waarschijnlijk al meer is dan 80% van NL maar goed ik voel me ook vaak schuldig om onze levensstijl
Ik snap je helemaal. Je wil het allemaal goed doen. Maar dat gaat gewoon niet. Je bent trouwens ook de mensenrechten vergeten in je lijstje Daar probeer ik ook nog rekening mee te houden. Met name bij aankoop van kleding en bijvoorbeeld koffie of chocolade. Maar het feit is dat je niet alle wereldproblemen op kan lossen. Naar Drenthe
Je hebt diverse groepen op social media die je nog net niet belachelijk maken als je het anders doet. Veel zitten in de antroposofische hoek. Ik vind die in het algemeen erg op anderen neerkijken. Maar ook de grotere als plastic soup foundation of zero waste kunnen je het gevoel geven dat je het helemaal anders moet doen. En dat terwijl ze zelf erg eenzijdig tegen het probleem aankijken. Plastic soup, de naam suggereert dat ze de plastic soup of willen gaan opruimen of ervoor zorgen dat die niet groter wordt. Maar in de praktijk hekelen ze elke vorm van plastic, ongeacht het doel. Maar het plastic om broccoli heeft een functie: houdbaarheid verlengen. Je kunt wel zeggen dat de supermarkten dan maar effcienter moeten inkopen, maar dat betekent vaker bevoorrading, dus meer transport. En/of meer koelinstallaties. Zo eenvoudig is het dus niet. Ook zero waste, die is misschien nog strenger wat betreft plastic gebruik. Die maken alles zelf, maar dat redt een gemiddeld mens niet. De meesten hebben geen tijd om alles en overal verpakkingsvrij te halen en zelf te maken. Over het zelf maken heb ik ook mijn twijfels of dat altijd milieuvriendelijker is. We mogen ook nog gewoon leven he? Ik denk dat de mens gewoon omnivoor is. Kijk bij de mensapen: die eten veel fruit en planten, maar eten ook insecten en af en toe een zoogdier. Omdat ze het nodig hebben. Dat denk ik bij ons ook. Mijn bron is milieucentraal. Die kijken objectiever en nemen alle aspecten mee. Ik vind ook hun niet-belerende toon fijn. Volgens milieucentraal hoef je geen vlees te laten staan, je moet het alleen verminderen.
@Vogelinnetje mooi verwoord ♥️ Tja, ik ben dus wel iemand die veel zelf maakt, maar hier heb je verder weinig keuze. Verder vind ik dingen zelf maken ook gewoon leuk, is een beetje een uit de hand gelopen hobby . Al zie ik niet echt het nut in van zelf cosmetica maken enzo. En hier dus ook plasticvrije groenten en fruit. Er zijn gewoonweg geen groenten die wél in plastic verpakt worden, behalve misschien van die bakjes (geïmporteerde) champignons. In de praktijk gooien we nooit wat weg, wel letten we erop dat de snelst bedervende groenten eerst worden opgemaakt (bv sla, bladgroenten etc). Moet wel zeggen dat onze groenten van de markt komen en dat is vaak direct van boeren zelf uit de omgeving. De voedselketen is dus kleiner en het heeft niet ergens dagenlang gestaan voordat het vervoerd kon worden etc. Je merkt qua versheid ook echt een verschil met de supermarkt. Milieu centraal vind ik ook erg prettig Inderdaad geen belerende toon. Mooi voorbeeld is misschien wel afwassen. Als je kijkt naar wat zij zeggen is dat de grootste impact de temperatuur van het water is. Terwijl je bij veel zero waste aanhangers vooral dingen leest over blokken afwaszeep en houten afwasborstels. Die eenzijdigheid vind ik wel jammer. Ik moet wel zeggen dat niet iedereen die zich zero waste noemt over één kam te scheren is. Er zijn ook veel die zich wél bezighouden met het totale plaatje.
Dit herken ik zo erg.. mijn hoofd tolt ook wel eens van alle informatie (niet per se in dit topic maar in het algemeen) en ik weet vaak niet hoe ik het moet vertalen naar het dagelijks leven. Gewoon maar een beetje je best doen denk ik En ik blijf erbij dat dit door de politiek geregeld zou moeten zijn, niet door handjes vol burgers.