Testament samengesteld gezin

Discussie in 'De lounge' gestart door RE080219, 13 apr 2022.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. RE080219

    RE080219 Fanatiek lid

    10 dec 2018
    2.522
    4.780
    113
    Mijn man en ik zijn in 2019 getrouwd onder huwelijkse voorwaarden met koude uitsluiting. Inmiddels ziet onze praktisch/financiële situatie er heel anders uit, dus we gaan de voorwaarden laten omzetten naar volledige gemeenschap van goederen. We willen dan meteen zorgen dat ons testament goed ingeregeld wordt.

    Met een samengesteld gezin als het onze, kan dat best gecompliceerd zijn zo ik begreep. Zijn er mensen met ervaring hier op het forum die eens met me kunnen meedenken waar we allemaal bij stil moeten staan en wat we moeten vastleggen?

    We hebben negen kinderen. Drie van hem, vijf van mij en eentje samen. We laten sowieso vastleggen dat alle kinderen erfrechtelijk gelijk zijn. We willen niet dat een deel van de kinderen er berooid van afkomt op basis van het feit dat hun ouder toevallig als eerste overlijdt en ze vervolgens geen erfgenaam zijn van de stiefouder.

    We hebben een prima leven en een goed inkomen, maar geen oneindige reeks waardevolle bezittingen etc en ik verwacht ook niet dat er rond ons overlijden (ongeacht op welk moment) veel meer te verdelen is dan een leuke spaarpot en de waarde van het huis en de auto’s. En dat is in principe ‘getackeld’ met het gelijkstellen van dat erfrecht.

    Dus……wat moet er verder allemaal nog in? We willen het graag op een rijtje hebben voordat we bij de notaris zitten. ;)
     
  2. Sophy

    Sophy VIP lid

    28 aug 2011
    5.875
    2.875
    113
    Noord-Holland
    Ik vraag me af.. de 8 kinderen van één van jullie, is het nog te verwachten dat die ook een fijne nalatenschap krijgen van de andere bio ouder? En hoe vind je dat verhouden tot het kind van jullie samen? Niet om iets naars te zeggen, wel mss om over na te denken :)
    En ik denk nog.. de erfbelasting is toch in ongelijke percentages verdeeld.. eigen kinderen betalen minder dan "derden". Mss ook nog iets om bij stil te staan.
     
    Mamavandrie34 en GossipGirlxoxo vinden dit leuk.
  3. RE080219

    RE080219 Fanatiek lid

    10 dec 2018
    2.522
    4.780
    113
    Goeie!

    Ik verwacht niet dat ‘de overige acht’ via hun andere biologische ouder iets significants zullen erven. Dat nemen we dus niet in de overweging mee. Maar al zou dat wel zo zijn, dan vind ik dat eigenlijk irrelevant en geen reden voor ons om een kind of een paar kinderen ‘voorrang te geven’ op de anderen.

    De erfbelasting is ook een goede. Zouden we bijv. kunnen vastleggen dat alles verdeeld moet worden op een manier dat ze ná erfbelasting evenveel overhouden? Dus dat de ‘stiefjes’ technisch gezien juist wat meer erven? Dat kan dan nog een overweging zijn.
     
  4. Sophy

    Sophy VIP lid

    28 aug 2011
    5.875
    2.875
    113
    Noord-Holland
    Dat weet ik niet, maar het lijkt me te berekenen. De notaris kan daar vast iets over zeggen.

    Oja.. waar ik mss ook naar zou kijken, het rotte scenario dat je eerder dan je ouders overlijdt qua hoe jouw erfenis dan over partner en kinderen verdeeld wordt.

    Mooi dat jullie zo voor elkaar kiezen dat alle kinderen gelijk zijn :)
     
    GossipGirlxoxo vindt dit leuk.
  5. RE080219

    RE080219 Fanatiek lid

    10 dec 2018
    2.522
    4.780
    113
    Goed punt wat betreft mijn eigen erfenis mocht ik of hij vroeg komen te overlijden. Verwacht niet dat daar überhaupt iets zal zitten, van beide kanten niet, maar zou het afdoende zijn om gewoon vast te leggen dat alles wat we zouden erven postuum evenredig naar alle negen kinderen gaat? En dan indien onder de 18 in beheer van de langstlevende (stief)ouder?

    Zoals je merkt zijn mijn man en ik een beetje het ‘gelukte’ stelletje in dit hele verhaal… :roflmao:
     
  6. din0

    din0 VIP lid

    14 aug 2011
    5.122
    1.825
    113
    Ook eens stukje waar je over kan denken wat als het gebeurt als een van hun minderjarig zijn.
    Wat als jij komt te overlijden wat gaat er dan met jou kinderen gebeuren, blijven ze bij je man of gaan ze naar je ex.
    En andersom net zo.
    En als de kinderen naar de ex moeten wat gaat er dan met de erfenis gebeuren krijgen ze het gelijk en staan ze onder toezicht van ex of pas bij 18 jaar dat het los komt?

    Zomaar hersenspinsels wat ik mij zou afvragen.
     
    Sophy vindt dit leuk.
  7. Sjanani

    Sjanani Bekend lid

    1 aug 2019
    504
    272
    63
    Vrouw
    En als een van jullie kinderen overlijdt, wat gebeurt er met het geld waar hun recht op hebben? Volgens mij gaat dat automatisch naar hun erfgenamen. Ik weet niet hoe dat zit als hun geen kinderen hebben, maar wel hun andere bio ouder nog leeft? Lijkt me niet de bedoeling van jullie dat die dan dat geld krijgt.
     
  8. RE080219

    RE080219 Fanatiek lid

    10 dec 2018
    2.522
    4.780
    113
    Hele goeie. Voor ons kindje samen en mijn jongste dochter is dit in principe geregeld. Ons kindje samen zou naar de moeder van mijn stiefkindjes gaan, zij is zijn peettante en voogd bij overlijden. Mijn jongste dochter gaat dan naar mijn oudste (die wordt in juni 18). Mijn drie stiefkindjes blijven dan uiteraard bij hun moeder.

    Maar er zijn er drie voor wie dit wat gecompliceerder ligt en waarbij mijn ex-man in principe de eerste in lijn is zou ik binnen nu en vijf jaar overlijden. Zonder in detail te treden: het zou niet best zijn als ze daar terecht komen. Nu is dit niet per se een aannemelijk scenario, maar ik betwijfel of vastleggen in een testament voldoende zal zijn om ze bij m’n ex weg te houden, aangezien hij helaas gezagdragende ouder is. Een puntje om over na te denken dus…
     
  9. RE080219

    RE080219 Fanatiek lid

    10 dec 2018
    2.522
    4.780
    113
    Je wil hier natuurlijk niet over nadenken maar wel degelijk een goed punt. Ik denk dat in dat geval hun erfenis vanuit ons vervalt en dat ons testament zal gelden voor acht kinderen. Tenzij betreffend kind een (geregistreerd) partner achterlaat die mogelijk erfgenaam zou kunnen zijn. En hoe dat allemaal ingeregeld wordt, zou betreffend kind zelf moeten vastleggen lijkt me. Als het kind onder de 18 zou zijn zou de erfenis sowieso vervallen.
     
  10. kusjes1986

    kusjes1986 Bekend lid

    24 jan 2015
    830
    0
    16
    NULL
    NULL
    Hier ook een samgesteld gezin, maar niet getrouwd.

    In ons testament staat dat alle kinderen recht hebben op hetzelfde deel. Wel er ook bij in laten zetten dat eventuele partners geen recht hebben op de erfenis. Stel mijn zoon trouwt wij zijn er niet meer en hij gaat scheiden dan kan eventuele partner geen aanspraak maken op dat deel van het vermogen.

    Stel ik overlijd voor hun 18de word bij 2 van de 3 kinderen mijn partner voogd van de andere 2. Dit ivm overleden van hun vader. Hierdoor krijgt hij dan automatische het gezag.

    Stel wij beiden overlijden voor hun 18de hebben wij daar een voogd voor vast gelegd. En iemand die de finacieen gaat beheren. Hij mag gebruik maken van het huis etc en eventueel verkopen, maar dit alles blijft onder het erfend vermogen van de kinderen staan. Dus als de kids 18 zijn kunnen zij aanspraak hierop doen.
     
  11. RE080219

    RE080219 Fanatiek lid

    10 dec 2018
    2.522
    4.780
    113
    Dank je wel voor je input! Goed om te horen hoe jullie het hebben geregeld en fijn ook om een beetje de mogelijkheden te zien! Ga mijn man ook eens om zijn mening vragen hierin.
     
  12. soovi

    soovi Fanatiek lid

    1 nov 2007
    2.465
    582
    113
    Wij hebben om deze reden dus wel vast laten leggen dat onze oudste zoon die ook nog een andere vader heeft alleen mijn erfgenaam is en niet van mijn man. Hij is bij zijn vader de enige erfgenaam en erft daarom sowieso voldoende. Wij vonden het daarom niet eerlijk ten opzichte van de andere twee. Op deze manier zullen ze allemaal ongeveer evenveel erven.

    Verder hebben wij laten vastleggen dat mocht ik overlijden voordat hij meerderjarig is zijn vader nooit geen zeggenschap kan krijgen over mijn nalatenschap. Wij hebben twee familieleden laten benoemen die het dan voor hem kunnen beheren.
     
  13. Iertje81

    Iertje81 VIP lid

    31 dec 2015
    17.952
    33.621
    113
    Ik volg even. Vind ik wel interessant omdat wij ook een (semi) samengesteld gezin hebben.
     
  14. GossipGirlxoxo

    GossipGirlxoxo Niet meer actief

    In jouw situatie, zou ik kiezen voor alles naar de langst levende (misschien net iets minder eerlijk richting C zijn kinderen). En als jullie samen wat gebeurt jouw helft naar Ies en Luc en C zijn helft verdeeld over Ies, Luc en zijn 2 andere kinderen.
     
  15. Sophy

    Sophy VIP lid

    28 aug 2011
    5.875
    2.875
    113
    Noord-Holland
    Ik vermoed dat dat wel kan en dat je dan specifiek je man aan moet wijzen met naam.. anders zou het ook naar de bio vader kunnen gaan.
     
  16. Oilell

    Oilell Fanatiek lid

    8 okt 2018
    3.225
    4.456
    113
    Vrouw
    - wat gebeurt er bij overlijden en minderjarige kinderen
    - zijn er spullen die je een specifiek kind wil nalaten? Is dat dan van waarde? Moeg dat dan van het geld deel af of krijgen ze dat extra?
    - kijk wat het belasting technisch doet op de langstlevende. Stel jij komt eerst te overlijden dan krijgt eerst jouw partner 'alles'. Na zijn overlijden krijgen zijn kinderen een kinds deel, maar die van jou hebben ook nog ergens recht op. Weet niet hoe dat precies zit, maar daar moesten mijn schoonouders rekening mee houden.

    En inderdaad: wat doe je met erfenissen van biologische ouders. Daar heb je natuurlijk niks over te zeggen, maar het kan wel voor hele scheve situaties zorgen. De halfbroer en halfzus van mijn man zijn ook als 'gelijke' aangemerkt in het testament van mijn schoonouders, krijgen straks even veel uit de erfenis als mijn man. Dat terwijl ze van hun biologische vader ook net alletwee een dikke 2 ton kregen. Voor mijn man voelt het wel zuur dat zij straks volledig meedelen in de erfenis van zijn vader. Helemaal omdat de woning waar zijn ouders wonen van zijn vader (en diens vader) is. Het is zijn ouderlijkhuis waar hij graag weer zou gaan wonen. Dat is ook altijd zo besproken tussen hen. Maar mocht het nu zo ver zijn moeten we dus eerst zijn halfbroer en zus uitkopen, die daar overigens nooit gewoond hebben (waren allebei uit huis toen zijn moeder hertrouwde).
     
  17. Felice

    Felice VIP lid

    22 apr 2009
    7.500
    8.422
    113
    En moet je ook nog rekening houden met de legitieme portie vraag ik me af? Als ik me niet vergis is dat de helft van waar een kind recht op zou hebben.
    Dus stel, je man heeft 2 kinderen met zijn ex en 1 met jou, daarnaast nog 5 stiefkinderen van jou.
    Als je dan iedereen evenveel geeft komen zij niet aan hun legitieme portie.
     
    Sophy vindt dit leuk.
  18. Gewooniemand

    Gewooniemand Niet meer actief

    Ik weet niet veel, maar een tip zorg dat de volledige namen van alle kinderen in het testament staan.

    Mijn oma was jong weduwe met 2 kinderen, hertrouwde en kreeg nog 3 kinderen. Met haar 2e man waren ze naar de notaris geweest en hadden gezegd dat de kinderen uit het eerste huwelijk ook in het testament moesten gewoon samen met de andere kinderen, heeft de notaris dat niet goed gedaan en daar kwamen ze achter na het overlijden van opa. Het is gelukkig goed gekomen, maar wat een gedoe.
     
  19. Sophy

    Sophy VIP lid

    28 aug 2011
    5.875
    2.875
    113
    Noord-Holland
    Ja dit vroeg ik me ook af.
     
  20. Berte

    Berte VIP lid

    24 feb 2011
    7.026
    3.840
    113
    Vrouw
    Thuis
    Je kunt je begrafenis/crematie ook in je testament opnemen.

    Dan hoeft er na je overlijden niet gediscussieerd te worden over wat jij gewild zou hebben (en hoeft daar geen ruzie over te ontstaan).

    Niet echt specifiek voor een samengesteld gezin, maar wel iets waar ik in mijn omgeving flinke ruzies over heb zien ontstaan.
     

Deel Deze Pagina