(aanstaande) Groene moeders

Discussie in 'Algemene clubs' gestart door citroenrasp, 9 feb 2022.

  1. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.411
    21.796
    113
    #661 citroenrasp, 13 apr 2022
    Laatst bewerkt: 13 apr 2022
    Nou niet zo héél erg lang (tenzij 5 jaar lang is natuurlijk), maar ik kwam hier al wel jaarlijks vanaf dat ik getrouwd was (15 jaar geleden alweer!). Bepaalde dingen heb ik dus van mijn schoonmoeder en -zussen geleerd. Of van mijn man, die op zijn beurt het koken weer van zijn vader heeft overgenomen :). En toen ik wat beter Arabisch kon, ook veel via YouTube geleerd (er is maar weinig beschikbaar in het Engels en Frans kan ik geschreven een beetje begrijpen, maar is toch een lastig met recepten). Wij houden wel van verschillende keukens, bv Indonesisch, Marokkaans of Midden-Oosten etc. Het is nu alleen wat makkelijker qua beschikbaarheid (en prijs) van ingrediënten om vooral de lokale gerechten te koken. Kaas gebruiken ze hier niet echt, met name door Franse invloed zijn er wel van die puntjes smeerkaas maar echt kaas in gerechten wordt maar weinig gebruikt. Wel zijn er maar weinig volledige plantaardige recepten, hoewel dat vaak natuurlijk een kwestie is van het vlees weglaten (of vervangen).
    Jouw eten klinkt trouwens ook vaak heel lekker! :D

    Ik denk dat als je (vaker) plantaardig wil eten je je vooral moet verdiepen in 'ethnic cooking', traditionele recepten van over de hele wereld die niet zelden gebaseerd zijn op peulvruchten. Zo kook ik dus ook meestal. Dingen met linzen, kikkererwten, bonen etc.
     
    Cobon en Saartje33 vinden dit leuk.
  2. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.411
    21.796
    113
    Hier ook. Ik ben geen veganist, maar die kaas hier smaakt vreselijk en dan is het óók nog eens heel erg duur! Dus kaas koop ik nooit meer. Het schijnt zo te zijn dat er een verslavend stofje in kaas zit (caseine?) waardoor mensen dus inderdaad nooit zonder denken te kunnen. Ik mis kaas nu ook helemaal niet.
     
    Cobon vindt dit leuk.
  3. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    3 nov 2009
    7.197
    6.611
    113
    O zuivelvervangers voor in het eten moet hier ook nog in het systeem komen. Goede tip havermelk voor pannenkoeken. Hebben jullie ooit zelf havermelk gemaakt? Ik vind nu de havermelk van AH het lekkerst, maar voor in de pannenkoeken maakt smaak minder uit.

    Ik heb ooit wel haver zure room gebruikt. Ik ben nog geen fan. Ik mis de friszure smaak. Voor bakken probeer ik ook wel margarine, maar daar moet ik nog wat meer gevoel voor zien te krijgen. Er zit in verhouding veel water in margarine. Met roomboter worden cakes veel knapperiger.

    Kookroom heb ik al wel zuivelvrij. Dat gaat prima.
     
  4. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.411
    21.796
    113
    Ik maak zelf havermelk. Vind ik erg lekker en al helemaal met wat suiker cacao erdoor :o: Maar dat probeer ik niet te vaak te doen hoor. Er is ook geen andere optie want zuivelvervangers worden hier niet verkocht. Heb dus ook geen idee hoe de winkelversie van havermelk smaakt.

    Voor pannenkoeken zonder melk (en zonder ei!) zou je ook nog baghrir kunnen proberen, dat valt hier altijd heel goed in de smaak :) https://uitdekeukenvanfatima.nl/recipe/baghrir-zonder-rijstijd/
     

    Bijgevoegde bestanden:

    Ang1987 vindt dit leuk.
  5. Mamafiets

    Mamafiets VIP lid

    22 apr 2019
    18.471
    30.891
    113
    Vrouw
    Dus ik ben gewoon verslaafd :eek:
    Nouja.. de tekenen zijn er wel. Als we naar Frankrijk op vakantie gaan sta ik ook altijd eerst en vooral als een soort junk op de kaasafdeling.

    En ik had al een cafeïne verslaving. Pfff. Tijd voor de rehab. :roflmao:
     
    teenslipper, Ang1987 en citroenrasp vinden dit leuk.
  6. Cobon

    Cobon Niet meer actief

    Ik maakte vroeger wel zelf havermelk en amandelmelk, maar daar zit dan geen calcium enz aan toegevoegd en het is zo duur niet meer gelukkig :)
     
    citroenrasp vindt dit leuk.
  7. Cobon

    Cobon Niet meer actief

    Ik maak pannenkoeken met sojamelk, vind ik het beste werken.

    400gr bloem
    1L ongezoete sojamelk
    Snufje zout
    Snufje bakpoeder
    Optioneel héél klein scheutje zonnebloem olie

    En dan bakken in van die vloeibare boter.
     
    citroenrasp vindt dit leuk.
  8. Cobon

    Cobon Niet meer actief

    Leuk, dit ga ik eens proberen!
     
    citroenrasp vindt dit leuk.
  9. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.411
    21.796
    113
    :roflmao::roflmao:
     
  10. Cobon

    Cobon Niet meer actief

    Haha, ik ben helemaal enthousiast door dit topic vandaag merk ik :) ik hou van koken (en eten)!
     
    Stoeptegel, teenslipper, Saartje33 en 4 anderen vinden dit leuk.
  11. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.411
    21.796
    113
    Wij gebruiken dus wel altijd plantaardige margarine. Ik ken eigenlijk ook bijna niemand die boter gebruikt, vanwege de prijs. Vind het sowieso een beetje raar smaken vergeleken met Nederlandse boter. Maar bv cake maak ik liever met olie. Dat vind ik handiger en cake vind ik zacht juist lekkerder.
    De cake die ik het vaakst maak is een vegan chocoladecake, het bevat vooral water en maar een klein beetje olie. :D Klinkt saai, maar is echt superlekker!

    400 gram bloem
    1/2 cup* cacaopoeder
    2 cups** suiker
    2 tablespoons*** baksoda
    1/2 teaspoon zout

    3/4 cup olie
    2 cups water
    2 tablespoons vanille (of vanillesuiker)
    2 tablespoons azijn of citroensap

    Meng/zeef alle droge ingrediënten goed door elkaar. Daarna voeg je de overige ingrediënten toe en roer het goed door met een garde tot een glad beslag. Giet het in een ingevette ovenschaal (ik gebruik een grote ronde) en bak het op 175° voor 1 uur. (Dit is tenminste zo bij mijn oven. Het kan dat het voor andere ovens anders is...) Dit is best een grote cake, maar ik deel het vaak door 4 en dan eten we per keer een kwart. Scheelt weer stroom :) Maar je kan de hoeveelheden ook halveren.

    *1 cup = 125 ml
    **Ik doe meestal minder, maar dit gaf het oorspronkelijke recept aan (Amerikaans recept hè :roflmao:)
    ***Dus echt zo'n tablespoon en teaspoon om mee af te wegen en niet een "gewone" eet- en theelepel
     
    vlinderCN, Stoeptegel, Saartje33 en 2 anderen vinden dit leuk.
  12. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.411
    21.796
    113
    Ja hier ook, was helemaal in m'n nopjes toen ik zag dat je mij had getagd en dat het over eten ging :roflmao::roflmao:
     
    Mamafiets, Vulpen, Cobon en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  13. Vulpen

    Vulpen Fanatiek lid

    30 jul 2014
    3.170
    3.818
    113
    Wij vervangen/vervingen vlees best vaak voor kaas, dat wil ik eigenlijk ook minderen. Maar ik vind het lastig. Tuurlijk kun je meer gerechten met kikkererwten en bonen en linzen eten, maar ik houd bijvoorbeeld ook erg van lasagne, gnocchi met mozzarella en pizza met mozzarella. Daar heb ik nog niet echt goede vervangers voor. Vegan-geraspte kaas smelt in mijn ervaring gewoon niet echt. Hoewel je wel lekkere tosti's kan maken met die gewone vegan-kaas van Albert Heijn. Ik eet die ook wel graag gewoon op brood, maar oudste lust alleen 'vleeskaas', zoals zij het noemt:roflmao:

    Verder gaan er hier wekelijks meerdere pakjes Oatly kookroom doorheen, gebruiken we Barista Havermelk voor de melkopschuimer en amandelmelk voor pannenkoeken, dus dat gaat allemaal wel prima. Ben alleen zoekende naar een vegan alternatief voor toetje voor de kinderen, wat geven jullie ze?
     
  14. Ang1987

    Ang1987 Fanatiek lid

    28 jul 2020
    2.418
    2.169
    113
    Ik geef vaak Alpro soya (yoghurt), alhoewel ik me er bewust van ben dat dat niet per se heel gezond is voor mijn kind dus ben ook op zoek naar alternatieven.
    Of soms Beleave of Danone als plantaardige kwark/yoghurt. Maar ook gewone zuivel maar dan wel biologisch. Zijn dus meer yoghurtjes die hij eet.

    Ik vind de vegan kaas ook niet superlekker
    En ben net als @Mamafiets verslaafd aan lekkere Franse kaasjes (met een goed glas wijn idd het liefst:roflmao:). Ik mis dat nu extra natuurlijk nu ik zwanger ben:roflmao:.

    Maar voor tostis of op een pizza gaat het wel. Maar kies toch meestal voor de gewone kaas nog.
     
    Mamafiets vindt dit leuk.
  15. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.411
    21.796
    113
    @Vulpen lasagne vind ik ook heerlijk maar eet het zelden. Als ik het dan toch maak is het met bechamellaag ipv kaas :) Volgens mij is dat redelijk makkelijk te veganizen.
     
  16. Cobon

    Cobon Niet meer actief

    Hier eten ze fruit als toetje, de oudste soms sojayoghurt of bijzondere toetjes die wij ook eten (ijs ofzo).
     
    citroenrasp vindt dit leuk.
  17. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.411
    21.796
    113
    Toetjes eten wij niet erg vaak. In de eetcultuur hier zijn toetjes niet standaard en zuivel krijgen ze vaak toch al wel, dus vind toetjes eigenlijk niet zo nodig.
    Voor de lekker doen we het wel eens, maar zeker niet standaard.
     
  18. Vulpen

    Vulpen Fanatiek lid

    30 jul 2014
    3.170
    3.818
    113
    De saus maak ik gewoon met oatly kookroom en tomatenblokjes, maar het gaat me om de kaas bovenop :)

    Ja dat deed ik eerst, maar jongste wil vaak niet dus het gaat steeds over de datum en dat vind ik echt niet oké. En de kleinere pakjes zijn dan weer niet biologisch...
     
    Ang1987 vindt dit leuk.
  19. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.411
    21.796
    113
    Ja, dat was me duidelijk :D Ik vind bechamel erover nu zelfs lekkerder dan kaas. Maar dat is natuurlijk ook een kwestie van smaak.
    In de saus doe ik geen zuivel en ook geen vervanger.

    Zuivel kan je trouwens in de meeste gevallen invriezen :) Misschien een idee als je toch de biologische variant wil blijven kopen.
     
  20. Chayammy

    Chayammy Fanatiek lid

    14 aug 2020
    1.301
    2.091
    113
    Vrouw
    :D kijk, toch een positieve draai aan slecht nieuws: iedereen is lekkere recepten aan het delen!

    Ik vind bakken leuk, maar doe het niet zo vaak in normale weken. Te druk met baby en werk, dat ik het al lastig genoeg vind om het normale huishouden rond te krijgen. Maar in vakanties doe ik het wel graag. Ik heb sinds vorig jaar een vegan bakboek en vrijwel alles wat ik daar tot nu toe uit heb geprobeerd is goed gelukt! En niet alleen maar grandioos ingewikkelde dingen. Van alle niveaus wat.

    Wat betreft toetjes: ik zag toevallig vandaag dat onze Albert Heijn het schap met vegan zuivel heeft uitgebreid, met onder andere Alpro pakjes chocolade- en vanillevla en allerlei luxe 1- of 2 persoons desserts, tiramisu bijvoorbeeld. Heb niet heel lang staan kijken wat het allemaal was (ik had honger en anders was ik gaan plunderen:roflmao:). Maar misschien zit er ook iets voor kinderen tussen?
     
    Ang1987 vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina