Wie heeft een tip. Ik weet dat je ze nooit vochtig terug moet leggen en dat je ook op moet passen met producten. Maar ik ben echt panisch voor schimmel. Het gaat om de houten plankjes in de wijnklimaatkast. Toen ik hoogzwanger was van nr 3 bedacht ik me opeens dat ik voor het eerst in 2 jaar de plankjes van de wijnklimaatkast nog wel kon schoonmaken. Ik had dat nog nooit eerder gedaan en wat bleek, er was ooit wat gaan lekken en bij langere tijd geen gebruik is er toen schimmel op komen. Ik was in alle staten. brandschoon gekregen en sindsdien doe ik het regelmatig. Ze zijn nooit meer vies geweest en heb verder geen schimmel meer ontdekt, maar ik blijf me afvragen hoe je die houten plankjes het beste kunt schoon houden. Want elke keer met een vochtige doek is ook niet per se nodig? En met een droge spons wrijven oid, dat laat pluis achter… Welke schoonmaak queen heeft de tip?
Ik weet dat je ze dan even licht moet opschuren.. mocht er schimmel ontstaan zijn op 1 van de planken.. Ook word aangeraden de wijnflessen altijd eerst af te nemen voordat ze de wijn kast in gaan..
Dat laatste doe ik altijd met een droge doek. En als ik bijv tussentijds de boel schoonmaak, dan doe ik dat ook voordat ik de flessen weer terug zet!
@wishfulthinking ik heb ze toen idd met een schuursponsje schoon gemaakt. Dat heeft wel een licht schurend effect. Daarna laten drogen in de zon. Ik heb het daarna ook niet meer gezien maar het gaat mij meer om het tussentijds schoon houden. Ik wil dus echt voorkomen dat het weer ontstaat. Sta dus ook regelmatig even met een zaklampje te schijnen
Misschien ben ik heel dom hoor. Maar in een wijnkast liggen dichte flessen wijn neem ik aan. Dat wordt dan toch in principe niet vies? Dan zou ik ze af en toe even vochtig afnemen en goed laten drogen.
Nee dat klopt hoor. Maar aan een wijnfles kan altijd ‘iets’ zitten. Stel dat er iets in je tas tegenaan heeft gezeten en dat plakt ofzo, schimmel op onbewerkt hout heb je dan gewoon snel. En stel dat je een feestje hebt en je koelkast ligt vol. Dan kan het altijd een keer voor komen dat je een aangebroken fles eventjes gauw teruglegt omdat je ‘m even kwijt moet. Dit komt nauwelijks voor allemaal natuurlijk maar sinds ik ooit 1x schimmel heb gehad.. brrr..
Moet je die plankjes schoonmaken dan? Er lekt wel eens iets uit een aangebroken fles wijn maar dat droogt vanzelf op. Nooit over nagedacht om die klimaatkast te poetsen.
Misschien een idee om de droge planken in te oliën? Ik gebruik altijd zonnenbloemolie voor mijn meubels. Dan kan je ze ook makkelijker afnemen.
Nouja ik heb hem toen echt maandenlang niet gebruikt (want zwanger) en hij was nog nooit goed schoongemaakt. Want ik had ook niet echt door dat dat moest. En de gewone koelkast maak ik ook echt elke maand grondig schoon. Zodoende kwam ik op het idee .
Ohhh nee de plankjes moet je echt niet behandelen hoor. De kwaliteit komt echt nauw en wordt beïnvloed door warmte, licht, vocht, vibratie enz.. hout komt de vibratie ten goede (boven staal) en de keuze om het onbehandeld te laten komt doordat de geur van olie de smaak van de wijn kan beïnvloeden.
@wishfulthinking zojuist nog een klein beetje opgeschuurd. Ik laat de plankjes nog even goed op temperatuur komen en dan plaats ik ze weer terug! En de flessen blijven ook nog dicht voorlopig. Helaas
Oké.... haha. Wij drinken überhaupt geen wijn, dus ik heb echt geen flauw idee. Hahaha En jij denkt nu.. wie drinkt er geen wijn??? Hahahahahahaha
Hahaha! Ik vind wijn echt heerlijk, obviously.. ik kan het best elke dag drinken. Voordat er kinderen waren nam ik gerust dagelijks 2 glazen oid. Dat doe ik nu niet meer, maar neemt niet weg dat ik echt kan uitkijken naar echt een goed glas wijn in het weekend of een ijskoude rosé buiten op het terras! Ik mis het nu niet, maar zal het met plezier straks weer drinken!
Ik zelfs iedere week. Voordat de nieuwe boodschappen komen. On topic. Zou je niet eens kunnen informeren bij de winkel waar jullie hem gekocht hebben?
Ja kan. Ik doe dat denk ik als ik ooit opnieuw schimmel ontdek. Dan bestel ik gewoon nieuwe legplanken en doe ik navraag. Het gaat me meer om hoe je het bijhoudt zeg maar. Ik zat er nog aan te denken of het temperatuur verschil uitmaakt (ik heb de 2 compartimenten verschillend ingesteld, 9 graden voor oa mousserend en frisse rosé en 12 graden voor wit en de vollere rosé soorten). Maar ik kan me dat niet voorstellen. Nouja, wie weet blijft het goed gaan zo. Sowieso zet ik sommige flessen nog echt even koud in de normale koelkast voordat ik hem open maak omdat ik die op dat moment ook graag koud drink (zoals mousserend en frisse rosé). Last van lekkende flessen heb ik dan sowieso bijna niet omdat ik ze niet vaak open terug leg.