Wie vangt vluchtelingen op in huis?

Discussie in 'De lounge' gestart door Mamafiets, 19 mrt 2022.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Villa Kakelbont

    Villa Kakelbont Fanatiek lid

    13 okt 2020
    1.051
    1.717
    113
    Vrouw
    Ik zal ook even een update plaatsen. Ondertussen een maand verder en een gezin (v, m, 2 dichters (10 en 8) en 1 zoon (5)) in ons gastenverblijf. Het gast eigenlijk best goed. Vader en moeder spreken redelijk goed Engels en Duits, dus communiceren gaat via hun goed. Kinderen met handen en voeten.
    Ze hebben geen dagbesteding maar vermaken zich met puzzelen, tuinieren, koken, het gastenverblijf houden ze zelf bij qua schoonmaak en wat kleine klusjes rondom ons huis. Wij wonen in het centrum van een middelgrote stad dus vaak lopen ze ook even rondje stad.
    De gemeente is aan het kijken of de kinderen naar school kunnen.

    Ze zijn erg dankbaar voor alles, positief ingesteld maar ook beschadigd. De zus, zwager en neefje van de moeder van het gezin is in de oorlog omgekomen en dat tekent haar/hun erg natuurlijk.

    Ik vind het fijn dat ze een eigen verblijf hebben waardoor ze zich ook makkelijk terugtrekken en we niet constant op elkaars lip zitten.
     
    Charmed72, Zeebra, Suzy85 en 5 anderen vinden dit leuk.
  2. Cin85

    Cin85 VIP lid

    12 jan 2010
    12.492
    13.946
    113
    Vrouw
    Ik schrik er eerlijk gezegd een beetje van dat de gemeente nu pas aan het kijken is of de kinderen naar school kunnen. De gemeente is namelijk verplicht om school te regelen voor deze kinderen. Helaas weet ik uit ervaring dat elke gemeente dit anders regelt en dat er ook heel wat gemeenten een potje van maken. Geen idee of je zelf al meerdere keren naar de gemeente gebeld hebt om er druk achter te zetten? Anders zou je ook nog contact op kunnen nemen met het CJG (schoolarts) en of de huisarts. Zij hebben momenteel ook korte lijntjes mbt de gemeente en scholen zelf en kunnen een rol spelen in de hulpverlening mbt de psychologische hulp door het oorlogsgeweld.

    Wat betreft scholen, een gemeente hier I de omgeving heeft een aparte taalschool (ook wel schakelklassen genoemd) hier krijgen de kinderen vooral eerst Nederlands en worden ze dus met andere kinderen uit Oekraïne in de klas gezeten. Weer een andere gemeente plaatst maximaal 3 kinderen uit Oekraïne in 1 klas en dan het liefst een groep lager zodat ze ook eerst meer de taal kunnen oppikken en dus minder met de lesstof zelf bezig hoeven zijn.
    Het gaat dus overal anders.
     
    Villa Kakelbont vindt dit leuk.
  3. Villa Kakelbont

    Villa Kakelbont Fanatiek lid

    13 okt 2020
    1.051
    1.717
    113
    Vrouw
    Ja ik ben er al een paar keer achteraan gegaan. Maar eerlijk gezegd nog met weinig druk. Ik heb een onverwachte operatie gehad in de week nadat ze hier kwamen dus er viel het eea onverwacht tegelijk. Maar er lijkt nu wel schot in de zaak te zitten en na de meivakantie kunnen ze waarschijnlijk starten op een taalschool.
     
    Cin85 vindt dit leuk.
  4. Iertje81

    Iertje81 VIP lid

    31 dec 2015
    17.953
    33.624
    113
    Elke gemeente heeft die schakelklassen. Zowel lagere school als middelbaar. Het vervelende is alleen dat ze niet alleen met kinderen uit de Oekraïne in een klas komen maar het kan ook gemengd zijn met kinderen uit Syrië en Eritrea oid.
    Mocht je er niet uitkomen dan kan Nidos gebeld worden; instelling voor minderjarige vluchtelingen :)
    Ze stromen binnen bij ons. Ik had dat niet verwacht maar er komen steeds meer aanmeldingen binnen.
     
  5. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.396
    21.787
    113
    Misschien is deze zin anders bedoeld dan het (iig op mij) overkomt, maar wat is daar precies vervelend aan?

    Mijn man heeft ook in zo'n klas gezeten, wel pas op de middelbare school. Hij vond het juist positief dat er klasgenoten uit bv China, Colombia en Sierra Leone zaten, als hij alleen met landgenoten/taalgenoten (is dat een woord :roflmao:) in zo'n klas zat had het waarschijnlijk alleen maar langer geduurd voordat hij het Nederlands onder de knie had.
     
    Sherbet en Iertje81 vinden dit leuk.
  6. Iertje81

    Iertje81 VIP lid

    31 dec 2015
    17.953
    33.624
    113
    Hmmm, had het iets anders moeten schrijven merk ik door je opmerking :)
    Dit is wat mijn jongeren (cliënten) me teruggeven van hun school.
    Zij vinden het (ongeveer 70% van hen) in die zin vervelend, omdat ze aangeven dat als ze wél met alleen maar ‘landgenoten’ in de klas hadden gezeten, ze zich meer op één taal hadden kunnen richten. Nu hoor je zoveel talen door elkaar dat het alleen maar lastiger wordt. Maar goed, dat vinden zij zelf. Of het zo is, is een tweede. Ik ben ervan overtuigd dat er ook heel veel jongens en meiden zijn die er hetzelfde over denken als jouw man :)
     
    citroenrasp vindt dit leuk.
  7. Cin85

    Cin85 VIP lid

    12 jan 2010
    12.492
    13.946
    113
    Vrouw
    Hier in een gemeente doen ze dus om die reden speciale schakelklassen met alleen oekraïnse kinderen. Normaal zitten er inderdaad veel nationaliteiten door elkaar heen.
    Ik dacht dat nidos alleen voor vluchtelingen zonder ouders was? Of kan ik die ook bellen als kinderen gewoon bij hun ouders wonen en de gemeente ligt dwars mbt school?
     
    Iertje81 vindt dit leuk.
  8. Iertje81

    Iertje81 VIP lid

    31 dec 2015
    17.953
    33.624
    113
    Van origine is Nidos een voogdij-instelling voor minderjarige vluchtelingen. Klopt. Maar we hebben ook, net als de BJZ’s, ondertoezichtstellingen. Kinderen waarvan de ouders dus in Nederland zijn, maar waarbij het niet lekker gaat thuis. Lees op het AZC. We hebben alleen OTS’en op het AZC (of als ouders een huis krijgen en de OTS moet doorlopen). Mijn caseload, zo’n 20 kinderen, bestaat alleen maar uit OTS’en.
    Je kunt altijd een Nidos kantoor bellen in je regio voor advies. Ik weet niet welke regio je woont? Ik geloof dat we er een stuk of 12 hebben.
     
  9. Merlino

    Merlino Fanatiek lid

    21 sep 2021
    2.286
    3.965
    113
    Vrouw
    Wat lief dat er naar gevraagd wordt!

    Het gaat hier goed! We zitten alleen zo te vechten tegen de gemeente hier. De mensen zijn inmiddels al 7 weken bij ons (zoiets in ieder geval) en ze hebben allemaal nog geen leefgeld ontvangen. De gemeente hier is een drama. Gelukkig hebben de mannen werk, maar voor de ouderen is het erg. Ze vinden het vreselijk dat ze van ons geld krijgen.

    Ze hebben wel allemaal een ritme gevonden, met dank aan jullie ook de ouderen: we hebben een moestuin voor hen aangelegd en daarnaast koken ze twee keer in de week in het vluchtelingenkamp verderop. Daar halen ze heel veel voldoening uit. De andere dames en heren helpen mij andere vluchtelingen uit Polen naar Nederland te halen en te plaatsen bij andere gastgezinnen. Superfijn, want de communicatie is een drama soms.

    Ik heb inmiddels ook al meerdere gastgezinnen gehad die hun gasten weg wilden hebben. Dat is echt erg, voor zowel de gasten als voor het gastgezin. Vaak is het te snel besloten zonder de consequenties te overzien. Mensen hebben vaak toch onderschat hoe het verschil in cultuur is en dat het “gewone” mensen zijn. Het beeld dat de mensen vooraf hebben over vluchtelingen is dat ze arm zijn en zielig. Natuurlijk zijn ze zielig, maar voordat ze op de vlucht gingen, waren ze vaak net zo welvarend als wij hier. Het verschil in cultuur, met name vaak als het om kinderen gaat, botst toch soms als ze in een gastgezin zitten dat ook kinderen heeft. Wij zelf hebben daar heel duidelijke afspraken over gemaakt, wij een beetje hun kant op geschikt (zo eten onze kinderen tegenwoordig altijd aan tafel) en zij onze kant op (de kinderen gaan wel voor 21:00 naar bed). Maar ik kan me voorstellen dat mensen er soms niet uit komen en dat is altijd vervelend, zeker als de kinderen al naar school gaan, enz.
     
    Charmed72, Athina, Ysabella en 1 andere persoon vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina