Verschilt per school. Ik ben zelf juf geweest en weigerde de kinderen aan elkaar te leren schrijven. Zo ouderwets en in deze tijd niet meer nodig. En zoveel kinderen die onleesbaar schrijven hierdoor, ook als ze volwassen zijn nog. Fijne motoriek kun je op vele andere manieren trainen. En sneller leren schrijven is in deze tijd helemaal niet meer nodig. Wat gaan onze kinderen later nog schrijven? Alles is digitaal. Dus als ze al wat schrijven is het vooral belangrijk dat het leesbaar is en dus niet aan elkaar! Sorry hoor ts, is even m’n eigen frustratie over dat achterlijke aan elkaar schrijven in 2022
Bij mijn zoon op school alleen maar blokschrift. Niet meer aan elkaar schrijven. Andere scholen om ons heen nog wel aan elkaar schrijven. Hij zit nu in groep 5.
Aan elkaar, grote ellende… ik snap dat het meteen nog de motoriek oefent, maar mij zoontje heeft er heel veel moeite mee, terwijl zijn motoriek in principe prima is. We hebben zelfs extra geoefend bij een fysiotherapeut, het is nu redelijk leesbaar.
Haha gooi het eruit Het gaat ook echt nergens over. Ik bedoel het nut om zo ouderwets aan elkaar te schrijven!
Ik kreeg vandaag opeens een ingeving. Een kennis van mij heeft haar kind daar op school dus haar maar even geappt. Ze schrijven daar los. Nou ja. Opgelost. Bedankt voor alle antwoorden.
Hier vanaf groep 3 aan elkaar. Gelukkig maar, vind het veel mooier. Los is echt soms niet te lezen bij kinderen. Ik bedoel, als je dit met elkaar vergelijkt is aan elkaar toch veel mooier?
Hier vanaf groep 3 in blokletters. Zie soms volwassenen nog aan elkaar schrijven. Zo kinderlijk vind ik dat.
Dat los scrhijven is hier enkel bij kleuters. Erna leer je het gewoon, zoals het de bedoeling is. Of schrijven volwassen personen in Nederland ook losse letters ?
Ik wist niet eens dat het in Nederland niet normaal was om aan elkaar te schrijven. Mijn mening rond kinderlijk ligt ook wel wat meer bij losse lettertjes daardoor, alsof je niet vloeiend aan elkaar kan schijven .
Vanaf de brugklas schrijft er niemand meer aan elkaar. En ik ken vrijwel geen volwassenen die nog aan elkaar schrijven.
Een kinderlijk handschrift is voor mij een onderontwikkeld handschrift. Ik ben op de eerste dag in de brugklas gestopt met standaard aan elkaar schrijven (al heb ik best nog wat lusjes en verbindingen afhankelijk van de lettercombi), dus dat ziet er kinderlijk uit als ik dat nu nog doe. Maar zoals mijn opa's en oma's schreven, dat laat zich vooral klassiek noemen. Een heel volwassen aanelkaar handschrift. Een blokschrift kan ook heel kinderlijk overkomen, bijvoorbeeld van mijn schoonouders die pas op ruim volwassen leeftijd structureel latijnse letters gingen gebruiken. Hun handschrift in hun moederstaal (die zelfs in druk aanelkaar geschreven wordt) is wel heel volwassen. Ik vind het wel belangrijk dat kinderen gewoon een goede basis meekrijgen, wat voor mij wel betekent dat je leert schrijven volgens regels en je pengevoel ontwikkelt (aanelkaar dus) en van daaruit je persoonlijke schrift ontwikkelt. Dochter is 9 en heeft zowel aanelkaar als los een heel mooi handschrift. Veel schoolwerk gaat aanelkaar, maar vrije schrijfopdrachten doet ze in blokschrift. Ook anno 2022 vind ik goed kunnen schrijven gewoon een basisvaardigheid, net zoals je je gewoon aan taal- en spellingsregels te houden hebt.
Ik ken juist veel volwassenen en ook tieners die een net cursief handschrift weer proberen aan te leren. Maar dat is wel anders dan hoe ze het nu op de basisschool leren.
idem hier. Nooit anders geweten dan "koordschrift". Al merk ik wel bij mijn oudste (6e lj) dat ze af en toe los schrijft, maar dat is omdat ze haar eigen handschrift wat ontwikkelt, en zeker niet vanuit school. Ikzelf schrijf ook vast, met heel veel krullen en frullen voor de g/j/f...
Hier 2 verschillende scholen en 2 verschillende aanpakken. School van oudste(waar de jongste tot groep 5 ook heeft gezeten) schrijven aan elkaar. Echter als het handschrift zó onleesbaar ivm fijne motoriek die niet goed ontwikkeld is, dan mogen ze als uitzondering in blokletters schrijven zoals mijn oudste. Jongste op nieuwe school laten ze het beetje los, als het maar leesbaar is. Ze vragen de leerlingen wel aan elkaar de schrijven maar doen ze dat niet dan is dat prima. Ze werken veel met chromebook dus zijn ook maar weinig vakken waar ze in een schrift schrijven.
vind ik ook!!! Veel mooier en sneller! Van belang dat kinderen dit leren! Op middelbare school leer je toch door te schrijven, samenvatting maken etc…. En netjes werken van groot belang
Er zijn kinderen bij die het netjes kunnen ja. Maar zoveel meer die dat niet kunnen en daardoor onleesbaar schrijven.
Maar ik vind "als het maar leesbaar is" van dezelfde orde als "as je maar ken zien wat er bedoelt word". Ik zie niks ouderwets in het aanleren van basisvaardigheden op een basisschool. En van een beetje uitdaging worden juf en kind niet slechter. Sowieso zouden basisschoolleerlingen m.i. het grootste deel van de dag met pen en papier moeten werken. En als ik dan toch bezig ben: laat ze alsjeblieft lekker ploeteren met bladen vol opdrachten en sommen, in plaats van aan te leren dat je elke paar tellen een beloning krijgt van een of ander computerprogramma.