Wij zijn in totaal 40.000 kwijt geweest. Met een deel overwaarde deel bouwdepot. Hebben de overwaarde in het bouwdepot laten storten. Maat in principe kun je gewoon alles financieren zolang de waarde na verbouwing hoger licht. Keuken etc alles gewoon 100%. Maar alles moet wel ' vast' zitten aan de woning. Dus geen laminaat of raambekleding.
Onze ervaring is (wij hebben 3 huizen verbouwd, de laatste 4 jaar geleden), dat het verschil tussen de taxatie van voor en na de verbouwing het bedrag is dat je wil besteden aan de verbouwing. Verder komt de bank na de verbouwing niet meer controleren of je daadwerkelijk verbouwd hebt. En de laatste verbouwing moesten we alles eerst zelf voorschieten, en dan werd de factuur vergoed (dat ging wel heel snel). Bij onze eerste verbouwing bijna 20 jaar geleden kregen we ons bouwdepot gewoon op onze rekening gestort. En bij de tweede verbouwing was een offerte ook voldoende (maar toen ging alles nog per post, dus het uitkeren duurde dan ook veel langer).
Laminaat en vloerbedekking kon hier ook uit het bouwdepot, omdat er geconcludeerd werd dat je dat niet meeneemt als je verhuist. Ook verf en benodigdheden (rollers enzo) hebben we uit ons bouwdepot betaald. Eerst voorgeschoten en toen terugbetaald gekregen. We hebben ook 2 Velux-rolgordijnen voor dakramen uit het bouwdepot betaald. De derde werd afgekeurd, toen hebben we de 4e maar niet meer ingediend om te voorkomen dat de eerste 2 ook nogmaals zouden worden bekeken (en afgekeurd). Het kan dus ook verschillen wat er wel of niet wordt goedgekeurd - wij probeerden het gewoon. Let er wel op dat je de rente die je betaalt voor je bouwdepot max 2 jaar kunt aftrekken van de belasting en daarna niet meer. https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/koopwoning/content/wat-aftrekken-met-verbouwingsdepot
Wat raar dat de eerste 2 wel goedgekeurd werd en daarna niet meer. Hebben jullie ook keuken badkamer of wc uit bouwdepot laten vervangen? Dat is het enige waar ik nu nog wat huiverig over ben of je die 100 procent uit bouwdepot kunt betalen. Ene zegt van wel andere zegt van niet, heel verwarrend haha. Ik weet dat keuken idd niet perse meer waarde geeft.
Wanneer je dat bouwdepot eenmaal hebt gaat het er niet om of het meerwaarde oplevert. Dan kun je dat in principe allemaal voor 100% uit het bouwdepot betalen omdat het vast zit aan het huis. Het ligt er maar net aan hoe streng ze zijn. Wij hebben het hele huis nieuw gebouwd en moesten van te voren een raming inleveren met wat we uit het bouwdepot allemaal wilde betalen. Tijdens de bouw kwam er natuurlijk meerwerk, maakten we toch andere keuzes dus de raming van te voren kwam niet meer overeen met de nota's die we in wilden dienen. Nu waren alle kosten direct gerelateerd aan de bouw van het huis en hebben we alles zoals we dat wilden uit het depot kunnen betalen, ondanks dat het afwijkend was van wat we van te voren goedgekeurd hadden gekregen.
Even een berichtje van de topicstarter…. Een half jaar geleden opende ik dit topic , zenuwachtig omdat we gingen kijken bij ons droomhuis. En nu ben ik weer zenuwachtig want morgen krijgen we de sleutel!!!! En dan starten er 10 weken van grote verbouwingen. We hebben er ontzettend veel zin in, zien er ook wat tegenop, omdat er zoveel moet gebeuren. Maar het plekje is het 100% waard.
Spannend!! Je gaat aardig verbouwen zeg! Wat is het voor huis geworden, vrijstaand, tussenwoning, hoekwoning? Geniet ervan!
het is een vrijstaand huis met een flinke lap grond. Wel heel oud, en we willen het gelijk flink aanpakken nu we er nog niet wonen. Vooral isolatie etc, maar ook verstevigen en twee extra slaapkamers + extra badkamer.
Even een vraagje was aan het meelezen over een bouwdepot. Wij hebben eergisteren te horen gekregen dat onze bouwdepot goedgekeurd is. Nu hebben wij een kostenberaming moeten maken en inleveren. Maar mag ik als ik bijvoorbeeld aan de badkamer minder uitgeef dan beraamd, het stukje wat over is, bijvoorbeeld wel voor de keuken gebruiken? En lees dat laminaat/parket vloeren niet mogen helaas, ook wel begrijpelijk.
Ik begreep van onze adviseur dat het ook afhankelijk is van de verstrekker hoe een bouwdepot werkt. Wij hadden ons bouwdepot bij de Rabobank en we konden gewoon zelf alles betalen, het bouwdepot werkte bij ons als een soort betaalrekening en stond er gewoon tussen in de app. Er wordt dan steeksproefsgewijs wel gecontroleerd op facturen enzo, maar wij hebben nooit controle gehad. (Geen idee of ze wel de overboekingen bekijken. Het meeste ging hier direct naar de aannemer, dus dan is er misschien ook weinig reden om een extra controle te doen). Maar, ik neem aan dat je wel bij alle bouwdepots een beetje kunt schuiven met de bedragen als de raming niet helemaal klopt, zolang het om zaken gaat, die uit het depot mogen (wat zo is bij keuken en badkamer) Weet je dat zeker van die vloer? Als je een parketvloer laat verlijmen, zit deze vast en mag hij volgens mij wel uit het bouwdepot. Wij hebben onze gietvloer van ons spaargeld betaald (sowieso was ons bouwdepot niet toereikend), maar ik dacht dat de vloer er wel uit had gemogen. (Gordijnen enzo niet)
Wij hebben ook onze PVC vloer opgegeven bij de kosten waarvoor we een bouwdepot wilden hebben en dat is ook meegenomen. Dus ik ga er van uit dat we die kosten straks wel gewoon uit het depot mogen betalen.