HB, ontwikkelingsvoorsprong, intelligent, versneld, verrijking etc deel 2

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door Zonnestralen, 21 feb 2022.

  1. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.147
    8.879
    113
    @Fristi2012: Je kunt natuurlijk ook kijken naar de interesses van een kind en daar op aansluiten. Dan is het niet overbodig wat ze doen, dan vinden ze het vaak alleen maar ontzettend interessant en relevant. Mijn dochter weet bv. ‘alles’ van Minecraft en weet ook veel over allerlei creatieve dingen (tekenen, schilderen, schrijven, enz.), zonder zou ze het absoluut redden op school, maar het zou voor haar haar leven een stuk minder interessant en leuk maken. School heeft hier ook behoorlijk bij aansloten bv. door haar projecten te laten doen waarbij creatieve vormgeving mogelijk was en verhalen te laten schrijven voor lagere groepen (zonder spelfouten ;)). Dat gaf haar een deel van de uitdaging die ze nodig had. En ik denk dat zo iets voor bijna ieder kind wel te vinden is.
     
    Fristi2012 en Archie83 vinden dit leuk.
  2. Fristi2012

    Fristi2012 VIP lid

    23 jun 2014
    6.102
    3.489
    113
    Jaa precies, dan heeft het nut voor persoonlijke ontwikkeling omdat het kind het zelf wil.
    Net als sommige kinderen helemaal op kunnen gaan in muziek of sport.

    M’n zoon wil graag Spaans leren en leren programmeren. Lijkt me een prima plan als dat kan op school en dat dus zelf ook wil.
    Maar om hem maar bijv Russisch te gaan leren om hem bezig te houden vind ik een heel ander verhaal.
     
  3. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.147
    8.879
    113
    Precies. Vergelijkbaar was bij de oudste op school 1 het probleem, terwijl dat een school was/is die bekend staat om hun mb-/hb-onderwijs. School 2 had ‘niets’, maar ondertussen ‘alles’ doordat zij naar het kind keken en het onderwijs daar op afstemden. (Natuurlijk is dit zwart-wit, want ook op school 1 was er wel iets afstemming, maar voor mijn dochter niet genoeg.)
     
    Fristi2012 vindt dit leuk.
  4. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    22.408
    10.339
    113
    Ze proberen niet te snel door de lesstof te gaan. Misschien wel het voordeel van een hb school. Je kan alleen niet altijd alles vertragen want ze maken het zich toch eigen in de tussentijd.

    Hij zou nu op eind 4 moeten zitten. Dus ben benieuwd of hij dan met bepaalde onderdelen daar weer ver voorbij is.

    Ze hebben combi klassen en zo nu en dan is hij mee aan het luisteren met de andere groep. Zo was hij dus bezig met breuken want dat was interessant. Juf maar zeggen aan het werk. Zelf vertelde hij ik was ook aan het werk maar alleen met die andere groep:roflmao:
     
    Fristi2012 vindt dit leuk.
  5. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    22.408
    10.339
    113
    Eigenlijk alles wat je beschrijft. Hij verveeld zich, aansluiting (hij is 8 maar heeft de lengte en woordenschat van 9 a 10 jarige) hier door zien ze hem.als ouder maar heeft wel egdrag van een 8 jarige. Dat past niet in hun hoofd dus past hij niet bij de rest.

    Ook zijn er kinderen die heftig reageren, die smijten met stoelen , gooien tijdens buitenspelen met materialen zoals hockeysticks als het ze niet zint net als bij de gym. Schelden op juf of gebruiken woorden die hij niet gebruikt.

    Je legt het super goed uit en ga er zeker in verder lezen!! Ik merk dat we nu in een wat negatieve spiraal zitten omdat er elke keer wel wat is. In plaats van wat gebeurde er denk je wat heb je nu weer gedaan.

    Ik slaap slecht en als ik wel slaap weer vroeg wakker.

    Zo hadden we tijdens de laatste vakantie geen vakantie, hij was van de 2 weken bijna 1.5 week ziek en zijn oma kwam in het ziekenhuis waardoor er veel spanning was.

    Rustig vaarwater zou ook wel eens fijn zijn.
     
  6. Fristi2012

    Fristi2012 VIP lid

    23 jun 2014
    6.102
    3.489
    113
    Nee precies, ze doen het vanzelf. Ook als het niet actief wordt aangeboden. Pikken af en toe wat op en maken het zichzelf direct eigen. Soms denk ik dat het dan beter wel gewoon aangeboden kan worden, dan wordt het in ieder geval goed aangeleerd.

    Het contrast van wat ze zouden moeten kunnen qua leeftijd met wat ze al kunnen is soms echt enorm. M’n dochter zit nu in groep 1/2. Daar zitten kinderen in de klas die ouder zijn dan m’n zoon. Die kennen nu net wat letters. Terwijl mn zoon thuis E4 of hoger leest.
     
  7. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    22.408
    10.339
    113
    Gek he dat het contrast zo hoog kan zijn! Als ze dan toch vriendjes hebben is dat niet erg.
    Als ze zo op beide manieren buiten de boot vallen is dat heel naar.

    Zoon noemt dat een voordeel van zijn nieuwe school. Iedereen heeft wel iets.

    Het vlot lezen was ook vreemd voor ons als ouder. Ben je net 5 en ga je naar gr 3 en lees je ook nog eens zo vlot. Dan valt het pas echt op.

    Maar achteraf gezien ook nooit spijt van gehad dat we hebben laten versnellen.

    Het voelde toen ook niet dat hij in gr 2 moest zitten.
    Al weet je dat ze dan jong van school gaan.
     
    Leolove vindt dit leuk.
  8. Leolove

    Leolove Fanatiek lid

    16 apr 2016
    4.147
    1.683
    113
    Dit had ik vorige week toen jongste ging spelen bij een meisje van 6,en de dag erna eigenlijk na nog een meisje uit dat groepje wou om te spelen. Die meiden zijn net zo oud als de oudste, mijn jongste kan meer op school niveau dan zij, en de oudste leest intussen m6 als ik het zo inschat. Die zou ook gewoon pas een paar letters moeten kunnen herkennen.
     
    Fristi2012 vindt dit leuk.
  9. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.147
    8.879
    113
    Hier is dat jong goed lezen helemaal geen ‘ding’, er zijn hier behoorlijk veel kinderen die dat doen. Zowel hb als niet hb en versneld als niet versneld. Al merk je natuurlijk wel op dat er verschil zit tussen kinderen. Ik vond het wel lastig met geschikte boeken vinden, maar hoe ouder ze worden, hoe makkelijker dat wordt gelukkig. Met andere dingen merk ik meer verschillen. Zoals kinderen die niet weten wanneer ze jarig zijn of hoe lang ze op vakantie gaan of waar naar toe ed. En ook wel met meer schoolse zaken, maar eigenlijk hebben we het daar thuis niet vaak over. Ik merk dat ik er naarmate ze ouder zijn geworden ‘simpeler’ in sta: er zijn nou eenmaal verschillen tussen kinderen, soms klein, soms groot. Dat de omgeving niet flexibel is en niet aansluit, dat is wel een probleem.
     
  10. Fristi2012

    Fristi2012 VIP lid

    23 jun 2014
    6.102
    3.489
    113
    ‘Ik denk soms dat ik gewoon geen school nodig heb. Ik verveel me dan gewoon’

    Dit is wat m’n zoon vanavond tegen me zegt. Ik denk dat hij zich veel harder verveelt dan ik me kan voorstellen.
     
  11. bulakgirl

    bulakgirl Fanatiek lid

    4 aug 2013
    3.162
    2.544
    113
    De onderzoekster van onze zoon zei "stel je voor dat jij nu de hele dag in groep 4 moet zitten, waarin alles wat van je wordt verwacht, je al kan... Dan zou je je ook stierlijk vervelen en is 't eigenlijk heel knap dat hij nog zo goed mee doet met alles" toen dacht ik ja idd... De hele dag niet uitgedaagd worden in je kunnen is ook super saai en dan snap ik dat je liever thuis bent! Hij krijgt deze week een laptop om extra op te werken als zijn normale werk gedaan is...
     
  12. Fristi2012

    Fristi2012 VIP lid

    23 jun 2014
    6.102
    3.489
    113
    Jaa precies, het eerste uur is dat nog wel grappig, na een dag denk je, kom naar op met het nieuwe. En na een maand ben je gillend gek.
     
  13. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.147
    8.879
    113
    Maar ja, ook dan, dan moet hij dus eerst al het saaie werk doen en als dat af is mag hij als ‘beloning’ nóg meer werk doen? Voor veel kinderen werkt dat ook niet heel motiverend…
     
    bulakgirl en Fristi2012 vinden dit leuk.
  14. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    22.408
    10.339
    113
    Dat zeiden ze tegen onze zoon ook. Als en werk af is mag je ...
    Dus hij deed het beide niet meer of alles in de laatste 5 min. Dat was in Gr 3. Eerst laten zien dat je het kan voor dat je moeilijk/ander werk krijgt.

    Zijn normale werk is dat wel ingekort of moet hij alles maken zoals de rest?
     
  15. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    25.085
    3.869
    113
    Herkenbaar. Mijn zoon kreeg vaak meer van hetzelfde saaie werk, dus na 2 x aangeven dat hij zo snel klaar was, stopte hij daar mee en ging gewoon maar langzaam werken of doen alsof hij aan het werk was.
    Bij een andere juf moest hij eerst laten zien dat hij een goede werkhouding had voor hij extra uitdaging mocht. En dan maar klagen dat hij zich niet gedroeg...hij verveelde zich kapot. Weer een ander heeft pluswerk na 2 weken niet meer gegeven, omdat er fouten inzaten en hij was toch zo slim? Nooit begeleiding bij gekregen en hij had niet eens veel fouten gemaakt.
    Oh, en dan hadden we nog een jaar waarbij hij pluswerk kreeg waarvoor ze eens per week naar een ouder moesten die vragen zou behandelen enz. Toen had ik weer een mail van de juf, over dat mijn zoon weigerde nog naar die hulpmoeder te gaan. Vroeg ik het aan hem, zei hij dat die moeder werkelijk niets begreep van die sommen enzo. Tja, geef hem eens ongelijk dat hij niet meer wou.
    Ook een leraar gehad die pluswerk gaf, maar dat nooit nakeek, dus na een paar weken is hij gestopt en de rest van het jaar is het nooit opgevallen dat hij het nooit deed.
    Bij mijn dochter ook genoeg gedoe gehad. Mocht niet naar het plusklasje, omdat ze dyslexie had, mocht nog wel pluswerk voor rekenen, maar daar moest ze bij de laatste basisschool constant zelf achteraan. Kreeg ze weer een werkboekje wat ze het jaar daarvoor al had gemaakt en als ze dat zei, duurde het weer weken of maanden voor er iets anders kwam. Ze heeft er bewust om gevraagd toen de onderwijsinspectie meeliep en toen was het meteen geregeld. Echt waar, en die scholen beweerden allemaal om te kunnen gaan met kinderen die meer uitdaging nodig hadden enz. Ja, dat ging dan vaak om 1 leraar die er verstand van had en de overige jaren moest je overal achteraan en deden ze vaak nog weinig.

    Blij dat ze op de middelbare school zitten. En beide kinderen hebben van school uit extra uitdaging aangeboden gekregen.
     
  16. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    22.408
    10.339
    113
    Jemig jullie hebben veel voor de kiezen gekregen!!!

    Ja het eetst laten zien dat je werkhouding goed is. Nou in gr 3 deed hij dus niks meer. In gr4 begreep de juf hem beter maar 1 keer in de week naar de ib"er voor uitleg en de rest zelf uitzoeken is voor een 6 jarige misschien wat veel van het goede.

    Ze gaven aan handelingsonbekwaam te zijn waardoor hij naar een hb school kon. Nu leert hij wel leren leren. Ze hebben de mogelijkheid om hem uit te dagen op hele andere vakken. Nou leert hij hoe je in een journal alles kwijt kan.

    Als we hem op het reguliere hadden laten zitten hafden ze hem willen versnellen. 1 keer is al meeeeer dan genoeg.
     
  17. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    25.085
    3.869
    113
    Pas eind groep 6 hadden we zwart op wit dat ze handelingsonbekwaam waren. In groep 7 en 8 heeft hij op een andere school gezeten in een fulltime hb-groep. Daar is hij weer opgekrabbeld.
     
  18. bulakgirl

    bulakgirl Fanatiek lid

    4 aug 2013
    3.162
    2.544
    113
    Hij moet wel mee doen met de rest, maar hoeft niet de volledige instructie af te wachten. We moeten de onderzoeksresultaten nog met school bespreken om afspraken te maken over hoe ze verder met hem om moeten gaan.... Duurt erg lang helaas :( hij was opgetogen over de laptop in ieder geval :)
     
  19. Fristi2012

    Fristi2012 VIP lid

    23 jun 2014
    6.102
    3.489
    113
    Wat is dat toch met ‘sla de instructie maar over en ga aan het werk’.
    Dus terwijl de rest ‘chill’ aan het luisteren is, moet hij dus werken, om dus eerder klaar te zijn en daarna nog meer werk te moeten doen.
     
  20. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.147
    8.879
    113
    Op zich is het wel begrijpelijk, als een kind de instructie niet nodig heeft, dan is daar (volledig) naar moeten luisteren natuurlijk ook super saai. Als je na drie zinnen weet wat je moet doen, dan kun je ook ‘gewoon’ aan de slag. Maar er moet wel wat tegenover staan, bv. instructie bij het extra werk wat je na het gecompacte basiswerk (waar je geen/amper uitleg voor nodig hebt) moet maken.
     
    bulakgirl vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina