Dat vonden wij ook. Ook 1 van de redenen dat we hem opnieuw hebben laten fietsen. Hij heeft ook weer de succeservaring dat hij dat dus alleen kan, zonder zn moeder.
Ik zou ook zeker oefenen. Deden wij vroeger ook. Maar goed wij wonen in een groot dorp tegen de stad aan. En wij fietsen helemaal niet veel alleen maar vaste routes naar voetbal en zwembad enzo. Dus ik vind dat wel handig om dan te oefenen. (en ja we hebben ons al voorgenomen vaker te fietsen maar ik vind alleen fietsen met een kind voorop (als dat kan) en een kleuter en een 7 jarige nog een beetje eng en m’n man heeft geen fiets )
Vergeet al die rotondes bij jullie niet! En op een warme zomerdag verkeersexamen in de buurt van het zwembad, lijkt mij nog spannender dan verkeersexamen in ons dorp.
Dat denk ik. Hier is het dus echt een vaste route dwars door de binnenstad, ze krijgen hem op papier en met een filmpje. Als die niet geoefend wordt weten de kinderen echt niet waar ze heen moeten.
In ons dorp zijn geen rotondes, maar idd wel om verder te komen. Haha, dat zwembad, stelt ook weinig voor. Die rotonde en dan 1 recht fietspad En volgens mij hebben ze in de 2 plaatsen naast ons beginnend met een N ook niet eens stoplichten. Dan moet je bij juliie zijn, maar ja, dat is 15 km verderop, haha.
Beetje logisch toch ook? Ik heb nog nooit een rij examen geweten waarbij je vooraf weet wat uw te rijden route is
Ja vind ik ook hoor. De hele bedoeling lijkt me juist om de kinderen voor te bereiden en later kennen ze ook niet alle routes van te voren
Hier was het vroeger (weet niet hoe het nu is) altijd een niet bestaande route. In het grootste dorp van de gemeente werd er een route uitgezet met allemaal tijdelijke borden en een stoplicht, zelfs een oprit van de snelweg en een kruispunt werd getekend als een rotonde. Dat stond er alleen op de dagen dat het examen was dus je kon niet van te voren de route oefenen alleen de borden uit het leerboek. Zo kwam toch alles aan bod en door middel van de borden was er maar 1 route mogelijk, eenigste nadeel was dat je eerst 5km moest fietsen voordat het examen kon beginnen.
Wij hebben hier alles. Gevaarlijke rotondes, oversteekplaatsen en fietstraten die gewoon als race baan worden gebruikt. Ook steeds vaker jongeren op een elektrische step of fiets. Hier voor de deur gebeurt maandelijks wel een fiets aanrijding. Die komen van boven en racen naar beneden en steken de rotonde over. Maar vaak worden die niet gezien en nemen gewoon voorrang iets wat ze daar ook hebben maar ja automobilisten zien ze niet of kijken niet. Dus dochter krijgt al vanaf jongs af aan les van mij. En vooral neem geen voorrang maar wacht tot je zeker bent dat de auto stil staat. Het is hier soms echt gekkenwerk elke rotonde geeft fietser voorrang maar toch krijg je die niet altijd.
Grappig hoe dat kan verschillen per plaats. Hier in Duitsland gaan ze met de klas naar een speciale oefen-plek, zo'n soort ANWB-slipcursus-locatie. Daar krijgen ze dan een paar keer verkeersles en daarna een fietsexamen. Niet heel realistisch vind ik, want er zijn dus sowieso geen andere weggebruikers en het rondje is echt heel eenvoudig. Maar ze hebben wel allerlei situaties nagebootst, met een zebrapad, verkeerslichten, in- en uitvoegen op het fietspad enzovoorts.
Hier krijgen de kinderen vanaf de kleuterklassen een aantal keren per jaar verkeersles. Dat begint in groep 1/2 met korte lesjes als oversteken bij het zebrapad. Daarna volgen er ook fietslessen op het plein. Allerlei opdrachtjes en obstakels worden dan gebruikt om goed te leren fietsen en deel te nemen aan het verkeer. Pas nog met zoon zijn klas(groep 3) geholpen met een wandelles. In kleine groepjes een rondje lopen door het dorp. En allerlei verkeersregels in de praktijk oefenen. Oversteken bij het zebrapad, of juist oversteken tussen twee geparkeerde auto's. Verkeersborden die we onderweg tegenkwamen bespreken. Enz. Bij groep 7/8 gaan ze op de fiets het dorp in om juist daar te leren. Voor het verkeersexamen van groep 8 wordt de route niet geoefend. Dat is voor ons kleine dorp ook niet nodig. Er wordt dmv pijlen en extra verkeersborden een duidelijke route uitgezet. En nee ouders fietsen daarbij niet mee Echt heel bijzonder wat deze moeder gedaan heeft. Hoe kom je op het idee? En dan heb ik het natuurlijk niet over kinderen waarbij er een reden is om dat wel te doen. Dan lijkt mij het logisch dat je als ouders in overleg met school gaat over hoe je dat gaat oplossen. En dan kan het idd een goede oplossing zijn dat er een ouder achteraan fietst. Maar zo uit jezelf? Nee daar moet ik toch echt wel om lachen ja. Ik zie het al voor me, ik op de fiets achter mijn kind aan in ons dorp en dan een par maanden later zelfstandig op de fiets naar Rotterdam
Zo was het bij mij inderdaad, wij moesten bordjes die de weg aangaven volgen. De route was niet van te voren bekend.
Bij ons inderdaad ook geen route die ze vooraf krijgen. Maar er hangen aan bomen, lantaarnpalen, verkeersborden, etc pijlen waar ze naar toe moeten.
In een dorp zou je idd kunnen werken met bordjes, maar in een stad werkt dat niet. Dat hangt hier denk ik geen uur.
Bij ons hangen er ook pijlen. Waar ze heen moeten. En krijg je idd vanaf kleuterklas al verkeersles. Zou ook zoiets hebben van wat is dit als er een ouder stiekem erachter fiets. Raar hoor