Problemen onderwijs toelating

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door Snies, 1 jun 2022.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Snies

    Snies Fanatiek lid

    22 dec 2015
    2.132
    3.214
    113
    Ik ben hier al heel lang niet meer actief geweest door verschillende omstandigheden.

    In november 2021 is er een massa gevonden op mijn zoontje zijn heup, uiteindelijk na vele echo's en een mri scan is daar in het prinses maxima centrum uitgekomen dat hij een goedaardige tumor had van 10 cm die tegen zijn blaas en darm aan drukte.

    1 maart 2022 is deze dan ook verwijderd, toen kwam ook aan het licht dat hij daardoor nooit de signalen van het moeten plassen en poepen kon oppikken waardoor hij dat nu moet inhalen en dus medisch onzindelijk is verklaard.

    Daarnaast heeft hij kenmerken van ADHD (vader heeft ADHD dus we zijn er mee bekend) zoals niet langdurig in de kring kunnen blijven zitten, vaker bevestiging nodig van de juf, gevoelig voor prikkels.
    Er zijn toen observaties geweest bij ons thuis en op de peuterspeelzaal om zijn gedrag te beoordelen (ook vanuit het consultatiebureau een gedragsdeskundige) en eigenlijk kwamen zij tot de conclusie dat ze géén reden zagen om hem niet te plaatsen op regulier onderwijs om te kijken hoe hij zich hier in redt.
    Eindbeoordeling in het verslag is dan ook om hem te laten starten op regulier onderwijs en tussentijds te beoordelen of hij hier op zijn plek zit.
    Want niemand kan vooraf zeggen of hij teveel zorg nodig heeft voor een reguliere basisschool dat moet juist in de praktijk zich uitwijzen.

    De basisscholen (ja meerdere helaas) zagen daar een heleboel moeilijkheden in en zeiden eigenlijk met een hele mooie omweg; op dit moment zitten onze kleuterklassen gewoon te vol en heeft hij net iets meer zorg nodig dan dat wij aan kunnen.
    Na een lang gesprek toch op aangedrongen om hem twee weken te laten mee draaien om zo in kaart te kunnen brengen waarin hij dan extra zorg nodig heeft.
    Die twee weken werden 3 ochtenden..
    Conclusie; 1. ze hebben hem geweigerd omdat hij teveel bevestiging zocht bij de juf en moeilijk zelfstandig bezig ging (rare conclusie na 3 ochtenden waarvan de complete klas en juf nieuw voor hem is!) Ik denk dat elk kind het spannend vindt in het begin en juist de veiligheid zoekt bij de juf?
    2. Ze vonden gezien zijn mobiliteit de klas niet goed ingericht voor hem gezien de matjes en het speelgoed wat vaak op de grond ligt. (Raar he dat hij nog zijn nieuwe manier van lopen moet vinden nadat een tumor al die tijd zijn beweging heeft beperkt in het goed lopen en evenwicht bewaren)
    3. Het niet zindelijk zijn (ondanks medisch onzindelijk zagen ze géén oplossing om het passend mogelijk te maken zodat hij toch bij hun op school onderwijs kon volgen).

    Eindgesprek was het advies om dan naar een SO school te gaan kijken en eventueel later alsnog terug naar regulier onderwijs.
    Maar nu lopen we volledig vast want....
    Alle instanties, artsen en deskundigen zeggen eigenlijk dat er niet een reden is voor SO gezien zijn extra "beperkingen" omdat hij niet dusdanig grote gedragsproblemen heeft om hem te weigeren op een reguliere basisschool.
    Die vinden het de plicht van een reguliere basisschool om het passend mogelijk te maken en dat te grote klassen géén reden mogen zijn om hem dan maar te weigeren met deze aandachtspunten.

    Hij heeft veel meegemaakt dus logisch dat hij meer bevestiging zoekt en onzeker is.
    Ook mindere concentratie mag geen reden zijn om hem af te wijzen op regulier onderwijs.
    Medische onzindelijkheid ook niet.
    En toch gebeurt het..

    Op dit moment zijn het SWV en de jeugdarts van de gemeente ook ingeschakeld en komen eigenlijk tot dezelfde conclusie dat zij voor nu geen reden zien waarom hij niet zou kunnen starten op regulier onderwijs.
    Want hij is "te goed" voor een SO.
    Hij is slim genoeg en kan verder prima mee komen dus daar ligt het probleem ook allemaal niet.
    Dus willen ze ook niet zomaar een TLV geven.

    En ik begrijp de druk bij de leraren en dat er meerdere kinderen in een klas zorg en aandacht nodig hebben en de klassen overvol zitten maar daar hoeft mijn kind niet de dupe van te zijn en dat gebeurd jammergenoeg nu wel.
    Iedereen schuift het probleem maar van zich af en wijst naar elkaar en uiteindelijk gebeurd er helemaal niets!
    Mijn zoon is in maart 4 geworden en heeft nu nog steeds geen uitzicht op een school en dat terwijl de zomervakantie ook voor de deur staat en alles dan weer stil komt te liggen en pas ergens in september weer wordt opgepakt.
    Juist omdat zijn koppie slim genoeg is heeft hij uitdaging nodig en is hij echt toe aan onderwijs.

    SWV en de jeugdarts van de gemeente zijn dus ingeschakeld en vinden eigenlijk dat de scholen hierin meer moeite moeten doen en het niet van zich af moeten schuiven.
    Er zijn aantal dingen voorgesteld zoals hulp met verschonen op school, maar dan komen ze met het argument dat het in de praktijk niet handig is omdat iemand van de thuishulp niet standaard op school gaat zitten wachten tot hij een ongelukje heeft.
    Nu hebben er dus al een aantal scholen waar we hem schriftelijk hebben aangemeld hem afgewezen waardoor wij het SWV hebben ingeschakeld want ze hebben een zorgplicht tot passend onderwijs.

    Op het moment loopt alles stroef, dan is die er weer niet, dan is die ziek en dan heeft die vakantie waardoor er eigenlijk niets op gang komt en mijn zoontje nog steeds in afwachting is van een school.
    Het is zo frustrerend wie zijn schuld het ook is!
    Zeker omdat hij niet dom is en er genoeg van mee krijgt al proberen we het er zo min mogelijk over te hebben in zijn bijzijn.

    Voor de ervaringsdeskundige wat betreft scholen en passend onderwijs zijn er toevallig nog andere stappen om te nemen die ik ben vergeten wat een belangrijke doorslag kan geven?
     
  2. Snoopy1979

    Snoopy1979 VIP lid

    8 okt 2006
    34.228
    7.276
    113
    Vrouw
    Brabant
    Wat vervelend dat de scholen zo moeilijk doen en je van het kastje naar de muur gestuurd wordt. Punt 1 en 2 vind ik echt onzin, dat ze daar zo moeilijk over doen. Volgens mij zitten ze meer met punt 3 en het totaalplaatje. Wat prima moet kunnen op een reguliere basisschool.

    Geen specifieke ervaring, wel met een kind met sonde. Als de sonde eruit was gegaan konden we het kinderwijkteam bellen om de sonde opnieuw te plaatsen. Ze gaven ook voedingen op het kdv, waardoor dochter naar een gewoon kdv kon. Zoiets is er vast ook wel voor kinderen die door medische oorzaak niet zindelijk kunnen worden en verschoond moeten worden, lijkt me. We hadden een indicatie vanuit de kinderarts naar het ciz.
     
  3. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    22.323
    10.291
    113
    Jemig wat hebben jullie veel voor de kiezen gekregen. Natuurlijk is het niet gek dat het kind nog bevestiging zoekt en het lopen nog lastig is.

    Maar er zit ook nog een stap tussen regulier onderwijs en door naar het speciaal onderwijs.

    Dus er is wel echt een mogelijkheid om je kind op school te houden. Er zijn potjes om een extra leerkracht in de klas te krijgen (onderwijsassistent). Die neemt de verzorgende taken over en kan hem begeleiden.

    Zo zat er op zijn oude school een jongetje met het syndroom van Down op school. Aangepast onderwijs, hij was de eerste jaren niet zindelijk en ging met zijn hulpjuf een luier verschonen. In de groep kreeg hij de extra aandacht van haar.

    Ik lees niet dat je hulp hebt met het samenwerkingsverband, dat is een team die de kant van school als ouders adviseren.

    Betreft naar het speciaal onderwijs moeten dat kan niet zomaar. Een school moet bewijzen dat ze handelingsonbekwaam zijn.

    Die moesten bewijs hebben wat ze de afgelopen jaren hebben gedaan, ze moesten nog advies hebben van iemand die niet met school verbonden was. Wij moesten ook dingen aanleveren.

    Wij zaten eigenlijk in een andere positie voor ons was het belangrijk dat ze aantoonde dat ze handelingsonbekwaam waren. Zo kon hij naar een school voor hoogbegaafde kinderen. Dus meer ervaringsdeskundige dan echte expertise.:)

    Ik zou bellen naar de persoon waar je gevoel goed van is, waar je het gevoel hebt die achter jullie staan en daar de vraag stellen. Is er een potje om "tijdelijk" (je weet immers niet hoe lang hij die hulp nodig heeft) extra hulp in de klasnte krijgen.

    Succes!
     
  4. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    25.068
    3.862
    113
    Wat vervelend en vermoeiend.
    Misschien kan een onderwijsconsulent hulp bieden met bemiddeling. Die zijn gratis en werken voor de overheid om je kind op een passende plek te krijgen.
     
    Snies vindt dit leuk.
  5. tuc

    tuc Niet meer actief

    Aaarggg, wat frustrerend dat jullie tussen wal en schip vallen eigenlijk.
    Met @Snoopy1979 eens dat alles rondom de ADHD onzin is om als reden op te voeren. Je omschrijft op dat gebied totaal mijn kind en die doet het uitstekend op een reguliere school.

    Wat betreft het zindelijke en meer zorg daar heb ik weinig verstand van. Al weet ik dat er op onze school ook wijkverpleging komt voor een kindje (weet niet exact wat daar speelt, meisje heeft sowieso een sonde, maar volgens mij nog meer). Dus het lijkt mij dat daar meer mogelijkheden zijn.
     
  6. tupp

    tupp VIP lid

    13 jun 2009
    22.788
    18.966
    113
    Vrouw
    lerares basisonderwijs
    Het enige advies dat ik je kan geven, is inderdaad het samenwerkingsverband inschakelen. Ik zie dat je dat al gedaan hebt. Het bestuur van de school waar je hem hebt aangemeld, heeft gewoon zorgplicht. Kan dat niet op de school van jullie keuze, dan moeten ze een andere plek zoeken. En SWV is dan inderdaad de stok achter de deur.
    Let wel op dat de zorgplicht alléén geldt voor het bestuur van de eerste school waar je hem hebt aangemeld.

    Misschien zou je ook contact kunnen opnemen met leerplicht. Die plicht werkt namelijk twee kanten op; niet alleen vanuit jullie maar ook vanuit de school. Al is het wel zo dat je kind pas met 5 jaar ècht leerplichtig is. Maar de leerplichtambtenaar heeft in ieder geval met alle scholen wel contact en kan misschien hier en daar eens een duwtje geven, dat de school geen thuiszitter gaat creëren terwijl dat niet nodig is.
     
    Snies vindt dit leuk.
  7. Snies

    Snies Fanatiek lid

    22 dec 2015
    2.132
    3.214
    113
    Wij hebben nu het samenwerkingsverband er tussen staan als bemiddelaar omdat wij als ouders zijnde er niet uit kwamen met de scholen.
    Alleen loopt dat nog moeizaam omdat er steeds de desbetreffende persoon die het aanspreekpunt er niet is. Zowel bij hun als op de scholen waardoor het steeds weer wordt opgeschoven.

    Wat ons steekt is dat de scholen op voorhand hun handen er al vanaf halen en zeggen dat het niet haalbaar gaat zijn.
    Hij heeft nog géén kans gehad op de basisschool en zit daarom nu nog steeds op de peuterspeelzaal omdat scholen hem direct al de deur wijzen.
    Bij de peuterspeelzaal is hij vooral de laatste tijd dwars omdat hij de uitdaging mist en toe is aan wat nieuws.
    Hij verveelt zich daar gewoon en de interesse is hem inmiddels verloren.

    Hij is daar ook geobserveerd door verschillende partijen en gedragsdeskundigen en die zien wel kenmerken van adhd terugkomen, maar niet zodanig dat hij niet mee zou komen in het reguliere onderwijs. Ook hebben zij benoemd dat we niet moeten vergeten dat we te maken hebben met een 4 jarig leergierig kind. Het is niet alleen maar adhd maar ook gewoon zijn leeftijd, als hij er geen zin in heeft ja dan zegt hij gewoon nee.

    Het is niet voor niets dat alle deskundigen die we inmiddels in hebben geschakeld zeggen laat hem eerst proberen en mocht blijken dat hij niet mee kan komen hem alsnog te verwijzen naar speciaal (basis) onderwijs.
    Scholen willen hem op voorhand al vanuit de peuterspeelzaal doorverwijzen naar speciaal (basis) onderwijs.

    Als hij afgeleid is in de kring krijgt hij nog steeds alles mee dat beaamt de peuterspeelzaal ook als ze hem daarna een vraag stellen.

    Er zijn ook vanuit ons als ouders genoeg opties aangedragen desnoods dat ik naar school kom om hem te verschonen. Maar dan is er altijd een tegen argument zoals afleiding van de andere kinderen in de klas etc.
    Ook aangegeven dat er andere wegen bewandeld kunnen worden om het mogelijk te maken omdat zijn brein prima op een 4 jarige niveau zit.

    Ik ben echt niet tegen speciaal onderwijs, maar het moet geen makkelijke weg schuif methode worden van laat hem op het speciaal onderwijs starten met mogelijke terugkeer naar het reguliere onderwijs.
    Helaas werken hier de meeste basisscholen met één dezelfde stichting, dus daarom dat ze allemaal ook één voor één afwijzen omdat die stichting geen moeite wilt doen om in extra hulp te investeren zoals hier in de reacties ook al benoemd wordt.

    En inderdaad ons kind valt tussen wal en schip en ondertussen wel zeggen dat ze het zo erg voor ons vinden, maar hem op voorhand al bestempelen als "zorgleerling" zonder dat ze eerst alles eruit hebben gehaald om hem zo normaal mogelijk mee te laten draaien.

    Word er elke dag verdrietig van als hij weer een kindje op de peuterspeelzaal ziet vertrekken naar de basisschool en hij vraagt wanneer hij ook naar de grote school mag.
    Hij zit nu nog tussen 2 en 3 jarige en speelt daarom ook vaak maar alleen in de peuterspeelzaal zegt zijn leidster.
    Logisch want hij is qua ontwikkeling verder dan die 2 en 3 jarige en vindt geen aansluiting meer.
     
  8. sabagirl

    sabagirl Fanatiek lid

    15 okt 2015
    3.446
    1.129
    113
    Ik zou het op Facebook zetten en het in de publiciteit gooien. Vaak kan er dan ineens wel wat gebeuren.
    En verder het bij de gemeente, samenwerkingsverband etc neerleggen. En dan vooral de mogelijkheden aangeven zoals jullie het zien. Bij geen reactie klacht procedure opstarten nadat je ze een termijn van 2 weken hebt gegeven om te reageren.
    Als het goedschiks niet lukt dan kwaadschiks denk ik maar. Soms moet je brutaal zijn om voor de rechten van je kind op te komen.
    Sterkte want het lijkt me een hele verdrietige situatie.
     
  9. Vinexkindje

    Vinexkindje Fanatiek lid

    2 jul 2012
    2.269
    1.099
    113
    Wat verschrikkelijk frustrerend voor jullie en groot gelijk dat je speciaal onderwijs geen oplossing vindt. Die keuze zou alleen gemaakt moeten worden op basis van het kind, niet omdat niemand anders zijn verantwoordelijkheid neemt.

    Mijn ervaring is wel dat als een school niet echt wil, ze constant beren op de weg blijven zien. 'Geef ons een kans' pakt toch vaak niet goed uit en zorgt voor wekelijks gezeur en op alle slakken zout. Er zijn ook echt scholen die wel voor alles open staan en als ze eenmaal 'ja' zeggen tegen je kind er ook echt alles voor inzetten, keer op keer. Uiteindelijk voorkom je daar heel veel gedoe mee. Kun je nog scholen benaderen die wat verder weg zitten misschien? Of heb je dat al gedaan? Als er echt geen school meer over is, dan zou ik inderdaad nu volle bak inzetten op samenwerkingsverband en leerplicht. Ze móéten iets regelen en daar mag je ze best op wijzen.
     
    MissXray vindt dit leuk.
  10. Snies

    Snies Fanatiek lid

    22 dec 2015
    2.132
    3.214
    113
    Dat is ook onze angst dat als een school uiteindelijk overstag gaat onze zoon onder een vergrootglas ligt en bij iedere scheet een reden kan zijn om hem dan alsnog te plaatsen op speciaal onderwijs onder het mom van we hebben het geprobeerd maar hij past hier echt niet.

    Maar dat mag geen reden zijn dat wij de handdoek in de ring gooien en hem dan maar plaatsen waar hun willen dat hij geplaatst wordt.
    Sowieso is dat makkelijk praten vanuit de scholen want een TLV wordt namelijk ook niet zomaar gegeven zonder eerst verder onderzoek en dan zou al die tijd mijn zoon thuis zitten.

    Hun advies was speciaal onderwijs in combinatie met medisch kinderdagverblijf. En dat laatste gaat via de gemeente, maar die jeugdarts heeft gezegt voordat ik een gezinsplan opstel voor de doorverwijzing schakelen we eerst samenwerkingsverband in.
    Ben ik haar heel dankbaar voor!
    Zij hoorde aan ons dat we het niet eens waren met het besluit.

    De zomervakantie staat voor de deur en dan ligt gewoon alles stil en ze pakken dat vast ook niet direct weer de eerste schooldag na de vakantie op.
    Dus voordat we dan verder zijn mogen we blij zijn dat hij voor het einde van het jaar op een school zit.

    Hij wordt in maart 5 en we gunnen hem nog graag even een schooltijd waarbij hij kan wennen zonder direct alle dagen verplicht te moeten ivm leerplichtig zijn.
    Hij heeft al genoeg meegemaakt en daardoor wat dingen in te halen dus zien we hem na lang genoeg in strijd te zijn hem het liefst direct na de zomervakantie ergens beginnen.
    Het is niet dat wij laat waren met aanmelden, dus denk dat het reëel is dat we dit verwachten van ze.
     
  11. din0

    din0 VIP lid

    14 aug 2011
    5.131
    1.830
    113
    En de sbo?

    Moeilijk maar ik zou wel blijven bellen en mailen met een antwoord ingebouwd dit moet kunnen.
    Een vakantie moet niet in de weg zitten zeker ook niet bij hun.
    Hier word er namelijk gekeken voor opvang in de zomervakantie en school na de vakantie dit kan echt niet wachten tot na de vakantie.
    Heb je geen 2 personen voor de samenwerking wij wil.
    Dus is de een niet bereikbaar bellen wij de ander.

    Helaas heeft hij al wat te bewijzen voor hij mag beginnen.
    Je bent eerlijk en word nu gestraft om punten waar hij niets aan kan doen.
    Blijf vechten en bellen mailen en laat je horen.
     
  12. Poppy4

    Poppy4 Bekend lid

    13 jan 2016
    707
    480
    63
    Wat naar dat het zo loopt. Heb je al zoveel meegemaakt, denk je eindelijk verder te kunnen komen er weer nieuwe barrières.

    Ik denk dat het verschil in adviezen vooral ligt in het vakgebied. De deskundigen kijken naar 1 individu. Een leerkracht heeft tegelijkertijd een heleboel individuen om naar te kijken. Dat maakt dat het perspectief verschilt.

    Daarbij vraag ik me af of de beste plek voor je kind een omgeving is waarin de personen die voor hem moeten gaan zorgen nu al aangeven daartoe onvoldoende mogelijkheden te hebben.

    Wat is het aanbod qua speciaal onderwijs voor je zoontje? Zit je vast aan 1 lokatie die niet biedt wat je kind nodig heeft of heb je keuze?
     
  13. Dubbelgeluk

    Dubbelgeluk VIP lid

    18 mei 2013
    13.083
    12.039
    113
    Ik vind dit echt schokkend om heel eerlijk te zijn. Jullie hebben zoveel meegemaakt, je zoontje heeft heel veel voor zijn kiezen gekregen, dat er dan niet 1 school is, die zegt: ‘wij gaan het proberen’, en hem dan ook een echte kans geven.

    Mijn vorige buurvrouw haar zoontje is autistisch en zij mocht bij haar zoontje in de klas helpen. Mijn zoontje heeft een meisje in de klas die 2 jaar ouder is, wegens een ziekte toen ze kleiner was. Hebben ze gewoon opgestart.

    Ik zou alle scholen in de buurt bellen, er zal er toch wel een tussen zitten die dit kan bieden?
     
  14. Snies

    Snies Fanatiek lid

    22 dec 2015
    2.132
    3.214
    113
    @Poppy4 we hebben uiteraard ook een gesprek gehad bij het speciaal onderwijs. Die hebben niks te verliezen of te bewijzen want kinderen komen daar alleen op school door middel van een TLV.
    En die gaf gewoon eerlijk zijn mening dat hij "ergere" gevallen heeft gezien en dit eigenlijk prima met wat extra aandacht op regulier onderwijs op te lossen valt.
    Maar tegenwoordig veel vaker kindjes op het speciaal onderwijs worden gezet met een stok achter de deur van als blijkt dat ze terug kunnen naar het reguliere onderwijs ze ook terug gaan puur omdat de scholen extra leerkrachten of onderwijzers missen in de klas die zulke zorg als bij mijn zoontje kunnen bieden.
    En het komt gewoon echt zelden voor dat een peuter direct van peuterspeelzaal naar speciaal onderwijs wordt gestuurd. Vaak is er dan echt sprake van ernstige gedragsproblemen of leerproblemen. En dat is beiden niet het geval bij ons kind.
    En nu gaat dit alleen puur om zijn gedrag en niet zijn onzindelijkheid.

    @Dubbelgeluk mijn man heeft dit jaar géén vakantie meer, alle vrije dagen zijn op gegaan naar de zorg van toen met die tumor en alle onderzoeken en ziekenhuis afspraken.
    En alle scholen ...
    We hebben al zoveel scholen gehad, dus telkens weer vrij nemen voor een kennismakingsgesprek.
    Op een gegeven moment uit voorzorg de situatie maar uitgelegd en zei één school ook wat vervelend toch zien we jullie graag en is dit voor ons geen probleem.
    Nou wij alles netjes ingeleverd en ja hoor nee we kunnen hem toch niet het onderwijs bieden wat hij nodig heeft.

    Onze eerlijkheid speelt hier parten, maar ook de peuterspeelzaal heeft hier een rol in gespeeld want zij begonnen met het balletje te laten rollen dat ze twijfelden of hij mee kon op het reguliere onderwijs.
    Puur omdat de klassen gewoon vol zitten. Dit was nog voor het tumor verhaal..

    Hier zitten de meeste scholen onder dezelfde stichting dus zijn één kliek.
    Ben in staat om bij andere scholen aan te vinken dat ze geen toestemming hebben om informatie op te vragen bij de peuterspeelzaal.
    Maar ergens maakt dat het ook verdacht denkt mijn man en blijven we maar open kaart spelen naar alle scholen.
    En hoop ik dat het SWV nu spijkers met koppen kan slaan.
     
  15. Dubbelgeluk

    Dubbelgeluk VIP lid

    18 mei 2013
    13.083
    12.039
    113
    Waardeloze situatie, in welke regio woon je? Ik vind de optie die al gedeeld is serieus het overwegen waard. Op Facebook op heel ….. helpt (…. Is woonplaats) jullie verhaal delen met een leuke foto en met de graag of iemand kan meedenken. Geen negativiteit over de scholen waar jullie geweest zijn, maar gewoon vragen om hulp.
     
    Snies vindt dit leuk.
  16. MissXray

    MissXray Niet meer actief

    Ik zou dit persoonlijk gewoon aanvinken hoor. Onze school heeft nooit info opgevraagd bij de peuterspeelzaal.
    Ik vind het verhaal wel heel verwarrend. En misschien voor jou een ongemakkelijke vraag, maar kan het zijn dat er toch gedragsproblemen zijn die jij als moeder niet ziet? Er gaan heel veel kids met ADHD naar het regulier onderwijs, maar ze zitten daar wel heel erg bovenop beluister ik uit het verhaal.

    Onze dochter kreeg pas in groep 6 de diagnose ADD en let al sinds groep 1 niet op in de kring. Ze krijgt wel net als jouw kind heel veel mee. Er is nooit een probleem van gemaakt en ze stroomt nu af met een HAVO/VWO advies. De leerkrachten moesten wel wat dingen aanpassen, zodat zij tot leren kwam maar nooit werd daar over geklaagd.

    Ik denk dat jouw zoontje helemaal geen eerlijke kans meer gaat krijgen op de door jou genoemde basisscholen. Ik denk dat dwars kleutergedrag al genoeg reden is om ze te bevestigen in wat ze al dachten, hoe onredelijk dat ook is.

    Heel sneu dat jullie in deze situatie zitten en ik hoop dat er snel een oplossing komt!
     
  17. Snies

    Snies Fanatiek lid

    22 dec 2015
    2.132
    3.214
    113
    Op dit moment benoemen de scholen dat hij het totaalpakket aan zorg niet kan krijgen op hun scholen.
    Voor de onzindelijkheid zit hij inmiddels ook onder behandeling bij de kinderbekken fysiotherapeut.
    Wie weet is hij na de zomervakantie zindelijk dat kan niemand nu zeggen.
    Dat zou dan al een fysieke zorg vanuit school minder zijn.

    Ook zegt hij op de peuterspeelzaal vaker nee op iets wat hij moet doen en blijft dan bij nee.
    Maar daar vind ik het niet meer eerlijk te vergelijken om mee te nemen als mogelijk probleem op de basisschool.
    Op de peuterspeelzaal is hij zich aan het vervelen en heeft inmiddels daar alles wel gezien en wilt een nieuwe uitdaging die hij niet krijgt tussen 2 en 3 jarige kinderen. En het is ook nog gewoon een kleuter zoals elke kleuter eigenwijs kan zijn.

    Ook heeft hij op momenten meer bevestiging nodig van een leerkracht om zelfstandig tot werk te gaan, hij vindt het fijn als een leerkracht hem op weg helpt en iets wat hij ontzettend leuk vindt kan hij gerust uren doen. (Misschien herkenbaar bij je eigen dochter?)
    Hij verliest wat sneller zijn interesse als het hem niet boeit en wilt dan wat anders doen.

    En kan hij soms snel overprikkeld raken, bijvoorbeeld veel geluiden om hem heen kan hij zijn handen op zijn oren doen of weglopen.
    Dit zou in de praktijk opgelost kunnen worden door hem even apart in een hoekje te zetten in de klas met een werkje zodat hij weer tot rust komt en even uit de situatie wordt gehaald.

    Dit zijn voor de scholen moeilijkheden wat betreft de hoeveelheid kinderen in de klas. 25+- tot 30 kinderen max.
    En te weinig leerkrachten.

    Als de leidster van de peuterspeelzaal dit nooit in het verslag had gemeld dat ze twijfelt met de grote klassen en zijn prikkels dan hadden de scholen nooit gevallen over dat hun klassen dan te groot voor hem zijn en ze het niet waar kunnen maken om in de klas het voor hem mogelijk te maken om zo min mogelijk prikkels te hebben.
    Want tegenwoordig is geen elke kleuterklas onder de 20 kinderen.

    Misschien heeft ze gelijk he dat kan en wil ik niet blind ontkennen, maar dat weet je pas wanneer je het probeert.
    Kan ook zijn als hij daar wel de uitdaging krijgt en de juiste prikkels dat hij juist geen last heeft van de vervelende prikkels.

    Naast zijn adhd blijft het ook gewoon een kind van 4, die aan nieuwe dingen moet wennen en dat spannend vindt en daarom bij de juf om bevestiging zoekt om verder te gaan met zijn werkje.
    Plus hij heeft helaas heel goed door wat er allemaal speelt en voelt aan dat er anders naar hem gekeken wordt op dit moment.
    Niet zo gek na zijn tumor verhaal dat er destijds toen al steeds verschillende mensen aan hem zaten en bekeken.
    Ook is hij op een bestek van 3 maanden, meermaals onder narcose gemoeten.
    Want een mri scan kan op die leeftijd niet zonder narcose.

    En sinds die narcose ervaringen is hij ook sneller bang, dat merken wij thuis ook dat hij veel meer om bevestiging vraagt. En daardoor meer aan ons hangt als voorheen.. en wij zijn er op school niet dus doet hij het bij de leerkracht.
     
  18. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.139
    8.870
    113
    #18 NiekeKris, 5 jun 2022
    Laatst bewerkt: 5 jun 2022
    Lastig, hoor… De psz heeft dat soort dingen natuurlijk niet voor niets aan. En het is ook lastig, hij (en jullie) hebben zo kort geleden nogal wat meegemaakt…Het is dus allemaal heel logisch hoe hij zich voelt en gedraagt. Ik begrijp wel dat de combinatie van alles voor een reguliere school zonder extra ondersteuning lastig is (klassen zijn voor de zomervakantie vaak extra groot en tussen die andere kinderen zitten er vaak ook best wat die iets extra’s nodig hebben). En voor je zoontje zou ik ook bedenken wat het met hem doet als de omgeving niet aan zijn behoeften kan voldoen. Je gunt hem een succeservaring, juist na zo’n lastige tijd. Wel vervelend dat ‘ander onderwijs’ dan ook geen optie is…of dat er via het SWV iets extra’s ingezet kan worden op een reguliere school…je moet toch iets. Je schrijft dat zijn gedragsproblemen niet genoeg zijn voor SO (dat gaat dan om cluster 4, denk ik?), is er ook gekeken naar een school die zich meer richt op het fysieke (in combinatie met sociaal-emotionele) aspect (cluster 3)? Ik weet niet of dat door de deskundigen ook al is ‘uitgesloten’ omdat de problemen niet groot genoeg zijn? Hopelijk kan het SWV jullie helpen! En ik zou zeker ook een onderwijsconsulent inschakelen.
     
  19. Berte

    Berte VIP lid

    24 feb 2011
    7.027
    3.840
    113
    Vrouw
    Thuis
    Net zoals @NiekeKris vraag ik me af of een cluster 3 school een optie voor jullie zou kunnen zijn.

    De cluster 3 school waar mijn zoons naar toe gaan is verbonden aan een revalidatiekliniek. Dat betekent dat je kind alle therapieën binnen schooltijd kan volgen en de lessen ook zo ingedeeld zijn dat een kind dan geen belangrijke stof mist.

    Daarnaast is onzindelijkheid daar geen probleem. Er wordt ook totaal niet moeilijk over gedaan, geen personeel dat je kind het gevoel geeft dat hij daarom een negatieve uitzondering is.

    De klassen zijn klein, met voldoende personeel om het sociaal-emotionele aspect te ondersteunen.

    En ook heel belangrijk, de school van mijn zoons heeft ook uitstroom naar de havo en het vwo. Je kind loopt dus geen academische achterstand op door een tijdje naar een cluster 3 school te gaan.

    Maar, ik weet niet of de problemen van je zoon groot genoeg zijn voor een cluster 3 school.

    En tenslotte, beslist niet wat je horen wilt, maar mij werd een paar jaar geleden gezegd dat ze proberen een leerplek te hebben voor de 4 jarigen, maar dat ze in principe pas leerplichtig zijn vanaf 5. Zit je echt niet op te wachten als ouder, maar maakt helaas wel dat de scholen de tijd kunnen nemen.
     
    Dubbelgeluk en NiekeKris vinden dit leuk.
  20. sannever

    sannever Fanatiek lid

    22 jan 2014
    1.784
    1.580
    113
    Vrouw
    Thuis
    Ik heb net alles doorgelezen maar kan je zoon niet (tijdelijk) naar een sbo?Dit zit heel dicht tegen regulier onderwijs aan maar de klassen zijn veel kleiner, de lagere groepen ongeveer 12 kinderen per klas.Op de meeste sbo's zijn er ook logopedisten en fysiotherapeuten aanwezig.Misschien is een "rustige" start in het onderwijs juist wel goed voor hem omdat hij nu ook overprikkeld raakt vanwege zijn adhd?Met het verslag en de diagnose adhd zou een tlv voor een sbo niet echt een probleem moeten zijn.Op een reguliere school krijgt je zoon geen eerlijke kans als ik het zo lees, ieder dingetje word uitvergroot en dat heeft ook impact op jullie.Hopelijk komt het goed voor jullie en kan het swv je echt goed helpen!
     
    Dubbelgeluk vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina