Ik heb er zelf slechte ervaring mee. Pushen om weer te komen werken, om mee te denken hoe project X afgerond kan worden, "je moet je niet aanstellen" en dan nog "je kunt ook nu op zoek gaan naar een andere baan" in steeds dwingender bewoording. Bij mijn werkgever is dat "normaal" en is het bij heel veel mensen zo gegaan. Droevig eigenlijk. Ik hoop echter dat dat een uitzondering is en dat de meeste organisaties het gesprek aangaan vanuit betrokkemheid en vriendelijkheid in deze tijd wil je liever niet op zoek naar nieuwe mensen dus als het goed is, willen ze hem juist graag houden en beter zien.
Precies dit. Even contract opnemen met de arbo wat gebruikelijk is en daarna contact opnemen met de werkgever dat reizen op dit moment te veel is.
Ik heb ook een heel goede ervaring, dat was na het overlijden van mijn zoontjes. Ik heb echt alle ruimte gekregen vanuit mijn werk, niet pushen. Ik bepaalde zelf welke stappen ik maakte, en zo ben ik weer terug gekomen. Die ervaring heeft echt ervoor gezorgd dat ik niet snel de organisatie zal verlaten. Dus @brownielover het proces kan ook positief verlopen. Veel sterkte toegewenst voor jou en je man!
Mijn man zit al een halfjaar thuis in de ziektewet. Hij heeft niet op gesprek gemoeten bij hr, zou dat ook raar vinden ergens. Zeker heeft mijn man wel regelmatig contact met zijn leidinggevende (dat lijkt mij ook normaal) en in het begin van zijn ziekte ook wel uitleg gegeven, maar geen ondervraging bij hr ofzo....
Ik vind het wel een vreemde gang van zaken. Ik heb zelf ooit een burnout gehad. Mijn werkgever had een afspraak voor mij gemaakt bij de Arbo arts. En die heeft een advies gegeven . Aan de hand daarvan ben ik bij mijn werkgever op gesprek geweest en hebben we samen een plan gemaakt. Als de werkgever een gesprek wil met je man over hoe nu verder. Denk ik dat het handiger is om te wachten tot je man bij de arbo arts en de huisarts is geweest. Als het een gesprek is om te vragen hoe het gaat. Zou ik vragen of het telefonisch kan of via teams. 5 uur reizen op een dag lijkt me op dit moment niet bevorderlijk voor het herstel van je man.
@Sado nee MOGELIJK Als je 20% van de verzuimregistratie van Nederland door handen krijgt heb je een redelijk beeld hoe het helaas ook kan zijn. Plus werkgevers gehad hebbende die t helaas niet allemaal even goed voorhebben met hun werknemers. Gelukkig zijn er ook goeie werkgevers. Maar inlezen kan geen kwaad (en uiteraard navragen wat t gesprek moet inhouden en of dat niet remote kan). Poortwachter ken ik, heb er genoeg mee mogen werken. Contact hoort daar zeker bij, maar staat nergens dat dat fysiek op locatie moet.
Het is niet meer dan logisch dat je werk om een gesprek vraagt. Je bent immers toch ook werknemer in hun bedrijf waar je, je ziek meldt. Ik snap zeker dat Ze hier om vragen. Hun willen weten hoe wie en wat. Misschien moeten ze wel vervanging regelen of iets dergelijks. Ik denk ook niet dat er vaag over gedaan hoeft te worden wat hier soms gesuggereerd wordt dat je op bepaalde zaken niet hoeft in te gaan. Het klopt dat je zeker niet alles hoeft mede te delen maar in grote lijnen vertellen wat er met je aan de hand is, lijkt me ook wel normaal om te vertellen. Een telefonisch gesprek wat hier geopperd wordt lijkt me ook een tijdelijk goed alternatief als het reizen nu nog te intensief is.
Ik zit nu een week of 6 thuis met een burn out. Via de Arbo arts contact gehad en deze maakt alle afspraken met de werkgever. Mijn leidinggevende heb ik een paar keer gesproken. Voor hen is het ook fijn om te weten hoe het met je gaat, of je voorlopig wel/niet terug denkt te komen. Lastige is, zeker met een burn out, dat het voelen van druk absoluut niet helpt. En ja ook een app terug moeten sturen/moeten bellen, na moeten denken over werkt etc is dan al veel.. Ik vind 2,5 uur (heen en terug!) moeten rijden voor een gesprek ook veel te veel gevraagd.. Ik rijd nu echt geen auto. Is ook niet verantwoord met hoe ik mij voel. Laat staan dat je energie hebt om dan 5 uur in een auto te zitten.. Lijkt me zeker niet teveel gevraagd om te kijken of dit gesprek telefonisch kan.
Ik zou hr even bellen hierover, dat je het fijn vindt dat ze wat laten horen, dat 30 min kletsen 5 uur reistijd is en dat je met je burnout dit niet redt.
Sorry hoor maar wat een generaliserende kul. Ik heb samen met HR en onze Arbo dienst en met de betrokken medewerkers 3 mensen die een burnout hadden (thuis situatie gerelateerd nota bene) prima weer aan het werk gekregen door communicatie, overleg en wederzijds respect. Maar dan gingen ze niet direct met alle wantrouwen in de ankers, maar open en eerlijk met elkaar over wat wel kan, mag en wat alle partijen nodig hebben. En ze zijn allemaal nog steeds weer volledig en naar volle tevredenheid bij ons aan het werk.
Precies. En als hij zich er niet toe in staat vooruit kun jij ook gerust bellen met HR, dat doen ze bij ons ook wel eens, zeker bij een burn out. Als de burnout werk gerelateerd is vanwege extreme druk, functioneren of verschil van inzicht met leidinggevenden is het een ander verhaal. Als hij het naar zijn zin heeft maar om welke reden dan ook overbelast, zou ik er open en eerlijk in gaan.
Ik heb een ernstige depressie gekregen Heb altijd alle medewerking van mijn werkgever, arbo arts en het UWV gehad. Uiteindelijk heb ik nu een IVA. Als je al meteen met gestrekt been erin gaat, niet wil vertellen hoe het gaat, niet komt dan zal dit juist al snel de toon zetten als je niet oppast. Natuurlijk zijn er slechte werkgevers maar ook gelukkig ook veel goede
Zelf ben ik werkzaam op de afdeling HR én zit ik momenteel helaas ziek thuis met een Burn out. het is bij ons niet gebruikelijk dat een medewerker bij HR wordt uitgenodigd; het contact verloopt via de bedrijfsarts en het is vaak ook gewenst dat de medewerker contact houdt met de leidinggevende. Dit om de band goed te houden maar ook omdat de leidinggevende bij onze organisatie casemanager is. In sommige organisaties ligt deze rol binnen HR, dit zou een reden kunnen zijn dat hij is uitgenodigd voor een gesprek. Maar dit is voor ons gokken; is het een idee dat hij HR mailt om te vragen wat het doel is van het gesprek? Dit haalt de stress van het bellen of onvoorbereid een gesprek ingaan weg. Als ik je post lees ben ik daarnaast benieuwd of er bewust is gekozen voor een latere afspraak bij huisarts en bedrijfsarts. Zelf ben ik gewend om binnen een paar dagen bij de huisarts terecht te kunnen, ook een afspraak bij de bedrijfsarts is vaak op kortere termijn wel in te regelen. Zelf had ik veel last van stress en druk doordat ik het gevoel hd dat ik geen heldere afspraken had over mijn verzuim. Na mijn afspraak bij de bedrijfsarts kreeg ik daar wel even rust in; toen was het voor iedereen helder wat ze wel/niet konden verwachten. Heel veel sterkte voor jullie beiden. Ik weet hoeveel spanning hij kan hebben maar ook dat de partner veel te verduren kan krijgen.
Helemaal eens. En laten we eerlijk zijn; het ís toch ook de bedoeling dat mensen weer aan het werk gaan op den duur? Natuurlijk is het de manier waarop het gesprek wordt aangegaan, maar dat ‘aan alle kanten worden getrokken’ hoort ook bij terugkeren in je functie. En soms ligt het er ook aan hoe je zelf dingen interpreteert. Je kunt al weinig hebben als je in een dal zit. En bij sommige mensen is het nooit goed. Dan kun je het nog zo aardig bedoelen als arts, leidinggevende oid, maar alles is negatief in de ogen van sommigen. Op een gegeven moment moet je toch weer aan de slag. Of niet natuurlijk maar dan zal een ander jouw functie moeten bekleden. Dat ‘trekken aan’ is gewoon onderdeel van het re-integratieproces. Je kunt hem ook omdraaien, namelijk dat ze zo aan je trekken om je te behouden en niet om je nog dieper het wak in te lullen.
Lees al veel goede tips (vooral stukje van @Juul75!), maar je mag me altijd PB sturen indien nodig. Denk graag met je mee.
Ik ben aan het werk dus even een kleine update: De reden waarom het gesprek bij de arbo zo laat is, is omdat dit de eerste mogelijkheid was dat de arbodienst kon. Arbo gaf aan dat hij niet naar de huisarts hoefde maar na een week besloot mijn man zelf toch om heen te willen maar ook dat kon pas na een week. Dus vandaar dat beiden wat verlaat zijn. De arbo zou hem proberen terug te bellen vandaag, maar dit is niet gebeurd. Man zou HR mailen met de vraag of het ook via teams kan, ga er vanuit dat hij dat gedaan heeft. De burnout is wel echt werk gerelateerd. Een enorm hoge werkdruk, niet het gevoel hebben dat zijn leidinggevende achter hem staat. Laatste keer dat ze contact hadden noemde ze hem bij de verkeerde naam. En vroeg de leidinggevende ook iets wat er op neer kwam of hij wel bij het bedrijf wilde blijven werken. En daarna dus die mail.
Waarom meteen kul? Dat jij vanuit de organisatie bekeken 3 succesverhalen hebt, wil toch niet persé zeggen dat er geen verbeterpunten waren, gezien vanuit het oogpunt van de werknemer?
Ik vind het niet meer dan normaal dat een werkgever een gesprek plant met een zieke medewerker. Bij het ene bedrijf loopt dit via hr en bij andere bedrijven is de leidinggevende de casemanager. Zegt dus verder helemaal niks over de insteek van het gesprek. Als werknemer heb je de plicht om mee te werken aan de re-integratie. Plus je krijgt gewoon doorbetaald terwijl je op dat moment niks oplevert. Lijkt me dan ook wel logisch dat je meewerkt. Wel zou ik aangeven dat gezien de klachten deze reistijd niet bevorderlijk is voor het herstel en vragen of het gesprek online kan plaatsvinden. En verder het gesprek open in gaan... je weet nog helemaal niet wat ze willen.