Dat hoop ik maar. Vind het ook zo sneu voor hem. Hij snapte er niks van dat hij ondanks zijn goede cijfers dit advies kreeg.
Dat herken ik totaal niet. Maar wellicht bij jullie op school het geval? (Er van uitgaande dat de vriendjes op de zelfde school zitten)
Zou zeker het gesprek aangaan TS! Wat ik wel veel hoor, is dat rekenen op school niet te vergelijken is met wiskunde (hier is t net andersom qua scores) en dat begrijpend lezen wel heel belangrijk is. Lastig hoor!
Hier kreeg juist 95% hetzelfde definitieve advies als voorlopig advies… En die 5% waren bij het voorlopig advies al twijfelgevalletjes, die zaten bv nét op het randje.
Dat is niet mijn ervaring. Nagenoeg hetzelfde. Bij mijn kinderen iets hoger van een dubbel naar enkel advies , maar dat was omdat ze de eindtoets zo goed hadden gemaakt.
Zeker spannend. Mijn oudste scoorden allebei vrij 'simpel" wat dit betreft, nagenoeg altijd zelfde scores. Mijn jongste scoort net als jij op rekenen heel hoog en op begrijpend lezen laag tot wisselend. Volgens mij weten leraren gewoon niet goed wat ze daarmee aan moeten. Hier wordt dat ook zeker een dingetje de komende jaren.
Hier was het voorlopig advies bij de oudste hetzelfde als het definitieve advies. Bij de jongste nog geen idee, nog even het komende half jaar afwachten. Maar ik dit geval zou ik zeker in gesprek gaan (en ook vast kijken of er bv. scholen in de buurt met gemengde brugklassen zijn).
Het kan zijn dat ze wat aan de voorzichtige kant zijn en dat ze voorlopig op het niveau van begrijpend lezen gaan zitten. Mijn zoon kreeg een Vmbo-tl-advies met Cito-scores rekenen en begrijpend lezen 2 (denk B?). Omdat het jaar ervoor qua scores niet heel denderend waren. In groep 8 had ie weer voor beide een 2 en kreeg hij havo-advies. Maar wat had je verwacht wat voor advies hij zou krijgen, omdat het best een schok voor je was?
Ik had mavo verwacht, mavo/have gehoopt. Maar had me erop voorbereid dat het mavo zou zijn. Vind kader zo niet passen bij de rest van zijn cijfers.
Snap ik, ook met zijn werkhouding enzo. Daarom is het zeker goed dat je nog een gesprek hebt aangevraagd. Ben benieuwd of het in ieder geval meer duidelijk maakt waarom er voor dit advies gekozen is.
Ik lees wel veel dat vaak TL wordt gegeven aan kinderen die net geen havo aan kunnen. Dochter gaat waarschijnlijk kader krijgen, heeft ook de cito´s cijfers daarvoor maar maakt de methodetoetsen veel beter. Ik vind dr meer een mavo leerling. Zus doet kader en zou voor haar te makkelijk zijn en helpt zus ook met wiskunde rekenwerk zeg maar. Maar ja, afwachten!
Hier hoorde we ook dat begrijpend lezen de belangrijkste indicator is voor hoe ze het op het VO gaan doen. Mocht hij op een lager niveau beginnen is dat toch geen ramp. Ik denk dat het fijner is dat het wat makkelijker gaat op het VO dan dat ze meteen op hun tenen moeten lopen.
Ja maar met zulke verschillen lijkt beginnen op het laagste niveau (terwijl hij rekenen op vwo+ niveau scoort) ook niet echt een aanrader
Ik kan me nog van mijn kinderen herinneren in die tijd dat begrijpend lezen inderdaad heel leidend is. En terecht, want op t VO valt of staat heel veel met begrijpend lezen. Wiskunde is ook meer dan rekenen met getallen, er worden vaak 'verhaaltjes' gebruikt om tot een som te komen. En zo is het bij meer vakken aan de orde dat je moet begrijpen wat er verteld wordt om verder aan de slag te kunnen gaan. Toch snap ik t kader advies dan ook niet helemaal.hoor, ik zou eerder mavo/havo denken, dan kan hij nog zelf ervaren wat het hem uiteindelijk gaat worden voor hem.
Zou ik zeker doen. Kan ook geen kwaad om de ib-er er bij te vragen denk ik. Het is heel raar dat wanneer hij altijd zo scoort, rekenen heel hoog en begrijpend lezen zo laag, dat ze daar dan niet eerder wat mee doen vind ik. Bij de diatoets eindtoets die ze hier maken, telt begrijpend lezen voor 30%, spelling voor 20%, woordenschat voor 10% en rekenen voor 40% mee voor het eindadvies. Kun je met een a+ voor rekenen toch niet op kader komen lijkt mij.
Maar haar zoon heeft voor begrijpend lezen met methodetoetsen gewoon in 7 en van wat TS schrijft, begrijp ik dat het waarschijnlijk meer een kwestie is van geen zin hebben in begrijpend lezen, de teksten amper of niet doorleest en gewoon wat antwoorden gokt. Dat lijkt me een ander probleem dan het echt niet begrijpen. Mijn zoon deed dat ook zo. Kwam ik achter met die thuisonderwijsperiodes. Hij las de tekst niet door, gokte wat antwoorden en zocht er een paar op, maar alleen in het stukje tekst waar het in moest staan, waardoor je het soms in de verkeerde context leest. Mijn kinderen hebben dyslexie en zitten op geen enkel niveau passend. TL zou fijn zijn voor vakken als Frans, Duits en Latijn (als ze dat laatste zouden geven op TL) en voor de rest op VWO niveau. Door dyslexie maken ze ook leesfouten op toetsen, doordat ze de vraag of tekst verkeerd gelezen hebben, dat kost punten. Maar al met al zitten ze op het VWO voor de 80% van de vakken gewoon op hun plek, op TL zou het andersom zijn. Gelukkig keken hun leraren verder dan naar de Cito.
Ik vind beginnen met kader eigenlijk wel een 'ramp' voor hem. Lijkt me zo demotiverend om zo onder he niveau te zitten. School die we op het oog hadden is een mavo/havo/VWO school. Dat zou hem dan ook niet worden.