Ik vind het ook altijd zo flauw dat als iets over de datum is en ik wil het toch hebben dat dat dan niet mag. Laat mensen even een aansprakelijkheidskrabbel geven o.i.d. en klaar. Ik zag nu de nieuwe online ''supermarkt'' foodello, die verkopen van alles wat niet lang goed meer is, op of zelfs dus over de datum..dat laatste wist ik dus niet dat dat mocht. Het zijn dus wel houdbare producten, geen verse. Ik denk nog steeds dat daar ook winst te behalen valt door er een andere naam aan te geven dan THT en TGT. Mensen denken bij THT toch echt dat dat de uiterste houdbaarheid zou zijn snappen het gewoon niet dat het verkoop/liability ding is, alsof pak suiker na een jaar niet meer goed zijn enzo. En zelfs yoghurt een week over de datum kan prima. Maar stel dat er bijvoorbeeld zou staan kwaiteitsgarantie tot juli 2022, ik noem maar iets, dat is al meer wat er eigenlijk bedoelt wordt
Ja, en je kan het bij de horeca best een beetje oplossen. Toen de horeca voor de weet ik het hoeveelste keer dicht moest door corona zijn we bij een restaurant wezen eten die een op=op verrassingsmenu hanteerde. Je kon dieetwensen aangeven (vega etc) en dan kreeg je gewoon dingen voorgeschoteld. Waren wel dingen van de menukaart maar je mocht niet kiezen. Ik vond dat echt super leuk, ik kan toch nooit echt kiezen . Kun je als restaurant best vaker aanbieden toch, goede manier om restjes op te maken.
Ultieme wat ik tegen kwam was een potje zout met houdbaarheidsdatum...ehm...dat is dan voor de levensduur van t vaatje neem ik aan, niet voor de inhoud?
Waar zijn deze getallen op gebaseerd? Op wat voor een manier kan een boer daar 'twaalf jaar mee doen'? Als in: de hoeveelheid stikstof die uitgestoten wordt met 1 tank kerosine = 20 miljoen liter melk en 132.000 kilo vlees produceren? Inclusief alle uitstoot van de koeien, het verbouwen van veevoer, vervoer hiervan, enz? Of gaat dit alleen om de brandstof die in de tractor gaat? Want de tractoren zijn het probleem niet...
Even snel googlen levert al de volgende link op, met uitleg over stikstof en wat het meeste stikstof produceerd. Van alle stikstof die in Nederland neerslaat, is bijna de helft afkomstig uit de landbouw. https://www.milieucentraal.nl/klimaat-en-aarde/milieuproblemen/stikstof-in-de-lucht-en-bodem/ Hier een verzameling met nog wat meer info: https://www.thebestsocial.media/nl/zelfs-de-koeien-willen-nederland-ontvluchten-hoe-zit-het-nu-echt-met-het-stikstofprobleem/
Oh, nog een laatste opmerking op dat plaatje. De boeren zijn niet het probleem. De grote veestapel is het probleem. De consumptie van vlees en zuivel, en dan met name de grote hoeveelheden. Het is geen persoonlijke aanval op de boer. Daarnaast: akkerbouwers zijn ook boeren en produceren voedsel voor mensen op een veel efficiëntere manier.
Deze data worden overal al ontkracht. Ik weet het fijne er nu even niet van, maar zo lijkt het alsof vliegen het meeste stikstof veroorzaakt, maar dat is veruit op 1 de landbouw. Over de tht: die datum is nu verplicht. Maar ik hoorde laatst wel over plannen om daar kritisch naar te gaan kijken. Bij ons thuis is altijd zeer veel over de datum, op vlees en vis na. We gooien nauwelijks iets weg
Ik zag gewoon dat plaatje en triggerde bij mij dat ik het gewoon bizar vind dat er in deze tijden niets aan dat vliegen gedaan wordt. De veeteelt verder buiten beschouwing gelaten (ben het er mee eens dat daar óók een prio ligt maar vind de manier waarop niet helemaal oké)
Ik ben her volkomen met je eens hoor, dat er ook iets aan het vliegen moet worden gedaan. Ik vind het bijvoorbeeld bizar hoeveel overheidsgeld er naar Schiphol gaat, terwijl het vliegen zo vervuilend is (en ze hun zaakjes slecht voor elkaar hebben). Dat vliegtickets en kerosine bijvoorbeeld nog steeds belastingvrij zijn, kan ik met mijn hoofd echt niet bij.
Mee eens dat vliegen aangepakt moet worden. Maar boeren veroorzaken een compleet ander probleem. Dus die vergelijking gaat helemaal nergens over.
Net even een rondje door de supermarkt gemaakt 2 uur voor sluitingstijd. En dan bedoel ik echt sluitingstijd want ze gaan een maand dicht vanwege een verbouwing. De schappen werden grotendeels al niet meer aangevuld deze week dus liep door een half lege supermarkt, vreemde gewaarwording. Wel lag het nog vol met verse groenten, fruit, zuivel etc. Ik had gedacht dat ze wel wat zouden afprijzen vanavond maar niks daar van. Vraag me dan af waar zo'n voorraad naar toe gaat want er was nog best veel bederfelijke waar over. Ik ging er overigens niet naar toe voor de koopjes, haha, ik moest wat bolletjes hebben voor onze hamburgeravond (papa van huis, wij eten wat wij willen )
Yess, vliegtax invoeren. Minder all inclusive vliegvakanties naar stroomslurpende resorts met enorme verwarmde en stomende zwembaden terwijl het in die landen zelf ook al tropisch warm is... Maar dan ook de handel aanpakken, de import en export, minder vrachtvluchten... Ik vraag me af wat het aandeel is van de commerciële vluchten t.o.v. de vrachtvluchten eigenlijk Misschien zit ik er wel helemaal naast en valt dat aandeel best mee, geen flauw idee, ik blijf het bizar vinden dat we zoveel importeren en exporteren. Mijn ideale wereld: Boeren mogen in een straal van x km leveren, dus alles wat in de supermarkt ligt is lokaal. Minder transport, minder uitstoot, en een x aantal boeren per x aantal inwoners. Realistisch? Nee. Dan heb je alsnog een stikstofprobleem rondom de dichtbevolkte gebieden maar op zich door die straal aan te passen kan je dat gedeeltelijk misschien wel spreiden. De kassen op aardwarmte/zonnewarmte verwarmen ipv gas. NL kan best zelf bananen en mango's kweken ipv in laten vliegen... Dat soort dingen. Ohja, en dan ook graag alles biologisch zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Intensiever maar zo veel gezonder. Dan betaal ik ook graag wat meer. Dagdromen mag, het zal er toch nooit van komen dat we als land in onze eigen behoeften gaan voorzien. Alles draait om geld, toch?
Ik ben momenteel een boekje aan het lezen over de economie die ik ergens in een minibieb vond (Mind over matter - van zeepbelkapitalisme naar economie met een hart). Ik ben er nog niet door doorheen maar het gaat er dus onder andere over dat de prijs van het kappen van een oerwoud niet verrekend is in de producten en hoe alles is gericht op zo efficient mogelijk geld verdienen en creeeren. . Uit de titel snap je de strekking van het boek wel. Het is uit 2009... net na de hele ineenstorting van de banken... en dan lijkt er zo weinig veranderd.
Ik word er een beetje moedeloos van hoor, ben daarom wat minder bezig met groene onderwerpen of nieuws in het algemeen (ligt ook aan mijn kraamtijd bubbel). Maar alleen al het feit hoe mensen nog meer lijken te vliegen dan voor corona maakt me dan weer een beetje depri, net als zo'n boekje wat jij leest (al lijkt he wel reuze interessant).
Dat kapitalistische staat me ook steeds meer tegen. Waarom is alles zo gericht op groei van de economie? Voor mij zou een meer minimalistische samenleving de wens zijn. Niet gericht op spullen en snel vervangen van spullen. Niet altijd alles overal beschikbaar willen hebben. Minder afhankelijk willen zijn van China. Ik vind ook dat de overheid niet de vervuiling moet stimuleren. Dus geen groei Schiphol, vliegtax durven in te voeren, zakelijke leaseconstructie voor auto's aan banden (toch voor de zotte dat de overheid mee betaalt aan jouw auto die je meer gebruikt dan je zou doen als het je eigen auto was, met eigen geld dat je in de tank gooit), geen verbreding snelwegen.
De titel laat me al diep zuchten, want die is heel duidelijk. We leren ook niet uit het verleden he... Kijk hier: Ook iets in de strekking van je boek, zo efficient mogelijk geld verdienen... Huh?! Peultjes uit Zimbabwe? - BNNVARA Ik lees de laatste tijd veel artikelen over duurzaamheid en kwam net deze tegen, ik snap dat niet. Betaal gewoon wat meer of zet een paar plantjes langs wat gaas in je achtertuin of op je balkon. Het groeit prima in Nederland... Ik oogst voldoende van 1,5 meter peulenplantjes om bijvoorbeeld elke maand 1x peultjes te eten (ik vries in porties in)
Reductie van de veestapel biedt veel meer moois dan alleen minder stikstof - Joop - BNNVARA Deze vond ik ook wel verhelderend trouwens. Ik meende dat de aanpak van het stikstofprobleem vrij recent was, maar dat is dus niet zo. Waarom dan pas sinds kort die protesten terwijl de boeren al lang en breed maatregelen hadden kunnen treffen? Laten we alles maar op het beloop in de hoop dat de aanpak gaat wijzigen? 1965!
https://thehappyactivist.org/happyfarmer Grappig,weet even niet meer wie het zei maar hier kun je dus ook lezen idd dat een biologisch ei eigenlijk slechter voor t milieu is. Ik kom na de test van ei-prijs op een lagere prijs dan ik nu betaal