Voorlopig schooladvies

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door Eefje00, 20 jun 2022.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    50.208
    35.960
    113
    Nou dat is dan ook lekker demotiverend zeg. Wat is dan het nut van een dubbel advies? Dat is toch juist om kinderen een kans te geven
     
  2. tuc

    tuc Niet meer actief

    Bij de VMBO van dochter start je ook in het laagste advies, maar het opstroomtraject is heel goed. In de eerste 2 leerjaren zijn er 3 opstroommomenten per jaar. Dan moet je voor wiskunde, rekenen, Nederlands en Engels een 7 gemiddeld staan. Je gaat dan im je eigen klas 6 weken werk van het hogere niveau doen. Na die 6 weken is er een evaluatie en dan kun je definitief over naar de andere klas.
    Maar voor einde 2e leerjaar is die kans er dus 6x geweest.
     
    Vulpen en Kolibrie2 vinden dit leuk.
  3. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.139
    8.870
    113
    Ik snap het ook niet, maar dat verandert er weinig aan. Mijn dochter boeide het weinig; we hebben met haar besproken dat andere scholen/locaties wel havo/vwo-brugklassen hadden, maar ze wilde per se naar deze school.
     
  4. maria80

    maria80 Fanatiek lid

    18 aug 2009
    1.974
    136
    63
    Als leerkracht van groep 7, vind ik het ook een wat laag advies. Zeker speelt begr. lezen een heel belangrijke rol, maar kader vind ik nu ook niet passend. Zou eerder gaan voor t/havo. Zeker als de werkhouding, inzet en concentratie oké.

    Wel geef ik zelf in gr 7 een voorlopig, voorzichtig advies. Liever in groep 8 wat hoger zitten, dan dat ouders met hoge verwachtingen komen en moeten terugschakelen.
     
  5. MissXray

    MissXray Niet meer actief

    En wat doet school hier bij jullie aan? Ik heb een zoon die zijn cito’s rekenen foutloos maakt en op begrijpend lezen een D scoort. School doet hier vrij weinig mee “ja begrijpend lezen is nu eenmaal lastig”.

    Mijn dochter in groep 7 scoort al haar hele basisschoolperiode een A voor begrijpend lezen. Hier is het voorlopig advies HAVO/VWO op basis van:
    Begrijpend lezen: A
    Rekenen: B
    Spelling: A
    Ze is hier sinds groep 3 stabiel in en ik vind het advies passend.
     
  6. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    50.208
    35.960
    113
    Niks, maar wij zijn ook helemaal niet tevreden over deze school. Al is het ook zo volgens mij dat leraren pas een plan hoeven te maken bij meerdere 5/E scores.

    Voor je dochter idd lijkt het passend, maar zodra het wat meer wisselt, weten ze het volgens mij al niet meer.
    Mijn zoon krijgt komend jaar gelukkig eens een goede leraar, hopelijk weten we dan wat meer.
     
  7. MissXray

    MissXray Niet meer actief

    Hier komend jaar ook een fulltime topleerkracht voor de klas. Even kijken of dit verbetering brengt en anders schakelen we zelf wel wat extra hulp in.
     
    suus1983 vindt dit leuk.
  8. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    25.068
    3.862
    113
    Dat is het jammere, als je alleen naar Cito-resultaten kijkt en er geen belletje bij je gaat rinkelen als de verschillen zo groot zijn. En waarom worden de methode toetsen niet meegenomen hierin.

    Een vriendin van me die zelf juf is, vindt dit ook een fijn overzicht waar ze rekening mee houdt. https://vanlodenstein.nl/wp-content/uploads/2016/07/leerlingkenmerken-webversie.pdf
    Er zijn zoveel factoren die meespelen.
     
  9. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    3 nov 2009
    7.182
    6.580
    113
    Mijn zoon is ook geen uitblinker in begrijpend lezen. In groep 7 en 8 had hij gelukkig wel constant een II (heeft eerder nog een III en zelfs een IV gehad in groep 6). Je hoort ook dat voor VWO je een I moet hebben en niet lager in groep 7/8, maar voor school was het geen discussie: hij kreeg VWO advies.

    Hier wordt het advies overigens niet door 1 leerkracht gegeven. Leerkracht groep 8 doet een voorstel, maar de andere leerkrachten uit groep 8 en de leerkracht uit groep 7 geven ook hun visie.
     
  10. Shay25

    Shay25 Fanatiek lid

    16 okt 2018
    2.812
    2.501
    113
    Vrouw
    Ik vind het wel ergens lastig lezen aangezien mijn zoon Kader doet en blijkbaar is dat niet goed genoeg. (ik begrijp dat ik dit door emotie zo lees hoor)
    Aangezien hij door dyslexie begrijpend lezen ook laag was en rekenen hoog (ik weet niet of het zo hoog was), heeft hij kader gekregen.
    Hij zit hier prima op zijn plek en ondanks dat hij maar 1x een 6 heeft en de rest 7-8en, hoeft hij van mij niet hoger.

    Ik zou eerder inzetten op tl. (en dan wel een school kiezen waar ze tl/ havo hebben).
     
    Miss T vindt dit leuk.
  11. MissXray

    MissXray Niet meer actief

    Ik denk dat dit echt in je hoofd zit, niet onaardig bedoeld. Als mijn kind scores zou hebben op kaderniveau dan gaat hij naar kaderniveau. Als zijn scores daar niet mee matchen dan zal ik altijd strijden voor wat voor hem wel het juiste niveau lijkt. Ik denk ook dat dit is wat TS nu doet.
     
    Mapje, Dubbelgeluk, Zonnestralen en 4 anderen vinden dit leuk.
  12. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    50.208
    35.960
    113
    Er is niks mis met kader. Elk kind heeft zijn eigen niveau, het is wel heel belangrijk dat een kind op het goede niveau zit.
     
    Dubbelgeluk, Eefje00, Shay25 en 2 anderen vinden dit leuk.
  13. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    3 nov 2009
    7.182
    6.580
    113
    Als mijn zoon geen VWO had gehad vanwege zijn lagere scores voor begrijpend lezen, dan weet ik dat hij zich verveeld zou hebben. Ik had nl precies hetzelfde: slim genoeg, VWO een eitje, maar ja, dat tekstverklaren... Niet dat ik de teksten niet begreep, heel goed zelf, maar op microniveau vragen stellen ging mij minder goed af. Ik ging te veel nadenken waarom een antwoord het toch niet zou kunnen zijn, waardoor ik erin ging geloven dat dat het antwoord wel móest zijn. Met open vragen scoorde ik veeeel hoger, maar ja, bijna alles was multiple choice.
     
    Zonnestralen en evaleana vinden dit leuk.
  14. Adje

    Adje VIP lid

    21 aug 2015
    16.272
    25.745
    113
    Nee jôh, niks mis met kader hoor! En dat zou ik ook zeker niet zo voelen!
    Ik heb hier ook gereageerd dat ik kader als voorlopig advies wat aan de lage kant vind, maar dan echt puur op het verhaal van ts.

    Mijn jongste dochter doet kader, terwijl ze van school een mavo advies kreeg. Wij waren de eerste ouders bij deze meester met 20 jaar gr 8 ervaring, die het advies wilden laten aanpassen naar beneden :roflmao:
    Congnitief zou ze mavo wel aankunnen, maar wel met veel moeite en hardwerken en dat zagen wij gewoon niet gebeuren. Dat zou een hoop strijd en ellende opleveren (kind met meerdere gedragsproblemen) en dat leek ons niet bevorderlijk voor zowel ons als gezin, als haar zelfvertrouwen. En nu gaat ze inmiddels glansrijk over naar de tweede, met een prachtig rapport, meer zelfvertrouwen en minder issues dan we anders zouden hebben gehad. En wij zijn dus heel trots op haar ‘kader capaciteiten’.
    Moraal van het verhaal: niveau an sich doet er niet toe, maar wel het juiste niveau passend bij het kind. En dat gaat zeker verder dan kijken naar cito toetsen.
     
    owly, smax, Zonnestralen en 5 anderen vinden dit leuk.
  15. Eefje00

    Eefje00 Fanatiek lid

    27 okt 2014
    1.555
    666
    113
    Even een update: we hebben weer een gesprek gehad met de juf en de iber. Ze gaf aan dat ze bewust het advies in groep 7 aan de lage kant geven. Zodat het advies in groep 8 alleen maar kan meevallen. Als zoon volgend jaar hetzelfde scoort als dit jaar het sowieso wel mavo wordt.
    Vind de hele beredenering een beetje flauw, maar het is zo.
     
    evaleana vindt dit leuk.
  16. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    25.068
    3.862
    113
    Nou, maar dat is toch geen onderbouwing of verklaring? Waarom hangt ze zo aan die Citoscores voor het advies, waarom neemt ze methodetoetsen niet mee en waar denkt ze dat deze grote verschillen in resultaten vandaan komen?
     
    evaleana en suus1983 vinden dit leuk.
  17. Miss T

    Miss T Fanatiek lid

    3 mei 2012
    4.367
    306
    83
    Ik wil hier toch even op reageren. Ik zie al jaren wat een te hoog advies - al dan niet door ouders afgedwongen - doet met een kind. Verveling is erg, maar een negatief zelfbeeld door afstroom werkt ook heel lang door. Ik krijg leerlingen die totaal lamgeslagen zijn door de eerste twee jaar v.o. vanwege te hoge advisering.
     
  18. Miss T

    Miss T Fanatiek lid

    3 mei 2012
    4.367
    306
    83
    #78 Miss T, 29 jun 2022
    Laatst bewerkt: 29 jun 2022
    Laten we eerst eens stellen dat jouw zoon een mooi advies heeft gekregen. Een vmbo-diploma is zoveel meer waard dan een havo-diploma. De wereld staat te springen om mensen die praktisch opgeleid zijn!
    Ik ben zelf docent in het voortgezet onderwijs, dus ik heb geen ervaring met de cito-score versus vo-advies vanuit groep 8 (alleen een persoonlijke ervaring vanwege mijn dochter).

    Begrijpend lezen is de basis van het voortgezet onderwijs. Niet alleen het vak Nederlands, maar ook alle zaakvakken, wiskunde, natuurkunde, maatschappijleer, enz. vereisen een bepaald niveau van leesvaardigheid. Dat het advies daar vooral op gestoeld is, lijkt me in dit geval het meest logische. Wat betreft de toetsen van de methode: deze zijn niet onafhankelijk. Een cito- of iep-toets is een methode-onafhankelijke toets waarmee het niveau kan worden bepaald.

    Wiskunde is niet hetzelfde als rekenen, dus je kunt niet stellen dat hij met wiskunde geen problemen zou kunnen krijgen. Helaas is wiskunde tegenwoordig erg talig.
    Spelling is het minst interessante in dit verhaal. Dat zegt eigenlijk niet zoveel.

    Ik zou wel met de leerkracht het gesprek aangaan, want jouw zoon en jij hebben een ander idee bij zijn niveau. Laat het goed uitleggen en vraag door. Vraag ook even na welke interventies ze hebben toegepast om zijn leesvaardigheid te verbeteren. Als je er zelf mee aan de slag wilt - op voorwaarde dat jouw zoon niet boven zijn kunnen gaat laten werken - wil ik je op dat gebied nog best wat tips geven.

    @ iedereen
    Het voortgezet onderwijs kent enkele niveaus:
    - vmbo basisberoepsgerichte leerweg (uitstroomprofiel mbo)
    - vmbo kaderberoepsgerichte leerweg (uitstroomprofiel mbo)
    - gemengde leerweg (kennen veel scholen niet eens echt; uitstroomprofiel mbo)
    - theoretische leerweg ofwel mavo (uitstroomprofiel mbo of havo)
    - havo (uitstroomprofiel hbo)
    - vwo (uitstroomprofiel universiteit)
    - gymnasium (vwo-niveau, maar met een eindexamen in een klassieke taal; uitstroomprofiel universiteit)
    In Nederland kunnen we opleidingen stapelen. Veel oud-leerlingen van me hebben dat gedaan.
    Bijvoorbeeld:
    vmbo basis --> mbo 2 --> mbo 3/4 --> hbo --> universiteit
    vmbo kader _-> mbo 3/4 --> hbo --> universiteit
    vmbo-t/mavo --> havo --> hbo --> universiteit
    vmbo-t/mavo --> mbo 3/4 --> hbo --> universiteit
    Het voordeel van een vmbo bb of kb is dat je praktisch opgeleid wordt.
     
    Kukido, owly en Krabje vinden dit leuk.
  19. Miss T

    Miss T Fanatiek lid

    3 mei 2012
    4.367
    306
    83
    @Shay25 Ik snap dat je dat zo voelt door de reacties van anderen, maar dat is nergens voor nodig! Het gaat erom dat je kind op de juiste plek komt waar hij met plezier naar school gaat en zonder dat hij het gevoel krijgt dat de lat veel te hoog ligt. De lat mag hoog liggen, maar ze moeten er nog wel overheen kunnen springen.

    Ik geef al 21 jaar met ontzettend veel liefde en plezier les op het vmbo. Mijn 'uitstapjes' naar havo en vwo hebben mij nog meer gesterkt in mijn wens om in het vmbo les te blijven geven.
     
  20. tuc

    tuc Niet meer actief

    Ik was 1 van de eersten die in dit topic benoemde dat ik vind dat kind van ts een te laag advies heeft gekregen naar mijn mening.
    Maar mijn dochter doet basis hoor, dus ik ben wel benieuwd waar je vandaan haalt dat het niet goed zou zijn?
     
    Eefje00, Mapje, Jo79 en 1 andere persoon vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina