Ik zeg toch ook nergens dat dat goed is? Niveau moet op maat zijn, maar verveling is dodelijk, net zoals als teveel wordt gevraagd ook heel erg vervelend kan zijn.
Meerdere scholen doen dat zo, ik vind het heel bijzonder eigenlijk… ik zou een eerlijk advies op dat moment meer waarderen, en bij twijfel kunnen ze toch aangeven dat ze bv als voorlopig advies het ene geven, máár dat het ook nog een niveautje hoger kan worden in groep 8, of bv toch een gemengd advies. Bij voorbaat iedereen een lager advies geven snap ik niet…
Ja dit idd. Werkt voor een kind ook veel motiverend dan een advies lager gaan zitten. Helaas, maar het is niet anders.
Ik heb bewust niet op de reacties over kader minder goed/hoger advies afdwingen gereageerd. Heb al eerder in de topic aangegeven dat ik niks tegen kader advies heb, als het bij hem zou passen. Ik dwing ook niks af, een gesprek aangaan en om uitleg vragen is niet hetzelfde als iets proberen af te dwingen.
Mijn zoon had in groep 7 ook kader advies vanwege begrijpend lezen. In groep 8 kreeg hij een meester die fantastisch was, hij maakte de cito’s en eindtoets heel goed en kreeg mavo/havo advies. Nu zit hij in de 1ste en haalt hele hoge cijfers en gaat hij naar 2 Havo.
Bij ons op school werken ze niet meer met cijfers en hebben ze in de laatste jaren het rapport veranderd naar een portfolio. Tussentijds krijgen wij hooguit te horen of onderdelen behaald zijn of niet of pas naar extra oefenen. Aan de ene kant begrijp ik goed waarom ze dit zo willen (elk kind kan trots wezen op de behaalde resultaten/ zijn ontwikkeling), maar aan de andere kant voel ik mij als ouder niet goed geïnformeerd over hoe mijn kind er echt voor staat. Steeds werd er gezegd: "Als het niet goed gaat, hoor je het wel." Ik kom uit een heel ander schoolsysteem en heb daar best moeite mee. Achteraf gezien had ik misschien nooit voor deze school gekozen vanwege dit punt, maar ik kwam helemaal niet op het idee hierna te vragen toen ik hem aanmeldde. De afgelopen jaren was er altijd "gedoe" om de resultaten van methode- en cito toetsen te krijgen, deels mocht je ze alleen even kort inzien tijdens ouder-kind gesprekken met de leerkracht. Waarschijnlijk heb ik mij ook niet genoeg gerealiseerd welke impact deze toch later hebben op het schooladvies of misschien "juffentaal" verkeerd geïnterpreteerd, want die brengen alles steeds op een positieve manier vooral ook in het bijzijn van het kind tijdens zo een gesprek. Mijn zoon is ook goed in rekenen en heeft moeite met begrijpend lezen, pas in de tweede helft van groep 7 heeft die daar met een paar andere kinderen extra hulp voor gekregen, maar door omstandigheden is dat vaker ook niet doorgegaan dan wel. Het voorlopig schooladvies en de onderbouwing kregen wij pas tijdens het ouder-kind-gesprek voorgelezen en niet samen met het portfolio, zodat je het rustig kunt doorlezen en je kunt voorbereiden. Ik denk dat de leerkrachten over het algemeen goed zicht op de kinderen hebben en ook het beste voor ze willen, maar je bent er toch afhankelijk van hoe ze dit gestalte geven en hoe de omstandigheden zijn. Ik kreeg de indruk dat vaak de beste kinderen in een klas en de kinderen met de meeste problemen extra worden ondersteund, maar voor de rest geen tijd of middelen zijn. Dit jaar hadden ze voor het eerst één leerkracht voor de hele week en hoefde er niemand met of uit zwangerschapsverlof. Of het gegeven advies echt passend is, kan ik nog niet zo goed inschatten. Een kind moet het ook zelf willen en doen en vooral ook plezier hebben. Ik ben benieuwd wat groep 8 gaat brengen en of het nog aangepast gaat worden. In elk geval wordt de intern begeleider voor het eerst erbij betrokken en gaat ze naar begrijpend lezen kijken. De periode met thuisonderwijs heeft mij wel wat meer inzicht gegeven, hoe mijn zoon te werk gaat. Ik heb de indruk gekregen na een speurtocht naar de uitstroomcijfers dat ze op onze school of laag adviseren of dat de populatie aan kinderen significant anders is dan op andere scholen in onze stad.
Hier ook een portfolio, maar daar staan ook gewoon de citouitslagen in. Verder idd weinig cijfers, maar zg of g enzo. Zie foto's. Dus dan zie je toch in elk geval de ontwikkeling. Cijfers van de methodetoetsen staan er niet in, maar die waren prima.
Vreemd idd. Hier kreeg zoon(groep 8) bij zijn CITO toetsen een PO advies omdat zijn rekenen laag scoorde en de rest niet. Maar dat trekt het hele gemiddelde scheef en krijg je gek advies. Juf vond het ook bull sh*t en heeft hem 1 niveau hoger gezet. Na de cito krijg je in groep 8 de Centrale Eindtoets. Deze toets gaat kijken of je cito advies passend is en kan het eventueel nog naar boven(nooit lager) aanpassen Mijn zoon heeft nu 2 niveaus hoger advies gekregen met deze toets, en zijn juf, en wij als ouders, vinden dit niveau veel beter passen en zijn erin mee gegaan. In augustus gaat hij naar vo. Zo zie je maar dat een voorlopig advies nog heel anders uit kan pakken. En voor rekenen gaat hij extra hulp krijgen straks Dochter gaat straks naar groep 7, en heeft nu al voorlopig advies gekregen. Snap dat niet hoor, in groep 6 al
Onze school werkt ook met een portfolio. Methode toetsen worden aangegeven met matig,voldoende,goed. Cito inderdaad met de werkelijk score. Nog belangrijker vinden wij de teksten die ze er bij schrijven over hoe het werkelijk gaat. Overigens werken ze ook nog met een opp (ontwikkelingsperspectiefplan)
Ts, precies het verhaal van mijn dochter! Nu net advies gekregen wat een stuk lager uitvalt dan verwacht. De juf vindt haar echt een havo leerling qua werkhouding en kennis, wat in de weg zit is haar rekenen. Die is onvoldoende, de rest hartstikke goed (I, I+ op rapport. Ik ben er ook van geschrokken. De juf zei dat ze met een onvoldoende op de cito haar niet op een hoger niveau mag zetten. Zo lastig, heb er buikpijn van.
Onvoldoende op een cito kan eigenlijk niet, maar ik ga er daarmee vanuit dat je een 5 bedoelt? En als de rest allemaal 1+ is, wat doet school er dan aan om de oorzaak van dat verschil te achterhalen?
Ja sorry een V inderdaad.. Niks gehoord daar over.... ik zat sowieso alles maar wat aan te horen, nu zit ik met 1000 vragen. Na de zomer vraag ik anders nog wel een gesprek met de juf aan.
Nou dat is wel een hele grote discrepantie. Is dat altijd al zo geweest? En inderdaad wat gezegd wordt: wat heeft school hiermee gedaan? Hebben jullie al vakantie? Ik zou voor de vakantie nog een gesprek willen. Zo nee, zou ik in de vakantie op een speelse manier oefenen. Lekker bakken en dan inhoud en gewichten oefenen. Boodschappen laten doen met een beperkt bedrag, zodat ze moet schatten of ze het kan betalen evt. een rekenpuzzelboek.
Ja is zodat je weet op wat voor weg ze zitten. Groep 8 krijgen ze pas de definitieve uiteraard. Maar groep 6 vond ik ook wel erg vroeg. Al zijn we voor haar natuurlijk blij want ze heeft advies gekregen dat ze graag wilde en wil nu alleen maar hoger zien te komen
Hier is begin november groep 8 voorlopig en februari definitief. Nu was het bij zoon wel duidelijk en bij dochter straks ook, maar geen idee of het anders eerder word besproken. Het vorige 10 minutengesprek was februari groep 7 en dat is ook wel weer vroeg.
Ja ik heb er ook echt wakker van gelegen. Het gesprek op school heeft wel geholpen om de onrust weg te halen. Al vind ik de manier waarop het eerste gesprek was gegaan niet helemaal fijn. Hopelijk kun je voor de vakantie nog een gesprek krijgen.
Nou hier dus niks. Ze haalde nog net niet haar schouders op. Ik opperde logopedie, maar dat vond ze niet nodig.