Ook hier wil ik gaan besparen op de (boodschappen) kosten. Ik loop al de aanbiedingen na, ga naar de markt en groenteboer en ken algemene budget recepten. Maar wat zijn nu dingen die jij zelf maakt om geld te besparen. Of welke left overs gebruik jij voor een gerecht/product die normaal in de prullenbak verdwijnen. @citroenrasp Maar ook dingen in huis, wat recycle jij of wat zijn budget vriendelijke oplossingen.
Redelijk veel, al gaat het nu tijdelijk niet vanwege onze zeer basic keuken door verbouwing. brood, zelf kneden enz niet met een broodmachine Spaghettisaus, stoofvlees, en nog van die dingen die je ook kant en klaar kunt kopen. En dan ineens in grote porties zodat ik nog in de diepvries kan steken. Pizzadeeg Verse pasta Roomijs confituur Taart, cake en koekjes Toen ik fodmap deed maakte ik nog veel meer zelf omdat dat soms gemakkelijker was dan een fodmap goedgekeurd product te vinden. Vb wraps Vandaag zijn ze ons nieuwe keuken aan het plaatsen, kijk er al naar uit om weer meer zelf te kunnen maken
Ik gebruik blokken zeep en shampoo in de douche gaat veellenager mee dan flessen en als bonus ook minder plastic
Qua zelf maken doe ik niets helaas, zo'n keukenprinses of huisvrouw ben ik niet haha. We hebben geen droger, dus besparen daarin door zelf de was op te hangen elke dag. En nog geen vaatwasser, maar ik heb wel een aansluiting aangevraagd bij de woningbouw haha. Die afwas elke dag vind ik namelijk erger dan die berg was.
Meer in het kader tegen voedselverspilling, maar volgens mij is het tegenwoordig ook super duur: geraspte kaas. De kontjes kaas die wij over hebben, en niet meer te gebruiken zijn om plakjes voor op brood af te snijden, gooien wij dus in zo'n kaas rasp machine van tupperware.
Leuk topic! En ja, dat je mij had getagd is niet zo verrassend Eigenlijk is het hier een uit de hand gelopen hobby, maar ook wel uit noodzaak omdat bepaalde producten hier niet verkrijgbaar zijn (óf ontzettend duur). Wat ik zoal zelf maak: Sausjes/smaakmakers zoals mayonaise (kan ook zonder ei), pesto, sambal, een sojasaus-alternatief, "bouillonblokjes", knoflookpuree, in de zomer veel dingen drogen zoals pepers, knoflook, munt en peterselie, etc. Broodbeleg zoals pindakaas, jam, golden syrup, dadelstroop, etc. Sinds een tijdje ben ik echt into fermenteren en heb al veel dingen succesvol gefermenteerd, nu in de zomer fermenteer ik vaak watermeloenschil. Superlekker en je zou zonder het te weten niet proeven dat het eigenlijk fruit is. En dan natuurlijk cake/koekjes en veel verschillende soorten brood. Koken doe ik uiteraard zonder pakjes e.d dus hier ook zelfgemaakte pastasaus en dergelijke. Omdat we niet zo vaak vlees eten maak ik ook wel m'n eigen variatie op vleesvervangers zoals linzenburgers en seitan etc. En soms maak ik trouwens ook havermelk. Een van de weinige dingen die ik trouwens koop zijn blikken dubbelgeconcentreerde tomatenpuree, daar gaan er nogal wat doorheen hier Zelf maken zou veel duurder zijn (zowel qua tomaten als stroomkosten), en daarbij heb ik eenvoudigweg geen ruimte om ook nog eens zo'n jaarvoorraad met potjes tomatensaus neer te zetten. Pasta en couscous wil ik nog zelf leren maken, dus dat kopen we ook gewoon. Al kopen we de couscous wel vaak van iemand die het dan wel weer zelf maakt. Koffie en thee zetten we op de ouderwetse manier, zonder apparaten/waterkokers/kokendwaterkranen etc. Ik zet één pot gewone thee (met losse thee) en één pot kruidenthee per dag, en man zet voor zichzelf koffie in zo'n percolator. Qua verzorgingsproducten (maar dat werd al genoemd, geloof ik) is het gebruik van een blok zeep wel iets waar je veel afval en geld mee bespaart. Dit gebruiken wij al jaren. En met een stukje aluin als deodorant doe je ook ontzettend lang.
Nog niet heel veel eigenlijk. Wat we wel doen is bv zelf kip snijden, kaas raspen en groenten snijden. Wat ik me altijd afvraag is of bv zelf jam maken nou echt loont en hoeveel je er mee kan besparen.
Vindt het leuk om te naaien, maar ben niet geweldig hahaha. Dus ik maak een heleboel pyjama s van budgetstoffen. Win win.... mijn hobbie kost maar een beetje geld en hoef geen pyjama s te kopen
Echt helemaal niks. Ik ga de tips meelezen en me er eens in verdiepen want boodschappen doen is niet leuk meer met de prijsstijgingen!
Eigenlijk niks, ook geen zin in. Ja ik haal wel de kontjes van de kaas door de rasp en gooi goed eten niet weg (dus kliekje de volgende dag of ik vries het in), kijk vaak wat ik nog in de koelkast heb wat op moet en pas daar m’n menu op aan, ik maak wel soep zelf ipv pakjes en zakjes ed, maar echt maken om te besparen nee.
Mijn eigen muesli repen. Zo klaar, goedkoop en veeeel lekkerder! Ons eigen eten. Ik haal bij de boer verderop verse groenten en fruit. Geen maaltijd bezorging als hello fresh en dergelijke. Kook de groenten even voor en de vriezer in. Zelf ijsjes maken. Kwark yoghurtjes van de lidl (€0,69 cent). Stokjes erin en de vriezer in. Uiteraard de appelmoes. Eigen pasta saus. 2 Kilo tomaten, 2 paprika’s. 2 tenen knoflook, tijm en rozemarijn (uit de tuin), tomatenpuree, 2 uien. Per portie invriezen en heerlijke verse saus. Alleen wat gehakt erbij voor de liefhebber en de pasta koken.
Best veel, maar ik betwijfel of ik daardoor echt wat bespaar. Fabrieksproducten kunnen ze regelmatig juist goedkoper produceren, door de grote hoeveelheden en efficiënte machines. Bv appelmoes maak ik altijd zelf, maar een pot appelmoes is goedkoper dan een zak appelen. Tomatensoep van verse tomaten is duurder dan uit een blik, etc. Daarbij zijn er van pakjes/zakjes/blikken e.d. veel vaker en betere aanbiedingen, dan bij verse producten. Maar zelfmaken is altijd lekkerder, dus ik neem de kosten voor lief. En misschien bij een enkel gerecht ben ik dan goedkoper uit Edit: Waar ik mischien toch mee bespaar, is het zelf maken van kruidenmixen, bv kruidenboter mix, fajita, shoarma, kerriepoeder, cajun, bbq mix, etc
Ik heb wel eens voorbij zien komen wat er weg gegooid wordt aan goed voedsel wat niet gebruikt is. Daar schrok ik wel van. Als iets op moet dan is dat hetgeen wat gegeten moet worden. Ik probeer kleding te repareren voordat ik beslis dat het weg moet. Broeken krijgen een tweede leven. Niet dat dat lang duurt. Maar de grootste besparing die ik denk ik maak zit hem in energie. Ik merk dat de omgeving verbaast is als het gaat om uitjes. Maar met de fiets kan je best veel leuke dingen doen die niet ontzettend oplopen qua prijs. Daarbij (Dan vat ik het consumeren even wat groter op) Wat kosten besparen in huis betreft. Een warme deken schaf je één keer aan in de zoveel tijd. De verwarming telt door. Gas was al een grote kostenpost. Als deze trend doorzet kan je nu de vraag laag is misschien het beste investeren in items om de verwarming minder hoog te gooien komende winter.
Vrij weinig maar we gooien over het algemeen ook niet veel weg. We hebben vaak ook gerechten voor 2 dagen (pan nasi bijv. ) of we vriezen het in wanneer er wat over is (pastasaus e.d) We letten sowieso al op de aanbiedingen dus heel veel meer besparen zit er ook niet in... Enkel dat ik iets minder vaak ijskoffie meeneem haha en gewoon thuis een latte of cappuccino maak.
Wij hebben een moestuin aangelegd waar we letterlijk de vruchten van plukken. Kilo's aardappelen, uien, wortels, rabarber, frambozen, aardbeien, sla, flespompoenen, courgettes, kruiden etc. Ik heb zaden en aardbei plantjes uit de plantenruilkast hier in het dorp gehaald; deze heb ik geruild met stekjes van kamerplanten en zaden van bloemen uit mijn tuin. Kosten: 0,- Ik haal dus ook altijd de zaden uit mijn uitgebloeide bloemen Deze zaai ik in het voorjaar in de tuin, of ik zet ze in kweekpotjes zodat ik ze later kan verkopen of cadeau kan geven. Uitgebloeide zonnebloemen hang ik in de garage, om 's winters weer buiten te leggen voor de vogeltjes. Ik maak graag zelf cadeautjes (je weet wel, voor als je bij iemand op bezoek gaat en je toch even iets wilt meenemen): een stekje van een plant, bloemenzaden, zelfgebakken koekjes, een boeket bloemen uit eigen tuin, een zelfgemaakte kaars. Ik recycle mooie potjes, cadeautasjes, lintjes, stofjes, inpakpapier etc (m.n. in het kader van duurzaamheid, maar het scheelt ook geld!), ik hergebruik kerst-/verjaardagskaarten en maak zelf labels. Kaarten/inpakpapier etc wat ik niet kan gebruiken gaat in de knutselkast van mijn kinderen, of ik neem het mee naar school zodat mijn kleuters er mee kunnen knutselen. Ik hou erg van out of the box denken, ik kan dan ook bijna alles wel gebruiken, thuis en/of op school. I ❤ kosteloos materiaal!
Wauw wat maak jij veel zelf. Ik ben dan wel benieuwd hoeveel uur per dag je ongeveer in de keuken staat.
Interessant om te lezen wat jullie zelf maken om te besparen. Ik kijk vaak in de afprijsbak in de supermarkt en doe mee met 'to good to go'. Maar zelf maken, alleen jam. Laatst wel zelf bbq saus gemaakt, maar dat kost meer aan ingrediënten dan een nieuwe fles uit de super. Groentes en aardbeien uit eigen tuin komen nooit zover dat het wat wordt.
Ik heb wat moestuin met sla, tomaten, komkommer, radijzen en wortels. Volgend jaar terug wat groter . Bakken steeds minder. Tgtg van bij de bakker is veel goedkoper dan zelf bakken. Confituur doe ik enkel als ik aan gratis fruit kan komen of zelf heb staan. Ik had tot voor kort een stukje met plukbloemen. Ook wel leuk, dat je eigen verse bloemen hebt voor in huis. Of zelf maken het echt goedkoper is, dan de goedkoopste/goedkopere producten in de supermarkt, weet ik niet. Ik denk persoonlijk dat dit bij veel zaken dus niet zo is.
Ik heb een moestuin, kruidentuin, kas, fruitbomen en kippen. Wij maken dus vrij veel zelf en alle restjes gaan naar de kippen. dit jaar heb ik wat rustiger aan gedaan vanwege zwangerschap en baby, maar maak toch jam voor het hele jaar, droog kruiden, maak sambal, chutneys en pasta en currysaus. vorig haar heb ik ook mn eigen scrubs en cremes gemaakt.
Alle sauzen, marinades en dressings. Niet perse om te besparen, maar gewoon omdat het zoveel lekkerder en vask gezonder is. (Ok... niet alle. Ik heb wel potjes sambal, pesto, mayonaise, ketchup)