Je kan sowieso al veel energie besparen door dingen te ontdooien in de koelkast. Heb je even niks te ontdooien, dan kan je er ook een paar volle flessen bevroren water in zetten.
Wij betalen nu 175 euro per maand voor gas en elektriciteit. Dat staat nog "vast" tot volgend jaar oktober, via essent. Koken op gas. Wij hebben een pelletkachel in de woonkamer. Die zet ik bij koude dagen even paar uur aan. Deuren wijdt open zodat de warmte iets naar boven trekt. Dan blijft het uren behaaglijk in huis. Radiatoren nauwelijks aan, boven sowieso niet tenzij het echt -20 is. Enkel de vloerverwarming in de badkamer als het echt koud is. Wij hebben een vrijstaand huis, van 100 jaar oud maar helemaal verbouwd en geïsoleerd etc. Huis op het zuiden, en in de winter is onze woonkeuken heerlijk warm als het zonnetje schijnt, dus daar staat in de wintermaanden sowieso een loungebank zodat ik lekker in de zon kan chillen. We hoeven nu qua kosten eigenlijk nog nergens op te letten. Maar wellicht volgend jaar wel. We gaan ons iig verdiepen in een zonne boiler dat scheelt aanzienlijk qua verwarmen van het warme water. En aangezien wij elke dag allemaal in bad gaan zou dat misschien wel verschil kunnen maken In de winter hou ik sowieso van een dekentje op de bank en een kruik héérlijk!
Ik ontdooi regelmatig dingen in de koelkast. Sowieso vaak eten of een portie voor de jongens voor mee naar de opvang. Extra bevroren water erin zetten doe ik niet. Want dan moet je die ook weer eerst bevriezen en zou ik ruimte moeten maken in de vriezer.
Heb wel energie bespaard door de wijnklimaatkast uit te zetten tijdens de zwangerschap Tot gemopper van mijn man want die had in zijn hoofd zitten allerlei speciaalbieren erin te leggen. Nee sorry schat. Jij houdt je ook maar ff in
Hij staat hier op 19 dat is te doen, was wel ff omschakelen vanaf 21 Als ik overigens beroerd ben dan stook ik m alsnog hoger om ff de boel aan te warmen en gaat ie weer terug naar 19. Dat lukt niet met vloerverwarming...wordt nog een ding in de toekomst...
Ik ga ook echt geen kou lijden in mijn eigen huis. Maar zette de verwarming altijd al maar kort aan ivm het benauwd krijgen ervan en met die snuddie aan merkte ik echt dat ik het totaal niet meer koud had dus dat was alleen maar mooi meegenomen.
Deze winter zal het vast weer tot discussies lijden. Gas was al het grootste gat in energie budgetten, dat is nu extreem geworden. Ik wil geen kou lijden, maar ik ben bereid om er bijvoorbeeld een dekentje bij te pakken. Mijn vriend gaat zitten in zijn tshirt en klaagt dan dat hij het koud heeft. Een deken helpt niet in zijn ogen. Ik geloof niet dat ik het wat dat betreft ooit met hem eens ga worden. Voor een mini wil ik de verwarming met liefde omhoog gooien. Maar als je een volwassen persoon bent die hulpmiddelen in kan zetten kan ik het niet anders dan onzin vinden om de verwarming op te laten lossen...
Met de droge zomermaanden is dat zeker een optie. Maar in de winter dan? Ik heb ook in huis niet zoveel planten staan dat ik elke keer het opwarmwater bij mijn planten binnen kan gooien. Dus zou ik alsnog bakken water hebben staan. En waar gebruik je die dan voor? De wc doorspoelen ofzo?
Dat doen wij dus wel. Gebruiken dat water voor wc doorspoelen, schoonmaken etc. Eigenlijk alles waar water voor nodig is. Voor de planten gebruik ik dit niet, wel het water waar ik de groenten/rijst etc in heb gewassen, afgietwater van kikkererwten etc. En als ik een restje thee over heb (komt niet erg vaak voor) dan krijgen de planten dat ook. 'Planten' betekent hier vooral de dingen die we in de tuin hebben groeien. Terugkomend op het opwarmwater gebruiken om de wc mee door te spoelen, we hebben een dubbele gootsteen, aan de ene kant staat altijd een bak. Daar vang ik het water op, en zodra die vol is gaat het in een emmer die ik naar de badkamer breng. We wonen gelijksvloers en de keuken en badkamer zijn naast elkaar, dus het is weinig gedoe wat dat betreft. Het gaat mij in deze niet eens zozeer om het geld, ik vind het gewoon heel belangrijk om zuinig met water te zijn. Maar de financiële besparing is mooi meegenomen.
Wij hebben 200 liter warm water per 24 uur tot onze beschikking. En onze thermostaat staat op 1 zelfde tempratuur dag en nacht meest energiezuinige vanwege de vloerverwarming omdat het opwarmen anders best eventjes duurt tot dat ie op temperatuur is.. afgelopen winter was dat rond 20/21 hadden ook nog enorm veel vocht in huis vanwege nieuwbouw woning. Boven staat vloerverwarming uit. Verder hebben we geen radiatoren. “Luchtdichte” woning zonnepanelen, warmtepomp Wonen bijna een jaar hier en kunnen oprecht zeggen dat energiezuiniger is gelukkig!
Dan is douchen zoals mn franse vriend dat deed wel wat voor jou allicht. Natmaken, kraan uit, soppen, afspoelen en klaar.
En de wc doorspoelen dan. Normaal als je doortrekt dan zit er natuurlijk ook kracht achter en dat spoelt alles weg. Als je gewoon een emmer water erin gooit; dan staat dat toch niet gelijk aan doorspoelen?
Als je geplast hebt, dan heb je niet veel water en of veel kracht nodig om het door te spoelen. Maar bij een flinke (plak) drol denk ik niet dat een emmer water werkt. Daarvoor heb je inderdaad kracht nodig. Niet voor niets hangen er bij die Franse hurk toiletten ook tuinslangen waar een harde straal uit komt...
Als je van hoog giet zit daar wel wat kracht achter. Mijn opa heeft nooit een toilet gehad met doorspoelen. Lange tijde gewoon een plank met gat. Erna een wc pot waarbij je zo de put in kon kijken en op het einde eentje met een boogje. Nu zit hij in het rusthuis en hij vind al dat doorspoelen maar belachelijk . Hij had wel een kan om door te spoelen, geen emmer.
Anyway. Voordat ik de wc niet meer op de normale manier ga doorspoelen moet er wel echt iets mis gaan eerst hier. Ik wil op veel dingen letten, maar dit is daar geen optie van. Vind het ook niet per se hygiënisch.