Het hangt ook een beetje af van je gezondheid. Oudere mensen met hartproblemen oid, kunnen ook geen langere tijd tegen hoge temperaturen, zeker als ze er niet aan gewend zijn. Nog moeilijker wordt het als het gecombineerd wordt met een hoge luchtvochtigheid. Dan is het ook geen gek idee om een airco te gebruiken, maar mensen die de hele dag op het strand of in de achteruitn liggen te bakken en dan 's avonds de airco aandoen vind ik echt vreemd. En zelfs als je de energieverslinder aanzet, kan je het op b.v. 28 graden zetten, en niet op 24-25. Toen ik een aantal jaren geleden tijdens een warme periode in Nederland was, was ik helemaal verbaast over de lage temperaturen in de supermarkten . Je kwam er gewoon verkleumd uit. Zo'n groot verschil tussen buiten en binnen lijkt me ook niet gezond. Het gaat dit jaar echt goed met de beperking van het gebruik van de airconditioner. Ik heb nu ook een heel klein 25W ventilatortje in gebruik dat ik ooit eens heb gekocht voor een verblijf in het ziekenhuis, dat ik overal mee heen sleep. Gebruikt weinig stroom en toch een gevoel van koelte. Het werk in huis zoveel mogelijk 's morgens en 's avonds. Koken buiten.
Daar heb ik nog nooit over nagedacht. Ik koop mijn peulvruchten gedroogd maar zonder verpakking (je schept het zelf uit een grote baal) of vers, want er zijn hier ook verse peulvruchten. Zijn er geen verse peulvruchten in Nederland? Toch wel tuinbonen, kapucijners en erwten?
Als je ze vers wil moet je in de supermarkt goed zoeken. Tuinbonen heb ik in het voorjaar wel gezien in de supermarkt, verse doperwten eigenlijk niet. Op de markt / in de groentewinkel wel. Maar bijvoorbeeld schepbakken met gedroogde kievietsbonen oid zoals ik in Kroatiƫ zag zie je hier niet, zijn zakjes, blik of pot.
Hier ook. Droge peulvruchten verpakkingsvrije en verse (zoals tuinbonen/doperwten) kopen we tijdens het seizoen. Daarbuiten nog wel eens gedroogde tuinbonen. En er zit ook nog een best grote voorraad doperwten in de vriezer.
Nu het toch over tuinbonen gaat, wij zijn daar dol op en kopen dat veelvuldig in het seizoen. Waar ik helaas veel te laat achterkwam is dat de peul/schil (hoe noem je dat?) gewoon te eten is! Dat hebben we dus best veel gegeten in de lente. Het smaakt een beetje naar snijbonen.
Ah dan wordt t lucratiever om ze in de tuin te hebben. Had ze voor volgend jaar al afgeschreven omdat er een paar tuinbonen in een hele lading peul zit. Voor kinderen wel leuk om dat zo te zien allemaal maar eer je een pan vol hebt voor 2 volw. en 2 kinderen ben je al heel wat peulen verder.
Vraagje over hummus maken. Ik vond een keuk recept. Zag er makkelijk uit. Dus die wil ik eens proberen. Alleen is het recept met een blik kikkererwten. En ik heb hier nog een zakje gedroogde staan. Moet ik ze dan voorweken oid? Dit recept: https://www.voedingscentrum.nl/recepten/gezond-recept/rodebieten-hummus.aspx
Ja ik laat gedroogde kikkererwten minimaal 24 uur voorweken zodat ze zacht worden, en ik denk voor de hummus ook nog koken. Als je ze droog de keukenmachine in gooit wordt het vooral heel veel lawaai
Dat is best lang. Ik week kikkererwten hooguit 12 uur, vaak korter. Zet ze gewoon de avond van tevoren in water, en let niet zo op de tijd . Tenzij het heel erg oude kikkererwten zijn, dan hebben ze langer nodig. Maar moet er wel bij zeggen dat het meestal van die kleintjes zijn. Die hebben ook een kortere kooktijd dan de wat grotere kikkererwten, dus weken is waarschijnlijk ook korter.
Dan is het toch 24 uur? Als ik ze vanavond om 19 uur nodig heb dan heb ik ze gisteravond rond 19 uur in een pan water gedaan.
Klopt. Maar als je er al in de ochtend middag mee bezig gaat dan is het natuurlijk korter. Geen idee ook hoelang ik ze zou moeten koken. Het wordt een experiment
Aangezien iedereen zo'n beetje op zijn/haar website het recept van Ottolenghi zet die met gedroogde kikkerwertwten is: https://miljuschka.nl/alles-over-hummus/
Ik ook, de avond van te voren. Ze doen hier vaak een lepeltje soda erbij om ze zachter te maken, maar zelf doe ik het nooit. Na het weken zijn ze in ongeveer 40 minuten klaar.