Ik weet niet meer hoe dat uiteindelijk is gelopen… Volgens mij konden we zo bij het wijkteam terecht (wijkteam is gekoppeld aan het CJG inderdaad). Ik heb in ieder geval zelf contact met hem gezocht. Maar wellicht verschilt ook dat per gemeente.
Volgens mij heb je meerdere routes. Je kan via CJG doen, wijkteam idd. Maar wij zijn via de huisarts doorverwezen naar een orthopedagoog.
Het klinkt behoorlijk heftig. Wij hebben een jongen die behoorlijk goed weet waar iedereen zijn grenzen ligt en tot hoe ver je er nog overheen kan gaan tot ze echt boos zijn. Maar hij is niet fysiek. Wij hebben altijd gekozen om niet van zijn slaapkamer een straf plek te maken. Die minuten straf tijd zit je op de trap. Zijn slaapkamer moet een plek zijn waar je de rust kan vinden en met alleen wanneer je boos bent. Toe hij wat ouder was zeiden we ga maar even naar boven een boekje lezen tot je boosheid voorbij is. Kom maar naar beneden als je weer prettig voelt. Dan had hij het zelf in de hand en was de bui ook sneller over. Voor een IQ test hebben we samen gewerkt met school. Die hebben een observatie gedaan en probeerde dingen uit. Ook een versnelling. Uiteindelijk kwamen ze er niet uit en was het voor school beter om het te weten. Door de gesprekken met het samenwerkingsverband (werkt met gemeente) konden we een IQ test doen. Die vrouw hielp ons met het regelen. Die zag de noodzaak. Ik zou contact opnemen met de gemeente. Die hebben een deel jeugdzorg en die helpen je mee met welke weg je moet bewandelen. Tot nu toe heel behulpzaam (al moet je soms er zelf achterna omdat ze dingen vergeten of iets niet goed is overgedragen). Door de hulp van de gemeente hadden we in relatief korte tijd een IQ test. Overigens gedaan met 6 omdat ze dan andere testen doen. Niet alleen een IQ maar ook andere zaken om te kijken of er meer speelt. Als het nog geen IQ test is zou je ook kunnen kijken naar speltherapie. Voor kinderen die ergens in vast lopen en die persoon laat je kind spelen en kijken wat hij nodig heeft. Daar komt meer uit dan je denkt!
Vaker zijn HB kinderen kinderen die niet willen leren maar het willen kunnen. Zwemles was hier best een dingetje. Die wou het kunnen, raakte in paniek wanneer het niet meteen ging. Moet zeggen dat het ook lastig is als je bijna altijd dingen kunt in 1 keer en dan in eens niet. Het lezen wat je kent is wel een belangrijk stukje om vertrouwen te krijgen in hun kunnen. Toen is het ook gelukt omdat je had doorgezet. Overigens zag onze knul het niet zo want dat was anders
Hier ook met 6 jaar getest. In groep 3 liep hij echt vast, moeilijke klas, moeilijk gedrag, leraren die aan de lopende band vertrokken (hij had wel een goede kleuterjuf gehad) en niets met het handelingsolan deden. Zwemles, hier deed hij geen klap als het te makkelijk was. Al snel gezegd dat ze hem beter over konden zetten naar het diepe bad, dan moest hij wel zwemmen, anders zou hij kopje onder gaan. En gezegd (vast niet pedagogisch) dat wij zwemles van zijn eigen spaarrekening zouden betalen als hij geen zak uitvoerde. Daarna ging hij weer als een trein. Mijn dochter zat in een ander zwembad met een lesmethode die veel beter aansloot, maar we waren verhuisd en hier werd die methode niet geboden.
Wat vervelend zeg en lastig als je alles al hebt geprobeerd thuis. Ik zou zelf beginnen bij een vrijgevestigd kinderpsycholoog of orthopedagoog met ervaring met HB. Verwijzing is via de huisarts vaak zo geregeld. Mijn zorg (zeg ik als moeder van, maar ook als psycholoog) is dat als je bij een van de grotere instanties binnen komt het hb stuk minder onderkend wordt en er al snel naar gedragsstoornissen of ASS enzo gekeken wordt. Zeg niet dat dat er niet is, maar bij kleinere praktijken is mijn ervaring dat er minder tunnelvisie is en meer gekeken wordt naar het individuele kind in diens context. Mocht er dan qua hulpverlening alsnog meer nodig zijn, dan heb je in ieder geval de (ga ik even vanuit) gedegen en brede diagnostiek van de vrijgevestigde om op terug te vallen.
Maandag begint hier de school weer. Hij heeft er zin in. Er is gesproken om een klas over te slaan, maar daar hebben we niet voor gekozen. Nu inzetten op verbreden. En een dagdeel op school naar de plusklas en een dagdeel een dorp verderop naar de plusklas (waar kinderen van meerdere scholen komen). Zijn heel erg benieuwd of dit genoeg gaat zijn voor dit jaar (groep 4). Z’n rapport was heel goed. Cito hoge A’s gehaald. Gelukkig gaat hij met veel plezier naar school
@smax Ik bedenk me nu net, door jouw opmerking over de city, dat wij nog geen uitslag hebben ontvangen van de IEPtoets (daarmee werken ze bij ons op school). Mmm, over anderhalve week , als de school weer begint, maar eens vragen, hahaha.
Wat fijn dat hij met veel plezier naar school gaat! Als dat niet voldoende is zie je dat waarschijnlijk wel terug in zijn gedrag. Hopelijk kunnen ze hem voldoende aanbieden. Versnellen kan altijd nog mocht het als nog niet voldoende zijn. Wek bijzonder dat hij naar 2 verschillende plekken gaat om een plusklas te volgen. Zeer benieuwd of ze ook verschillend van elkaar zijn.
We zien het vooral terug in z’n gedrag thuis. Op school is hij heel ijverig Hij krijgt dezelfde juf als vorig jaar en zij vindt het moeilijk om hem (en z’n vriendje) genoeg uitdaging te geven. Ze gaf ze vooral extra werk en zette ze samen elke dag een paar keer op de gang. Werden ze niet heel gelukkig van haha. Beide plusklassen doen andere dingen. Ze weten van elkaar wat ze doen, dus dat is wel heel fijn. Ze gaan ook ‘leren leren’ aanpakken, want dat is hij ook niet gewend dat hij moeite moet doen voor nieuwe dingen. Ben erg benieuwd naar dit schooljaar!
Wat fijn dat de plusklassen weten wie wat doet. Heb je geen overlap behalve als het goed is het leren leren. Dat is hier ook wel een dingetje. Het gaat wel iets beter omdat hij inmiddels 1 jaar op de andere school zit. Daar besteden ze veel aandacht aan het keren leren. Hier was het gedrag op school als thuis storend voordeel was wel dat ze hem niet kobden negeren en er iets mee moesten doen. Ik begrijp heel goed dat de juf daar moeite mee had. Geven de plusklassen geen advies aan de juf? Lijkt me heel lastig als je dat zelf moet bedenken
Over dat laatste… ik heb geen idee eerlijk gezegd. Ze heeft wel overleg gehad met de IB’er van school. We wachten het maar af. Wel binnenkort gesprek met een van de juffen van de plusklas. Dat is wel heel fijn.
Als ze het vorig jaar al lastig vond hoop ik dat ze beter begeleid kan worden. Moeten jullie hem zelf tussendoor naar de plusklas in het andere dorp brengen?
Zo, vakantie zit weer (bijna) op. N. heeft nul komma nul zin in school. Vanmiddag nog haar kinderfeestje, hopelijk geeft het wat positieve stimulans als ze wat van haar klasgenootjes ziet. Hoe is het hier met alle kids en terug naar school? Terwijl ik dit typ moest ik opeens denken @Fristi2012; Hebben jullie al wat teruggehoord over de test van de oudste? (Als je daar iets over wilt zeggen uiteraard…)
@Archie83 was het kinderfeestje leuk? Heeft N wel goede aansluiting met haar klasgenootjes? Hier nog 1 week vakantie, zelf beginnen we maandag wel weer. Kinderen genieten nog heel erg van hun vakantie en vervelen zich helemaal niet, zolang we wat uitdaging blijven bieden.
Hier al een week erop zitten. Dochter vindt school maar stom. Maar kom er niet goed achter wat het probleem is.
Wij beginnen maandag ook weer. M’n oudste denkt dat ie toch niks gaat leren. En m’n jongste wil pas weer naar school als ze naar groep 3 gaat. @Archie83 we hebben donderdag gesprek met de orthopedagoog, doorspreken van het verslag.
Groep 3 nu toch? Leert ze wel nieuwe dingen of is alles bekend? @Fristi2012 spannend, ben benieuwd wat ze gezien hebben. En hopelijk doet school er dan ook iets mee.