Dames, Lang geleden dat ik iets gepost heb maar heb even ervaringen nodig. Man en ik wonen al 15 jaar samen en hebben vanaf het eerste moment altijd al ons geld op 1 hoop gegooid en daar alles van gedaan. Maar nu steeds vaker is er heen en weer een beetje gemopper over de uitgaven. Niks boeiends of heftigs maar we dachten misschien moeten we ons systeem ff omgooien en allebei een eigen rekening aanvragen. We verdienen allebei ongeveer even veel (scheelt paar tientjes hooguit) dus we zouden allebei 50% aan de vaste lasten kunnen bijdragen en een evengroot deel kunnen sparen. Dan houden we allebei nog een lekker bedrag van zo'n 300-500 pm over. Maar we komen er maar niet uit wat we van welke rekening zouden betalen, vroeg me af hoe jullie ervaringen zijn? Vragen die wij hebben: - hij gebruikt zijn auto voor zijn werk; de benzinekosten voor zijn werk zijn die dan voor de gezamenlijke rekening of voor de zijne? En als ik eens in het weekend zijn auto gebruik om met vriendinnen weg te gaan, wie betaalt dan de benzine? - mijn auto staat veel stil want ik rijd veel op mijn fiets, voor wie zijn de kosten voor deze auto? - eigen bijdrage zorgkosten? Of bijvoorbeeld een boetebedrag omdat je een tandarts afspraak bent vergeten? - eiwit shakes, zijn dat maaltijdvervangers en dus boodschappen en dus gezamenlijk? Of is dat extra en gaat dat van je eigen rekening af? - als ik of hij op onze vrije dag met de kinderen een ijsje ga halen of naar de bios ga ofzo en de ander is er niet bij, is dat dan eigen rekening of gezamenlijke rekening? - als je als gezin een dagje weggaat, bijv. Efteling, betaal je dan allebei 50/50 vanaf je eigen rekening? en wat dan als 1 van de 2 dat niet kan betalen? Of haal je dat van je spaarrekening? Maak je een apart potje voor leuke dingen met gezin? - noodzakelijke persoonlijke verzorging als shampoo en deo valt mi onder gezamenlijke rekening, maar hoe zit dat met haarverf voor mij? Of bijv. zijn tondeuse als die stuk gaat? Of mijn kappers bezoek? - kleding voor de kinderen is gezamenlijke rekening, maar wat nou als zoon al 10 truien heeft en ik vind die ene trui toch nog erg leuk erbij...is dat noodzakelijk en gezamenlijke rekening? Of eigen rekening omdat mijn man dat zou zien als extra omdat je aan 7 truien genoeg hebt? Nou je ziet het, nog een heleboel vragen die bij ons op komen waardoor we ons afvragen of het wel echt minder gemopper oplevert als we het splitsen maar we vinden het ook wel het proberen waard omdat er nu ook van beide kanten uitgaven zijn waar de ander het niet mee eens is. Daarom benieuwd hoe jullie het doen. Alles op 1 hoop? Of splitsen en allebei evenredig betalen aan de vaste lasten? Of alles op 1 hoop en allebei een bepaald kleiner deel 'zakgeld', 100 euro ofzo en wat betaal je dan waarvan? Groetjes!
Alles op 1 hoop. Al vanaf het begin toen ik werkte en hij studeerde en nu hij werkt en ik thuis ben. Alleen al die vragen die je hier boven allemaal stelt, waarom zou je het jezelf zo moeilijk maken? Maar als het voor jullie beter werkt.
Zelf hebben wij ook alles op 1 hoop. Ik vind dat echt ideaal. Scheelt ook een hoop gedoe als ik jouw vragen hierboven lees haha. Anders met het zakgeld systeem werken? Dat je ieders 300 euro zakgeld hebt voor je eigen dingen (kleding, kapper, etc.)
Wij splitsen. Wat wil zeggen dat het salaris op onze eigen rekening komt en allebei een gelijk bedrag naar de gemeenschappelijke overmaken. Van de eigen rekening betalen we de dingen die voor ons zelf zijn. Dus eigen auto, brandstof voor eigen woon werk, eigen zorgverzekering, eigen uitjes met vrienden, eigen tondeuse. Gezamenlijke dingen zoals Efteling met gezin gaat van gemeenschappelijke. Enige uitzondering die we hebben is dat verzekering auto van vriend van gemeenschappelijke gaat omdat we die vaak als gezinsauto gebruiken. kleding kinderen betaal ik vaak, maar niet omdat we het hebben afgesproken. Als ze iets nodig hebben dan gaat t van de gemeenschappelijke. Als ik het leuk vind om wat extra’s voor ze te halen betaal ik het. Nooit gezeik over geld hier, heerlijk. We hebben allebei dure hobby’s en ik heb uit eerdere relatie slechte ervaringen met geld dingen dus alles op 1 bult is voor mij geen optie.
Alles op 1 hoop. In het begin hebben we het gesplitst maar juist door bovengenoemde zaken gestopt. Alleen maar ingewikkeld. Waarom is er gemopper over uitgaven als ik vragen mag ? Geeft er 1 iemand te veel uit?
Alleen al door je vragen zou ik zeggen 1 hoop. Ik zou kijken naar welke dingen gemopper opleveren en of dat redelijk is. Hier is het "1,5 hoop". Bijna alles gaat van de gezamenlijke rekening af. Daarnaast heb ik nog een "zakgeldrekening" waar de kbs op komt en elke maand "zakgeld". Man vond dat ik te weinig uit gaf voor mezelf omdat ik me te verantwoordelijk voelde. Als ik nu bij wijze van die 10e trui wil doe ik dat van mijn rekening. Net als veel dingen voor de kinderen. Evht een strakke lijn hebben we er niet tussen
Alles op 1 hoop! Je wil het jezelf denk echt onnodig moeilijk maken. Zeker als je dit al 15 jaar zo gewend bent. Ga eerder praten over hetgeen gemopper oplevert, waarom is dat zo? En desnoods beide "zakgeld" zodat je daar echt dingen voor jezelf van kan kopen. Maar alles hierboven is toch wel redelijk noodzakelijk en gezamenlijk.
Alles rondom de kinderen, auto's, (zorg)verzekering, eten&drinken en gezamenlijke uitstapjes van de gezamenlijke rekening. Extra persoonlijke verzorging (buiten shampoo, deo, tandpasta enzo), boetes en individuele uitstapjes (met en zonder kinderen) van de eigen rekening. Zo zou ik het doen in jullie geval
Hier gaat alles op 1 hoop, kleding voor de kinderen is de kinderbijslag dat gaat niet op de grote hoop. Verder vind ik het een hoop gedoe als ik dit allemaal zo lees en wordt jullie relatie niet gezelliger. Jij hebt haar verf nodig hij een tondeuse, prima! Beide autos van de gezamelijke. boete omdat je een afspraak mist dat kan iedereen gebeuren, bekeuring van de auto, tja we zaten allemaal in de auto... dodelijk vermoeiend. Waar ik wel naar zou kijken is; waarom komen jullie niet uit?
Gewoon alles op 1 hoop. Als er gemopper is, zou ik gewoon eens kijken waarover dat gaat. Als er 1 van de 2 een gat in zijn of haar hand heeft, is dat makkelijk te achterhalen natuurlijk.
Wij hebben 5 rekeningen. -Van de eerste rekening worden vaste lasten betaald, maar ook benzine, cadeautjes, kleding etc. er zit een spaarrekening aan gekoppeld voor uitgaven als we een nieuwe auto of wasmachine moeten kopen. -Daarnaast hebben we nog een andere spaarrekening waar we vanaf blijven, dat is echt bedoelt als het huis half instort en we hele grote uitgaven moeten doen. -Dan hebben we een boodschappen rekening waar ook een spaardeel op zit. - En als laatste hebben we allebei nog een eigen rekening waar we een X bedrag op storten. Ik zou dus helemaal niet gaan kijken wie welke benzine kosten moet gaan betalen, uitjes of kleding. Persoonlijk zou ik dat van de gezamenlijke rekening doen.
Ik zou het inderdaad laten zoals het nu is. En alle 2 een bepaald bedrag geven waar je zelf van mag weten waar je het aan uitgeeft.
Hier ook 1 hoop. Kun je niet twee gezamenlijke rekeningen doen? 1 vaste lasten en 1 boodschappen, uitjes, kinderkosten ect. En dan ieder soort zakgeld rekening? Voor je eigen kosten/ uitgaven, bijv auto, bezine, zorgkosten en eigen uitjes en uitgaven?
Hier ook alles op 1 hoop. In de eerste jaren dat we samen woonde hadden we wel dat hij een x bedrag aan vaste lasten betaalde en ik ook, maar toen studeerde ik ook nog, terwijl hij wel full-time werkte, maar uit eindelijk alles op één hoop.
Dit had ik kunnen schrijven. Hier gaat bijna precies zo. Op de autoverzekering na, die betalen we allebei zelf voor onze eigen auto. En we maken niet beiden evenveel naar de gezamenlijke rekening over, maar naar rato.
Wij hebben de zakgeld methode. En daarvan betalen we uitjes zonder partner of kinderen, cadeautjes voor partner en soms bijvoorbeeld gadgets die de ander echt niet nodig vindt. Maar ik vraag me af of een praktisch antwoord zoals hierboven gaat helpen. Vaak staat mopperen over geld eigenlijk over iets anders: je waardeert me niet genoeg, je vindt ons gezin niet belangrijk, je communiceert niet , ik heb te weinig vrijheid etc.... Het is belangrijk om er achter te komen wat de betekenis van geld is bij de ander en dan lukt het waarschijnlijk om tot een oplossing te komen.
Hier 1 rekening. Man brengt het geld binnen en ik geef het uit Nee zonder gekheid. Ik heb geen inkomen. Man is is de kostwinner. We hebben 1 rekening en daar wordt alles van betaald. Ik ben echt verbaasd wat jij allemaal voor vragen en dillemma's hebt. Ik denk dat je er goed aan doet om eens te kijken en te praten over de di gen waarjullie blijkbaar een meningsverschil hebben. Ik kan bijv van jouw man begrijpen dat hij denkt bij kleding: genoeg is genoeg. Zo ben ikzelf ook. Maar mochten jullie over zulke dingen een meningsverschil houden kun je ook elk een 'zakgeldrekening' openen en dat je daar maandelijks een x bedrag op zet om zelf dingen te kopen waar dan dus geen discussie over gevoerd hoeft te worden. Maar benzinekosten, verzorgingsproducten (inclusief haarverf) phoe als je daar al over moet discussiëren wie dat moet betalen.... En uitjes, ijsje, bios, gewoon van de grote hoop.
Wij hebben alles op 1 hoop en wordt al moe als ik naar je vragen kijk die het oproept als je zou willen splitzen. Wel hebben wij ieder "zakgeld" van 200 euro per maand. Dat hebben we zo gedaan omdat alles wat niet onder vaste lasten of boodschappengeld valt direct naar de spaarrekening verdwijnt begin van de maand. Maar dat is dus echt voor de leuk, een broodje bij de lunch of wat je dan ook maar wil. Ook die extra trui van de kinderen gaat vaak daarvan af. Niet omdat dat moet maar omdat dat weer scheelt in het kleding potje op de spaarrekening (kleding koop ik vaak twee keer per jaar voor een heel seizoen). Wat overblijft van het "zakgeld" gaat aan het einde van de maand weer naar de spaarrekening. Zijn er zaken die duurder zijn dan overleggen we dat en komen er altijd wel uit.
Ik betaal ook mijn eigen verzekering van de auto haha, alleen die van hem dus niet. We verdienen netto nagenoeg hetzelfde dus naar rato hoeft niet.
Ik denk ook dat je eerder een gesprek moet hebben over wat je belangrijk vind dan per product moeten bepalen van welke rekening het af zou moeten. Ik ben het ook niet eens met alle uitgaven van man en andersom ook niet, maar zolang het binnen het redelijke blijft (bij ons is de ongeschreven regel boven de 100-150 overleggen we even) vinden wij dat prima van elkaar. Zo zeur ik niet als ie voor de 100e keer iets bij bol besteld en hij niet als ik weer een keer ergens een kop koffie buiten de deur drink.