Laten we alsjeblieft elkaar in onze waarde laten? Er werden mij vragen gesteld en ik geef een open en eerlijk antwoord. Dat mijn keuzes niet dezelfde is als een ander dat kan. Ieder maakt z'n eigen keuze op verschillende gronden. Maar naar de gronden werd niet gevraagd. Dat de een daarom beter is of beter eet dan een ander zeg ik niet. Wij hebben de mazzel met veel groente en fruit gratis of voor weinig.
Precies. Dat dacht ik ook hoor, dat ik als we het beter zouden hebben ik zou "losgaan", maar pakte toch ietwat anders uit. Ik krijg nog steeds veel voldoening uit eenvoudig/zuinig leven en veel zelf maken. Hier dus geen bonne maman jam, maar bonne citroenrasp jam (Heb dit seizoen al veel jam gemaakt, aardbeien, 2 soorten abrikozenjam, vijgen en perzik En ben nog van plan om watermeloenjam te maken . Mocht dat niet voldoende zijn tot komende winter, maak ik gewoon sinaasappeljam. En zometeen staat pindakaas maken op de planning). Heb uitgerekend dat ik met mijn zelfgemaakte jam gemiddeld 4x zo goedkoop uit ben En het is ook nog eens veel lekkerder en gewoon leuk om zelf dingen te maken, vind ik dan. Verder drink ik geen koffie, geen frisdranken en al helemaal geen alcohol, dus dat scheelt enorm. Vast heel saai Maar vind water en thee gewoon heerlijk. En brood maak ik bij voorkeur zelf, doe ik al jaren. Dat is kwalitatief te vergelijken met bakkersbrood, helemaal als je zuurdesembrood maakt. Behalve dan stokbrood wat we wel bij de bakker kopen (voor 8 cent per brood ). Door zo'n levenswijze ben je dus al sneller goedkoop uit, maar kan me voorstellen dat wanneer je daar geen voldoening uit haalt, je eerder geneigd bent voor de duurdere producten te gaan.
Volgende week (1 augustus), begin ik met mijn aangepaste budget. Doel is max 500 euro in de maand. Net de week boodschappen online besteld. Zit nu op 77 euro. Daar komt dan nog het fruit bij en koffie want dat koop ik ergens anders. Dus tot nu toe gaat het goed!
Even een receptje delen. Heb 'm al vaker gedeeld hier, maar aangezien het hier in dit topic ook wel past... Ik heb net een depression cake gemaakt. Klinkt deprimerender dan het is Het recept stamt vanwege de goedkope ingrediënten uit de great depression era, dus vandaar de naam. Ook ideaal voor de dames die veganistisch eten of zuivel/ei allergieën hebben, want dat zit hier niet in. 400 gram bloem 1/2 cup cacaopoeder 2 cups suiker (kan minder) Vanille-extract of -suiker 2 teaspoons baksoda 1/4 teaspoon zout 2 tablespoons azijn of citroensap 2 cups (500 ml) water 3/4 cup olie Verwarm de oven voor op 175°. Meng de droge ingrediënten goed door elkaar, zeef evenveel de klontjes uit de cacao. Voeg nu de vochtige ingrediënten toe en mix met een garde tot een glad beslag. Giet in een grote ingevette bakvorm, en bak de cake een uur lang (kan ook minder, dat zal een beetje per oven verschillen.) *Ik gebruik een oude hapjespan waarvan ik de handgrepen heb gehaald. Denk dat de omtrek 30 cm is, maar kan ook iets meer zijn. Een grotere glazen ovenschaal kan ook. Deze cake is best groot, vaak vriezen we ruim de helft in (scheelt weer stroomkosten!) *De cups en tea- en tablespoons zijn maatschepjes die vaak in Amerikaanse recepten worden gebruikt; dus geen "gewone" kopjes en lepels. *Aangezien dit een Amerikaans recept is zit er nogal een grote hoeveelheid suiker in. Dit kan je verminderen, maar heeft wel invloed op de structuur.
Iedereen heeft zijn keuzes van wat ze belangrijk vinden. Wij zijn echt vleeseters maar het meeste koop ik afgeprijsd, En soms geef ik veel uit aan vlees in een week maar dat gaat dan in de vriezer. En de volgende weken koop ik bijna geen vlees. Fruit vind ik echt duur tegenwoordig. Alhoewel bananen nog steeds redelijk laag geprijsd zijn. Maar een paar weken terug was ik op school en zag daar de fruitmand voor kinderen die toevallig niks meehadden van thuis en het waren dus allemaal peren, en je zou er zo doorheen zitten als je ze zou oppakken. Dag nadien ben ik gevarieerd fruit gaan brengen om in die manden te doen. Niet dat ik het budget ervoor heb maar dit was echt te erg.
Welke sites gebruik jij om te kijken naar die weekmenu’s? Ik zou namelijk graag wat variatie in mijn ontbijt en lunch willen en wat meer dan alleen yoghurt/kwark als ontbijt en salade of soep als lunch ipv brood.
Ik ben hier op deze site nog de tip voor Foodello tegen gekomen. Zojuist mijn tweede bestelling gedaan. Ze hebben allemaal lang houdbare producten die bijvoorbeeld bijna op datum zijn, uit het seizoen of uit het assortiment. Het verloop van de producten op de site is hoog. Zo heb ik vandaag 3 kilo pandan rijst gekocht voor 2,61. Natuurlijk is er een (kleine) catch. Heel veel chocolade voor lage prijzen, dus je koopt makkelijk iets wat je eigenlijk niet nodig had. En er is een minimum bestelbedrag.
Boodschappen volgende week zit ik nu op 74,80. Menu : Chili con Carne Spaghetti met gehaktballetjes Pokebowl met gerookte zalm Schnitzels met frietjes en rode kool Oven pasta met kip Burritos Ik had nog wel wat op voorraad dus dat scheelt.
Ik heb nu 441 euro uitgegeven deze maand. Ik had voor mezelf een budget van 500 afgesproken. Nog 60 euro voor de komende 6 dagen wordt wel een uitdaging
Natuurlijk was ook hier allang opgevallen dat alles duurder is. Ik had altijd nagenoeg alles A merk en was zo een 150 euro per week kwijt. Nu teruggeschakeld naar zoveel mogelijk huismerk maar zelfs dat red ik niet met 150 euro. Mooiste voorbeeld wat me deze week opviel, al jaren is er zo nu en dan aanbieding van 3 pizza’s voor 5 euro. Nu is dat ineens 2 voor 5 euro. Echt goedkope recepten heb ik niet maar ik probeer 1 a 2 dagen per week iets zonder vlees te eten om de kosten te beperken
Ja natuurlijk, dat doen we ook normaal ( hoewel dat zeker niet goedkoper is maar wel lekkerder) alleen heb ik die diepvries dingen altijd in huis voor nood of als de kids alleen thuis zijn ofzo
Ik kwam toevallig laatst een recept tegen die we vanavond gaan eten: Rijst met een gehakt/sperziebonen mengsel in roomsaus. Alhoewel mijn man wat wil gaan bestellen maar dan schuift dit op Ben zelf erg benieuwd en niet duur want er gaat niet veel gehakt in. https://www.lekkerensimpel.com/lekker-en-snel-romige-sperziebonen-met-gehakt-en-rijst/
Zier er ook nog lekker uit. Ik zou het zonder roomsaus doen denk ik. Wij gaan vanaf deze maand ook weer opletten wat we uitgeven. Nu met een stijging van de energielasten misschien wel goed. Super lastig om voor een redelijk laag bedrag inkopen voor 1 week te doen. Ik heb deze week 249 euro uitgegeven. Als het goed is voor 1 week. Bijna...want halverwege de week moet ik nog wat sla halen ( voor de versheid) Andere groenten blijven gelukkig altijd sowieso wel 1 week goed in de koelkast. IK ga eens wat blogs over besparen opzoeken denk ik.
Wij maken ook nog wel eens meer avondeten en gebruiken dat de dag erna als lunch (salades, lasagna, courgettebeignets, quiche).