Mijn dochter zit nu in groep 6 en wordt met kerst 9 jaar. Ze gaat 3 middagen per week naar de BSO samen met haar broertje van 5. Ze schopt hier op dit moment ontzettend tegenaan. Het is daar stom, saai en kinderachtig. Volgens mij vrij logisch dat dat nu begint. Klopt het een beetje dat kinderen in groep 7 niet meer naar de BSO gaan over het algemeen? We wonen in een dorp en 150 mtr. van school. Ik werk in onze woonplaats, dus ben “dicht” bij huis. Zouden jullie je kind vanaf 9 jaar 1 middag van de 3 alleen naar huis laten gaan en 2 / 2,5 uur alleen laten om vast te oefenen? Dan wel in combinatie met een (thuis)telefoon zodat ze me kan laten weten dat ze er is en me verder ook gewoon kan bereiken. Ongeacht of ze de verantwoordelijkheid aan zou kunnen. In ons geval moeten er dan nog wel serieuze gesprekken gevoerd gaan worden. Vind het echt een dilemma op het moment pffff.
Ik zou het ook nog wel vroeg vinden. Ze redden zich prima thuis, zolang er niks gebeurt. Maar vraag me af of ze zich wel redden als er wel wat gebeurt. En het is ook wel lang alleen. Maar het ene kind is de ander niet. Wellicht is jullie kind er wel aan toe. Ik zou eerder gaan oefenen met momenten buiten het werken om. Boodschappen doen, keer op visite ergens. Zodra je de bso opzegt kan je waarschijnlijk niet meer terug (tenminste, als je de wachtlijsten hier ziet). En dan kan je altijd tegen het eind van het jaar er een dag afhalen. Dan is het weer licht buiten, mooi weer, kan ze lekker buiten spelen. Nu komt er eerst een koude saaie winter aan, dan zit je wel heel lang alleen thuis te zitten.
9 jaar vind ik ook echt te jong daarvoor. Mijn dochter bleef vanaf 9 jaar soms een half uurtje alleen thuis als ik boodschappen ging doen of de jongste ergens moest ophalen. Nu met net 10 jaar probeerden we wat langer (2,5 uur) en ondanks de duidelijke afspraken had ze toch drie buurtkinderen binnen gelaten en lag overal snoep en brood. Een buurmeisje van bijna 9 is regelmatig een uur of twee alleen thuis. Ik merk goed dat ze dat niet aan toe is, want dan staat ze om de haverklap hier voor de deur met smoesjes-vragen.
Dat binnenhalen doet me denken aan mijn jongste. We hadden ooit gezegd je mag voor niemand de deur open doen. Toen had de glazenwasser aangebeld en had hij de deur open gedaan met de mededeling “ je moet later terug komen want ik mag van mijn ouders voor niemand de deur open doen”
Ik zou 9 nog te jong vinden voor mijn dochter, maar iedereen is anders natuurlijk. Mijn dochter is 11 en op zich heel verantwoordelijk voor haar leeftijd, maar ook snel angstig en een beetje een dromer. Ze mag sinds een jaar af en toe 30- 45 minuten alleen thuis zijn als ik de jongste naar sport moet halen/brengen en ze niet mee wil. Ik zou zelfs met 11 2,5 uur aan de lange kant vinden voor haar (maar ik ben wel een beetje aan angsthaas). Als je echt denkt dat je dochter eraan toe is, zou ik het in het weekend beginnen te proberen met een half uurtje, dan een uurtje. enzovoort. Als het dan in de weekenden systematisch heel goed gaat, zou ik het misschien wel aandurven mits je dochter er 100% blij mee is.
Hier ging de oudste vanaf groep 8 niet meer naar de bso. De jongste vanaf groep 7, maar dat was in Coronatijd, dus toen werkten we thuis. Een hele middag alleen vind ik haar eigenlijk nog te jong voor (ze is 10), al is het laatst wel voor het eerst voorgekomen, met een vriendinnetje en na een uur haar zus die drie jaar ouder is. Dit hebben we wel opgebouwd, want ze is vaker alleen/met haar zus thuis, maar dan korter.
Ik vind het ook wel erg jong. Zeker voor meteen 2-2,5 uur. Dan zou ik eens een boodschap halen en haar bv half uur alleen laten.
Ik verbaas mij over zoveel mensen die hun kind op die leeftijd niet even alleen kunnen laten. Hier een grote opvang/bso. Maar daar zitten gewoon geen kinderen van 10 of ouder meer op hoor. En ze hebben meerdere groepen. Uitzondering is een enkel kind waar wat speciaals mee is of die echt toezicht nodig heeft. Met 11 gaan ze naar de middelbare school! Dan moeten ze ook zelfstandig lange stukken door het verkeer of met het OV. En zijn ze ook regelmatig lange tijd alleen thuis met die roosters, tussenuren of eerder vrij. Dus 9 is een prima leeftijd om goed te oefenen met alleen thuis zijn. Ik begrijp ook wel dat je na een drukke dag op school geen zin hebt in drukte of al die andere (grotendeels kleinere) kinderen op een bso. Natuurlijk maakt het verschil of je een verantwoordelijk kind hebt. En of jullie in de buurt zijn. Of wellicht buren of familie in geval van nood. Regels hier: - eigen mobiel in huis (met toezicht). Bij thuiskomst uit school een app sturen - geen andere kinderen of personen in huis laten, - netjes omgaan met spullen, - regels over eten, snoep en drinken, - kind weet wat te doen in geval van nood of vragen en kan altijd bellen of naar iemand toe.
Misschien eerst beginnen met buiten de bso om een uurtje alleen laten. Misschien kan 1 van jullie een keer thuis werken en kijken of ze zichzelf dan een beetje bezighoudt. Het gaat mij niet alleen om nood situaties, maar ook om dagbesteding, wat gaan ze dan de hele middag doen? Op de middelbare is er straks een bak huiswerk… maar op de basisschool is dat er vaak nog niet zo veel. Op de bso gaat mijn jongste zoon voetballen met vrienden, of er wordt iets georganiseerd, maar thuis op de bank zit hij het liefst alleen maar op zn telefoon… Dat kan hij als puber nog lang zat doen, ik wil graag het moment dat dat de standaard dagbesteding wordt zo lang mogelijk voor ons uitschuiven. Mijn oudste zoon is in groep 7 gestopt met de bso, maar dat is ook omdat we toen thuis werkten vanwege corona. We werken normaal allebei ver weg, dus als er iets is zijn we niet zo maar even thuis. Ook was de school uit om half 3 en zijn wij pas rond zessen uit ons werk. Mijn zoon zou dan rustig 3,5 uur tiktok filmpjes gaan zitten kijken. Dus ik vind eind groep 7 een mooi moment op de stoppen met de bso, maar dat komt ook wel omdat er nog genoeg kinderen van die leeftijd naar onze bso gaan. Ik kan me voorstellen dat het een zelfversterkend effect geeft, als er eenmaal veel ouder kinderen stoppen dan wordt het voor de rest ook minder leuk en die willen er dan ook af.
Wij hebben de afspraak gr 6 nog bso en dan in gr 7 kiezen wat je wilt. Maar het is bij ons maar 1 middag. Ik zou het wel aandurven hier. Ze is 's ochtends ook alleen thuis en gaat zelf naar school (dan is ze alleen thuis van 7.30 tot 8.10). Tja, ze zit alleen maar schermpjes te kijken, maar dat heb ik losgelaten. Ze is regelmatig alleen thuis hier of samen met broer. Ze heeft telefoon en stuurt regelmatig een appje om te vragen of ze een snoepje mag .
Hm nee, denk het niet. Wel met een boodschapje doen, broertje/zusje halen/brengen etc. Maar structureel 2,5u vind ik nog teveel. Ook wel kind afhankelijk, de oudste 2 meiden vertrouw ik meer dan de 2 jongens (al is kleuter nog lastig te zeggen maar op basis van nu zeg ik nee). Maar ook dan zegt mn gevoel nee
Hier blijft dochter van 10 nu probleemloos 2-3 uur alleen thuis. Maar dat is niet wekelijks, dus incidenteel. Wekelijks zijn ze met z’n tweetjes wel een uurtje alleen, dat gaat goed. Dochter van 8 kan ook goed een uurtje alleen zijn (en komt dan bv zelf uit school met sleutel). Langer dan een uur of 1,5 liever niet, dat vind ik gevoelsmatig nog te vroeg. Ze zijn allebei zelfstandig en zelfredzaam, dus ik verwacht eigenlijk dat het wel gewoon goed zal gaan. (Ik zou het bv ook wel grappig vinden ze eens een weekend alleen te laten, met overal verborgen camera’s en dat wij dan stiekem bij de buren zitten mee te kijken ofzo Ik denk dat ze dat prima zouden kunnen, maar ik dóe het natuurlijk niet ) Wekelijks 2-2,5 uur vind ik met net 9 nog te vroeg, zeker als dat de eerste stap is. Ik zou gaan oefenen met regelmatig een uurtje alleen en dat dan uitbouwen naar 2-2,5 uur in bv groep 7.
Bij jou gaan altijd alle kinderen met 11 naar de middelbare Maar in de gemiddelde brugklas zitten maar weinig kinderen van 11. En ts haar dochter is 9, geen 11.
Nou hier is een sportieve naschoolse opvang en tot zeker groep 7 zitten de groepen gewoon vol. Zeker ook voor de vakantiedagen want dan heb je het er ineens over dat je kind van 8-18 mogelijk alleen thuis is. Dus hier zie je, in tegenstelling tot wat jij ziet, vrijwel niet gebeuren. Hele middagen of zeker hele dagen in de vakantie vind ik echt wel het andere uiterste. Maar onze zoon van 7 blijft nu al wel eens half uurtje alleen als we iets in de buurt halen (bijv rondje lopen, boodschapje) Hij loopt ook vaak alleen naar vriendjes, speelt in de wijk..dus we doen dat al in kleine stapjes en dat gaan we steeds meer uit bereiden zoals bijv als we uurtje weg zijn voor zwemles Met de middelste en ik nog werk/onderweg naar huis ben. Maar ik vind het ook altijd afhankelijk van je kind. Onze oudste is echt zo verantwoordelijk en van de regels. Maar onze middelste durf ik waarschijnlijk pas als hij 18 is alleen thuis te laten
Heb je dit al aangekaart bij de bso? Wat doet de BSO voor de 8+? Ik zou beginnen met wat meer zelfstandigheid geven. Bijvoorbeeld een half uurtje eerder van de BSO naar huis. Hoe is het contact met de buren? Wat is de afstand tussen de BSO en thuis? Blijft ze nu al eens alleen thuis? Zo nee, dan zou ik haar zeker nog geen hele middag alleen laten... denk ik, maar ik ken jouw kind natuurlijk niet . Bij ons op de BSO beginnen de meeste kinderen met afbouwen vanaf 9/10 jaar. Maar dat verschilt ook echt wel per kind en per thuissituatie.