Bij ons kiest de jarige zelf en als hij het niet goed weet geven we hem keuzes. We vierden dit jaar de verjaardag van de middelste in 2 dagen en dag 1 waren het ribbetjes met gepofte aardappelen en salade (ijsbergsla, komkommer, blokjes tomaat, appel, dressing) en dag 2 waren het broodjes met hamburgers, worst of spek met ajuin zoals op de kermis. Vooraf hebben we altijd een zoet buffetje.
Wij kiezen ook vaak voor soep met broodjes of broodjes hamburger/worst met rauwkost. Ook wel eens wraps met verschillende vullingen, pizza, pitabroodjes met doner en sla. Als het gezelschap kleiner is vinden de kinderen het het leukst om te gourmetten, maar dat doen we met max 4 gasten..
Bij ons is het bij verjaardagen met visite in het weekend standaard bbq met broodjes hamburger, wat satestokjes en makkelijke salades. Als wij verjaardagen bij vrienden hebben precies zo. Bij slecht weer gaan de hamburgers binnen in de grillpan. Als opa's en oma's doordeweeks komen voor een verjaardag eten we meestal wat borrelhapjes en rond etenstijd groentesoep en stokbrood met dips.
Bbq is superleuk en gezellig. Maar ik haak af bij het binnen in de grillpan. Hoe groot is jouw grillpan? Ik krijg voor mijn gezin bij een gewone maaltijd de hamburgers al niet in 1 pan gebakken. Laat staan dat ik dan ook nog een rijtje visite erbij heb. Dan sta ik nog weet ik hoe lang hamburgers te bakken in de keuken. En dat wil ik nou net niet als ik visite heb. We hebben wel een halfopen keuken, maar sta toch te ver van de visite af om nog een beetje erbij betrokken te zijn.
Vooraf aanbakken en erna de oven in. Alles blijft goed sappig dan en je hebt eigenlijk niet veel werk op de moment zelf.
In de winter maken we erwtensoep, bakken we zelf brood en of worstenbroodjes. Lasagne maken we vaker als mensen blijven eten, kruidenboter en zelfgemaakte brood. Met veel meer kinderen en volwassenen zou ik het ook makkelijk houden. Hapjes zijn dan ook makkelijk. Verschillende soorten wraps, worstenbroodjes of saucijzenbroodjes. Gehaktballetjes, komkommer reepjes, snoeptomaatjes, pan kip sate met stokbrood. Allemaal dingen wat weinig voorbereiding heeft en snel opgewarmd is. Eventueel kant en klare pannenkoeken voor de kinderen
Bij een hamburger doe ik bijvoorbeeld op de pan iedere kant laten bruinen en dan 15 tal minuten op 165 graden (beetje afhankelijk van de dikte). Als het dan voor een cheesburger is, leg ik de laatste 2 minuten een beetje chedar op de burger.
Ik vind het wel heel leuk om voor zo’n groep te koken, maar ik hou het wel redelijk simpel dan. We hebben vega’s vegans en low-carb familieleden, dus best een uitdaging iets op tafel te krijgen. Mijn uitprobeersels van afgelopen jaren: -wraps met een bonenschotel, salade en verschillende toppings. - Pitabroodjes met diverse opties om te vullen en verschillende soepen erbij. - pasta salades en vlees(vervangers) van de bbq - een hamburger menu zelf samenstellen met verschillende soorten broodjes en burgers en toppings en salade - verschillende pizzas zelfgemaakt en salade
Bij ons blijven er maar een paar eten en we hebben dan al een hele middag hapjes op. Bovendien is die groep niet zo voor spannende dingen. Het moet vooral herkenbaar en bekend zijn. Ik maak daarom zelf een plaatpizza, flammkuchen, broodjes (vega) shoarma, (libanese) wraps, saté. Als het lekker weer is (meestal als zoon jarig is) dan iets van de bbq. Ik moet het of makkelijk kunnen voorbereiden of in niet veel tijd klaar kunnen maken.
Ik was eens door de foto's aan het scrollen om te zien want ik nog al deed. Stoofvlees met frieten. Kip met champignonsaus en kroketten. Spaghetti Breydelham met sausjes en krieltjes