@Asil, ik plaats 'm hier want volgens mij redelijk budget, maar bij deze het recept van de jamtaart! 180 ml olie 5 eieren 180 gram suiker 1 zakje vanillesuiker (of extract, maar ivm alcohol gebruik ik dat zelf niet) 10 gram bakpoeder Ongeveer 550 gram bloem (kan iets meer of minder zijn, + extra) 1 pot jam naar keuze (Ik gebruikte zelfgemaakte perzikjam) Mix de eieren, olie en suiker tot het licht en schuimig is. Voeg de bloem toe; beetje bij beetje tot je 500 gram hebt gebruikt. Blijf bloem toevoegen tot het een handelbaar deeg is en dus niet meer plakkerig, maar niet té stevig. Wikkel dit voor ongeveer een kwartier in folie. Snijd 2/3 deel van het deeg af en verdeel dit over een ingevette ovenschaal. Ik heb best een grote ovenschaal gebruikt. Neem het overgebleven deel van het deeg en blijf daar bloem aan toevoegen tot het een heel stevig deeg wordt. Verdeel nu de jam over het deeg in de ovenschaal en rasp het "stevige" deel deeg over de jam. (Het wordt dan een soort crumble, maar net iets anders.) Bak het nu een uur op 175° (dat kan ook per oven verschillen). Laten afkoelen in de vorm en in stukken snijden. Wilde nog een foto maken maar dat ben ik vergeten
Ja jeetje, die foto had het af gemaakt Maar dit klinkt heerlijk. Wat voor ovenschaal, glas of aarde werk? ovenschaal - Google Zoeken
Ik gebruikte een ronde metalen ovenschaal, 30 cm doorsnee. Maar glas kan ook, met aardewerk heb ik geen ervaring dus dat durf ik niet te zeggen. Die foto is natuurlijk wel een goed excuus om deze binnenkort weer te maken
Ik heb zelf maisolie gebruikt, maar ik denk dat iedere soort olie wel kan. Olijfolie zal het waarschijnlijk wel sterker maken qua smaak.
Op zich niet zo raar, in veel noord Afrikaanse baksels wordt olijfolie gebruikt. In combinatie met andere veelvoorkomende ingrediënten zoals dadels, kikkererwtenmeel, oranjebloesemwater, sesam, anijs/venkel is dat juist zo lekker. Zo maak ik vaak Tunesische dadelballetjes op basis van olijfolie. Veel lekkerder m.i dan al die "hippe" dadelsnacks met kokosolie. En verder eten we regelmatig bsisa (https://en.m.wikipedia.org/wiki/Bsisa), ook met olijfolie uiteraard en dat is juist wat het een karakteristieke smaak geeft.
Hou op jij hoor, met je inspiraties, ik liep in de winkel en hallo kikkererwtenmeel en maismeel geen idee wat ik met jullie ga doen maar citroenrasp zal vast wel iets delen in de nabije toekomst oh en rozenwater, wat moet in godsnaam met rozenwater.
Tja dat weet ik eigenlijk ook niet hoor Ik gebruik zelf nl alleen oranjebloesemwater. @Adje?? Kikkererwtenmeel gebruik ik echt voor heel veel dingen. Bv voor pakora/bhaji, zo roerbakken als vegetarisch "gehakt", hartige muffins, je kan er zelfs koekjes mee maken (ghraiba homs) en verder kan je het in veel dingen nog als eivervanger gebruiken.
Ik denk dat dat ook smaken zijn waar olijfolie beter bij past. Maar als ik het hier in een aarbeientaart stop denk ik dat zelfs mijn familie dat niet okay vindt (en die houden ook van allerhande dingen vervangen omdat dat beter uitkomt).
Dat zou idd wel een aparte smaakcombinatie zijn Maar wij eten op/met brood vaak olijfolie met vijgenjam, dat past dan wel weer goed bij elkaar (vind ik dan). En met perzikjam of druivenjam vind ik het ook goed combineren, maar idd aardbeien en soortgelijk fruit weer niet. Dus het ligt wel een beetje aan het soort.
Ik heb het in huis, want las in Ottolengi’s kookboeken wel wat lekkere recepten ermee. Maar het is er nog nooit van gekomen (geen idee of het inmiddels nog houdbaar is ) Maar hij gebruikt het in desserts, bv een eetlepel door een mascarponeroom als vulling van een metingue rol met frambozen. Of door een suikersiroop om een cake smaak te geven of door het cakebeslag zelf. En hartig in zelfgemaakte harissa, zodat je rozenharissa krijgt. Of zoiets: https://www.culy.nl/recepten/valentijn-taart-perzische-liefdestaart/
Wat ik wel heb geleerd van alle kookprogramma's is, wees zuinig hahaha. En anders gooi ik het in water en dan door mijn haar. Schijnt ook ergens goed voor te zijn. Ik heb een voorraad kast met spullen, je zal het maar een keer nodig hebben, niet altijd budget vriendelijk maar he, als er niets meer te eten is kunnen we bijwijze van poep nog lekker maken.
In het kader van het topic. Ik kreeg weer een hellofresh we missen je als klant 50% korting en 4 x 25% folder en ben er weer eens in getrapt. Wat ik dan doe is dat ik gebruik maak van die 50% dan 2 weken op pauze zet. In de tussentijd betaal voor de ene week en dan mijn lidmaatschap weer op zeg. Die 50% gebruik ik dan voor 5 maaltijden. Wat nu inhoud dat ik voor 41 euro 5 avond maaltijden heb voor 2 personen. Orzo met kip en pecorino Mixed grill met souvlaki en kofte Gepanneerde sesamkip met pittige broccoli Bowl met miso-glazed zalm Bulgerbowl met kipgehakt en tacostukjes Veel vlees, ik weet het maar mijn vriend is echt een vleeseter en mag al blij zijn dat er zalm bij zit. Heb vroeger dubbel gekookt maar dat is me nu te duur. Daarom probeer ik overdag geen vleeswaren e.d. te eten. Dit word zaterdag geleverd, en hoop dat de THT allemaal lang genoeg is. Dan wilde ik vrijdag kijken of ik een brood box voor 2.99 bij de Coop (TGTG) kan scoren en voor donderdag en vrijdag bij de Boons markt.
Spuugt thee uit want dit is om te gieren . Nee, maar das echt een uitdrukking waar ik vandaan kom (geboren, woon nu bij je om de hoek hebben we gister geconcludeerd). Als iemand lekker kan koken dan zeg je over diegene "die kan stront nog lekker maken" hahahaha