Haha. Ik heb me ingehouden. Maar moest wel een klein meninkje kwijt over hout stoken Elektrisch kacheltje in een bepaalde ruimte (bijv werkkamer) kan ik me nog wel indenken dat dat handig kan zijn. Zeker als de thermostaat van je centrale verwarming in een andere ruimte is. Ik zou hier de woonkaner (hele benedenverdieping) moeten verwarmen om boven in ern klein kamertje te werken. Dat is niet efficiënt. Doen we nu wel, gezien we beiden thuiswerken. 1 boven en 1 beneden (en mijn zijn vergadergedrag wil ik echt in een andere ruimte )
Je hebt ook speciale radiatorknoppen daarvoor, van Tado. Ik laat mijn man dat binnenkort uitzoeken hoe dat werkt.
Ik werk alleen thuis. Werkkamer zit op het noorden, woonkamer (waar de thermostaat zit) op het zuiden met veel glas. Thermostaat zodanig zetten dat ik boven ook warm is , is op een zonnige dag dus eigenlijk al niet te doen want dan moet hij op 23 en dat vind ik echt veeeel te warm, plus ik zit niet beneden. Wat ik meestal doe: Verwarming op werkkamer helemaal open, rooster dicht, deur dicht. Beneden met ontbijt verwarming aan, 2 graden warmer dan dat het is (dus 's ochtends op 19 of 20). Na ontbijt verwarming weer terug naar 17. In mijn werkkamer is het dan goed warm, deur dichthouden en beginnen in een t-shirtje en als het begint af te koelen een trui aan. En sowieso pantoffels. Als het rond de lunch dan weer zo koud is dat mijn vingers ook echt koud worden: Verwarming weer even op 2 graden warmer dan dat het is (kan dus best dat ik hem even op 22 zet, maar het warmt in de woonkamer dan nooit zo hard op), na lunch meteen weer uit. Zo hou ik het wel een dag vol. Ons contract loopt nog door tot volgend jaar maar ik wil nog wel radiator folie gaan kopen, we hebben een hoekhuis en bijna elke verwarming zit aan een buitenmuur . @Vogelinnetje Tado heb ik ook uitgezocht, maar dat kan niet op elk soort radiatorsysteem (bij ons dus niet).
Hm, ik keek net voor de nieuwsgierigheid, maar Tado biedt nu alleen (dure) abonnementen aan. En toen kwam ik deze site tegen: Werkkamer verwarming. Wat is de beste verwarming voor je werkkamer? (verwarmwinkel.nl) Dat warmtematje lijkt mij dus ideaal!
Handig met een naaimachine of haken? Dan maak je die dingen gewoon zonder handpalm gedeelte. Enkel pols, duim en overige vingerkootjes. Heb dat ooit eens gemaakt voor een vriend van me die met gitaarspelen last van zn pezen kreeg als hij weer eens ingehuurd werd voor "muziek in de stad".
https://www.nu.nl/economie/6222212/albert-heijn-haalt-drinkbaar-zeewater-uit-de-schappen-na-kritiek.html YES! Gister vast radiatorfolie gekocht (was al bijna uitverkocht!) Wij zaten afgelopen jaar op een gebruik van 640m3 , maar goed het was een milde winter , jaar ervoor was het 860m3. Nog even wachten tot mijn vrouw weer thuis is om te besluiten bij welke radiatoren we het gaan plakken.
Oh oh oh oh ik leer weer eens wat... https://www.instagram.com/reel/Ces0CKyo3HP/?utm_source=ig_web_copy_link hoop dat de link werkt. Voor de vegetariërs/veganisten onder ons... Zelfs (niet bio denk ik) mandarijntjes en citroenen zijn niet vega(n)!
Nee die ik nu heb glimmen inderdaad niet, vraag me wel af of dit soort dingen ook in de bio industrie gebeuren. Ik snap uberhaupt niet waarom alles mooier en aantrekkelijker gemaakt moet worden. Wat is er mis met een kromme komkommer of een stuk fruit met een vlekje?
Wij hebben onze eigen citroenboom... Daar zit echt geen glanslaag aan. Maar aan fruit op de markt hier überhaupt niet. Sowieso ziet het fruit (en groente) er hier allemaal érg anders uit. Inderdaad minder "perfect" of als buitenbeentjes, zoals dat tegenwoordig heet. Ik denk zelfs dat wanneer je hier een "mooie" vorm van iets tegenkomt dat dat eerder zeldzaam/een buitenbeentje is. Mensen kijken daar ook absoluut niet naar, merk ik. Alleen de prijs is belangrijk Ik vraag me nu trouwens wel af of ze dat trucje met schellak ook op aubergines toepassen. Hier glanzen de aubergines niet maar dat was in NL wel anders herinner ik.
Dr hangt momenteel een aubergine in mijn moestuintje. Maar die heeft dezelfde glans als in de winkel. Kunstmatig laten glimmen vind ik ook raar. En als ik naar de eigen kweek kijk dan denk ik idd dat nog niet de helft van de oogst het tot in de winkel haalt hier. En dan hoop ik maar dat de rest wel nuttig gebruikt wordt (voor stamppotten of appelmoes etc) en niet als onverkoopbaar weg gegooid.
Dan zal het wel een ander ras zijn. Zie dat bij meerdere soorten groenten en fruit wel, zo hebben ze hier alleen van die lichtgroene courgettes, die Nederlandse donkergroene courgettes heb ik hier nog nooit gezien. Qua smaak is er verder geen verschil. Ik heb wel eens gelezen dat die "buitenbeentjes" worden gebruikt voor kant en klaar maaltijden e.d. hoop maar dat dat klopt.
Ik ken aubergines uit eigen tuin ook met een zekere glans. Ligt er misschien aan of ze buiten of onder glas gekweekt worden. Wat hier in NL ligt, komt uit de kassen. Weersinvloeden doen misschien veel voor de schil?
https://www.npo3.nl/keuringsdienst-van-waarde/28-03-2019/KN_1706046 Volgens deze aflevering van de Keuringsdienst van Waarde worden die buitenbeentjes gewoon gebruikt. Dat ze ook verkocht worden in de supermarkt is puur marketing.
In de moestuin heb ik gele en donkergroene courgettes. Bietjes ook: rood, chiogga en voor volgend jaar ook alvast zaadjes van gele besteld. Boerenkool heb ik in het groen, maar ook in het rood/paarsachtig. Nu ik die tuin heb besef ik mij pas hoe 'suf' het aanbod in de supermarkt is.
Bij mij kwam toen t besef hoe verdraaide lastig t is als je t op grote schaal zou moeten doen en volgens bepaalde "normen" moet opleveren. Een échte moestuin lijkt me fantastisch overigens maar ik heb er nog niet de vaardigheid en de tijd ervoor om t goed te doen. Dus hier staat t in speciekuipen met moestuinaarde. Niet voldoende voor een gezin te voeden uiteraard maar vooral leuk en leerzaam voor G. en voor mij een beetje behapbaar. De aardbeien en bramen daarentegen staan in volle grond en dat zijn echt de "moneysavers".
Op grote schaal lijkt mij inderdaad moeilijk, en ik heb nog nooit een komkommer gehad die er ook maar een beetje uitziet zoals die in de supermarkt. Ik ben mij er ook meer van bewust welke groenten in het seizoen zijn, en dat aarbeien in de winter dus gewoon raar zijn. Maar dat een gele courgette dan in de winkel 40 cent duurder is dan een groene vind ik weer stom, puur marketing en doen alsof het 'speciaal' is. Ons frambozenoerwoud in de achtertuin bespaart ook een hoop geld . Ik kan er overigens niet jaarrond van eten. We hebben 60m2 en ik ben gewoon niet goed in het jaarrond dingen zaaien en alle bedden bezet houden en ik heb geen kas, maar zeker dingen als aardappels, ui en knoflook hoef ik eigenlijk niet meer in de supermarkt te halen. Groenten komen in de zomermaanden ook veel uit eigen tuin. Sommige dingen vind ik dan weer teveel gedoe voor hoeveel het oplevert (doperwten, pffff, andijvie waar na 5x wassen en een zoutbad nog steeds slakjes inzitten brrr...). Denk dat ik onder de streep net zoveel kwijt zou zijn zonder moestuin overigens, de m2 prijs is hier best hoog, contributie erbij en compost, dan gaat er toch best wat geld in zitten.
Hahaha ja doperwten vond ik ook wel een teleurstelling. Hoeveel moet je wel niet zaaien om een potje te kunnen vullen Tuinbonen nog erger, maar die schillen kan je kennelijk ook eten (kwam ik via zp achter, helaas wel te laat). Spinazie is nog best grappig (ware t niet dat ik een kat heb die graag in DIE bak gaat liggen en geen plant de kans krijgt om te groeien)