Aha, maar ik reageerde telkens op "mijn ts" haha. 2300 op vrijstaand en platteland is ook nog hoog, maar wel gemiddeld. Wat "mijn ts" heeft 2300 in een hoekwoning is wel erg veel en dus 700 boven het gemiddelde
Maar dat is toch een gemiddelde en het kan best zijn dat het slecht geïsoleerd is en ze het voor haar huis wel goed doet. Je weet het gewoon niet.
Wij hebben vorig jaar (2 volwassenen in een matig geïsoleerde tussenwoning) 803 m3 gas verbruikt en 1340 stroom. Is dat een beetje oké? De mannen van de zonnepanelenbedrijven vonden ons stroomverbruik weinig. We krijgen binnen een paar maanden zonnepanelen.
Vorige winter: Dag 8 uur tot 21 uur 19 graden Nacht 15 graden (maar in de ochtend was het meestal rond 17) Komende winter gaan we de eindtijd van de dag een uur vervroegen. Blijft toch nog lang genoeg warm en 's avonds zitten we met dekentjes. De meeste dagen werken we beiden thuis, dus 1 boven 1 beneden. Alleen op dinsdag hebben we om beurten kantoordag en zouden we overdag de cv lager kunnen zetten en alleen de werkkamer op zolder wat bijverwarming. Edit: we gaan tussen 22.00 en 24.00 naar bed.
Mee eens. Misschien maken wij het niet meer me maar ik hoop toch dat mijn (achterklein)kinderen in een prachtige groene wereld fijn van de natuur kunnen/mogen genieten. Wil je dat toekomstbeeld realiseren dan zal je toch nu al stappen moeten zetten en het niet aan de toekomstige generatie(s) over moeten laten om de troep maar weer op te ruimen. Sinds de industrialisatie zijn we onze planeet aan het verwoesten en iedereen weet het, iedereen beseft het ook maar er zijn maar weinig mensen die er ook daadwerkelijk iets aan doen. Waarom ook, onze pla(daar viel iets weg) ... Onze planeet is groen genoeg voor ons nu toch? De toekomst is niet ons probleem... Hier ook in februari de eindafrekening maar tot op heden zitten we ver onder ons verbruik van vorig jaar. Lang leve de warme lente! Hoop echt op een warme herfst/winter.
Wij zitten deze maand op 23, maar in totaal op ongeveer 1500. Dus heeft echt met verwarming te maken denk ik. Wij hebben een huis uit 1976. Ik kijk nu even terug maar in januari hebben we 238m3 gebruikt thermostaat staat op max 19.
Wij hadden idd de verwarming altijd gewoon op 21. Dus ja.. als je de thermostaat instelt dat je huis in de ochtend is opgewarmd, wat tegenwoordig als mega luxe moet worden beschouwd helaas en wij ook niet meer gaan doen, dan wil dat wel. Hij stond ingesteld op 21 graden van 6.00 tot 23.00. Dat is dus zo geweest dit jaar vanaf januari maar hebben we nu niet meer. Verder hebben we heel veel ramen, aan alle kanten rondom, ik denk dat dat ook enorm scheelt. En de thermostaat zit in de woonkamer. Boven stoken we niet. Als een kind of wijzelf dus de gangdeur open laten staan, of nog erger de bijkeukendeur, dan heb je behoorlijk wat warmteverlies. Even denken wat zou nog meer mee kunnen spelen. Elke dag douchen, maargoed dat vind ik niet gek. Ja oké wij hebben ook wel goed gestookt natuurlijk na de geboortes van de kinderen. Als het heel koud was even in de badkamer de gewone radiator en vloerverwarming aan, soms even net een graadje hoger zodat ie aanslaat.. dat soort dingen. Maar al met al geen gigantische verspillers denk ik..
Ieder zijn ding inderdaad. Volgens mij begon het met de uitspraak "niet alles moet groener toch?" En het antwoord erop was: bij elke keuze weegt "groen" mee. Voor @Vogelinnetje weegt groen zwaar mee. Voor mij ook redelijk zwaar. Voor sommige anderen hier minder. Mijn mening is dat de vraag "hoe groen is dit"'? Bij iedereen wel wat meer mag doordringen. Wat niet perse betekent dat he altijd de meest groene optie MOET kiezen. Soms wegen andere belangen zwaarder. Maar er wat vaker over nadenken kan beslist geen kwaad. Soms zou ik willen dat we bij aankoop van dit huis wat groener hadden gedacht. Dan had ik nu bijvoorbeeld geen dure regendouche die nooit/zeer zelden wordt gebruikt. Of een megagroot bad wat alleen maar plaats in beslag neemt.
Stond. Omdat wij gemiddeld op zijn van 6 tot 24 uur.. En vaak rond die tijd nog met een voeding zaten
Denk dat een graadje kouder best veel scheelt. 21 is behoorlijk hoog (toegegeven: had ik "vroeger " ook bijna altijd) Je hebt al een paar keer aangegeven dat douchen echt kort is. Dus dat valt dan mee lijkt me. Ja, en met baby in huis hadden wij de verwarming ook hoger en ook op de babykamer. Kinderen zijn beide in de winter geboren, dus dan wil je wel dat ze warm blijven. Maar dat was bij ons ook alleen die eerste paar maanden. Verder stoken we boven nooit. (Badkamer wel. Daar sta ik in m'n blote kont, dus dat moet niet te koud zijn ) En de werkkamer dus. Zit me nu te bedenken... heb dus geen idee wat ons verbruik is . App staat op man zijn foon.
Ik heb het net even nagekeken en wij hebben vorig jaar 733m3 gas verbruikt. Wij wonen in een slecht geisoleerd hoekhuis met 4 personen. Wij hadden vorig jaar zelfs nog enkel glas in de woonkamer en keuken (lang leve een huurhuis). We koken op gas, elke dag doucht er wel iemand en we werkten beide volledig thuis nog vorig jaar. Ik vind 2000+ kuub dan toch ook wel heel veel.
@Mamafiets ja idd exact dat! Ik hekel ook zo’n ijzig koude, vochtige badkamer. Brrr. Als ik de verwarming dan uitlaat, dan heb ik het serieus koud tijdens het douchen al. Laat staan als ik er onder vandaag stap. Brr.
Wij hebben vorig jaar (sep. 2020 - sep. 2021) 3326 aan stroom verbruikt en 1050 aan gas. Van oktober 2020 ben ik 5 maanden met zwangerschapsverlof geweest dus in die tijd ook nog flink gestookt toen onze dochter was geboren... We hebben een tussenwoning met nieuwe kozijnen en dakisolatie. Het gasverbruik ligt onder het gemiddelde, stroomverbruik wel wat hoog. We hebben nog oude meters trouwens.. Ik vind jullie verbruik heel netjes voor een matig geïsoleerde tussenwoning!
Dan zou ik er juist extra lang onderstaan en kost het extra Nee hoor, hier wordt echt wel even de verwarming opgestookt voor de badkamer
Toch wel gemiddeld als je googlet op gemiddeld verbruik hoor, zoals dat eerdere plaatje ook aangaf. Essent geeft zelf aan dat voor een vrijstaande woning het gemiddeld 2000 kuub is en 4100kwh Nou hebben wij geen gemiddelde woning maar een jaren 30 woning (40m2 met kap) die we 10 jaar geleden hebben geïsoleerd (vloer, dak, muren, triple glas) naar de hoogste standaard destijds maar boven dubbel glas en de voordeur heeft nog enkel. En daarbij een aanbouw van 140m2 met kap uit 2012, extra goed geïsoleerd, overal triple glas. Wat wel uitmaakt in (het hogere) verbruik is dat de vloerverwarming hier continue draait, die gaat niet omlaag omdat dat niet goed is voor het systeem. Ik ga er wel naar kijken om die wat lager te zetten na 21:00 tot ong 6:00 omdat een graad of 2 wel moet kunnen. Maar meer zorgt juist voor een hoger verbruik omdat het systeem harder moet werken om weer op te warmen. Vloerverwarming opp is 180m2 dus ik denk dat daar ook het hogere verbruik vandaan komt. Boven zijn radiatoren maar die staan in principe altijd alleen op vorstvrij houden. Slaapkamers op 15 in de winter maar komende winter lager en een extra deken. Kantoor (oude deel boven) krijgt een infrarood paneel voor mijn vriend zodat ook daar de verwarming niet extreem aan hoeft in de winter. Eerder hadden we het huis op 21/22 graden, nu op 18 en wil het dan in de nacht op 16 zetten. De droger is al een jaar de deur uit, duidelijk merkbaar, maar we verbruiken overigens een stuk minder stroom dan Essent als gemiddeld noemt, hier rond 3700kwh en we wekken op jaarbasis ongeveer 4300 op geloof ik. Net nog even nagerekend en Jan t/m juli hebben we 32(!)% minder gas verbruikt dan 2021. Zullen we vast niet zien op de rekening maar hoop dat het wel iets meevalt. Tag @suus1983 er ook even in omdat ze op mij reageerde
Hebben jullie in de keuken hele hoge plafonds? Ik kan het fout hebben maar meer mij dit te herinneren van op foto's.
Wij zaten in juli (kan augustus nog niet zien Ivm storing Essent) op 14, maar januari boven de 400. Duidelijk dus door de verwarming van 180m2 vloer...