Wij huren een ketel via kemkens, mede doordat we af willen wachten wat alles gaat doen. Bevalt ons prima.
Op zich best een idee, maar omdat we best klein wonen zit alles dicht op elkaar: tusen de keuken en onze slaapkamer zit maar echt een paar meter. Man (lichte slaper) gaat daar dus echt wakker van worden De avond van tevoren aanzetten zou ook nog wel kunnen maar ze hebben hier niet echt regels voor een maximum aan aantal decibel bij apparaten (zoals in bv de EU het geval is) dus onze wasmachine maakt behoorlijk wat herrie. Zelf kan ik daar ook heel slecht tegen, vooral omdat ik tinnitus en hyperacusis heb. Anders was dat ook nog een optie. Als ik dat 45 minuten programma doe dan ga ik meestal naar de tuin/buiten of iets met oordopjes luisteren, zo slecht kan ik tegen dat geluid voor 45 minuten nog wel een optie maar 3 uur lang wordt een ander verhaal. Ik weet dat ik nu echt als een grote zeur klink, maar voor mij zijn bepaalde geluiden vreselijk. Daarbij begreep ik dat de ecostand minder elektriciteit verbruikt maar meer water. Ik weet niet in hoeverre dat klopt. Maar áls het klopt ga ik, ivm de extreme droogte hier, toch liever voor extra elektriciteit dan extra water.
Ik heb zelf ook een bepaalde vorm van misofonie, dus ik kan me voorstellen wat geluiden met iemand doet. Ecostand gebruikt ook minder water. De eco zit het hem erin dat was langer staat te weken.
Goed om te horen. Zit er aan 2 te denken. Een kleine voor de wastafel en een grotere voor de douche. In de keuken hebben we een cooker
Vuistregel is een beetje een besparing van 15 tot 20 procent. Je mag nu gewoon nog nieuwe ketel hangen. Pas vanaf 2026 moet je een hybride systeem, ik zou wel kijken of hybride al mogelijk is dan is je besparing groter. Zul je deze winter nog niks aan hebben ivm levertijd en het is een grotere investering
hybride moet je ruimte voor hebben. Boilervat / zonnepaneel / panelen, een nieuwe ketel is zuiniger maar niet zoveel dat je de aanschaf terug kan verdienen. wij kiezen nooit voor het onderhoudscontract dat scheelt je €75 per jaar, de 1ste 10 jaar blijft een ketel wel probleemloos werken en de eerste 2 jaar is fabrieksgarantie. Kies wel een a merk ketel dat scheelt veel. Onze ketel blijft nog wel hangen maar in 2025 komt er wel een nieuwe, wil niet zoveel geld uitgeven aan een hybride ketel. spouwmuur / vloer / dak isolatie levert meer op dan een nieuwe cv ketel. zelf doen tochtstrips en radiator folie. Nog een truc. Zet de tapwater = water voor de douche en keuken op minimaal 60 graden. Cv water op maximaal 30 graden. Gaat je cv aan is de 30 graden sneller bereikt het duurt iets langer om van heel koud naar warm te gaan bijvoorbeeld van 8 graden na de vakantie naar 21 graden maar in de nacht en het is 16 graden tot 21 als je thuis bent gaat prima met een aanvoer temperatuur van 30 graden. Leuk voor de sfeer een elektrische kachel met ventilator, is en mooi om te zien en handig als bijverwarming.
Wij hebben een extra koel/vrieskast maar daar zit soms even niks nuttigs in, vaak na een halve week (behalve drinken maar dat hoeft niet koud bewaard) Zou het energie besparen om de koeling dan voor enkele dagen uit te zetten en indien nodig na enkele dagen weer aan? Of kost het opnieuw koelen dan in verhouding meer energie?
Voor de pomp is het minder goed als hij vaak uit en aan gaat. Langere tijd helemaal uit kan wel maar voor maximaal 3 dagen zou ik het niet doen. Wel instellen op de hoogste stand dat scheelt veel in het energieverbruik. Een moderne koelkast die niet open gaat verbruikt niet heel veel energie. Hij zet alleen zijn koelvin bij als hij open gaat. Ook de snel vries functie niet gebruiken die gebruikt veel stroom
De graden aanpassen hebben we pas ook gedaan. Tapwater op 60 ivm legionella, en cv water op 40 graden. De ruimte voor hybride wordt hier ook een probleem, dat vat kunnen we niet kwijt. En 1 met opslag in het paneel is heel erg duur. De reden dat jullie in 2025 een nieuwe kopen is omdat je dan weer een poos vooruit kan?
Vergeet ook niet de geluidsoverlast. Hierdoor kiezen wij er nu nog niet voor. Moet er niet aan denken steeds dat gebrom als je buiten zit. Ook voor de buren niet fijn. Of je moet vrijstaand wonen. In nieuwbouwwoningen verwerken ze het vaak in een soort van schoorsteen op het dak. De ontwikkeling van hybride staat nog in de kinderschoenen.
Is het nog wel nodig een 2de koelkast? misschien meerdere keren boodschappen doen en niet te veel inslaan. En is er een goede aanbieding in je bestaande koelkast/vriezer bewaren. Is maar een suggestie dan kan misschien het hele apparaat weg.
Intressant topic! Tot nu toe ben ik hem hier nog niet tegen gekomen, maar een elektrische onderdeken (die dingen voor in bed) verbruiken 60 watt (sommige 100 watt) en dat is vele male minder als een elektrische kachel van 1500-2000 watt. Ik leg de onderdeken s avonds lekker op de bank, heerlijk warm.
Ha! Met een beetje mazzel heb ik die nog op zolder liggen. Met een beetje pech is ie jaren geleden naar de kringloop gegaan ...
Je hebt niet perse een vat nodig bij een hybride systeem. Wij krijgen een lucht warmtepomp dus geen vat. Soort van airco unit is het. @miepje77 wij vinden het geluid niet hinderlijk. Die van de buren maakt meer lawaai dan die van ons gaat doen en die horen we eigenlijk niet. Onze unit komt midden in ons perceel dus qua geluid gaat het voor de buren meevallen.