Nee dat heb je goed begrepen. Net als de inkomstenbelasting. Als je veel verdiend betaal je ook pas het hogere tarief als je over de grens gaat.
Met die regeling zou ik best kunnen leven eigenlijk. Ik doe mijn stinkende best om ondanks de enorme woning toch op een gemiddeld verbruik uit te komen.
Daarom, je kunt het nooit helemaal eerlijk doen. Er zal altijd wel een groep zijn die ergens net weer buitenvalt of er niet optimaal van kan profiteren. Maar als het de grootste groep die anders het gas moet laten afsluiten helpt de winter door te komen, dan vind ik de regeling prima. Wij zijn een stuk bewuster gaan leven door deze energie-crisis, maar ondanks dat kunnen wij onze kinderen een warm thuis bieden deze winter en dat gun ik iedereen. Dat ik dan een paar honderd per maand extra betaal, so be it.
Klopt. Ik vind alleen se verhouding tussen de max kwh en max m3 gas een beetje raar. 2500kwh is gemiddeld voor een 2 persoons huishouden. Een huishouden met 2 volwassenen en 1 of 2 kinderen verbruikt al ruim 3500 tot 4000 kwh. De meeste huishoudens gaan dus behoorlijk over de grens van kwh heen. En als de prijs na 2500 kwh bijvoorbeeld 1.30 of 1.60 per kwh gaat worden, omdat de energie leveranciers het "verlies" vh plafondbedrag moeten compenseren , betaal je onderaan de streep nog steeds heel veel. De 1500m3 vind ik daarentegen weer best hoog, de meeste 4 persoons huishoudens verbruiken zo'n 1200m3 gas. Wij zitten nu pas op 400 m3 in 9 maanden. Maar vorig jaar op 1147m3. Wij zijn met 4 en letten er nu heel erg op. En wat wordt het plafond bedrag dan? Als dat alsnog op 3 euro per m3 uitkomt ben je alsnog een godsvermogen kwijt aan alleen al gas als je 1000 m3 zou gebruiken.. Kijk als het max bedrag voor stroom op 47 cent komt en gas op 1.30 euro dan ia het nog enigzins te doen. Maar dat gaat echt niet gebeuren.
Dat is heel nobel van je, maar heel eerlijk gezegd zitten wij niet zo in de slappe was dat ik daar een paar honderd euro per maand voor over heb. Wij hebben juist investeringen gedaan om een paar honderd per maand over te houden en dat wordt straks weer teniet gedaan. Sterker nog. Met die nieuwe regeling kan ik 900 m3 extra gas gaan gebruiken om nog te profiteren van het voordeel. (Da's 3 maanden stoken in de winter) Dat lijkt me niet de bedoeling, maar ga ik wel doen als het zover komt. Dan compenseren de panelen het stroomverbruik en de regeling het gas.
Ventilatie luikje staat hier steevast open. Ik woon vlakbij Dordt en heb 500 meter (ish) verderop een snelweg. Dat wat uit mn kraan en moestuin komt is zorgerlijker... I aint gonna pick every possible battle.
Als je een factor meeneemt voor hoekhuizen, die zijn ook al de sjaak met verzekeringen. Met deze gas/elektraprijzen ook niet bepaald gezegend.
https://www.ad.nl/politiek/kabinet-koerst-op-energiecompensatie-voor-miljoenen-gezinnen-meerderheid-van-het-land-profiteert~ae09e485/
De panelen beginnen we wel aan, eer leverbaar. Maar warmtepomp nog niet. Beetje kozijnen (niet eens de super de luxe of de tripple maar hr++) , elektra panelen en een andere meterkast (was ook echt echt echt nodig) zitten wel al op de 15k. De hr ketel is uit 2017 en een zuinig ding ik laat t ff zo. Overheid is een slechte partner qua verduurzamingsregels. Nog ff en die warmtepompen volgen de stalvloeren. Eerst is t de "halleluja oplossing" en moet iedereen er aan en vervolgens vreet ie toch te veel stroom/teveel decibel you name it daar is die ingreep me iets te kostbaar voor om mee te gokken.
Hoe kom je aan deze grenzen? Er is toch helemaal nog niet duidelijk welke grenzen ze gaan hanteren als dit idd door zou gaan? Overal worden voorbeelden gegeven.
Ik zeg ook bijvoorbeeld. Ik zeg nergens dat het zo is. De grenzen van 1500 en 2500 was op het nieuws trouwens. Ik weet geen grenzen van de bedragen. Maar als ik lees wat het plan is dan gaan mijn nekharen al overeind staan. Energiemaatschappijen gaan nu niet ineens hun prijzen halveren, aangezien ze overal verklaren dat de inkoopprijzen zo ontzettend hoog zijn dat er amper marge is. Het zou dan ook heel ongeloofwaardig zijn als de kwh prijs tot aan 2500 kwh ineens zou halveren en de gasprijs ror aan 1500m3 bijvoorbeeld ook. Aangezien een gasverbruik van 1500m3 vrij hoog is en er niet heel veel mensen ver over die grens zouden gaan zouden ze nooit een plafondprijs kunnen stellen die dik onder de prijs van nu ligt.
Staat ook op de site RTL "Meest voor de hand ligt dus dat het kabinet op Prinsjesdag een prijsplafond zal introduceren dat geldt voor iedereen, maar gekoppeld is aan het energieverbruik: tot een gemiddeld verbruik (1500 m3 gas en 2500 kWh stroom per jaar) betaal je de vastgezette prijs, daarboven betaal je de volle mep"
Klopt dat las ik ook. Dan is er óf marge, of de overheid betaalt het verschil. Wellicht zou de stroomprijs ook losgekoppeld gaan worden van de gasprijs. De producenten van duurzame energie maken nu enorm hoge winst. Ze hebben amper kosten voor productie maar vangen de hoofdprijs.
Waar staat dat, want ze zeiden " de vastgezette prijs" Als het de prijs is die je begin dit jaar betaalde, dan is dat voor iedereen anders lijkt me. De ene betaalde 0.18 cent en 0.70 cent en de ander 0.30 en 1.30. Ik las ook dat het nog 2 tot 6 maanden kan duren voordat dat allemaal ingezet kan worden en ingaat. Stel dat je contract nu afloopt. En je over 6 maanden al 2000 kwh hebt verbruikt. Ik ben wel benieuwd wat ze daarmee dan gaan doen.
Ik betaald toen bijvoorbeeld weinig, maar mijn broer al vrij veel. Welk bedrag gaan ze dan aanhouden?
Dit stond in de eerste link die gedeeld werd; Ze streven naar een compensatieregeling waarbij huishoudens een fikse korting krijgen voor een gemiddeld stroom- en gasverbruik, bijvoorbeeld van 1200 kuub gas en 2500 kilowattuur stroom per jaar. Tot die grens bereikt is, betalen mensen dan het tarief dat begin dit jaar voor de invasie van Oekraïne gold. Alles daarboven moet wel afgerekend worden tegen het hogere markttarief. Dan blijft er een prikkel om niet te veel te verbruiken. ,,Als je ook je sauna en je zwembad verwarmt, betaal je meer”, aldus een Haagse bron.