Een gezin met bijv. 4 kinderen verbruikt vaak veel meer dan die 2400 waar we nu onder moeten gaan zitten. Dat staat zelfs op ALLE websites van energiemaatschappijen dus ik begrijp dit sowieso niet helemaal. Wij zaten er geloof 200/300 kwh onder vorig jaar maar dit was volgens vattenfall erg zuinig voor onze gezinssamenstelling. Dan daarbij heb ik geen afwasmachine, geen wasdroger, geen grote tv's, werken we allebei dus er is niemand overdag thuis. En als ik wel thuis ben dan heb ik niks aan staan. (Heerlijk die rust ) Oh en het moge duidelijk zijn dat wij geen zonnepanelen hebben en weet ik het wat. Daar is onze woningbouwvereniging niet ehhhhh bepaald mee bezig. Het is hier nu 17,5 graden in huis dus zo slecht geïsoleerd. Wij hebben dit jaar verbruikt: Gas: 970 m³ en vorig jaar 1200 Stroom: 1618 kwh Ik sta er zelf versteld van eerlijk gezegd. Vorig jaar 2200 kwh. En ik krijg 1 oktober mijn jaarafrekening, dus heb de meterstanden deze maand al door moeten geven en heb zelf het verbruik ruim doorgerekend tot oktober.
Bij dat gemiddelde zitten vooral ook veel een- en tweepersoons huishoudens. Bezien op alle huishoudens van Nederland zijn gezinnen met kinderen een minderheid. Dit komt van een jaarafrekening van vorig jaar (Eneco).
Maar als jij op 01-02-2022 een variabel tarief had dat lager ligt dan de plafondprijs, dan is dat toch zeker wel relevant. Een plafondprijs is mijn ogen een prijs die je maximaal betaald, maar kan dus ook lager zijn in geval van een variabel contract. Ik noem nou even geheel willekeurige prijzen. Stel je variabele prijs was op 01-02-2022 €1.10 voor 1m3 gas en de plafondprijs wordt op €1,50 gezet. Dan zou ik denken dat voor de periode dat je onder de plafondprijs zat, ook met het daadwerkelijke variabele tarief wordt gerekend en niet met de plafondprijs. Maar goed zoals ik al eerder aangaf is het ook allemaal speculeren zolang de details van de regeling nog niet allemaal bekend zijn.
Zijn er ook mensen die opgelucht/ blij zijn met het prijsplafond? Ik wel namelijk. Dit scheelt toch gewoon serieus geld.
Ja ik ook hoor. Ik zit deze winter helaas vast aan gas, en heb een variabel contract. Betaal volgens de laatste berichten 1,57 per m3. (Over de laatste maanden zo weinig gebruikt dat je je de tandjes schrikt van het totaalbedrag aan gas in verhouding tot wat je gestookt hebt, maar daar zitten veel beheerskosten bij). Staat nu Op 3,50 per m3, dus daar zou t heen gaan bij een ronde prijsverhogingen. Scheelt toch behoorlijk. Over stroom maak ik me niet zo'n zorgen, daar zullen we op jaarbasis naar verwachting ongeveer quitte spelen of zelfs wat overproduceren.
Maar die regel gaat toch niet met terugwerkende kracht in. Je betaalt over die periode je tarief zoals die toen was. Die 1,50 is ook een plafond. Daaronder mag ook gewoon.
De constructie op dit moment vind ik niet handig, met oog op de mensen die van gas af zijn gegaan (of fors bespaard/geinvesteerd hebben). Als je de ruimte van gas in kon zetten voor elektra (wat dan veelal hoger zou zijn) dan blijft investeren in de zo gewenste warmtepomp nog interressant, die investeringsprikkel halen ze nu wel weg. Het omslagpunt om van gas naar elektra over te stappen is veranderd.
Op basis van het verbruik van afgelopen jaar verwacht ik rond 4000 netto uit te komen. Kanttekening is dat we wel verbouwd hebben afgelopen jaar, dus hopelijk veel meer stroom verbruikt dan we komend jaar zullen doen.
Ook niet, want de saldering gaat er over een paar jaar vanaf. Je krijgt vanaf september nog maar 9 ct per kWh terug, terwijl je max 70 gaat betalen.
Ik zit aan variabel 1.47 en ga in november de nieuwe tarieven krijgen. Had rekening gehouden met 2.75 de kuub dus ik doe zeker een vreugdedansje. Vrijdag worden de zonnepanelen ingemeten dus hopelijk krijgen we die ook nog voor het einde van het jaar, zodat we die hoge elektraprijzen ook een beetje in toom kunnen houden.
Nee, niet echt. Staat bij ons al wel op de planning, maar twijfelen steeds meer. Voordat je die aanschafprijs eruit hebt. Weet niet eens of het de moeite waard is.
Investeren in zonnepanelen is op dit moment de beste manier om je geld in te investeren en geeft het hoogste rendement. De terugverdientijd ligt inmiddels ergens tussen de 5 en 6 jaar, dat is super kort en daarna heb je nog zo’n 20 jaar gratis stroom. Ik persoonlijk snap jouw twijfel echt niet. Hoe langer je wacht hoe meer geld je weggooit.
Mijn twijfel zit erin dat we misschien willen verhuizen. De aanvraag voor een offerte is trouwens al gedaan, maar de wachttijden hier in Groningen zijn ontzettend lang, dus zal sowieso nog wel een jaar of meer duren
Dat maximale bedrag van 290 euro is als je maximaal 1200 gas en 2400 stroom verbruikt daarboven ga je de huidige prijs betalen.. gezin van 4 in een vrijstaand huis gebruikt gemiddeld 1500 gas en 4000 stroom en gaat dus alsnog 620 euro betalen.. die 1200 gas en 2400 stroom red je alleen als alleenstaande in een flat..(bron NIBUD)