Even ander account aangemaakt ivm herkenbaarheid. Is er misschien iemand die hier meer kan vertellen over de rechten van opa en oma bij het zien van de kleinkinderen als de vader is overleden. Vader is al overleden tijdens de zwangerschap. Moeder heeft geen zin in contact met familie van vaders kant en ontneemt dat dan ook. Kan je hier iets mee of hebben ze dan helaas pech?
Als de overgebleven ouder dat bemoeilijk, kun je wel via de rechter een afdwingen je kleinkind te zien. Als het bij een echtscheiding kan,lijkt mij dat bij overlijden ook mogelijk. Had je kind wel kind erkent voor de geboorte?
Grootouders hebben geen recht op omgang met hun kleinkind. Alleen als er een nauwe persoonlijke betrekking is dan kunnen de grootouders via de rechter om een omgangsregeling vragen. Maar dan moet er daarvoor een zeer regelmatige omgang met het kleinkind geweest zijn bijvoorbeeld als de grootouders meerdere dagen per week oppaste of als het kleinkind een lange tijd bij de grootouders heeft gewoond
In Nederland is dat idd niet mogelijk,heel moeilijk voor je als je wel een band wil opbouwen met je kleinkind. Ik geloof dat ze bezig zijn met een wet over bezoekrecht als er sprake was van intensief contact maar persoonlijk vind ik dat de ouder dat bepaalt hoe moeilijk ook. maar dat komt dus doordat ik dus contact met mijn vader heb gebroken en ik niet zonder reden de kinderen geen contact laat hebben met hem. In zijn ogen uiteraard geheel onterecht en met zo'n wet zou hij kunnen afdwingen hun te zien ook al zou dat niet ten goede zijn voor de kinderen.
Snap ik hoor. Ik zou het zelf ook niet willen. Maar oneerlijk is het wel. Er is nooit wat voorgevallen tussen opa en oma en haar. Maar omdat ze niks meer met de vader te maken wilde hebben dan ook automatisch niet meer met de rest van de familie. En ze willen niet eens een omgangsregeling. Gewoon een keertje zien. Dan ben je je kind kwijt en dan mag je je kleinkind ook nooit zien. Ik vind haar nogal onmenselijk. En ze denkt ook zeker niet in het belang van haar kind. En als de vader er nog wel was was het wel gewoon mogelijk contact te hebben met het kleinkind, omdat de vader natuurlijk wel gewoon rechten heeft. En omdat hij nu is overleden niet.
Ik zou aanraden advies te vragen bij een advocaat. Er bestaat het recht op family life. Maar dan moet je wel kunnen aantonen dat er een bepaalde mate van omgang was voorheen. Daarnaast zou ik als grootouders in contact blijven met de moeder. Probeer het gesprek aan te gaan. Tenzij de grootouders iets hebben misdaan zou af wn toe een keer zien toch wel kunnen. Als moeder alles blijft weigeren zou ik het heft in eigen hand nemen en af en toe gaan kijken bijvoorbeeld bij het uitgaan van school of openbare sportwedstrijden. Daar kan moeder weinig tegen beginnen.
Helaas was er geen band daarvoor. Ze hebben hun kleinkind nog nooit gezien. Ze wonen er ook 3.5 uur vanaf. En ze willen niet eens een omgangsregeling oid. Gewoon een keertje zien. Maar zij wil dat niet. Er is nooit wat voorgevallen, Ze heeft er gewoon geen zin in. Ze liep al tegen de eind 30 en had nog een grote kinderwens en daar heeft ze iemand die psychisch ziek was voor gebruikt. Nou is hij dood en heeft ze dus het kind en dat is wat ze hebben wilde. De relatie had ze kort na de zwangerschap al verbroken. Ze wilde alleen het kind, om hem gaf ze niks. Ze heeft dus ook gewoon geen zin in schoonfamilie. Dat ze haar eigen kind een hele familie ontneemt boeit haar blijkbaar niet. Maar goed opa en oma hoeven ook geen rol in het leven te spelen. Ze wilde alleen iets afgeven wat vader voor z'n dochter had gemaakt vlak voor hij overleed en vroegen of ze dan ook heel even hun kleinkind mochten zien, maar dat mag dus niet. Ik kan er heel slecht tegen als mensen zo harteloos en egoistisch zijn. Dus hoopte dat er misschien iets mogelijk was.
Je kan natuurlijk altijd proberen om via instanties een bemiddelende rol te zoeken. Dat zij eens met haar gaan praten. wel een hele verdrietige situatie zeg.
Klopt ja..dat is wat ze zocht. Want hij zat al in een euthanasie traject en dat wist ze. Nou een weldenkend mens gaat daar geen kind mee maken. Van hemzelf was het ook niet goed. Maar hij was al zo ver heen dat hij daarin geen goede keuze meer kon maken.
Wat een triest verhaal. Je kan ook af en toe even een foto appen of mailen. Is toch fijn voor de kinderen om opa en oma te hebben. Ik heb zelf geen contact met mijn vader en zijn familie. Omdat mijn vader psychisch ziek is plus alcoholist. Mijn dochter vraagt er nooit naar. Hij weet wel dat hij een kleindochter heeft. Maar ik wil geen contact en hij mag ook geen contact zoeken, want dan stap ik naar de politie. En daar is hij bang voor want hij heeft nodige op zijn kerfstok. Als mijn dochter hem wel een keer wil zien mag dat onder begeleiding van mijn broers op neutraal terrein.
Helaas niet. Op npo was een documentaire oa over opa en oma s die hun kleinkinderen niet meer mochten zien.mappeennwamneer je aan kan tonen dat je een grote rol speelde in de opvoeding was het mogelijk maar moeilijk. Trieste situatie
Hoe oud is het kind? Zit het op social media? Ze weten wel de naam en woonplaats van het kind neem ik aan? Dan kunnen ze misschien online haar opzoeken. Niet eens om perse contact te zoeken maar om haar te hebben gezien.
Denkt moeders ook nog aan het kind? Je overleden vader nooit gekend, je moeder gaf niks om je vader, en dan ontneemt je moeder je ook nog eens het contact met de mensen die je als geen ander kunnen vertellen hoe je vader was. Wat ontzettend triest voor het kind. Waarom doet ze haar kind dit aan?
Ja heb ik ook gezegd. Maar ze wordt er niet warm of koud van. Ze zegt dat ze voor haar zelf een manier heeft gevonden om haar dochter te vertellen hoe het zit met haar vader. En wil verder het hoofdstuk met haar vader afsluiten. En daarom ons ook niet in haar leven. Ze is bang dat het dan ook niet bij een enkele keer blijft
De grootouders zouden nog contact kunnen opnemen met de andere grootouders. Rustig en respectvol uitleggen, waarom ze graag een keer contact willen, misschien kan het buitenom de moeder. Haar ouders hebben geen verdriet/ruzie met haar partner, en zullen wellicht meer begrip hebben voor de situatie. Maar je zal dit heel voorzichtig moeten aanpakken.